Tee se kasvis – kauden paras kasvisruoka

Jopa kiihkeimmän “vain liha tulee grillillä” -filosofian kannattajan olisi pitänyt ymmärtää nyt, että aterioiden valmistaminen hiilellä tai kaasulla ei ole pitkään ollut lihansyöjien ala. Ja aivan oikein, koska vihannekset ja hedelmät eivät ole vain ihanteellisia lisukkeita vaan myös grillattua ruokaa. Jopa ilman lihaista säestystä, ne ovat kaikenlaisten herkullisien ja maukkaiden ruokien perusta. Kausikalenteri, joka ilahduttaa kasvisgrillien faneja vihannes- ja hedelmäosastojen nykyisten tähtien kanssa – myös (tai: erityisesti) syksyllä, takaa monipuolisuuden.

Grillatut kasvisvartaat kirsikkatomaatilla, retiisit, paprikat ja sipulit tuoreella tillillä grillipannulla

Tämä ei ole grillikauden loppu

Grillaus on tietysti useimmille ihmisille kesäasia. Tämä on vain loogista, sillä sääolosuhteet ovat silloin sopivimmat aterian valmistamiseen ulkona. Mutta kuka oikeasti määräsi grillin pitäisi olla vain jotain lämpimille vuodenaikoille? Loppujen lopuksi ei ole niin, että juuri liekin päällä valmistetut herkut maistuvat hyvältä vain, kun ulkolämpötila on miellyttävä.

Sen lisäksi syksy tarjoaa myös ainakin yhden tai toisen kodikkaan grilli -illan. Muutoin takit tai jatkuva läheisyys grilliin auttavat, jos halu on suurempi kuin ulkolämpötila. Pahimmassa tapauksessa grilli -ilta syksyllä vaatii pohjimmiltaan hieman ylimääräistä vaivaa valmistelussa, mutta myös vain vastuullisen grillimestarin varusteiden osalta. Syksyn tarvikkeiden kausiluonteisten vihannesten ja hedelmien valikoima helpottaa kasvisruokavalikon kokoamista.

Lyhyesti esitelty: kauden tähdet

Kuten sanoin, syksy täyttää sadon ja ostoskorit monilla herkullisilla ruuilla, jotka ovat nyt kaudella – ja siksi kaikki tuoreempia ja maukkaampia. Tietenkin on joitain edustajia, jotka ovat nyt käytettävissä ympäri vuoden. On kuitenkin erittäin todennäköistä, että heidän on ensin päästävä maahan kauden ulkopuolella, kun taas kausituotteita voi tällä hetkellä saada myös alueelta. Ehdottomasti etu tietoisemmalle grillausnautinnolle.

tee-se-kasvis-infografia

Mikä on myös melko helppoa, koska kasvisruoka ei ole taikuutta. Perussäännöt? Tuskin mainitsemisen arvoisia, sallittu on se, mistä pidät (tai tässä tapauksessa maistuu hyvältä). Puhtaasti käytännön syistä on parasta välttää liian mehukkaita vihanneksia ja hedelmiä. Käytäntö osoittaa kuitenkin jo tässäkin asiassa – edes vesimelonia tai ananasta ei säästetä liekiltä. Ne eivät tietenkään ole alueen syksyn hedelmiä. Tai kauden hedelmä. Silloin olisi parempi palata siihen, mikä on todella trendikästä tällä hetkellä.

Grillaukseen soveltuvat vihannekset

kurpitsa

Tulee ajoissa lehtipuiden värjäytymiseen väri syksyisessä keittiössä kurpitsien kanssa. Hokkaidon rikas appelsiini ei saisi häikäistä kasvissyöjiä grillihaaveilla, koska väriltään hieman vähemmän näkyvä pähkinäkurpitsa voi myös saada pisteitä maun suhteen. Muuten, ei vain melkein perinteisessä keitossa. Molemmat edustajat ovat kyllästyneitä, viipaleiksi leikattuja ja marinoituja, ja ne ovat todellinen kilpailu pihveistä ja vastaavista. Ja terveellistä: kulinaarisen nautinnon lisäksi sen päällä on myös vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja.

tee-se-kasvis-kuva-2

sieniä

Toinen syksyn klassikko ovat sienet. Yhteistä retkeä lähimpään metsään ei tarvita, vaikka tuoreiden, itse kerättyjen sienien, sian sienien tai kantarellien mahdollisuus on varmasti erittäin houkutteleva. Mahdollisuutta on kuitenkin hyvin epätodennäköistä antaa, joten on lohdullista, että sieniä voi ostaa myös kätevästi.

Siitä lähtien se on vain pieni askel grillin valmisteluun. Mihin sienen isoveli, jolla on melodinen nimi “Portobello”, on ihanteellinen: Se on yksi suosituista paitsi kokonsa vuoksi lihattomia vaihtoehtoja kasvissyöjille ja vegaaneille. Sienien käyttötarkoitukset ovat siis monipuolisempia kuin ensi silmäyksellä saattaa tuntua.

Maissi

Kukapa ei tietäisi niitä, amerikkalaisten elokuvien ja sarjojen kliseiset grillit, joissa perinteisesti voita päällystetty maissintähkä tarjoillaan lisukkeena? Tällä hetkellä on vielä viimeinen tilaisuus saada alkuperäiset Keski -Amerikan vihannekset tuoreiksi ja tehdä niistä osa omaa grilli -iltaa – ja mieluiten nopeasti, koska jalostamattomalla sokerimaissilla ei todellakaan ole pitkä säilyvyysaika.

Maissi, maissi, maissi marssivat – suoraan kohti grilliä

Kuten kurpitsa, maissit tarjoavat erilaisia ​​vitamiineja ja kivennäisaineita, ja ne sisältävät myös korkealaatuista proteiinia. Jälleen kerran mahdollisuus yhdistää nautinto ja terveys monin eri tavoin.

Hedelmät eivät ole tabu

Omenat

Monet ovat ehkä jo unohtaneet ympäri vuoden saatavilla olevan omenalajikkeiden laajan valikoiman: Jotkut niistä ovat oikeastaan ​​vasta kypsiä poimimaan syksyllä. Toisin kuin Summerred ja Pirus (molemmat kuuluvat kesälajikkeisiin) tai Cox Orange (joka on talvilajike), tunnetut lajikkeet, kuten Jonagold, Boskoop tai Elstar, ovat klassisia syksyn omenoita.

Joka ei välttämättä, niin lupaavalta kuin se saattaa kuulostaa, tarvitse päätyä kakun ainesosaksi. Grilli on myös täysin mahdollinen vaihtoehto omenoille.

Päärynät

Toisin kuin omenat, päärynät ovat todella saatavilla vain syksyllä, mikä itsessään pitäisi olla riittävä syy hyödyntää niiden saatavuus. Toisaalta siksi, että ne ovat terveitä, toisin sanoen runsaasti kuituja, runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta helpommin sulavia alhaisemman hedelmähappopitoisuuden vuoksi. Sen lisäksi ne ovat monipuolisia keittiössä, koska ne sopivat sekä makeiden että suolaisten ruokien kanssa. Ainakin niin kauan kuin niiden ei olisi pitänyt mennä kaikkien herkullisien hedelmien polulle etukäteen.

Makea vai suolainen? Päärynä voi tehdä molemmat

Aprikoosit

Säilytyspurkit puretaan uudelleen syksyllä, koska silloin alkaa vuotuinen säilykkeiden kausi. Uudelleen ja uudelleen kärkisijoilla: aprikoosit. Näin ollen he ovat pääasiassa hillojen suosituimpia ehdokkaita. Tai vain terveellinen välipala välissä. Kuten kaikki hedelmätyypit, aprikoosit riippuvat myös oikeasta kypsymisajasta: pienet luut hedelmät kehittävät makean maunsa vasta riittävän kypsinä, muuten massa on jauhoista ja kuivaa ja siksi huomattavasti vähemmän maukasta. Sitten he eivät myöskään ole hauskoja grillillä – missä heillä on oma paikkansa.

Pitkäaikaiset osumat

Useimmiten se on tarkoitettu epäkunnioittavasti, mutta sen takana on epäilemättä enemmän kuin totuuden jyvä: Saksa on perunamaa. Joten asukkaiden nimeäminen mukulan mukaan ei ehkä ole erityisen mukavaa, mutta heidän suosionsa perusteella on varmasti vähemmän imartelevia vertailuja – ja kuka välittää tällaisista kansallisista kliseistä, kun on kyse jostakin niin tärkeästä, kuten hyvästä ruuasta?

Vaikka sillä on samanlainen nimi, sillä on hyvin ainutlaatuinen luonne: bataatti ei ole vain muutos perinteisistä perunoista maun suhteen

s peruna

Perunat ja bataatit

Tämä sisältää, ei välttämättä, mutta ei pienen määrän ruokia, perunoita. Jos vain siksi, että ne ovat niin monipuolisia ja monipuolisia. Muuten, tämä on tuskin vähemmän totta bataateille, jotka liittyvät vain nimeen. Ne eivät ole olleet eksoottisia pitkään aikaan, vaikka ne löytyvät yleensä edelleen tästä vihannesosaston osasta. Ei muuta sitä tosiasiaa, että perunat ovat myös lähes aina saatavilla ja tarjoavat siten vaihtelua lisukkeisiin. Tämä johtuu muun muassa siitä, että makuelämykset poikkeavat merkittävästi tavanomaisista perunoista.

Pääruoalle

Teoria riittää, on aika käytännön osalle. Siksi se menee suoraan grilliin ilman lisäosaa.

 

# Syksyn klassikko grillillä: kurpitsa

Grillattua kurpitsaa yrttiriisin kanssa

4 hengelle | 30–60 minuuttia | noin 320 kcal annosta kohti

Ainekset 150 g pitkäjyväistä riisiä 1 Hokkaido -kurpitsa (n. 700 g) 250 g miniluumutomaatteja 2 luomulimeetä 4 rkl oliiviöljyä 2 rkl currytahnaa 1 rkl voita 1 nippu kevätsipulia ½ nippu yrttejä (esim. Basilikaa, ruohosipulia ja sitruunamelissa) suolaa tuoretta pippuria myllystä

Grillatut vihannekset keittovihannesten sijasta: Kattilaan panemisen sijaan kurpitsa voi päätyä myös grilliin

tee-se-kasvis-kuva-6

valmistautuminen

1 | Keitä riisi tavalliseen tapaan – kiehauta se kaksinkertaisella määrällä vettä ja suolaa ja peitä miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia.

2 | Sillä välin pese kurpitsa, leikkaa puoliksi ja poista siemenet lusikalla. Hokkaido on tervetullut säilyttämään kulhon. Leikkaa sitten noin 1 cm leveät viipaleet. Pese kevätsipuli ja leikkaa pituussuunnassa kahtia. Tee sama tomaattien kanssa. Kalkit on pestävä kuumalla vedellä, toinen leikataan sitten viipaleiksi ja toinen puristetaan.

3 | Heti kun grilli on tarpeeksi kuuma, voitele arina oliiviöljyllä ja laita päälle vihanneksia (kurpitsa, kevätsipuli ja tomaatit). Grillaa koko kakkua noin 5 minuuttia, käännä sitä useita kertoja, kevyesti suolaa ja pippuria ja valuta limetin mehu. Toista vaihe 3, kunnes kaikki vihannekset ovat valmiita.

4 | Pese, kuivaa ja hienonna yrtit, lisää riisiin yhdessä voin kanssa. Se voidaan tarjoilla currytahnan ja limen viipaleiden kanssa grillattujen vihannesten kanssa.

Kurpitsa -ketsuppi

Noin 750 ml | noin 90 minuuttia

700 g Hokkaido -kurpitsaa 500 g täysin kypsiä viiniköynnöksen tomaatteja 2 sipulia 2 valkosipulinkynttä 1 pala inkivääriä (n. 10 g) 4 rkl sokeria 5 rkl valkoviinietikkaa 1 ripaus cayennepippuria suolaa tuoretta pippuria

valmistautuminen

1 | Kuutioi kurpitsa. Blanch, huuhtele ja kuori tomaatit lyhyesti. Leikkaa sitten puoliksi, poista varret ja siemenet ja kuutioi myös massa. Laita kattilaan kurpitsan kanssa.

2 | Kuori sipulit, valkosipuli ja inkivääri, pilko ne ja lisää ne kattilaan. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja mausteet. Keitä koko asia miedolla lämmöllä 45 minuuttia.

3 | Soseuta kaikki tehosekoittimella ja mausta etikalla, suolalla ja sokerilla. Sitten ketsupin annetaan kiehua vielä 15 minuuttia. Valmista sillä välin pullot tai lasit täytettäväksi, jotta ketsuppi voidaan säilyttää heti.

# Vanha ystävä uudella nimellä: portobello -sieni

Grillattuja täytettyjä portobello -sieniä

2 hengelle | noin 45 minuuttia

Ainekset: 4 portobellosientä 1 härän sydäntomaatti 2-3 viipaletta leipää 1 valkosipulinkynsi 1 sipuli 100 g fetajuustoa 1 tl maustepippuria 2 rkl balsamietikkaa 6 rkl oliiviöljyä tuoretta basilikasuolaa ja pippuria

Hyvin täytetty Portobello on paljon enemmän kuin pelkkä kasvissyöjä

tee-se-kasvis-kuva-7

valmistautuminen

1 | Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli, tee sama tomaatin ja leivän kanssa. Pilko lampaanjuusto, pese ja pilko basilika.

2 | Sipuli, valkosipuli ja leipäkuutiot paistetaan kullanruskeiksi oliiviöljyssä ja voivat sitten jäähtyä. Sitten ne sekoitetaan tomaattien, lampaanjuuston, maustepippurin ja balsamiviinietikan kanssa ja maustetaan suolalla ja pippurilla.

3 |Puhdista portobellot, poista niiden varret ja tummat lamellit ja kaada täyte sienien päälle. 8–10 minuutin epäsuora lämpö grillissä riittää. Kaada lopuksi basilika täytettyjen sienien päälle.

Portobello -hampurilainen

4 annokselle | 45 minuuttia | 573 kcal annosta kohti

Ainekset 4 portobello -sieniä 4 isoa hampurilaisrullaa 2 valkosipulinkynttä 2 tomaattia 60 g rucolaa 8 rkl oliiviöljyä 4 rkl vuohenjuustoraastetta 1 rkl hienonnettua orgaanista sitruunankuorta 4 tl majoneesia 4 tl karkeaa sinappia 6 timjamin vartta 1 oksa rosmariinisuolaa, pippuria ja ruskeaa sokeria

Ei vain kokonsa vuoksi, Portobello on ihanteellinen kasvissyöjä tai vegaaninen hampurilaispihvi

Kaksi portobellosientä marinoituna ja grillattuna purppura -sipulilla

valmistautuminen

1 | Nosta timjaminlehdet ja rosmariinineulat ja pilko hienoksi sekä valkosipuli. Sekoita kaikki kulhossa 4 rkl oliiviöljyä ja sitruunankuorta, mausta pippurilla. Poista varret sienistä ja täytä korkit 1 tl: lla yrttiseosta. Grillaa täytetyllä puolella keskilämmöllä 10 minuuttia, käännä ja keitä sieniä vielä 8-10 minuuttia. Kaada joukkoon muu yrttiseos.

2 | Pese ja kuivaa raketti. Sekoita lautaselle puoli tl suolaa, sokeria ja pippuria. Puolita tomaatit ristiin, paina leikatut pinnat mausteseokseen. Paista sitten tarttumattomassa pannussa, jossa on 2 rkl oliiviöljyä leikkauspinnalla 1 minuutti. Käännä hetkeksi ja levitä sitten sienille.

3 | Leikkaa rullat auki ja paahda ne pannulla jäljellä olevan öljyn kanssa kullanruskeaksi. Voitele alemmat puolikkaat tuorejuustolla, peitä sienellä ja rucolalla ja mausta suolalla ja pippurilla. Voitele sämpylän yläpuolikkaat majoneesilla ja sinapilla, laita sienille ja – valmis.

# Mäntä syöjä halusi: maissi

Ainekset: 1 maissintähkä, esikypsennetty * 1 kuorittu jalapeño 1 rkl majoneesia 1 rkl smetanaa ¼ tl valkosipulijauhetta raastettua parmesaanijuustoa hieman sitruunaa tai limen mehua savustettua paprikasuolaa

Meksikolaistyylinen maissi maissintähkällä grillistä

1 annos | noin 45 minuuttia * Maissintähkintä ei välttämättä tarvitse olla esikypsennetty, mutta tämä pidentää grillin kypsennysaikaa. Muista huomioida esivalmistaessasi: lisää vain sokeria ja voita keittoveteen, sillä suola tekee maissista sitkeän. Muuten 15 minuutin kypsennysajan pitäisi riittää.

Maissintähkä voi olla todellinen makuelämys pienellä vaivalla – esimerkiksi meksikolaisessa versiossa

Herkullinen grillattu meksikolainen maissi chilillä, korianterilla ja limellä

valmistautuminen

1 | Paista maissia maissintähkässä noin 15-20 minuuttia.

2 | Sillä välin jauhaa ja hienonna jalapeño. Raasta parmesaani ja sekoita paprikajauheen kanssa. Sekoita sitten myös majoneesi ja smetana ja mausta suolalla, valkosipulijauheella ja sitruuna- tai limemehulla.

3 | Heti kun maissi on tarpeeksi paahdettua, poista se grillistä ja harjaa majoneesin ja smetanan seoksella. Ripottele sitten parmesaania ja jalapeño -kuutioita ja tarjoile.

Paahdettua maissisalsaa

4 annokselle | noin 45-60 minuuttia

Ainekset 1 maissintähkä 1 iso tomaatti 2-3 tomatilloa 2-3 suurta chiliä 8 valkosipulinkynttä 1 sipuli 2 rkl kasviöljyä korianteri yrtti suola ja pippuri

valmistautuminen

1 | Kuori sipuli ja leikkaa noin puolen sentin viipaleiksi.

2 | Tomaatti ja halutessasi myös se Tomaatit Grillaa öljytyllä alumiinifoliolla, muut ainekset voidaan laittaa suoraan grillille. Paista kaikkea, kunnes maissi, valkosipuli ja sipulit muuttuvat vaaleanruskeiksi ja tomaatit ja chili kuorivat irti.

3 | Anna chilien “hikoilla” suljetussa paperi- tai muovipussissa noin 10 minuuttia ja poista sitten siemenet. Kuori tomaatit.

4 | Pilko grillatut ainekset hienoiksi kuutioiksi ja sekoita. Osa voidaan myös soseuttaa paremman sakeuden saavuttamiseksi. Pilko lopuksi korianteri ja sekoita, mausta sitten salsa suolalla ja pippurilla.

# Enemmän kuin vain lisukkeita: peruna ja sen makeat sukulaiset

tukevia bataatteja

6 annokselle | 30 minuuttia | 584 kcal annosta kohti

Ainesosat bataatille 6 bataattia (noin 400 g) 3 rkl oliiviöljyä 18 timjamin vartta Suola ja pippuri Kermavihan ainekset 200 g tuplajuustoa 150 g crème fraîche 1 nippu ruohosipulia 1 rkl kuminaa Suola ja pippuri

valmistautuminen

1 | Pese bataatit huolellisesti ja aseta kukin alumiinifolion päälle. Lorauta puolet ruokalusikallista oliiviöljyä jokaiseen perunaan ja päälle 3 timjaminvartta, mausta suolalla ja pippurilla. Kääri perunat ja paista grillissä 20-25 minuuttia.

2 | Herkun ensimmäiseksi vaiheeksi paahda kumina siemenet pannulla (ilman rasvaa) ja paista laastissa jäähdytyksen jälkeen. Pilko ruohosipuli. Sekoita kulhossa crème fraîche ja tuorejuusto vispilällä kermaiseksi, sekoita kumina- ja ruohosipulin kanssa ja mausta taas suolalla ja pippurilla. Tarjoile valmiit bataatit smetanan kanssa.

Haluatko vaihtoehdon tavalliselle grillatulle perunalle? Hasselbeck -versio ei ole vain visuaalinen muutos

Hasselback -perunat yrteillä lautaselle

Hasselbeck grillattuja perunoita

4 annokselle | noin 20 minuuttia valmistukseen, vielä 50 minuuttia kypsennysaikaa

Ainekset 4 isoa perunaa 4 valkosipulinkynttä 2 oksaa rosmariinia 6 oksaa timjamia 40 g parmesaania 60 g muuta juustoa halutessasi 3 rkl leivänmuruja 2 rkl voita 2 rkl oliiviöljyä Suolaa ja pippuria

valmistautuminen

1 | Kuori perunat ja leikkaa pituussuunnassa puoliksi. Leikkaa sitten perunan puolikkaat pienin välein (jotta ne eivät hajoa). Aseta valmiit perunat grillilevylle.

2 | Pilko timjami, rosmariini ja valkosipulinkynnet, pilko sitten kaikki laastissa ripauksella suolaa ja pippuria. Sekoita oliiviöljyn ja korppujauhojen kanssa ja kaada seos perunoiden päälle. Raasta juusto hienoksi ja aseta perunaviipaleiden väliin.

3 | Paista perunoita grillissä 40-50 minuuttia rapeiksi. Käännä tarvittaessa kerran puolivälissä.

(Ei vain) jälkiruoaksi

Mikä olisi grilli -ilta ilman jälkiruokaa? Aivan, erittäin epätäydellinen asia. Siksi on erittäin käytännöllistä, että syksyn hedelmät sopivat erityisen hyvin grilliin.

Kuvat

Kuva 1: fotolia.com | © zi3000

Kuva 2: fotolia.com | © karepa

Kuva 3: fotolia.com | © Titarenko

Kuva 4: fotolia.com | © id-taidetta

Kuva 5: fotolia.com | © karepa

Kuva 6: fotolia.com | © karepa

Kuva 7: fotolia.com | © Brent Hofacker

Kuva 8: fotolia.com | © lameeks

Kuva 9: ​​fotolia.com | © Brent Hofacker

Kuva 10: fotolia.com | © Vankad

Kuva 11: fotolia.com | © 5 sekuntia

Kuva 12: fotolia.com | © löydät sen täältä

Kuvagrafiikka 1: fotolia.com | © Alekss

Kuvagrafiikka 2: fotolia.com | ©id-taidetta

Kuva 3: fotolia.com | ©M.Dörr & M.Frommherz