10 veszélyes típusú szúnyog szerte a világon: Útmutató

A bosszantó zümmögés és a hang, amelyet éjszakánként hallunk körülöttünk, megmagyarázhatatlan. De tudod, hogy világszerte különböző típusú szúnyogok és fajok léteznek, és nem mindenki mutat azonos jellemzőket? Sok kutató szerint több mint 3000 szúnyogfaj létezik. A szúnyogok bizonyos leggyakoribb típusai azonban komoly aggodalmakat okozhatnak számunkra.

Ma tudassa meg velünk és ismerjen meg mindent a szúnyogfajokról a világon leggyakrabban előforduló fajokról.

A szúnyogfajták és jellemzőik:

Tudja, hogy a szúnyogok a legveszélyesebb lények közé tartoznak a földön, amelyek évente legalább 2-3 millió embert megölhetnek? Igen, mi is meg vagyunk döbbenve! A szúnyogok minden bizonnyal nagy veszélyben vannak a világ lakossága számára az általuk okozott halálos betegségek miatt. A Diptera nevű rovarok csoportjába tartoznak. A Diptera két szárnyat jelent, és ahogy leírtuk, a két szárny a szúnyog tulajdonságaiban meglehetősen megkülönbözteti őket más legyektől és rovaroktól.

A szúnyogok pikkelyekkel rendelkeznek a test körül, és hosszú szájrészekkel rendelkeznek, amelyek segítenek a folyadékok kiszívásában a testünkből. Míg a hím szúnyogok csak körülbelül egy hétig élnek, a nőstény szúnyogok is hónapokig. A szúnyogok típusától függően éjjel -nappal aktívak, és betegségeket hordoznak egyik emberről a másikra.

A világ legismertebb szúnyogfajtái és fajtái képekkel:

Ismered vagy hallottál ezekről a népszerű szúnyogtípusokról, amelyek halálos betegségekhez vezetnek? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint több szúnyog akár mérgező és káros emberi kórokozókat is okozhat, amelyek szívják az emberi vért. Róluk itt tájékoztatjuk Önöket. Ismerkedjünk meg a különböző nevű szúnyogok minden típusával.

1. Anopheles szúnyogok:

Anopheles szúnyogok

Az Anopheles szúnyogtípusok széles körben ismertek a leggyakoribb betegség – a malária – átviteléről. Nem csak néhány régió tanúja volt a filariasis átvitelének. Mocsári szúnyogoknak nevezik őket, és körülbelül 460 faj van bennük. Elsősorban azokon a helyeken találhatók, ahol a víz eltömődik, például esőmedencék és tavak. Ezek a szúnyogok két hét alatt tojássá válhatnak felnőtté, élettartamuk körülbelül két hét. A nőstény anopheles azonban tovább élhet, akár hónapokig. Ezek a szúnyogok a legaktívabbak éjszaka, napnyugta után a napfelkeltéig. Bár ezek a harapós órák is, többnyire mindig többet táplálkoznak az emberekkel, mint az állatok.

2. Aedes szúnyogok:

Aedes szúnyogok

Az Aedes szúnyogok a Dengue -láz hordozói, amelyekről ismert, hogy más vírusos betegségeket is okoznak és filariasisot hordoznak. Világszerte több mint 900 fajta és típusú Aedes szúnyog található. Emberekkel és állatokkal egyaránt táplálkoznak, trópusi területeken, hűvösebb régiókban és hőmérsékleten vannak jelen. A harapási órák reggeltől estig tartanak, és az élettartam körülbelül két -három hét. Az Aedes szúnyogok esetében a tojásokat nedves felületekre rakják a vízmedencék közelében vagy környékén, és heteken belül a szúnyogok stádiumába fordulnak.

3. Culex szúnyogok:

Culex szúnyogok

A Culex szúnyogok vírusos betegségek, köztük filariasis és japán encephalitis hordozói. Világszerte több mint 550 Culex szúnyogfaj található, és ezek erősen jelen vannak a trópusi és szubtrópusi régiók körül. A culex szúnyogok tojásait a víztestekre rakják, egyszerre több mint 100 tojást, és 3-4 napon belül kikelnek. A szennyezett víztestek többnyire a szúnyogok házigazdái, beleértve a lezárt csatornákat, vízelvezetést, csatornákat, elhagyott kutakat és szeptikus tartályokat. Ezek mind beltéren, mind a szabadban aktívak, és éjszaka és reggel is harapnak.

4. Mansónia szúnyogok:

Mansonia szúnyogok

A mansónia szúnyogok a brugian filariasis hordozói és hordozói. Erősen foltosak a trópusi országok és régiók körül, főleg India, Malajzia és Indonézia környékén. Sötétbarna színű testük halvány pikkelyekkel rendelkezik. Ezek a szúnyogok leginkább a szabadban és kint harapnak éjszaka. Tojásaikat a víztestek és a sűrű növényterületek, köztük a füvek, a növényzet és a kertek közelében zárják. Legfeljebb négy hetet élnek.

5. Psorophora:

psorophora szúnyog

A psorophora szúnyogokról ismert, hogy emberekkel, valamint hatalmas és nagy emlősökkel táplálkoznak. Hosszabb utakat tudnak megtenni, mint más társaik szúnyogai a vérszívás miatt. Ezeket a szúnyogokat gyakran agresszív szúnyogoknak nevezik, azonban nem az elterjedt betegségek hordozói. Vizekben, medencékben és árkokban szaporodnak és fejlődnek. A pikkelysömörök többnyire esti időszakban aktívak.

6. Toxoyhynchites:

Toxoyhynchites

A Toxoyhnchites nem jelent kárt az emberekben, mivel nem hordoz semmilyen átvitt vagy halálos betegséget. Nem adnak ilyen vérlisztet a tojásaikhoz, és csak a növényi nektártáplálástól függenek. Mivel táplálékuk növényektől függ, nem árt az embereknek. Alapvetően nagy mesterséges tartályokban vagy falyukakban tartózkodnak. Egyáltalán nem jelentenek kárt vagy kellemetlenséget a mindennapi emberi életben.

7. Wyeomyia:

A Wyeomyai szintén nem agresszív szúnyogfaj, és nem jelent kárt az emberekben. Elsősorban növényekkel társulnak, hogy lárvákat fejlesszenek, és nem ártanak a felnőtteknek. Dobónövény -szúnyogoknak is nevezik őket, és három hétig élnek, körülbelül egy héttel tovább, mint a többi normál szúnyog és fajuk.

8. Ochlerotatus:

Ochlerotatus

Az Ochlerotatus szúnyogok népszerűek az árvizek, medencék, mocsarak, víztartályok és testek körül is. Mesterséges tartályok közelében is megtalálhatók, és szinte a szabadban vannak egész nap. Emberekkel táplálkoznak, és az Ochlerotatus egyes fajai ismertek a Dengue -láz, a sárgaláz és más vírusos betegségek terjesztéséről. Élettartamuk körülbelül 2-3 hét is.

9. Culiseta:

Culiseta szúnyogok

A Culiseta szúnyogokról ismert, hogy a keleti lófélék agyvelőgyulladását továbbítják és hordozzák. Elsősorban madarakból táplálkoznak, és a vírust madarakról madarakra hordozzák. Ismeretes, hogy agresszívak, és mocsarak és fák közelében tartózkodnak. Mivel azonban nem táplálják vagy szívják az emberek vérét, a szúnyogok egyiküket sem továbbítják az embereknek.

10. Uranotaenia:

Uranotaenia

Az Uranotaenia szúnyogok elsősorban a hüllőktől és a kétéltűektől függenek, hogy táplálkozzanak, és ne harapjanak vagy szívjanak vért az emberekből. Többnyire medencék, mocsarak és fű közelében találhatók; azonban nem tartoznak az állatokra vagy emberekre nézve orvosilag veszélyes kategóriába. Nem agresszívak, és nem terjesztenek vírusos betegségeket sem.

A szúnyogok vércsoportja, mint:

A legtöbben gyakran halljuk, hogy a többieket csak azért harapják meg a szúnyogok, mert egy adott vércsoportból származnak. Ez mennyire igaz? Tudományosan bizonyított -e, hogy a szúnyogok egy bizonyos típusú vért részesítenek előnyben, és hogy van kedvencük?

Nos, te is izgatott lennél és megdöbbenve; számos tanulmány megállapította, hogy a szúnyogok gyakran leszállnak és szívják a vért azoktól, akiknek O vércsoportja van, mint másoknak. Ezt az eredményt azután találták meg, hogy a kutatók és tudósok elemezték a különböző vércsoportminták eredményeit, és azt, hogy a szúnyogok inkább csak egy takarmányozást végeztek. Ez az eredmény pontosan pontos az A vércsoporthoz képest – mivel az O csoportba kerülnek, mint az A csoport.

Tényezők, amelyek vonzzák a szúnyogokat az emberekbe:

Tudja, hogy vannak különleges okok és tényezők is, amelyek vonzhatják a szúnyogokat az emberek harapásához? Igen, bizonyos szempontok vonzhatják a szúnyogokat, és itt vannak.

Szén-dioxid:

Az emberek által kilégzés után felszabaduló kardon-di-oxidok is vonzhatják a szúnyogokat. Követhetik a gázt, és szívhatják a közelben lévő emberek vérét. A szúnyogok mindig a gáz felé mozognak, és ez is lényeges tényező.

Hő:

A hő elengedhetetlen elem, különösen a nőstény szúnyogok számára. Hajlamosak trópusi régiók vagy olyan helyek felé mozogni, ahol több a páratartalom és a hőforrás, mint mások.

Terhesség:

Tudod, a szúnyogok vonzódnak a terhes nőkhöz, mint mások? Igen, jól hallotta. A hormonális testváltozások és bizonyos tényezők teljes mértékben a terhes nők felé vezethetik őket.

Alkohol:

Az alkohol és az ivás szintén szúnyogokat vonzhat magához. Ha gyakran ivott vagy fogyaszt alkoholt, mint mások, akkor hajlamosak feléd haladni.

A szúnyogriasztó mint megoldás: Biztonság és használat

Ha a megfelelő típusú szúnyogriasztót keresi, hogy megszabaduljon a szúnyogoktól, előnyben részesítse azokat, amelyek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, mint a citrom eukaliptuszolaj, pikaridin és deet. Azok a riasztószerek, amelyekben a legnagyobb mennyiségű DEET van, a legjobbak a használatra.

Használhat olyan termékeket is, amelyek természetes összetevőket tartalmaznak, például neem olajat és kakukkfű illóolajat.

Fontos azonban, hogy rendszeres használatuk során kövesse a biztonsági tippeket és óvintézkedéseket:

  1. Ügyeljen arra, hogy mindig kövesse az alkalmazási módszereket, és ne használja túl őket.
  2. Ne lélegezze be a szúnyogriasztót, és ne tartsa a szája közelében. A riasztószereket mindig tartsa távol a szemtől és a szájtól.
  3. Ne engedje, hogy a gyerekek a szúnyogriasztók közelébe jussanak.
  4. Soha ne vigyen riasztószereket közvetlenül a bőrre kiütések, égési sérülések vagy vágások és sérülések esetén.

A szúnyogcsípések megelőzése és kezelése:

Mindig jobb megelőzni a szúnyogokat, mint kellemetlenséget érezni velük. A szúnyogok által okozott betegségek és vírusos aggodalmak is veszélyesek. A szúnyogok megelőzése érdekében:

  • Soha ne engedje az álló vizet magába és maga köré. Próbálja korlátozni az állóvizet, tisztítsa meg a vízelvezetőket vagy a medencéket.
  • Inkább szereljen szúnyoghálót az ablakok és ajtók köré. A hálók védőpajzsként működnek, hogy beléphessenek otthonaikba.
  • Ne lépjen ki fű, fák, sűrű növények és álló víztestek (szabadban) közelében alkonyat és napnyugta után.

Ha túl sokat harapnak a szúnyogok, használjon hideg borogatást vagy jégcsomagot, hogy megszabaduljon a súlyos viszketéstől vagy duzzanattól. Használhat szódabikarbónát is vízzel a harapáshoz.

Reméljük, mindent megtudtál azokról a szúnyogokról, amelyek ma még veszélyesek a vírusos betegségekre. A legjobb, ha minden szükséges óvintézkedést megteszünk, hogy elkerüljük a szúnyogcsípéseket, ahelyett, hogy kezelnénk őket, vagy szenvednénk áldozatokat. Ossza meg velünk gondolatait is; szeretünk visszahallgatni és kapcsolatba lépni veled.

Jogi nyilatkozat:

A különböző típusú szúnyogokra vonatkozó összes információt csak az interneten, valamint az oktatási és gyógyászati ​​weboldalakon található forrásokból adják meg, megfelelő kutatást követően. Ezeket az itt közölt információkat kizárólag tudás céljára szabad felhasználni. Nem vállalunk felelősséget semmilyen hibáért.


Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/probotmusic.com/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/probotmusic.com/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80