12 különböző burgonyatípus, amelyeket nem ismert – tényellenőrzés

A burgonya a konyhák legsokoldalúbb összetevője világszerte. Legyen szó egyedi sütési receptekről, vagy a szokásos és szokásos curry -ről vagy vacsoráról, ezek elengedhetetlenek mindenki számára. De tudod, hogy nem csak az a fajta, amit megeszel, hanem különféle burgonyatípusok léteznek világszerte? Tehát bármennyire is izgalmas és megrázó, igen, ez igaz! Egy igazi burgonyaszerető tudhatja ezt, és ezek a burgonyák valóban ízletesek és tökéletesek a receptlistához való hozzáadáshoz.

Ma tudassa velünk és ismerjen meg mindent a világon jelen lévő burgonyafajtákról.

burgonyatípusok

Burgonya és története:

Tudja, hogy Peru az első, amely burgonyát termesztett, ie 8000-5000 között. A perui inka indiánok először a zöldséget termesztették, majd később elterjedtek Európában. A burgonya Európában való bevezetése eredetileg Írországból származik, mielőtt más országokba terjed. Lassan a gazdák és a mezőgazdászok rájöttek, hogy ezeket a zöldségeket könnyű és gyors termeszteni, és óriási termesztésbe kezdtek, mielőtt elterjesztették volna a világra.

Burgonya besorolása:

Ha még nem tudja, akkor a burgonyán belül különböző osztályozások vannak, azok szerkezetétől, kinézetétől és húsától függően. Ezek a burgonyacsaládon belüli besorolások vezetnek más burgonyafajtákhoz. Itt vannak! Ismét emlékezzen arra, hogy e három osztályozáson belül: keményítőtartalmú, viaszos és univerzális, különböző típusú burgonya található!

Keményítőtartalmú burgonyafajták:

Ahogy a neve is sugallja, a keményítőtartalmú burgonya a leggyakoribb száraz burgonya, keményítőtartalommal. Nagyon száraz textúrájúak, gyorsan összeomlanak és könnyen elkészíthetők. Ezek a gyakori típusok, amelyekkel gyakran találkozunk, és burgonyapüré, sült burgonya stb. Készítéséhez használhatók. Sütve a keményítőtartalmú burgonya hihetetlenül finom, ropogós érzetű és ízű, de belül bolyhos..

Viaszos burgonya:

Ezek a viaszos burgonyák valóban lényegesen kevesebb keményítőt tartalmaznak. Azonban viaszos érzésűek, magas nedvességtartalommal és krémes tapintással. A burgonya alakja gyakran megszakad főzés után. A viaszos burgonyát gyakran salátákhoz, levesekhez vagy rakott ételekhez használják.

Univerzális burgonya:

Most ezek ideálisak lehetnek mindenféle burgonyaétel sütéséhez és főzéséhez. Bolyhos állagúak, közepes tartalmat és keményítőt tartalmaznak. Még mérsékelt vízszinttel is rendelkeznek, és ideális esetben pörkölt, párolt, sült vagy süthető.

A legnépszerűbb burgonyafajták nevei és típusai:

A világon több százféle burgonya létezik. Sajnos nem ismerhetünk meg mindenféle burgonyát és fajtáik nevét. Ezért összegyűjtjük és összeállítjuk a leghíresebb és legnépszerűbb burgonyát, amellyel gyakran találkozunk vagy már ismerjük kedvenc receptjeink elkészítéséhez. Íme a leggyakoribb burgonyatípusok listája a főzéshez, csak az Ön számára!

1. Russet burgonya:

Barnás burgonya

Ezek az első leggyakoribb burgonyatípusok, amelyeket a legtöbb ember már ismer. A rózsa sötétbarna színű, és közepes vagy nagy méretéhez képest szinte észrevehető. Ennek a burgonyának a belseje bolyhos, gyorsan főzhető vagy főzhető. Ízletes hasábburgonyát lehet készíteni ilyen típusú fehér húsú burgonyával, burgonyapürével vagy más rántott ételekkel.

Struktúra: Keményítőtartalmú

Bőrszín: Sötétebb vagy közepes barna színű

Hús színe: fehér, halvány színű hús

Felhasználás: Pépesítés, sütés, sütés

Egyéb nevek, ha vannak: Idaho Russet

2. Jewel Yams:

Jewel Yam

Bár a név azt mondja: yam, nem ez az igazi yam, amit a piacon talál. Az ékszer -yams lágyabb, édesebb burgonyafajta, nedves és lágyabb húsú keményítőtartalmú textúrával. Lágyak, íze kissé édes. Ez a fajta burgonya nem alkalmas sütésre; azonban tökéletes olyan receptekhez, amelyek pépesítést, sütést stb.

Struktúra: Keményítőtartalmú

Bőrszín: Barna színű, réz színű

Hús színe: narancssárga árnyalatú hús

Felhasználás: Pépesítés, forralás és pörkölés

Egyéb nevek, ha vannak: Ékszer édesburgonya

3. Új burgonya:

Új burgonya

Fogadjunk, hogy a legtöbben nem hallottak erről a fajta változatosságról. De ahogy sejtheti a névvel, fiatalabbak a burgonyaváltozatokban, amelyek korábban szüretelnek, mint mások. Ezt figyelembe véve vékony és érzékeny bőrük van, krémes és csúszós húsuk van. A bőr is könnyen lehámozható; azonban tekintettel a fiatalabb korú burgonyára, nem lesznek sokáig tartósak.

Struktúra: Viaszos

Bőrszín: különböző bőrszínek

Hús színe: különböző színű hús

Felhasználás: forrásban vagy gőzölésben

Egyéb nevek, ha vannak: Baba burgonya

4. Kennebec burgonya:

Kennebec burgonya

Ezek a Kennebec burgonyák a szakács kedvenc fajtái és fajtái közé tartoznak a zöldségekben. Tökéletesek rántott ételekhez és receptekhez. A Kennebec burgonya segít abban, hogy a recept sima és ideális ízű legyen az ékektől a hasábburgonyáig. Az ilyen típusú burgonya mogyorós ízű, keményítőszerű érzésű, és főzéskor nedves, de ropogós. Az állaga nagyon jól összeáll főzve és főzve.

Struktúra: Minden célra

Bőrszín: Bézs és barnás

Hús színe: Halvány fehér

Felhasználás: Rántás, chips és ék

Egyéb nevek, ha vannak: egyik sem

5. Német pillangó burgonya:

Német Butterball

Ez egy másik gyakori burgonyatípus. Sárga színű, és többnyire közepes vagy apró méretű, de nem túl óriási méretű. Ez a burgonya a burgonya sárga fajtái alá tartozik, tekintettel a héj színére és szerkezetére. A német pillangó burgonya finom és sima, vajas ízű. Az ilyen típusú burgonya tökéletes ahhoz, hogy jó pépesített vagy főtt íze és finomsága legyen.

Struktúra: Minden célra

Bőrszín: Barna és arany színű

Hús színe: Sárga hús

Felhasználás: Forralás, pépesítés, pörkölés és sütés

Egyéb nevek, ha vannak: egyik sem

6. Yukon arany burgonya:

Yukon arany burgonya

Ez ismét a leggyakoribb és leghíresebb burgonyatípusok közé tartozik. Ez a burgonya sokoldalú, tökéletes lehet sütéshez vagy sütéshez, vagy pároláshoz és forraláshoz. A Yukon burgonya, ahogy a neve is sugallja, aranyszínű bőrszínű. Ezek a bőr érzékeny és finom, nem igényel külön peeling eljárást. A belső hús krémes állagú, puha tapintású és tökéletes a receptekhez.

Struktúra: Minden célra

Bőrszín: Arany színű

Hús színe: Sárga

Felhasználás: Forralás, sütés, sütés, párolás

Egyéb nevek, ha vannak: Arany burgonya

7. Red Bliss Burgonya:

Red Bliss Burgonya

A vörös boldogság burgonya a vörös színű burgonya családjába tartozik. Ezek viaszos burgonyák, magas víztartalommal, nedvességgel rendelkeznek, és nem nagyon nehéz főzni. A burgonya tökéletes a pépesítéshez és az étkezéshez, és egészséges tulajdonságokkal is rendelkezik. A vörös bőr itt nem igényel külön peeling eljárást, a belső hús pedig krémes és vajas állagú. A vörös boldogság burgonya híres a legegyszerűbb receptekről, beleértve a főzést és a gyógynövényekkel való fogyasztást.

Struktúra: Viaszos textúra

Bőrszín: Piros

Hús színe: Halvány fehér

Felhasználás: Pépesítés, forralás, főzés és párolás

Egyéb nevek, ha vannak: egyik sem

8. Lila perui burgonya:

Lila perui

A lila perui burgonya, ahogy a neve is sugallja, Peru régióból származik. Lila bőrük és húsuk kékes-lila árnyalatú, a bőr lágy textúrájú, és a lila burgonya fajtái alá tartoznak. Ezek a burgonyák viszonylag kisebb méretűek és keményítőtartalmúak. A legegyszerűbb burgonya a főzésben, ideális sütéshez és pépesítéshez. Ezek cső alakúak, és az ujjas burgonya fajtájába tartoznak.

Struktúra: keményítőtartalmú

Bőrszín: Sötét árnyalatú lila bőr

Hús színe: lila hús

Felhasználás: Pörkölés, sütés és pépesítés

Egyéb nevek, ha vannak: egyik sem

9. Orosz banán burgonya:

Orosz banán burgonya

Az orosz banán burgonya ismét cső alakú, és az ujjfajták kategóriájába tartozik. Sárga húsúak, banán alakúak, ívelt és hajtogatott megjelenésűek. A viaszos textúrájú azonban nem igényel hámozást, és fel lehet használni egészben vagy pörkölten. Tökéletesek édes ízkeverékkel, lágy és finom vajas ízzel. Próbálja ki őket salátákhoz, grillezve vagy pirítva, és később meg fogja köszönni nekünk!

Struktúra: Viaszos

Bőrszín: Arany/barnás/bézs

Hús színe: Sárga

Felhasználás: Grillezés, sekély sütés, forralás

Egyéb nevek, ha vannak: egyik sem

10. Hannah édesburgonya:

Hannah édesburgonya

A Hannah típusú édesburgonya azonban nagyon hasonlít a fehér burgonyára. Azonban nagyon sűrű és sűrű szerkezetűek. Ezek a burgonyák, tekintettel szilárd megjelenésükre, főzéskor általában nem törnek össze. Forrás vagy sült krumpli használata előtt szeletekre vághatók és kockákra vághatók, tekintettel vastag textúrájukra és megjelenésükre. Ugyanezen okok miatt a Hannah édesburgonya főzése is több időt vesz igénybe, mint más társaik.

Struktúra: Minden célra

Bőrszín: Barnásbarna színű

Hús színe: sárga/krém

Felhasználás: Pépesítés, sütés és párolás

Egyéb nevek, ha vannak: Édes Hannah, sárga édesburgonya

11. Minden kék burgonya:

Minden kék burgonya

Ezek azok az egyedülálló burgonyafajták, amelyekkel valaha találkozott. A teljesen kék burgonya nagyon sötét színű, bíbor színűnek tűnik, tekintettel az antocianin (antioxidánsok) magas jelenlétére. Ezek az antioxidánsok más gyümölcsökben is megtalálhatók, például áfonyában és padlizsánban, és hasonlóan ezekhez a színekhez. Ezenkívül ezek lágyak és kicsit magasabb keményítőtartalmúak, mint a többi. Így tökéletesek sütéshez, ideális esetben olívaolajjal vagy vajjal, gyógynövényekkel és citrommal meglocsolva!

Struktúra: Univerzális textúra

Bőrszín: Sötét lila

Hús színe: Lila vagy levendula árnyékú hús

Felhasználás: Sütés, sütés, forralás és pörkölés

Egyéb nevek, ha vannak: egyik sem

12. Piros hüvelykujj burgonya:

Piros hüvelykujj

Ezek a vörös hüvelykujj típusú burgonyák a vörös burgonya fajtái közé tartoznak. A fogás kategóriájába tartoznak, cső alakú felépítéssel és megjelenéssel. Azonban kicsi méretűek és vonzó megjelenésűek, élénkpiros színű és rózsaszín húsú. A vörös hüvelykujjú burgonya teljes egészében az egzotikus zöldségek kategóriájába tartozik, tekintettel az ínyenc receptekre, a pépesítésre, a sütésre és az általános sokoldalú felhasználásra. A levesektől a salátákig ezek a burgonyák megjelenést és ízt kölcsönöznek. Ez a szakácsok kedvelt választása.

Struktúra: Viaszos

Bőrszín: Piros

Hús színe: Rózsaszín árnyalatú hús

Felhasználás: Forralás, sütés

Egyéb nevek, ha vannak: egyik sem

Érdekes tények a burgonyáról:

Nos, szeretünk olyan dolgokat hallani, amelyekről még nem is hallottunk, és most jön a burgonya. Tehát itt van néhány érdekes tény.

  • A burgonya műszakilag még életben van, amikor megvásárolja. Tudod, azt?
  • Ezek a burgonyák az első űrben termesztett zöldségek közé tartoznak.
  • Több száz burgonya létezik, amelyekről talán nem is hallottál. Amit hallunk, csak néhány fajta.
  • A burgonya zöldre válhat, ha túl sok fotoszintézisbe kerül.
  • A burgonya chipset, a legnépszerűbb köretet, amit valaha hallottunk, csak véletlenül találták ki (úgy tűnik)! Egy szakácsnak egyszer a munkáltatója kedvében kellett járnia, aki nem szereti a vastag, nagyobb kockára vágott burgonyát, amelyet megfőznek. Kevés receptet próbált ki, és csak sózta sóval és gyógynövényekkel, hogy lenyűgözze. Ez az; ma már a világ leghíresebb és legnépszerűbb snackjei közé tartoznak.

Tudta, hogy a világon sokféle burgonya létezik? Nos, mi biztosan nem. Számunkra is kiváló izgalmas lecke. Mik a gondolatai? Mondja el nekünk észrevételeit is; szeretünk hallani felőled!

Jogi nyilatkozat:

Ez kizárólag tájékoztató jellegű útmutató a burgonyatípusokról. A cikkben szereplő vélemények és áttekintések az internet különböző forrásaiból származnak. A szerző nem garantálja és nem ígéri a cikkben közölt tények pontosságát.