A bonsai fák típusai: 20 legjobb fajta és forma képekkel

Bementél egy kertbe, és észrevetted az egyébként hatalmas fák miniatűr változatait? Ezeket bonsai fáknak nevezik, amelyeket sok kultúrában nagyra becsült tulajdonnak tartanak. A tévhittel ellentétben a bonsaisok nem géntechnológiával módosított fák, de valójában a közönséges fákat törpe méretben termesztik speciális technikával. Annak érdekében, hogy kielégítse kíváncsi lelkét ezekkel a lenyűgöző növényfajokkal kapcsolatban, felsoroltuk a bonsai fák típusait a történelemmel és a termesztési módszerekkel.

a bonsai fa típusai

Mi az a Bonsai?

A „bonsai” szó japán kifejezés a „tartályba ültetett” kifejezésre. Ez egy művészi forma a nagy fák miniatűr változatainak termesztésére az ókori ázsiai módszerek segítségével. A Bonsai -t eredetileg a kínaiak találták ki, majd később a japánok fejlesztették ki a zen -buddhizmus elvei alapján.

Bonsai története:

Ahhoz, hogy megértsük Bonsai történetét, körülbelül 2000 évvel vissza kell utaznunk az időben az ókori Kínába. Ez idő alatt a kínaiak elbűvölték a miniatűr tájak létrehozását, amelyek drasztikusan kisebbek voltak, mint az eredetiek. Pun-Sai-nak hívták, ahol a pun földi konténert jelent. Az ötlet az volt, hogy tanulmányozzák az öt elem – víz, tűz, fa, fém és föld – mágikus tulajdonságait. Minél kisebb volt a mérete, annál nagyobb volt a mágikus ereje.

Később, a Kamakura időszakában, körülbelül 700 évvel ezelőtt, a japánok megpróbálták lemásolni ezt a művészeti formát, de csak fákra korlátozták. A kínaiakkal ellentétben korlátozott volt a tájképük, ami miatt a Bonsai (Pun-sai japán változata) technikákkal kísérleteztek a helyi fafajokon. Ezenkívül ezeket a törpe élő fákat „szentnek” tartották, és fényűző ajándékként használták őket.

Az elkövetkező években a bonsai fákat megismertették a spanyolokkal, majd a világ többi részével. Fokozatosan sokféle bonsai fajtát és fajtát fejlesztettek ki, amelyek közül néhány nagyon drága és nehezen termeszthető.

A bonsai fák széles osztályozása:

A bonsai fafajokat nagyjából két kategóriába sorolják – beltéri és kültéri.

Belső bonsai fák:

Ezeket a Bonsai -t beltéri körülmények között termesztik. A termesztés technikái biztosítják, hogy a fa vonzó és egészséges maradjon mesterséges beltéri környezetben. Kiváló választás azoknak a kertészeknek, akik inkább a fák közelében szeretnének maradni, és szépségükkel fokozzák belső terek esztétikáját..

A beltéri bonsai fákat azonban nehéz termeszteni, mivel ki kell választania az otthoni környezetének megfelelő fafajtát. Ha inkább hagyományos vagy egzotikus fafajtákat szeretne beltérbe hozni, akkor lehet, hogy hozzá kell igazítania a belső környezetet. Általában a trópusi és szubtrópusi fajok ideálisak beltéren.

Példák beltéri bonsai fafajtákra: Hawaii esernyő, akác bonsai, pénzfa, brazil esőfa bonsai, buddhista fenyő bonsai fa stb.

Kültéri bonsai fák:

Ezek a hagyományos bonsai -k, amelyek kültéri környezetben nőhetnek különösebb gondozás vagy védelem nélkül. Az „igazi bonsai” -nak is nevezik őket, szemben a beltéri bonsai fákkal. Ezek a fajok gyorsabban nőnek, mint a beltéri fajok, mivel természetes környezetükben vannak. Időről időre azonban rövid időre beltérbe is vihetők.

Két kültéri bonsai fafaj létezik – tűlevelű (örökzöld) és lombhullató.

  • Tűlevelű fák: Ezek az egyik legnépszerűbb bonsai fafaj, amelyet kúpjaik alapján lehet azonosítani. Ezek örökzöld fák, amelyek általában hideg éghajlaton élnek. A legnépszerűbb és könnyen termeszthető közülük a Juniper fajta. Más fajok közé tartozik a bukszfa, azálea stb.
  • Lombhullató fák: Ezek a fák az év hidegebb hónapjaiban hullták le leveleiket. Az örökzöld fákkal ellentétben a lombhullató fák levelei az érettség után lehullanak és újakat nevelnek. Továbbá 4 típusba sorolhatók – szil, juhar, gingkos és sárgabarack.

Példák a kültéri bonsai fafajtákra: Rákos alma, kopasz ciprus, vörösfenyő, gyertyán stb.

20 különböző típusú bonsai fa képekkel:

Nézzünk néhány, a világ különböző részein termesztett bonsai fajtát:

1. Japán juhar:

Japán juhar

A japán juhar az egyik legnépszerűbb szabadtéri bonsai fafaj. Ezt a fát a kertészek Acer Palmtum néven ismerik, és Japánból származik. A fiatalabb juharfáknak zöld levelei vannak, vöröses kéreggel, és ahogy a fa megöregszik, a levelek vörösek, szürke kéreggel. Ennek a fának számos fajtája létezik, amelyek különböző színű levelekkel rendelkeznek.

A japán juharfákat a szabadban, napos és szellős helyen kell elhelyezni. Azokban a helyeken, ahol nagyon meleg a hőmérséklet, árnyékos, közvetett napfényű helyekre kell helyezni a helyüket. Ezeket a fákat minden nap meg kell öntözni, és az átültetést kétévente kell elvégezni.

2. Bodhi fa (Ficus Religiosa):

Bodhi fa (ficus Religiosa

Ficus Religiosa más néven Bodhi fa, vagy a szent Peepal tartozik a füge család. Indiában és Kínában őshonos, ahol jelentősége van a hindu, buddhista és jain vallásokban. A Ficus Religiosa egyike a sok lombhullató bonsai fafajnak Indiában, és szívformái március és április melegebb hónapjaiban kezdenek leesni..

Ez egy kültéri bonsai fa, amely sok napsütést igényel. Széles, jól vízelvezető talajba kell helyezni. A nagyon forró hőmérsékletnek való túlzott expozíció azonban károsíthatja a leveleket, ezért nyáron előnyös a közvetett árnyékolás. Rugalmas ágaik vannak, ami nagyon egyszerűvé teszi a kontúrozást más fafajokhoz képest.

3. Bukszfa:

Buxus

A Boxwood, más néven Buxus a szívós, örökzöld bonsai fafajták közé tartozik. Több mint 70 alfaja van, amelyekben a közönséges bokorfa vagy Buxus sempervirens és a kínai Boxwood, Buxus Harlandii nagyon népszerűek. Dús zöld megjelenésük és természetesen csavart ágaik, törzsük ideális választássá teszi a Bonsai számára. Ezenkívül a Boxwood nagyon gyorsan nő, nagyon kevés karbantartást igényel, és különböző formákba formálható.

Ezek a fajok az árnyékos kültéri környezetet kedvelik, mivel a forró, közvetlen napfény megégetheti a leveleket. Nagyon hideg vagy fagyos, -4 C alatti hőmérsékleten nem tudnak boldogulni. A talajnak jó vízelvezetőnek és nedvesnek kell lennie, de nem nedves. A rendszeres metszés és vágás elengedhetetlen a növények egészséges növekedéséhez. Az újratelepítés csak két -három év alatt végezhető el, és a huzalozás akkor is elvégezhető, amikor a növény még fiatal és éretlen.

4. Boróka:

Boróka

A boróka egyik legnépszerűbb bonsai fafajtája a világon. A boróka -bonsai fák a ciprusfélék családjának örökzöld, tűlevelű fajai közé tartoznak, és körülbelül 70 különböző fajtájuk van. A fajtától függően a boróka két fő lombozatát észlelheti – tű és pikkely. A széles körben elismert boróka -bonsai fák közül néhány a kínai boróka, a japán Shimpaku, a japán tűboróka, a közönséges boróka stb..

A borókafákat a szabadban kell elhelyezni, ahol közvetlen napfény éri őket. Fagyban vagy beltéren nem tudnak boldogulni, ezért ügyelni kell arra, hogy ne kerüljenek be. A boróka nem szereti a sok vizet. Ezért győződjön meg arról, hogy a talaj száraz, mielőtt öntözi. Ellenállnak a nehéz huzalozásnak, amit akkor lehet megtenni, amikor a fa nagyon fiatal.

5. Kínai szil:

Kínai Elm bonsai fa típus

A kínai szil a kezdők számára az egyik legnépszerűbb bonsai fafaj. Kínában és Délkelet-Ázsiában őshonos, amely kettős fogazatú leveleivel könnyen felismerhető. Természetes környezetben a kínai szarvas akár 80 láb magasra is megnőhet. A lassú kezdeti növekedés azonban ideálissá teszi a bonsai gyakorlók számára, hogy megértsék a növekedési mintázatát, és jól megtanítsák, hogy miniatűr fává váljon.

A kínai elm fajtától függően beltéri vagy kültéri lehet. A beltéri kínai szilfákat nyáron árnyékos helyen lehet elhelyezni, míg a kültéri teljes, közvetlen napsütésben. Ezeket a fákat öntözni lehet, ha a termőtalaj száraz. A metszést rendszeresen kell elvégezni, mivel az ágak gyors ütemben sűrűsödnek, és a formázás szabványos huzalozási gyakorlatokkal végezhető el.

6. Bougainvillea:

Bougainvillea

A Bougainvillea egy trópusi, örökzöld növény, amely élénk színű virágokat növeszt, és minden kertet megszépíthet. A fa tövis, és különböző színekben kapható, például piros, rózsaszín, fehér, narancssárga vagy kettős árnyalatú. Könnyen karbantarthatók, és jól formázhatók, hogy ezeket a gyakori cserjéket díszítő bonsai fákká alakítsák.

Bougainvillea -nak sok közvetlen napfényre és melegre van szüksége. Csak akkor szabad öntözni, ha a talaj száraz, és nem bírja a túlöntözést vagy az áztatást. A metszéshez vágja le a hajtásokat a virág után. A csavarásnak meg kell történnie, amikor a növény fiatal, mivel az idősebb növények általában kemények és könnyen letörnek. Ezenkívül vigyázzon az éles tövisekre, miközben a vezetékeken dolgozik.

7. Indiai Banyan (FicusBenghalensis):

Indiai Banyan (ficusbenghalensis

A Ficusbenghalensis egy nagy fafaj, amely az indiai szubkontinensen őshonos. Légi gyökereket termelnek, amelyek lefelé nőnek, és a talaj elérése után kemény fás törzsekké alakulnak. Ennek a fajnak a közös neve a nagy indiai Banyan vagy Banyan füge. Ezt a fát szentnek tartják a hinduizmusban és a buddhizmusban.

Az indiai Banyan egy beltéri bonsai fafaj, amely sok napfényt igényel. Tehát az ablak közelében vagy otthonának jól szellőző helyén tartható. A Ficus fáknak sok nedvességre van szükségük a jobb gyökérzet kialakulásához. A napi párásítás előnyösebb, mint a növény túl- vagy öntözése. A metszést rendszeresen kell elvégezni, hogy megőrizze alakját.

8. Olíva:

Olajfa típusú bonsai fa

Az olajfák örökzöld fák, amelyek a Földközi -tenger térségében őshonosak. Kétféle olajfa létezik – az Olea Europea vagy a hagyományos Olive és az Olea Europea Sylvestris vagy a Vad Olíva. Rövid levelei és nagyon lassú növekedése miatt a vadon termő olajfát kedvelik a bonsaihoz. Mindkét fa apró gyümölcsöket terem, amelyek sárga virágokból nőnek, bár a hagyományos olajbogyó magasabb hozamot kínál.

Az olajfák kültéri bonsai típusok, amelyeknek teljes napfényre van szükségük. Ellenállnak a hidegebb időjárásnak, de nem tudják túlélni a fagyot. Az öntözést rendszeresen kell elvégezni, és a talajnak jó vízelvezetőnek kell lennie, hogy elkerülje a gyökérrothadást. A vezetékek megnehezülnek, amikor a fa éretté válik, és a kéreg nagyon keményen fordul. A metszést a tél végén lehet elvégezni, hogy a következő szezonban jobb növekedést ösztönözzenek.

9. Azálea:

Azálea

Az Azalea fa az egyik legvonzóbb virágzó bonsai fafaj, amely nagy díszítő értéket kínál. A Rhododendron nemzetséghez tartozik, amelynek körülbelül 1000 faja van, amelyek közül a Satsuki és a Kurume Azalea népszerű választás a bonsai számára. Ez a ritka Bonsai fa gyönyörű virágokat hoz létre, különböző színekben, például rózsaszínben, pirosban stb., És változatos formájú és méretű.

Az azáleák kültéri típusok, amelyeknek fényes napfényre van szükségük. Mindazonáltal nem tudják elviselni az extrém meleget, ezért nyáron ajánlatos árnyékos helyre vinni őket. Az öntözést rendszeresen kell elvégezni, hogy a talaj ne száradjon ki. A túlöntözés azonban nem ajánlott. A metszést a fa alsó részén kell elvégezni, hogy szép formát és szerkezetet alkosson.

10. Fenyő:

Bonsai fenyőfa

A fenyők az egyik legnépszerűbb tűlevelű bonsai fafajta. Bár nagy díszítő értéket kínálnak, a fenyők bonyolult jellegük miatt biztosan nem a kezdőknek valóak. Ezeknek az örökzöld fáknak kúpja és tűje van, amelyek fajtától függően 2–5 kötegek. A 120 és a páratlan fajok közül a japán fekete fenyőt és a japán fehér fenyőt széles körben használják a bonsaihoz.

Ezeknek a fáknak a termesztéséhez fontos megérteni, hogy természetes környezetükben egy vagy két flush típus. Teljes napsütésben kell elhelyezni, és csak akkor öntözze, ha a talaj száraz. A gyertyákat rendszeresen el kell távolítani a kisebb tűk ösztönzése érdekében. A kábelezést közvetlenül a metszés után lehet elvégezni, hogy jól formázzuk.

11. Bambusz:

Bambusz

Sokan összetévesztik a szent bambuszt és a szerencsés bambuszt (azokat, amelyeket az ajándékboltokban látunk) a Bonsai Bambuszhoz. A bizalom azonban az, hogy sem a bonsai, sem nem nevezhető bambusznak. A valódi bambusz egyfajta fű, és nem fa. Gyors növekedési üteme van, ami megnehezíti a tartályban való elnyomását. A sokféle bambusz közül a Bambusa Multiplexről ismert, hogy tökéletes választéka a bonsai létrehozásának, viszonylag kisebb magassága miatt.

A bambusz lehet trópusi és mérsékelt bonsai. A trópusi fák beltéri fák, amelyeket jól megvilágított, míg a hőmérsékleti fákat szabadban kell elhelyezni. A bambusznak nedves talajra van szüksége, és gyorsan kiszáradhat. A levelek levágását egész évben kell elvégezni, míg a gyökereket évente egyszer meg kell vágni a méret és az alak megőrzése érdekében.

12. Bonsai pénzfa:

Bonsai pénzfa

A pénzfa egy népszerű beltéri bonsai fafaj, amely Közép -Amerikában őshonos. Ez egy trópusi, örökzöld, széles levelű faj, amely általában körülbelül 65 láb magasra nő természetes környezetében. Ezeket a fákat a duzzadt törzs alapján azonosíthatja, amelyet tartalékvíz tárolására használtak. A fával az a kihívás, hogy nem termel komolyabb valódi ágakat, és a fatörzsek fonják az életkor előrehaladtával, és összezúzzák egymást.

A pénzfákat beltérben, jól szellőző helyen kell elhelyezni. A növény nedvességet is igényel, ezért rendszeres párásítást igényel. A metszést télen kell elvégezni az egészséges növekedés ösztönzése érdekében tavasszal. Óvatosan végezze el a huzalozást, nehogy megsérüljön a csomagtartó és a kéreg.

13. Hibiszkusz bonsai:

Hibiszkusz bonsai

Az egyik legvonzóbb virágzó bonsai faj a Hibiscus. Ez egy trópusi cserje, amely meleg éghajlaton nő. Sokféle hibiszkusz létezik, amelyek különböző színű, formájú és méretű virágokat termelnek. A bonsai hibiszkusz különösen vonzónak tűnik a fényes zöld lombozat és a feltűnően élénk színű virágok miatt.

Zárt helyen tartva a Bonsai Hibiscus a jól megvilágított helyet részesíti előnyben, mint az ablak vagy az erkély. Ha azt tervezi, hogy a szabadban tartja, akkor válasszon árnyékos és szellős helyet. A hibiszkusz nem tud boldogulni rendkívül hideg vagy fagyos körülmények között. Ezenkívül a talajt folyamatosan nedvesen kell tartani, és rendszeres trágyázás szükséges az egészség megőrzése érdekében.

14. Himalája cédrus:

Himalája cédrus

A Himalája cédrus vagy a CedrusDeodara a nyugati Himalája hegyvidékein honos. Ez a fa nagy díszítő értékkel rendelkezik, és kertek és parkok szépítésére használják az európai és a nyugati országokban. Természetes élőhelyén a cédrus akár 50 m magasra is megnő. Ezeknek az örökzöld fáknak rövid levelei vannak, amelyek fenyőtűhöz hasonlítanak, sötétzöldek, enyhe kékes árnyalatúak.

A Himalája cédrusfákat legjobb beltérben, szellőző helyeken termeszteni. Ezeket távol kell tartani a szennyezéstől, a füsttől és a szélsőséges környezeti változásoktól. Nagyon kevés vízre van szükség, és a túlöntözés barnává teheti a leveleket. A törzs a levelekkel együtt metszést is igényel, hogy különböző stílusokat hozzon létre.

15. Tölgy bonsai fa:

Tölgy bonsai fa

Több száz Oaktree fajta létezik a világ különböző részein, például Európában, Délnyugat -Ázsiában, Észak -Amerikában stb. A fajtól függően a tölgyek lombhullatóak vagy örökzöldek lehetnek, amelyek természetes élőhelyükön akár 40 láb magasra is megnőhetnek. Ezeknek a szívós fáknak erős törzsük van, és makknak nevezett gyümölcsöket teremnek. A tölgyek az egyik legszélesebb körben termesztett bonsai fafajok, amelyek cikk -cakk szerkezetükkel műalkotásnak tűnnek.

A bonsai tölgy ápolása és karbantartása a fajtától függ. Általános szabály, hogy Oaks a napos és szellős helyet részesíti előnyben. Nem szeretik meghosszabbítani a talaj nedvességtartalmát, és csak akkor kell öntözni, ha kiszárad. Javasolt a nagy levelek és a végbimbók metszése az egészséges lombozat ösztönzése érdekében.

16. Síró fűz:

Szomorúfűz

A síró fűz érdekes fajta fűzfafaj. A síró nevet a lefelé lógó ágak miatt kapta. Ez a fa Kínában őshonos, amely ideális körülmények között akár 200 évig is megnőhet. Bár a bonsai nagyon kedvelt fajtája, a síró fűz nagyon nehéz termeszteni, és szakértő gondoskodást igényel.

A fűzfák a napos helyet kedvelik, de lehet, hogy nyáron árnyékos helyre kell költöztetni. Ezenkívül sok vizet igényelnek, és nem szabad hagyni, hogy kiszáradjanak. A rendszeres metszés elengedhetetlen a fa alakját károsító felesleges hajtások eltávolításához.

17. Ginkgo:

ginkgo

A ginkgo egy lombhullató bonsai fafaj, amelyet legyező alakú levelei alapján lehet azonosítani. Ez a fa Kínában őshonos, és az egyik legrégebbi élő fa a növényen. Vannak hím és nőstény ginkgo fák is, amelyekben a nőstények kellemetlen szagú gyümölcsöket teremnek, és a hímek egyáltalán nem adnak termést. Ennek a fának a magjai és levelei nagy gyógyászati ​​értékkel rendelkeznek, és számos betegség kezelésére használhatók.

A ginkgo bonsai fákat napos helyre kell helyezni. Bár szinte bármilyen éghajlati körülmények között virágozhatnak, a ginkgo -k nem nagyon reagálnak a fagyra. Kút -öntözést igényelnek, de nem túlöntözést. Ezeknek a fáknak az ágai meglehetősen rugalmasak és együttműködnek a vezetékeken.

18. Crabapple:

Crabapple

A rákos almafák a Malus nemzetséghez tartoznak, amelynek része a normál alma is. A rákos alma mérete és íze azonban csekélyebb, mint az alma. A rák alma bonsai lombhullató fák, amelyeket nagyra értékelnek gyönyörű rózsaszín-fehér virágai és apró termései miatt. E gyümölcsök alakja és mérete a fa fajtájától függ.

A bonsai rákos almafákat napos és szellős területekre kell helyezni, de nem szélsőséges melegben. A rendszeres öntözés elengedhetetlen, mivel a gyümölcsök kiesnek, ha a talaj kiszárad. Ennek a fának a metszése ajánlott, miután minden levél lehullott késő ősszel. Az újratelepítést évente lehet elvégezni, ha a fa nagyon fiatal.

19. Bükk:

Bükkfa

A bükkfa a Fagaceae vagy a Bükk családjába tartozik. Családja számos fajtája közül az európai bükk és a japán fehér bükk meglehetősen népszerű. Ezeknek a gyönyörű megjelenésű fáknak sima és széles törzse van, széles levelekkel. Ezeken a fákon vörös lombozatot is észrevehet, amelyet az európai bükk különleges termesztésével szereztek be.

Az évszaktól függően a bükköt árnyékos vagy napos helyre helyezheti. A rendszeres öntözés elengedhetetlen a talaj kiszáradásának elkerülése érdekében. Ajánlatos a nagy ágakat és a végbimbókat metszeni, hogy több fényt juttassanak a fa belső ágaiba, és megerősítsék azokat.

20. Gránátalma:

Gránátalma

A gránátalma lombhullató fa, amely nagy gyümölcsöket és ehető magokat hoz. A fa Indiából és Iránból származik, de később elterjedt a világ más részein. A gránátalma sok fajtája közül a PunicaGratanum vagy a törpe fajta különösen alkalmas a bonsaira. Nanának hívják, és egy kis gyümölcsöt hoz. A másik „Nejikan” fajtát díszítő célokra használják.

A gránátalma bonsai fák növekedéséhez meleg, trópusi éghajlat szükséges. A fa rendszeres öntözést igényel, különösen a virágzási időszakban. A metszést és a huzalozást a lerakódási időszakban érdemes elvégezni, amikor a levelek lehullnak, és az ágak csupaszok.

Ezek a legnépszerűbb bonsai típusok, amelyeket a kultivátorok világszerte termesztenek. Ne feledje, hogy amikor Bonsai -házhoz jut, nemcsak fát, hanem élő műalkotást is kap. Értékelje tehát a jelenlétét, és vigyázzon a fára, hogy a természethez közel álljon.

NYILATKOZAT: A cikk kizárólag tájékoztató jellegű, és a szerző nem vállal kizárólagos felelősséget a közzétett tartalom pontosságáért. A cikkben közölt adatok több forrásból származnak, amelyek helyesek vagy nem megfelelőek.

GYIK:

Q1. Mi az ideális talajkeverék a bonsai növények termesztéséhez?

Válasz: Szinte minden bonsai fafaj a jó vízelvezetésű talajt részesíti előnyben. Ezzel elkerülhető a vizesedés, ami gyökérrothadáshoz és végső soron a növény halálához vezet. A Bonsai ideális cserepes anyaga a coopeat, folyami homok, finom kavics, habkő és szerves cserepes komposzt.

Q2. Milyen gyakran kell öntözni a Bonsai -t?

Válasz: A bonsai fák kényesek és nem tolerálják az árvizeket. Annak ellenőrzéséhez, hogy a növénynek szüksége van -e vízre, üsse ujját a talajba. Ha száraznak és világosnak találja, öntözze. Máskülönben csak permetezzen könnyű ködöt, hogy nedvességet kapjon. Az időjárástól és a hőmérséklettől függően a beltéri növényeket 3-4 naponta, a kültéri növényeket pedig 2 naponta kell öntözni.

Q3. Lehetséges bármilyen fát bonsai -ra alakítani?

Válasz: A legtöbb fa speciális technikákkal Bonsai -ba alakítható. Tisztában kell lennie a nyírási, metszési és bekötési technikákkal, hogy egy óriási fát kicsinyítsen a miniatűr változatába. A fa növekedési mintázatának alapos ismerete elengedhetetlen annak fenntartásához.