Különböző típusú bankok, funkcióik és egyebek: Útmutató

Mindannyian felkeressük a bankokat, és a mindennapi szükségleteinkhez és szükségleteinkhez igazodunk a saját fiókjainkból. De tudja, hogy az országban többféle bank létezik, és mindegyiket kifejezetten a különböző követelmények kielégítésére tervezték ?! Míg a legtöbben a szokásos bankjainkhoz járunk, néhányuknak nincs tranzakciója. De ehelyett csak adjon kölcsönt néhány banknak, amelyek csak befektetésekre összpontosítanak.

Érdekes, nem? Tanuljunk ma valami újat, és tudjunk meg mindent az ország bankjainak különböző besorolásairól és működésükről. Essünk neki!

bankok típusai

Mi a bank és milyen funkciói vannak?

Mi is pontosan a bank és a bankrendszer típusai? Mindannyian tudjuk, mit jelent. De gyakran nem tudja megmagyarázni és megérteni. Azok a banki intézmények, amelyek elfogadják betéteinket, és tulajdonunkban megtakarítják betéteinket nevünkben. Ez segít visszavonni ugyanazt igény szerint. Segítenek a mindennapi állampolgároknak és a pénzügyekkel kapcsolatos minden közmunkában, kezelik a pénzt, és jogszerűen biztosítanak mindenkit betéteink biztonságáról.

A bankok típusától függően a műveletek és a funkciók megváltozhatnak. Alapvetően azonban összességében minden banknak két jelentős és fő funkciója van. Röviden értsük meg őket. Először is, a bankok futnak, hogy elfogadják betéteinket, igény szerint felvegyék azokat, és kölcsönöket nyújtsanak a nyilvánosságnak. Bár ezek az elsődleges funkciók, a bankoknak saját ügynökségi funkcióik is vannak. Mint például csekkek beszedése, pénzeszközök átutalása, értéktárgyak letétbe helyezése, csekkek vagy jóváírások kibocsátása, valamint saját rendszeres gyűjtemények.

Különböző típusú bankok:

Most induljunk el, és tudjunk meg mindent a különböző típusú és kategóriájú bankokról, amelyek funkciójukat látják el hazánkban.

1. Központi Bank:

Minden országnak van központi bankja, amely szabályozza és gondoskodik más bankok mechanizmusairól. Indiában megvan az Indiai Tartalékbank, a Központi Bank. Amely bankként működik a kormány számára, kezeli a monetáris politikát és rendszert, és irányítja a többi bankot és intézményt. Hasonlóképpen minden ország rendelkezik saját központi bankjával, például az amerikai Federal Reserve -vel. Ezenkívül gondoskodik a deviza kibocsátásáról, és felügyeli az ország általános pénzügyi ügyeit és rendszereit. Tekintettel arra, hogy ez egy általános konzol és irány az egész pénzügyi rendszer számára, a bankár bankjaként is ismert.

2. Kereskedelmi bankok:

A kereskedelmi bankok a vidéki és városi régiókban létező 1956 -os banki társaságokról szóló törvény értelmében jöttek létre. Ahogy a neve is sugallja, ezeknek a bankoknak a fő mottója a nyereség. Ebben az országban állami és magán (indiai és külföldi) kereskedelmi bankok egyaránt működnek. E bankok elsődleges forrásai az egyetlen állami betét és ügyfél.

Különféle kereskedelmi, állami bankok például a State Bank of India (India legjelentősebb közszféra bankja), a Canara Bank, a Bank of India stb. A magánszektorbeli bankok közé tartozik a HDFC, az ICICI Bank, az Axis Bank stb. . Indiában is vannak külföldi bankok, például HSBC, Standard Chartered bank stb. Az állami és magán kereskedelmi bankok világszerte jelen vannak..

3. Regionális vidéki bankok:

Az RRB-k, más néven regionális vidéki bankok, az alosztályba tartozó kereskedelmi bankok közé tartoznak, amelyek csak a mezőgazdasághoz és a kapcsolódó tevékenységekhez nyújtanak hitelt. Ezeket a bankokat az 1976 -os RRB -törvény alapján hozták létre, és a központi kormány, az állami kormány és a kereskedelmi bankok közös vállalata. Ezeknek a bankoknak a fő célja csak az, hogy a vidéki térségekben élő embereknek nyújtott hitelezési és banki lehetőségekre összpontosítsanak. Néhány RRB -példa: Andhra Pragathi Grameena Bank az AP -ben a Syndicate bank támogatásával, Bihar Gramin Bank Biharban az UCO bank támogatásával.

4. Szövetkezeti bankok:

A szövetkezeti bankok típusai azok az államilag ellenőrzött és irányított bankok, amelyek jogszabályaik és előírásaik szerint elősegítik polgáraik szociális jólétét. Gondoskodnak az ügyekről és kölcsönöket adnak a mezőgazdaságnak és más szövetséges megélhetési tevékenységeknek minden államban. A szövetkezeti bankok háromszintű struktúrákban működnek: állami szinten, ahol az SBI, az állami kormányok közvetlenül szabályozzák őket. Ide tartoznak a bankok, például a NABARD. Aztán a második rétegben kerületi szintű szövetkezeti bankjaink is vannak, illetve a harmadik szint a mezőgazdasági szövetkezeti bankokat tartalmazza a falvakban.

5. Helyi bankok:

A helyi bankokat csak 1996 körül vezetik be, mint fő célkitűzést, hogy csak helyi területeken működjenek nyereségszerzés céljából. A kereskedelmi magánszektor bankjai kezelik ezeket a bankokat. Azonban nincs sok helyi bank Indiában. Néhány közülük a part menti helyi bank Andhra Pradeshben, a Subhadra Local area bank Kolhapurban, a Capital Local area bank Pandzsabban és a Krishna Bhima Samruddhi Local bank a Telanganában.

6. Speciális bankok:

Ahogy a neve is sugallja, kevés bank jött létre csak speciális célokra. Különféle szerepeik és célkitűzéseik vannak az adott ügy anyagi fejlesztésére. A specializált bankok példái közé tartozik az indiai kisipar -fejlesztési bank (SIDBI), hogy kölcsönöket adjon kisüzemeknek és egységeknek, hogy ösztönözze őket, az EXIM bank pénzügyi támogatást nyújt más országokba irányuló kivitelhez és importhoz, a NABARD pedig segítséget nyújt és finanszírozást biztosítanak a mezőgazdaság fejlesztésében, a falvakban és a vidékben.

7. Kis pénzügyi bankok:

A kis pénzügyi bankok kifejezetten jelen vannak, hogy megvizsgálják a kis- és mikroipar, a gazdálkodók és az indiai szervezetlen szektor igényeit és pénzügyi segítségét. Általában India központi bankja irányítja őket. Néhány példa a kis pénzügyi bankokra: AU Small finance bank, Equitas kis pénzügyi bank, Fincare kis pénzügyi bank stb..

8. Fizetési Bank:

A fizetési bankok inkább új jelenségek, amelyeknek szemtanúi lehettünk az elmúlt időszakban. Ezeket a fizetési bankokat az Indiai Tartalékbank fogalmazza meg és fejleszti, ahol legfeljebb az Rs összegig tudnak betétet elhelyezni. 1 000 000. Ezek a bankok azonban nem tudnak hitelt, hitelezést és hitelkártyát adni. Azonban a Payments bank alatt hozzáférhet az online és mobil banki szolgáltatásokhoz. Tehát azt mondhatjuk, hogy szinte mindegyikük azonos típusú internetes banki, online banki, lakossági banki, elektronikus banki és egyéb digitális módszerekkel rendelkezik. India legnépszerűbb fizetési bankjai közül néhány az Airtel Payments Bank, a Paytm Payments Bank, a Jio Payment Bank, az India Post Payment Bank, az NSDL Payment bank stb..

9. Tőzsdei bankok:

A tőzsdei bankokat csak a külkereskedelemre és a tőzsdékre irányítják. Ők kezelik a külföldi számlák beszedését, diszkontálását és eladják a külföldi valutákat, hogy segítsenek az embereknek pénzüket külföldi valutára váltani. A legtöbb esetben a kereskedelmi bankok csak néhány speciális fiókja gondoskodik erről a funkcióról, és az egyes tőzsdei bankok jelenléte is kevesebb.

10. Befektetési bankok:

Ezek a befektetési bankok meglehetősen ismertek a nyugati országokban. Az olyan bankok, mint a Morgan Stanley, a Goldman Sachs stb., Népszerű befektetési bankok. Ezeknek a bankoknak az a feladata, hogy segítsék és segítsék az egyéneket és intézményeket a tőkebevonásban, az értékpapírok kibocsátásában és a bevételek befektetésében. Nagyon népszerűek értékpapírok, részvények és eszközök kereskedésében is.

Reméljük, mindent megtudtál a különböző bankok típusairól. Bár mindannyian többnyire ismerjük a napi kereskedelmi bankjainkat, érdekes megtudni, hogy a banknak milyen funkciói és fajtái vannak minden országban..

Jogi nyilatkozat:

A különböző típusú bankokra vonatkozó összes információ csak az interneten és az oktatási webhelyeken található forrásokból származik. Ezeket az információkat kizárólag tudás céljára szabad felhasználni. Nem vállalunk felelősséget semmilyen hibáért.