6 egyszerű tipp a konyhakert elindításához kezdőknek

Nincs jobb kielégítő érzés, mint saját ételünk termesztése! Egyetért vagy nem? Nagyszerű élmény friss zöldségeket, gyógynövényeket, leveles zöldségeket és még gyümölcsöket is szedni a kertünkből, és élvezni a farm-to-table étkezést. Vannak azonban, akik ezt az elképzelést lehengerlőnek találják, és már az indulás előtt feladják! Az igazság az, hogy a konyhakerteket nagyon könnyű elindítani, és egyáltalán nem igényel előzetes tapasztalatot.

Ebben a cikkben hasznos betekintést nyújtunk Önnek a konyhakert otthoni, minimális erőfeszítéssel és ráfordítással történő kialakításával kapcsolatban.

Mi a konyhakertészet ?:

A hagyományos konyhakert exkluzív hely, jellemzően a hátsó udvarban vagy a konyha mellett, hogy folyamatosan élvezhesse a zöldségeket, gyümölcsöket és gyógynövényeket. A városi területeken, ahol a tér minden centimétere értékes, a konyhakertek teraszon, tetőn és erkélyen vannak kialakítva edények és termesztőtáskák segítségével. A legtöbb növényfajta virágozhat ezekben a kertekben megfelelő cserepes keverékkel, talajjal és időjárási viszonyokkal.

Konyhakert ötletek kezdőknek

6 lenyűgöző tipp a Kitchen Garden kezdőknek:

Az ötlet, hogy egy apró magból növény lesz, és ízletes termékeket kaphat, izgalomba hozhat. Az egész folyamat azonban sok törődést és figyelmet igényel tőled. Vannak alapvető szempontok, amelyeket figyelembe kell venni, mielőtt lökhárító termést vár a konyhakertből:

1. Megfelelő napfény:

Határozza meg a megfelelő helyet házában a konyhakert elindításához. A helynek legalább 4-5 órán keresztül megfelelő mennyiségű napfényt kell kapnia. A részleges árnyékolás bizonyos növényeknél működhet, de nem minden! Az edények elhelyezéséhez háztetőt, erkélyteret vagy jól megvilágított ablakokat használhat. Ha helyszűke van, próbálja meg a függőleges kertészkedést, hogy kevesebb helyen nőjön.

2. Növények és edények:

A különböző típusú zöldségféléknek különböző tartályokra van szükségük ahhoz, hogy jól növekedjenek. Például a gyökérzöldségekhez, például a sárgarépához mély edények szükségesek, míg a gyógynövények akár sekély kádakban is növekedhetnek. Mindig jó ötlet valamivel nagyobb méretű edényeket beszerezni, hogy elkerüljük a gyökerek kiszorulását. Fontolóra veheti a műanyag edényeket vagy a zsákokat, mivel jól megtartják a nedvességet. Győződjön meg arról, hogy az edény alján elegendő vízelvezető csatorna van.

3. Talaj és komposzt:

A talaj minősége kulcsfontosságú szerepet játszik a termés minőségének meghatározásában. A rendszeres kerti talaj megfelel a zöldségnövények táplálkozási igényeinek, és gazdag szerves anyagokkal, például komposzttal kell kombinálni. Ezenkívül, ha a talajba kis mennyiségű kakaót, folyami homokot vagy kavicsot adunk, jobb szellőzést biztosítunk a gyökerekhez. A talaj százalékos aránya más elemekhez függ a termeszteni kívánt növény típusától.

4. Magvak:

Sok konyhai kertész panaszkodik, hogy a zöldségmagjai nem csíráznak vagy nőnek a várt ütemben. Ennek oka a felhasznált magvak rossz minősége! Mindig minősített, tiszta fajtájú magokat kell vásárolnia a jobb csírázási arány és a magasabb termés elérése érdekében. Ezenkívül a nyílt beporzású örökségmagok ideálisak a helyi növények számára, és a termés jobban ízlik, mint a hibridek. Ha nem szeretne több pénzt költeni vetőmag vásárlására, mentsen el néhányat a bolti zöldségekből. Néhány napig száríthatja, mielőtt újra vetné.

5. Öntözés:

A zöldségnövények többsége késleltetett növekedéssel végződik a túlzott vagy alulöntözés miatt. Sekély gyökérzetük van, rendszeres öntözést igényelnek, de nem tudják ellenállni az áradásoknak. A legjobb öntözés reggel és este. Ezeknek a növényeknek további vízcseppeket adhat az öntözési ciklus között a forró nyarakban.

6. Kártevők és fertőzések:

A konyhakert fő kihívása a kártevők és gombák kezelése! Az olyan rovarok, mint a csigák, hernyók, levéltetvek és lepkék megtámadják növényeit, és lelassítják azok növekedését. A szerves növényvédő szerek, például a neem olaj spray a legjobb módja annak, hogy megszabaduljon tőlük anélkül, hogy vegyi anyagokat juttatna a talajba vagy a növénybe. Ezenkívül vágja le a fertőzött leveleket vagy rügyeket, hogy megakadályozza a probléma más növényekre való átterjedését.

5 könnyen termeszthető zöldség a konyhakertben:

Ha nem szakértő kertész, akkor ideális olyan zöldségekkel kezdeni, amelyek a legtöbb körülmények között könnyen nőnek. Ezek a növények nem igényelnek különleges gondozást, képzést vagy technikákat. A jó talaj -előkészítés és a napfénynek való kitettség rendszeres öntözéssel mindössze annyit igényel!

Íme egy lista az 5 legjobb zöldségről, amelyet kezdőknek érdemes termeszteni:

1. Paradicsom:

Nagyon gyorsan nőnek, és csak 50-60 nap alatt jó termést hoznak. Csak el kell vetni a magokat valamilyen talajba, öntözni és nézni, ahogy nőnek!

2. Retek:

A retek termesztése szuper szórakoztató projektek lehet a gyerekek számára. A betakarítási idő 30-35 nap, így ideális azok számára, akik gyors eredményt keresnek. A palánták nem igényelnek átültetést, és jól nőnek mély edényekben, laza talajjal.

3. Spenót:

A spenót gyorsan növekvő növény a konyhakertekben. Jól virágzik teljes és részleges napfényben. Használhat széles tartályokat sekély talppal és laza leeresztő talajjal. A betakarítási idő 35-40 nap.

4. Zöldborsó:

Korlátlan mennyiségű zöldborsóhoz férhet hozzá, ha ezeket a magokat a konyhakertjében elveti. A növénynek mászószárai vannak, amelyek rácsot igényelnek a támogatásukhoz. A hüvely a virágzás után fejlődik ki, és a betakarítási idő 60-70 nap.

5. Padlizsán:

A padlizsán vagy brinjal gyorsan növekszik meleg éghajlaton, és különböző fajtákban kapható. Ideálisak a szokásos cserépben való termesztéshez, és a betakarítási idő 65-80 nap.

10 legjobb gyógynövény a konyhakertben:

Egy csipet friss fűszernövény hozzáadásával teljesen új szintre emelheti az étel ízét. Ezek az apró növények kis tartályokban nőnek, részleges napsugárzásnak kitéve. Íme a gyógynövények listája, amelyeket könnyedén termeszthet a konyhakertben:

  • Kakukkfű
  • Bazsalikom
  • Rozmaring
  • Koriander
  • Oregano
  • Petrezselyem
  • Metélőhagyma
  • Zsálya
  • Menta
  • Tárkony

Nem érzed már egy lépéssel közelebb a konyhakertedet? Mielőtt belevetné magát az ötletbe, elemezze a rendelkezésre álló helyet, az időjárási viszonyokat és a vízellátást. Vásároljon néhány jó minőségű edényt, cserepes keveréket és minősített magokat, hogy elindítsa a városi gazdálkodás új szakaszát!

GYIK:

1. Mennyi helyre van szükségem a Kitchen Garden elindításához?

Válasz: Ideális esetben nem kell sok hely a konyhakert elindításához. Az urbanizációval a konyhakert fogalma sokat változott. Manapság a veteményeskerteket a kis erkélyeken vagy a ház előtti verandán is fel lehet építeni. Mindössze egy jól megvilágított, szellős helyre van szüksége, amely egyszerre 10-15 edény befogadására alkalmas (a növények számától függően).

2. Növelhetek -e annyi terményt a konyhakertemből, hogy el tudja látni a családot?

Válasz: Attól függ, hogy mekkora kertet rendez be. Ha 100-150 négyzetlábnyi helyet tud kímélni sok növény tárolására, akkor igen, lesz elegendő termése. Kis területeken talán egy vagy két fajtát termeszthet, például padlizsánt, paradicsomot vagy zöldpaprikát, amely elegendő 1-2 ember számára.

3. Melyek a legjobb műtrágyák a konyhakertben?

Válasz: A műtrágyák javítják a talaj táplálkozási hiányosságait, hogy elősegítsék a jó növekedést. Attól függ, hogy mi hiányzik a talajból, kiválaszthatja a nitrogén, kálium és foszfor különböző arányait a műtrágyákban. Ezenkívül a magnéziumhiány Epsom -sóval korrigálható. Tehát végezzen talajvizsgálatot, vagy ellenőrizze a tüneteket a növényben, hogy megfelelő műtrágyát kapjon.