9 különböző elektromos világító lámpa (izzó), típusuk és felhasználásuk

A lámpákat gyakran figyelmen kívül hagyták. Képletesen megvilágítják az életünket, és szó szerint az otthonát is. Ezek közül néhányat arra használnak, hogy különleges hangulatot varázsoljanak a házba, és élénk hangulatot teremtsenek. Némelyikük enyhe, míg mások, mint a csillár, sokkal grandiózusabbak és funkciókra szolgálnak.

A lámpák technikailag olyan készülékek, amelyek fényt bocsátanak ki. Néhányuk elektromos izzóval, árnyékolással vagy burkolattal rendelkezik. A hagyományosak égő gázzal ellátott kanócot vagy üveg árnyékolást tartalmaznak. Itt van egy egyszerű osztályozás.

 • a. A villamos és a gázos;
 • b. Azok, amelyek olajjal rendelkeznek, mint az olajlámpa;
 • c. A modern lámpák, mint a CFL és a csövek.
 • d. A méretük alapján.

Az irodalmi oldalról nézve itt a lámpák jelentenek.

 • Pozitivitást hozva
 • A bölcsesség és az isteniség fénye
 • Feláldozni magát, hogy fényt nyújtson a többieknek.

Technikailag a lámpák a fényerő forrása. Világítják a területet, ezáltal világosabbá teszik a teret. Ezek egy részét dekoratív célokra használják. A díszes éttermekben használt ételek eltérnek a mindennapi életétől. A fény másik jelentősége abban áll, hogy állítható sugarat hoz létre a szem számára. A tervezett lámpák egy része arra törekszik, hogy enyhe legyen, ugyanakkor kényelmes világítás, amely jó olvasási vagy munkakörnyezetet biztosít.

Különböző típusú lámpák a villámláshoz:

Tudta, hogy sokféle világítás létezik? Messze kerültünk a kerozintól és az olajlámpáktól. De még mindig vannak olyan házak, amelyek erre támaszkodnak. Azonban van még néhány, amit felvehet a listájára. Vessen egy pillantást a sokféle lámpa használatára vonatkozó gyors útmutatónkra.

1. Elektromos lámpa:

a leggyakrabban használt lámpatípus az elektromos lámpa. Ezekhez izzó és rögzített tartó, valamint néha díszes árnyalatok tartoznak. Hosszú ideig tartanak, és az áram áthalad az izzószálon. Sokféle elektromos lámpa áll rendelkezésre.

a. Izzólámpa:

Üvegházból áll, amely volfrámot, izzószálat tartalmaz. Az elektromos áram áthalad ezen az izzószálon, és ez felmelegíti a termelő hőmérsékletet, és fényt termel.

 • Előnyök: 800-1200 órán keresztül működik. Energiatakarékos és jó élettartammal rendelkezik.
 • Hátrányok: A legnagyobb hatás az általa termelt hő.

b. Fénykibocsátó dióda:

Közismert néven LED, amely p-n csomópont, amely aktiválásakor fényt bocsát ki. A LED egy félvezető, amely fényt bocsát ki, amikor az elektromos áram áthalad. Amikor a részecskék hordozzák az áramot, fény keletkezik és egyesül a félvezető anyagában.

 • Előnyök: Maximális energiahatékonyságot kínál, körülbelül 80-90%. Nagyon kevés hőt bocsát ki, és hosszú élettartamú.
 • Hátrányok: Drágák és fényük nem különösebben fényes.

c. Kompakt fénycsövek:

Népszerű nevük CFL, ahol az elektromos áram átfolyik az argonot és kis mennyiségű higanygőzt tartalmazó csövön. Ez UV -fény keletkezéséhez vezet, amely a cső belsejében lévő fluoreszkáló bevonatot gerjeszti. Ez fényt bocsát ki. 10 000 óráig tartanak.

 • Előnyök: Négyszer energiatakarékosabbak, mint az izzólámpák. 8-10-szer hosszabb ideig tartanak.
 • Hátrányok: Ezek költségesek, és nem bírják a kültéri elemeket, például a szélsőséges hőmérsékletet.

d. Halogén lámpák:

Technikailag a halogénlámpák izzólámpák. Ez a lámpa volfrámszállal rendelkezik, és halogéngázt tartalmaz. Az izzóban lévő halogén azonban megakadályozza a feketedést és az izzószál lelassulását is. A cső alakú, az izzószál tengelyirányban orientált formája a szokásos, és 2–2,5 évig tart.

 • Előnyök: Nem drágák, és meleg fényt bocsátanak ki minden irányba, és tovább tartanak.
 • Hátrányok: másokhoz képest rövid élettartamúak, és sok hőt bocsátanak ki.

e. Fém -halogenid lámpák:

A következő típusú lámpa a fémhalogén vagy MH lámpa. Az izzó belsejében ívcső van, kvarcból vagy kerámiából, gázzal, például argon-, higany- és MH -sóval. Ha a feszültség nagyobb, mint az elektródáké, akkor kigyullad. Körülbelül 16 000 – 20 000 óráig tart.

 • Előnyök: A legnagyobb előny a magas fényhatékonyság és a hideg fényforrás.
 • Hátrányok: UV fényt bocsát ki, és mérgező higanyt tartalmaz.

f. Fénycsövek:

ionizálják a higanygőzt az üvegcsőben. A gázban lévő elektronok így fotonokat bocsátanak ki UV -frekvencián. Az UV fényt ezután normál fényforrássá alakítják át a foszfor bevonat használatával. Ismeretes, hogy 7000-15 000 óráig tartanak.

 • Előnyök: Nagyon kevesebb energiát fogyasztanak, mint az izzólámpák, körülbelül 90% -kal kevesebbet, és nagyon kevés hőt bocsátanak ki.
 • Hátrányok: Nem túl enyheek a szemed számára. Továbbá, minél tovább égnek, annál kevésbé lesznek fehérek és kevésbé fényesek, mint korábban.

g. Neon lámpa:

A neonlámpák izgalmas gázatomokon működnek, amelyek a két elektróda között vannak, és elegendő feszültséget biztosítanak. Ismeretes, hogy 8-15 óráig tartanak, ha 24 órán keresztül működnek. Színekben és formákban kaphatók, és esztétikusak a szem számára.

 • Előnyök: Kellemesek és alacsony energiát fogyasztanak.
 • Hátrányok: UV -sugarakat termel, és valamivel drágábbak.

h. Kisülőlámpák:

A kisülőlámpa fényét a volfrámelektródák közötti elektromos ív állítja elő, amelyet egy áttetsző vagy átlátszó olvasztott kvarc belsejében tartanak. Ismeretes, hogy hosszú ideig tartanak, és megtalálhatók az autó- és más járművek fényszóróiban.

 • Előnyök: háromszor hosszabb élettartamúak, mint a halogénlámpák, és alacsony energiafelhasználást kínálnak.
 • Hátrányok: A fényerősség, különösen a járművekben, köztudottan tükröződést okoz a vezető számára, aki az út másik oldaláról érkezik.

én. Nátrium lámpák:

A nátriumlámpák két típusból állnak; magas és alacsony nyomás. A lámpa elektromos ív keletkezik a párologtatott nátriumfémen keresztül. A lámpában található egyéb anyagok segítenek megvilágítani a lámpát és a színt is. A nagynyomású lámpa körülbelül 24 000 órán át tart, és energiatakarékos.

 • Előnyök: A LED -től és az izzólámpától eltérően a lumen teljesítménye nem csökken a korral, és nagyon hatékony lámpának tekinthető.
 • Hátrányok: A nátrium veszélyes anyag, és levegővel érintkezve képes égni.

2. Nem elektromos lámpák:

A második típusú lámpa a nem elektromos lámpa. Itt vannak azok a régiek, amelyeket használtak.

a. Olaj lámpák: Az olajlámpák a korábbi napokban a híres és népszerű lámpák voltak. A tartóban lévő kanóc áthalad a fémégőn, és közvetlenül az üzemanyagtartályba kerül. Az olajlámpák védelmére általában üvegből készült kémény van. Körülbelül 3-4 óráig tartanak.

 • Előnyök: tartós és a legolcsóbb az összes közül.
 • Hátrányok: Nem tart sokáig, és felmelegíti az üveget vagy árnyékot kint, amely őrzi a fényt.

b. Kerozin lámpák:

A petróleumlámpák petróleum segítségével bocsátanak ki fényt, ahol a kanóc kapillárisan vonja be az olajat. Van egy kanócső, amely körülveszi a kanócot, és gondoskodik arról, hogy a megfelelő mennyiségű levegő érje el a lámpaégőt. Az ilyen típusú lámpák körülbelül 45 percig tartanak.

 • Előnyök: A kerozin egyik széles körben tanúsított előnye a kerozin hosszú eltarthatósága. Ez azt jelenti, hogy tárolhatja és használhatja vészhelyzetben. Emellett környezetbarátok is.
 • Hátrányok: mérgező gázokat bocsáthatnak ki, amelyek hosszú ideig belélegezve károsak lehetnek.

A lámpák biztosan fontosak az életünkben. Némelyikük barátságos hangulatot teremthet, és növelheti a szoba szépségét. Azonban óvatosnak kell lennie a beltéri használatra szánt eszközök kiválasztásakor. Útmutatónk gyors módja a vásárlás tervezésének. Fogj neki!