Runon kirjoittaminen – vinkkejä sielulliseen runouteen

Monet eivät vieläkään voi ottaa intohimoa runouden kirjoittamiseen vakavasti. Sydämellisten ja liikuttavien runojen kirjoittaminen on todellinen taide, koska se vaatii kirjoittajalta paljon tunteita, luovuutta ja mielikuvitusta. 

Tekniikkaa, jolla on loppujen lopuksi myös merkitystä, ei pidä aliarvioida. Jos tekniikkaan kiinnitetään liian vähän huomiota, lopputulos kuulostaa nopealta "juustoinen", juustoinen tai ylikuormitettu kliseillä. 

Toisin kuin yleisesti uskotaan, että runojen kirjoittaminen on tarkoitettu vain naiiveille koululaisille, toivottomasti rakastuneille romantikoille tai jumissa oleville räppäreille, tyylikäs runo vaatii paljon keskittymistä ja teknistä lahjakkuutta.

Runojen kirjoittaminen - vinkkejä sielulliseen runouteen 4

Ennen kuin aloitat kirjoittamisen, tarvitset ensin aiheen. Se itsessään merkitsee suurta haastetta toiselle tai toiselle. Useimmiten sinulla on jo karkea käsitys siitä, mistä haluaisit kirjoittaa – tai sinulla on paljon ideoita ja aiheita, jotka pyörivät päässäsi ja haluat tulla paperille. 

Jälkimmäisessä tapauksessa on hyödyllistä kirjoittaa kaikki nämä ideat luetteloon ja laittaa ne sivuun, jos ideat loppuvat. Heti kun uusi aihe vie tilaa päässäsi, voit kirjoittaa sen luetteloon ja pitää aina paljon innostavia aiheita valmiina.

Jos olet jo sitoutunut aiheeseen, kirjoita ensimmäinen loistava idea ja lisää kaikki syntyvät ajatukset. Vähitellen voit lajitella nyt näkemäsi visuaaliset vaikutelmat ja järjestää ne. 

Runojen kirjoittaminen - vinkkejä sielulliseen runouteen 5

Tästä lähtien nämä kirjalliset muistiinpanot tukevat koko kirjoitusprosessia, koska ne toimivat tukena. Kun aihetta on käsitelty, on pohdittava, mikä kattava, abstrakti lause runon tulisi ilmaista. 

Mitä sen pitäisi välittää? Mikä mieliala, tunteet ja ilmapiiri tulisi herättää lukijassa? Onko kyseisellä runolla syytä? Runo on suunnattu tietylle yleisölle? 

Vinkki: sopii juhlatilaisuuksiin syntymäpäiväonnittelut riimeillä, jotka sopivat erinomaisesti tunteiden ilmaisemiseen tai välittämiseen. 

Ideoiden kannustamiseksi on suositeltavaa mennä tiettyyn paikkaan, jossa sinua odottaa erityisen suuri määrä tai erityisen voimakkaita aistivaikutelmia, jotta voit hyödyntää niitä.

Runon kirjoittaminen - vinkkejä sielulliselle runoudelle 6

Ei ole väliä istutko yksinäiselle metsänraivaukselle vai vilkkaalle kävelyalueelle. Intuitiosi kertoo, mitä mielesi kaipaa kirjallisesti. Paikalle saapuessasi voit nyt antaa kaikkien äänien, värien, tuoksujen ja vaikutelmien vaikuttaa sinuun. Tämä auttaa sinua luomaan elävän ja ilmeikkään runon.

Kirjoita siis ylös mitä näet, mitä kuulet, mitä haistat ja mitä tunnet sisälläsi. Jos suunnittelet runoasi syntymäpäivää varten ja se on a Teksti syntymäpäiväkutsulle pitäisi palvella, voit saada inspiraatiota täältä.

Runojen kirjoittaminen - vinkkejä sielulliseen runouteen 2

Runon rakenne

Kun raaka -aine on valmis, voit aloittaa runon rakentamisen. Käytettävissäsi on lukuisia runomuotoja. 

Se voi sisältää jakeita, se voidaan jakaa jakeiksi, se voi olla lyhyt tai pitkä, riimillä tai ilman. Pitäisikö jokaisen säkeen kuvata oma ajatuksensa vai rakentaa rivit toistensa päälle? Ajattele varjoista rakennetta, joka sinulla oli mielessäsi, kun ensin ajattelit runoasi, ja odota tiesi sitä pitkin.

Rhyming – kyllä ​​tai ei?

Runokielellä riimimalli on keskeinen. Joillekin ihmisille riimi on pakollinen osa runoa. Näin ei kuitenkaan aina tarvitse olla. Tosiasia on kuitenkin, että riimien luominen on erittäin vaativa prosessi. 

Monet riimit ovat nyt hyvin vanhentuneita, koska ne ovat ilmestyneet liian usein. Yleensä sinun pitäisi harkita huolellisesti sanojen sanoja, koska niiden on luotava kokonaiskuva sisällöstä, tyylistä ja rytmistä koko jakeen ja koko säkeistön osalta. Pakotettu riimi ei tee luonnollista vaikutusta lukijaan.

Runon kirjoittaminen - vinkkejä sielulliselle runoudelle 3

Jos päätät käyttää riimejä, aloita vain kirjoittaminen ensimmäisille riveille ja yritä löytää riimiskaavio automaattisesti. Koska tämä paljastuu usein kirjoitettaessa sitä ylös. Kokemattomille esittelemme alla muutamia suosittuja riimimalleja: Pari -riimi on yleisimmin käytetty riimimuoto ja noudattaa rakennetta AABB. Tässä ensimmäinen ja toinen sekä kolmas ja neljäs jaelaulu sekä myös omaksuva riimi, joka on rakennettu ABBA: ksi. Niinpä ensimmäinen ja neljäs, sekä toinen ja kolmas jae, myös ristirimmi: ABAB. Ensimmäinen ja kolmas, toinen ja neljäs jae riimiä: Melko harvinainen mutta erittäin haastava riimi on hännän riimi. Sillä on kaava AABCCB.

Runojen kirjoittaminen - vinkkejä sielulliseen runouteen 1

Käytä semantiikkaa maalataksesi kuvia sanoista

Edellisten vaiheiden jälkeen runon ensimmäisen luonnoksen pitäisi olla paikallaan. Nyt voit miettiä uudelleen, ottaako runo ne tunteet ja teemat, jotka halusit sisällyttää alussa. 

Ilmaisevatko käytetyt sanat aiottuja aikomuksia? Herättääkö runo oikeat tunteet lukijassa? Mitä sanat laukaisevat lukiessaan? Se voi auttaa pohtimaan, mitkä sanakentät tai tyylivälineet sopivat runoon aiheen, tunnelman ja sisällön suhteen. Metaforien ja vertailujen käyttö antaa runolle suuren vaikutuksen. Että jokainen kirjoitettu sana on lyyrisiä tekstejä oma suuri merkityksensä.

Jokaisella sanalla on oma merkityksensä, joka kontekstista riippuen herättää lukijassa tietyn assosiaation. Käytetäänkö oikeita sanoja tunnelmaan, jonka runo on tarkoitettu ilmaisemaan? Mitä kuvia tulee mieleen lukiessa? Kielemme on niin monipuolinen ja leikkisä, että pystymme todella lisäämään runoihimme elämän ripauksen.