13 A csontrák leggyakoribb okai és tünetei

A csontrák kétféle primer csontrák és másodlagos csontrák. Az elsődleges csontrák kezdetben a csont sejtjeiben kezdődik, míg a másodlagos csontrák a test egy másik részén kezdődik, majd átterjed a csontra. Ewing -szarkóma, osteosarcoma, chondrosarcoma és rosszindulatú rostos hisztiocitóma a leggyakoribb elsődleges csontrákok.

csontrák okai és tünetei

Az alábbiakban kevés rálátásunk van a csontrákokra.

Elsődleges csontrák:

Az elsődleges csontrák vagy daganat jóindulatú daganatokra osztható, amelyek kóros szövetnövekedéssel (neoplasztikus), traumatikus, fejlődési, gyulladásos vagy fertőző okokkal és rákokkal rendelkezhetnek. Osteoid osteoma, osteoma, osteoblastoma és osteochondroma, enchondroma, aneurizma, csontrostos diszplázia, óriássejtes csontdaganat – néhány példa az elsődleges csontrákra.

Másodlagos csontrák:

A másodlagos csontrák rosszindulatú primer csontrákra is felosztható. Az Ewing -szarkóma, az osteosarcoma, a chondrosarcoma és a rosszindulatú rostos hisztiocitóma a leggyakoribb elsődleges csontrákok. Az osteosarcoma a csontrák leggyakoribb típusa, amely általában fiatal felnőttek és gyermekek között alakul ki. Az agydaganatok és a leukémia után a csontrák a harmadik leggyakoribb rák az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság gyermekei között.

A chondrosarcoma általában felnőtteknél alakul ki, és a porcsejtekben kezdődik, majd a csontok felé halad. És az Ewing -szarkóma a medencében, a combcsontban vagy a medencében alakul ki. A 20 év alatti emberek általában hajlamosak erre a rákra. Ez a cikk a csontrákos megbetegedések okairól és tüneteiről szól.

A csontrák tünetei és okai:

 A csontrák tünetei:

Általában a tünetek azok, amelyeket a beteg észrevesz, és amelyek segítenek az orvosnak a betegség megfelelő diagnosztizálásában. A csontrák tünetei a következők:

  • Duzzanat az érintett területen.
  • Fogyás anélkül, hogy szándékában állna elveszíteni.
  • Tömeges csomó alakulhat ki az érintett területen.
  • Láz,
  • Hidegrázás,
  • Éjjeli izzadás
  • Fájdalom a csontban, amely a daganat növekedésével vagy a szomszédos sejtekre való átterjedésével fokozódhat.

Túlzott csontfájdalom:

A túlzott csontfájdalom a csontrák egyik elsődleges tünete. Nem lehet csak elviselni a fájdalmat, amely akkor jelentkezik, amikor csontrákban szenved. A gyakran előforduló súlyos fájdalmak mellett a maximális infláció is elvonja az alvást. Néha a fájdalom akkora, hogy gyógyszereket és fájdalomcsillapítókat is igénybe kell vennie. Nincs olyan otthoni terápia vagy otthoni gyógyszer, amely csökkentheti a csontrák okozta fájdalmat.

Ezt a fájdalmat nem lehet elkerülni. Néha ez a fájdalom a lábakban, máskor a felső végtagokban jelentkezik. Valójában attól függ, hogy valaki képes -e ezt fenntartani. Az ember valóban megbetegszik, ha nem gyógyítja meg ezt a rákot egy meghatározott időn belül. Komoly problémák merülhetnek fel ezzel a fájdalommal kapcsolatban, mivel ez lehet az oka számos más csontprobléma felkelésének, mint például a csontok túlzott duzzanata. A fájdalom általában az érintett területen jelentkezik, és fokozatosan terjed az egész testben.

Fáradtság:

A fáradtság egy másik fontos tünet a csontrák számos tünete között. Egy személy súlyos fáradtságproblémákat fog tapasztalni, ha átesik a csontrák utolsó szakaszán. Ha ez az egyén nem győződik meg arról, hogy a problémáját megoldotta ebben az időpontban, akkor valójában nincs sok tennivalója, mivel az állapota nagyon rossz lesz. A tünet gyakrabban fordul elő férfiaknál, mint nőknél. Egy orvosi jelentés és egy friss felmérés szerint látható volt, hogy az ázsiai és amerikai országokban is naponta nő a csontrákos esetek száma, és ezt meg kell állítani. Még halálesetek is előfordulnak csontrák miatt.

Fogyás:

A súlyos fogyás a csontrák egyik legvalószínűbb tünete. Lehet, hogy olvastál róla a könyvekben. Nincs mögötte más, csak logika. Egyesek szerint ez a tünet személyenként változik. De semmi ilyesmi nincs. Mind a nemek, mind a szinte minden korosztály tapasztalja ezt a tünetet. Ha csontjai gyengék, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a csontrák tünetei érintik Önt.

Most, amikor csontrákban szenved, a csontjai elveszítik a kalciumtartalmat, ami tovább gyengíti őket. A csontoknak van egy bizonyos súlya, amely összeadódik a testsúllyal. Ha a csont súlya csökken, akkor természetesen a személy súlya is csökken, és ez nagyon rossz lehet mind a férfiak, mind a nők számára. Tehát ne kockáztasson, csak vegye be a vitaminokat.

A csontrák okai:

Az elsődleges csontrák nem túl gyakori rák. A férfiak nagyobb valószínűséggel szenvednek csontrákban, mint a nők. A csontrák okai különbözőek lehetnek. Néhányat az alábbiakban említünk:

1. Kor:

Szokatlan, hogy a csontrák valószínűleg az egyetlen rák a fiatalabbak körében. Az osteosarcomát általában fiatal felnőtteknél vagy tinédzsereknél diagnosztizálják. Osteosarcoma a 60 évesnél idősebb emberek körében is előfordulhat. Az Ewing -szarkóma egy másik típusú csontrák, amely nagyon gyakori a 10 és 20 év közötti fiatalok körében. De nem csak ezekre az emberekre korlátozódik. Előfordulhat idősebb felnőttek és gyermekek körében is. Az orsósejtes szarkóma és a chondrosarcoma általában a 40 év feletti felnőttek körében fordul elő..

2. Sérülések és ütések:

Az emberek téves elképzelése, hogy a csontsérülés vagy kopogás csontrákot okozhat. Egy sérülésnél alapvetően duzzanat alakul ki, amely diagnosztizálásakor rákot mutat, amely már ott volt. Ezenkívül a rák által meggyengült csont hajlamos lehet a törésekre és törésekre.

3. Rákkezelések:

Ha korábban rákos kezelést kapott, akkor nagyobb az esélye, hogy csontrákban szenved. Ha egy személyt nagyon korán sugárkezeléssel kezelnek, akkor nagyobb a kockázata annak, hogy csontrák áldozata lesz. A nagyobb dózisú kemoterápiás kezelés szintén növeli a csontrák kialakulásának esélyét. A lágyrész -szarkómával és retinoblasztómával kezelt emberek szintén növelik a csontrák kockázatát..

4. Egyéb csontbetegségek:

A csontbetegségek bizonyos típusai, például a Paget -csontbetegség, növelik annak esélyét, hogy csontrák áldozatává váljanak. Más csontbetegségek, például a chondrosarcoma, az Ollier -kór is növeli a csontrák kockázatát egy személyben.

5. Genetikai tényezők:

A Li-Fraumeni genetikai állapot, amely a családban fordul elő. Ez egy génhiba eredménye, amelyet a szülők örökölnek. A Li-Fraumeni növeli a különböző rákos megbetegedések, köztük a csontrák kockázatát. A retinoblasztóma olyan szemrák, amelyet hibás gének okoznak. Ez a rák kemoterápiával vagy sugárkezeléssel kezelve osteosarcomához vezet. Az örökletes többszörös exosztózis egy másik örökletes állapot, amely növelheti a csontrák esélyét. Azoknak az anyáknak, akiknél mellrákot diagnosztizáltak, esélyük van csontrák kialakulására későbbi életük során.

6. Etnikum:

Bár nem világos, hogy miért, de egy tanulmány kimutatta, hogy Ewing -szarkóma gyakoribb a fehér amerikaiak körében, mint a fekete amerikaiak, vagyis a fehér amerikaiak kilencszer nagyobb valószínűséggel szenvednek csontrákban, mint a fekete amerikaiak..

7. Sérvvel születni:

A sérvvel született gyermekek 3 -szor nagyobb valószínűséggel szenvednek Ewing -szarkómában. A köldöksérvet általában a köldök körüli izomgyengeség okozza. A kutatók úgy vélik, hogy az embrióizom növekedésével a köldöksérvvel járó tényezők a gyermeket is hajlamosabbá teszik az Ewing -szarkóma kialakulására.

8. A szüleid foglalkozása:

Néhány tanulmány kimutatta, hogy ha bármelyik szülője farmon dolgozott, vagy anyja viszonylag valamikor a cégben töltött, amíg terhes volt, az szintén hozzájárulhat Ewing -szarkóma kialakulásának kockázatához. Egy kutatás azt is kimutatta, hogy a peszticideknek való kitettség növeli a csontrák áldozatává válás esélyét is.

9. Gyenge csontok:

Ha ásványi anyaghiány van a csontokban, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy csontrák tüneteitől szenved. Ez a csontrák egyik lehetséges oka. Nagyon beteg lehet, ha nem vesz be megfelelő vitaminokat, amelyek a csontok táplálására szolgálnak. A kalcium elvesztése a szervezetből csontrákot is okozhat.

10. Csontgyulladás:

Ha kezeletlen csontgyulladás van, akkor nagy az esélye annak, hogy a személy csontrák tüneteitől szenved. Látni fogja a csontrák tüneteit, ha a csontgyulladás problémáját nem oldották meg. Ez komoly probléma lehet, és ajánlott, hogy ne hagyja figyelmen kívül.

Számos kutatás folyik egy adott betegséggel kapcsolatban, és különböző vizsgálatok eltérő eredményeket mutatnak. Ezért előfordulhat, hogy a csontrákra vonatkozó összes kutatás valójában nem vonatkozik rád. Ahogy az emberek azt mondják, hogy „egyedülálló vagy”, néha a betegséged is az. Ezért mindig bölcs dolog orvoshoz fordulni, ha valamilyen rendellenességet lát vagy érez a testében vagy a csontjaiban. A szükséges gyógyszereket és az ajánlott teszteket is be kell vennie, ha felkérik.