A gyomorrák tünetei és okai

A szánkba vesszük az ételt, és megfelelően rágjuk, hogy darabokra bontva végül lenyeljük. Miközben a zabálást vesszük, az étel leereszkedik a táplálékcsövön vagy a nyelőcsőn, és egy izmos zsákba esik, mint a szerv, amely más szerveket tartalmaz. A mellkasüregünk rekeszizma alatt kezdődik a gyomor uralma. A gyomor maga gyümölcslevet termel, hogy felgyorsítsa az emésztési folyamatot, amelyet gyomornedvnek neveznek. Ezek a gyümölcslevek összekeverik a halom zúgó étellel, majd feldolgozzák önmagukat. A tápanyagok és a szervezet alapvető szükségletei az emésztési folyamattal együtt majdnem félig teljesek, amíg a bélbe nem kerülnek a további feldolgozás érdekében.

A gyomorrák tünetei és okai

Sok ember számára a pontos gyomor az a rész, amely a rekeszizom végétől az alsó hasi részig kezdődik, ahol amikor fájdalmat érezünk, rákapcsolódunk a fájdalmas részre, és összefoglaljuk a gyomor uralma alatti területet, mondván, hogy gyomorfájdalmunk van. Orvosi értelemben azonban a gyomor izmos bab alakú zsák, amelyet a test felső felére helyeznek a mellkasüreg alatt, két csőszerű szerkezettel felülről belépve, alulról.

A gyomor így öt részre oszlik. A cardia képezi az első részt, ahol a nyelőcső csatlakozik a gyomorhoz. Ezt a találkozási pontot kardiának nevezik. A következő rész a Fundus, majd a Corpus, amely a gyomor fő testét képezi. Az Antrum a Corpus alsó része, ahol a termelt gyomornedv összekeveredik az étellel, és végül kilép a bélbe a távozó traktuson keresztül. Ezt a részt Pylorusnak hívják.

A gyomorrákot más néven gyomorráknak is nevezik, ahol a legtöbb rákbetegség esetén valószínűleg kóros sejtek termelődnek. Ezek a sejtek szabálytalan alakúak és működnek, mivel még nincsenek teljesen kialakítva és éretten. Az éretlen sejtek ezen formái rákosak és ezáltal kórosak. Itt a normális sejtek sebességénél nagyobb eszeveszett mennyiségben kezdik el termelni és reprodukálni magukat. Mivel rákos természetűek, kiváltságban részesülnek, hogy nem pusztulnak el vagy pusztulnak el. Ezért tovább zsúfolódik, és elfoglalja az összes teret a normál sejtek számára, így egyik sem marad. Időnként ennek a sejtnek egy része elszakad a tömegétől, és az ereken keresztül egy másik helyre szállítja, ahol ezek felhalmozódnak, és olyan időszerű állapotot képeznek, amely szintén rákos jellegű. Így lassan terjed és kiterjed.

A gyomorrák mérete és típusa változó, attól függően, hogy az érintett sejtek milyen méretűek, milyen kiterjedésűek és milyen hatásokat mutatnak. Ezek a sejtek akár a gyomornyálkahártyán és a gyomorfalon is át tudnak hatni a másik oldalra, és hatással lehetnek más szervekre. Ezért osztályozták ennek megfelelően, a fő és leggyakoribb az adenokarcinóma. Ezek a leggyakoribb típusok, amelyek hatással vannak a mirigyszövetekre. Amikor a nyirokrendszer érintett, a rákot limfómának nevezik stb.

A gyomorrák okai és tünetei:

Egy nemrégiben végzett felmérés során kiderült, hogy a gyomorrák még mindig elterjedt száma jelentősen csökkent az elmúlt években, de azoknak, akik gyanúsítottak, továbbra is itt vannak a gyomorrák okai és tünetei.

A gyomorrák okai:

1. Helicobacter Pylori fertőzés:

A helikopter Pylori egy nagyon gyakori baktérium, amely megfertőzi a gyomor nyálkahártyáját vagy belső bélését. A baktérium okozta fertőzés a gyomor duzzanatához és akár peptikus fekélyhez is vezethet. A H. pylori -n végzett legújabb tanulmányok kimutatták, hogy ezzel a baktériummal fertőzött embereknél nagyobb a kockázata a gyomorrák kialakulásának, mint másoknak.

2. Öröklődés:

A múlt generáció által átadott gének fontos szerepet játszanak annak eldöntésében, hogy akarod -e vagy sem. A legtöbb esetben észrevették, hogy azok az emberek, akiknek már korábban is volt erős családi gyomorrákjuk, gyakran maguk is áldozatul estek. Van azonban egy mondás, miszerint a napokban a gének kihagynak egy generációt, ezért figyeljen a tiédre.

3. Gyengült immunrendszer:

A gyengébb immunrendszerű embereknek dupla esélyük van gyomorrák kialakulására életük későbbi szakaszában. A szervezet immunrendszere gyengülhet AIDS/HIV fertőzés vagy immunszuppresszív gyógyszerek szedése miatt bármely szervátültetés után. A csökkent immunitás a szervezetben nagyobb kockázatot jelent a Helicobacter Pylori fertőzésre, amely a gyomorrák egyik fő oka.

4. Hosszan tartó gyomorgyulladás:

A legújabb kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a gyomorrák egyik fő oka a hosszú távú gyomor -gyulladás, amelyet az olyan betegségek okozhatnak, mint a vészes vérszegénység. Azok a személyek is, akiknél a gyomor egy részének sebészeti eltávolítását végezték, valószínűleg gyomorgyulladással szembesülnek, és ezért hajlamosabbak a gyomorrák kialakulására, még néhány évvel a műtét után is.

5. Gyomorpolipok:

A gyomorpolipok a gyomorban kialakuló szövetek abnormális növekedése. Ezek a polipok a gyomor membránját szegélyezik, és kiderül, hogy a gyomorrák egyik lehetséges oka. Az ilyen polipokkal fertőzött embereknél nagyobb a kockázata a gyomorrák kialakulásának.

6. Gyomorsebészet:

A rák területén végzett legújabb tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy azok a személyek, akik gyomorműtéten vagy akár a gyomrot érintő bármely testrész műtétjén estek át, nagyobb a kockázata a gyomorrák kialakulásának. Ezek a műtétek bármi lehet, kezdve a részleges gasztrektómiától vagy a gyomorfekély műtététől a vagus ideg egy részének eltávolítására irányuló műtétig (az ideg, amely az agyból más szervekhez, például tüdőhöz, szívhez vagy emésztőrendszerhez történő információátvitelre szolgál).

7. Életmód:

Csak amikor a szervezetünk minden erőforrását felhasználta, hogy megvédje magát a káros anyagoktól, akkor enged a sejteknek, amelyek aztán rákosakká válnak. Bizonyos elemek, amelyek összeegyeztethetetlenek a testünkkel, ha újra és újra elfogyasztjuk, a gyomor vagy bármilyen rák oka lehet. Itt a túlzott alkoholfogyasztásról, a kábítószerrel való visszaélésről, a dohányzásról és így tovább beszélünk. Ha ezek elhúzódnak és folytatódnak, a szervezet immunrendszere feladja, és ennek áldozatául esünk.

8. Kor és nem:

Az életkorral nő a gyomorrák kialakulásának esélye. Ezért a felnőttek nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mint a gyermekek és a fiatalok. Kiderült, hogy 55 éves kor felett több gyomorrákos esetet diagnosztizálnak. Azt is megállapították, hogy a férfiak kétszer hajlamosabbak a gyomorrák kialakulására, mint a nők.

9. Élelmiszer -tényező:

Lehet, hogy egészséges evő, és egészséges táplálkozási szokásokkal rendelkezik, de keveset tud arról, hogy valamilyen étrendi étrend is a gyomorrák oka lehet. az első kapcsolat a nitrát tartósított étel, amelyet sok konzerv és gyorsétel tartalmaz, amelyek magas sótartalmúak. A gyomor megfelelő táplálkozást igényel közvetlenül a gyümölcskosárból, nem a dobozokból. A megfelelő mennyiségű, kevés gyümölcsben és zöldségben gazdag étrend gyomorrákot okozhat.

10. Azbesztnek való kitettség:

Az azbeszt olyan ásványok csoportjára utal, amelyek vékony mikroszkopikus szálakkal rendelkeznek. Amikor az azbesztből készült termékeket megzavarják, ezek az apró mikroszkopikus szálak felszabadulnak a levegőbe. Ezek a rostok ezután évekig felhalmozódnak a tüdőben és a gyomor -bél traktusokban. Ezeknek a rostoknak a szervezetben való felhalmozódása súlyos egészségkárosodást okozhat. Kiderült, hogy az azbesztnek hosszú ideig kitett egyéneknek nagy esélyük van a gyomorrák kialakulására.

A gyomorrák korai szakaszában nem mutat látható vagy specifikus tüneteket, ezért nehéz diagnosztizálni. A gyomorrák egyes tüneteit más betegségek okozhatják, mint a rák. Ha a gyomorrák tünetei nem túl nyilvánvalóak, ez a stádiumok előrehaladásához vezethet, mielőtt a rákot teljes mértékben diagnosztizálják. Továbbá nincsenek specifikus tünetek, amelyek a gyomorrák kialakulására utalnak, ezért további vizsgálatokra és értékelésre van szükség az állapot megállapításához. A gyomorrák tünetei a gyomorrák stádiumától és típusától függően változhatnak.

A gyomorrák tünetei:

A gyomorrákot követő gyakori tünetek a következők:

1. Szívégés:

Gyakran a gyomor hibás működése miatt a rákos sejtek inváziója után szívégést tapasztalhat, ami erős szúró fájdalom a mellkasüreg alsó részén, közvetlenül a rekeszizom alatt.

2. A teltségérzet:

Ez a gyomorrák egyik korai tünete. A gyomorrákos betegek általában jelentéktelen vagy kis étkezések után is jóllakottak. Idővel ez a „teltségérzet” hozzájárul az étvágytalansághoz, és a személy drasztikusan lefogy.

3. Emésztési zavar:

Gyakran előfordul, hogy a szívégés oka talán az emésztési zavar. Egy szokásos napon az étel a nyelőcsövön keresztül a gyomorba esik, és ott keveredik a gyomor gyomornedvével, feldolgozásra kerül, majd továbbadja a bélbe további feldolgozás céljából. Így megy végbe az emésztési folyamat. Ha a gyomor rosszul működik, az ételt nem megfelelően keverik össze vagy használják fel úgy, ahogyan azt elő kellene írnia, ami emésztési zavarokhoz vezethet.

4. Székrekedés:

Székrekedést vagy hasmenést is okozhat gyomorrák. Az étvágytalanság miatt a bélmozgások korlátozottak, és a beteg állandóan székrekedést érez.

5. Étvágytalanság:

Emésztési zavarokkal a sarkadon gyakran úgy érzed, hogy a kedvenc ételed, amit valaha is szerettél, most szelídnek tűnik, és már nem annyira csábító. Ez az étvágytalanság okolható a gyomorrák növekedésében.

6. Tartós hányás vagy hányinger:

A hányás és az émelygés nagyon gyakori állapotok, amelyek számos okból adódhatnak. Ezek nagyon nem specifikus tünetek a gyomorrák kimutatására. A tartós hányás vagy émelygés azonban súlyos egészségügyi problémát jelez, és orvoshoz kell fordulni. A hányás vérnyomát komolyan kell venni, és orvosilag meg kell vizsgálni.

7. Hasi folyadék:

A folyadék jelenléte a hasban az egyik előrehaladott gyomorrák -tünet. Ez a csomó érzésével kezdődhet a hasában. Látható volt, hogy a gyomorrák előrehaladott stádiumában lévő emberek a hasukban folyadékvisszatartással szembesülnek. Ezt az állapotot orvosilag ascitesnek nevezik.

8. Hasi fájdalom:

Kiderült, hogy a hasi vagy gyomorfájdalmat vagy kellemetlen érzést gyomorrák okozhatja. A fájdalom leginkább a köldök feletti részen érezhető. A gyomorrákban szenvedő személy visszatérő hasi fájdalmat tapasztal, amely szintén nagyon súlyos. Ilyen esetekben azonnal orvoshoz kell fordulni.

9. Vérrögök:

A vérrögök előfordulása meglehetősen gyakori a gyomorrákos betegeknél. Amikor légszomjat és hirtelen mellkasi fájdalmat vagy lábfájdalmat érez, vérrögképződés fordulhat elő a tüdőben vagy a lábában. Ilyen körülmények között haladéktalanul keresse fel orvosát, és vegye be az előírt véralvadásgátló gyógyszereket.

10. Vér a székletben:

Gyomorrák egyes esetekben vérzés léphet fel, de hányás formájában. A vér itt áthalad az emésztőrendszeren. Szemtanúi lehettek néhány csepp vérnek a székletében, vagy fekete színűnek tűnhet a vörösvértestek jelenléte miatt.

A gyomorrák korai diagnosztizálása könnyen kezelhető. Ezért fontos, hogy figyeljen ezekre a tünetekre és jelekre, és foglaljon időpontot orvosához. Ezen korai tünetek felismerése és tanulmányozása után orvosa szakemberhez ajánlja Önt, hogy megakadályozza a gyomorrák előrehaladását.