A leukémia tünetei és okai

Leukémia:

Az évek során a vérrel kapcsolatos egyik legperzisztensebb betegség, amely szörnyű eredményeket hozott, a leukémiának tulajdonítható. Egy általános utcán a leukémiát úgy írják le, hogy a rákos sejtek átveszik a vérszöveteket. Egy normális ember napi vérében van a legtöbb vörösvérsejt vagy vörösvértest, és egy kevés fehérvérsejt, vérlemezke és plazma. Ez a fő összetevője a vérnek, amelyet a hátán futó csontvelő termel. A leukémiát gyakran csontvelő -ráknak nevezik, ahol a termelt vörösvértestek rákos jellegűek.

A leukémia tünetei és okai

A leukémia rendellenes vérképzéssel foglalkozik, de erre a vérre ritkán van szükség szervezetünk számára. A leukociták vagy fehérvérsejtek alkotják a vér fő összetevőjét. A kóros sejttermelésnél a reprodukciójuk kétszerese, ami a kóros sejtek szaporodását okozza. A normál sejtekkel ellentétben ezek a sejtek nem öregszenek meg természetes módon, és elpusztulnak, ami miatt egyre nagyobb tömegbe kerül a folyamatban, csökkentve a szervezet működéséhez szükséges vörösvértestek mennyiségét. Ezért a latin szerint a „leukos” fehér, az „aima” pedig vért jelent.

A leukémia különböző emberekben különböző típusú lehet. A csontvelő gyakran őssejteknek nevezett sejteket termel, amelyek ezután vörös fehérre vagy vérlemezkére oszlanak. Ha a rákos sejtek az őssejt törése során támadnak, azt mielogén leukémiának nevezik. Azokat, amelyek a magzatban képződnek, limfocita leukémiának nevezik. Aztán ott van a krónikus leukémia, amely tartós, de stabil. Tágul és terjed hosszabb idő alatt. Az akut leukémia viszonylag gyorsabb, és sokkal gyorsabban okoz károkat, mint a krónikus leukémia.

Ezután a leukémia további alosztálya van, így ez a négy az alap, például az akut limfocita leukémia vagy a krónikus limfocita leukémia, és ugyanez vonatkozik a mielogén leukémiára is. Az egyik alapvető kezelés a kemoterápia. A leukémia nagyon fájdalmas halálos folyamat, amely súlyos mellékhatásokat hagy maga után, mint a hajhullás, kopaszodás, a bőr elhalványulása, gyengeség stb. Valóban szörnyű betegség, amelyről senki sem tudja, mikor támadja meg őket.

A leukémia tünetei és okai:

Mindig jobb, ha jól ismerjük a leukémia okait és tüneteit, hogy jobban megismerjük az üzletet.

A leukémia okai:

Az alábbiakban felsoroljuk a leukémia 10 fő okát, amelyek a következők szerint definiálhatók

1. A vörös vér hiánya:

A fent említett leggyakoribb a vörösvértestek hiánya. A leukémiás rákos sejtek gátolják a vörösvértestek termelését, miközben kóros mennyiségű fehérvérsejt szabadul fel. Ezek a nem normális vérsejtek gyorsabban szaporodnak és elpusztíthatatlanok. A meglévő vörösvértesteket vagy a gyorsan növekvő leukociták vagy a fehérvérsejtek bitorolják, vagy elpusztítják és kiirtják a folyamat során.

2. Korábbi harc a rák ellen:

Annak ellenére, hogy kicsi az esélye, szerencsés lehet, hogy megszökik a rák karmai közül, de nem olyan szerencsés, hogy ne essen újra áldozatául. Az orvosok felfedik, hogy szervezetünk immunrendszerével és felrázott csigolyáival törékeny állapotban van közvetlenül a rák elleni, talán más fajta küzdelem után. Ilyenkor a leukémia kockázata a legjobb, mivel kihasználja testünk gyengített pajzsát.

3. Genetikai mutáció:

Az x men filmekhez hasonlóan még mi, normális emberek is szembesülünk genetikai mutációkkal, például a 22. kromoszóma lerövidülésével, amely olyan állapot, amikor a genetikai mutáció miatti kromoszóma rendellenes típusnál megváltozik, ami a leukémia kockázatának növekedését okozza. Ezt általában Philadelphia kromoszómának nevezik, és közvetlenül összefügghet a leukémiájával.

4. Családtörténet:

Ha a múltban nyilvántartotta, hogy családja bizonyos betegségekben szenved, és leukémia az egyik, akkor nagy az esélye annak, hogy öröklődésként továbbadja Önt.

5. Zavarok:

A génekkel kapcsolatos rendellenességek gyakran a leukémia egyik útja. A Down -szindróma vagy a vérszegénység szintén oka lehet leukémiájának.

Sokszor az orvosok nehezen tudják megjósolni a leukémia pontos okát. Ez egy instabil betegség, amelynek szomorú vége van a legtöbb ember számára. A leukémiának nincs speciális vagy cél oka, és nincsenek róla elnevezett tünetek. Az évek során azonban néhány gyakori tünetet észleltek a leukémiás betegek körében, amelyeket a tünetek megfigyelésére lehet összefoglalni.

6. Down -szindróma gyermekeknél:

Gyakran a leukémia a gyermekek körében kapcsolódik különösen azokhoz, akiknek Down -szindróma társa. A születés óta tragikus genetikai probléma, a Down -szindrómás gyermekek gyakran ki vannak téve a leukémia kockázatának. Annak ellenére, hogy a lehetőségek csecsemőkorban megjelennek, az életkor előrehaladtával a leukémia kialakulásának kockázata soha nem csökken.

7. Sugárterápia rákkezelés közben:

Amint azt korábban már kifejtettük, a rákos betegek kezdeti korukban túl gyengék ahhoz, hogy vas -immunitást fejlesszenek ki, és ezért a leukémia lehet számukra a lehetőség. Van azonban még egy ok, amiért a leukémia vonzódhat hozzád. ennek elsősorban az az oka, hogy a sugárterápia a rákkezelés kötelező része, és bár a daganata kezdetben nem vérrel kapcsolatos, valószínű, hogy most.

8. Cigarettázás:

Valószínűleg minden cigarettacsomag tartalmaz figyelmeztető szavakat, amelyek rá vannak vésve, hogy a dohányzás lehet az életed. Azonban nemcsak a dohány miatt aggódunk, hanem a nikotin jelenlétében is a cigarettában. A leukémia okai közé tartozik a túlzott cigarettázás is. A cigaretták agresszívebben, a bennük lévő nikotin károsak a szervezetedre, különösen a tüdődre, és hallgatólagos tény, hogy a cigarettázás tüdőrákhoz vezet. Azonban a véredben és az izmaidban alvadó nikotin is lehet az oka annak, hogy egy napon áldozata lehetsz ennek a tragikus betegségnek.

9. Mielodiszpláziás szindróma:

A számos típus közül az AML a leukémia egyik típusa, akut myeloid leukémia néven ismert. Ennek oka az MDS vagy a myelodysplastic szindróma, egyfajta rendellenesség. A csontvelőnk lágy szöveteket és sejteket tartalmaz a kemény csont szerkezetében. Itt a csontvelőben lévő sejtek megsérülnek. Most a sérült sejtek élénk sebességgel szaporodnak, míg a normál vérsejtek egyszerűen megöregednek és meghalnak. A sérült sejtek azonban egyre több kóros sejtet termelnek, és ennek következtében a vérsejtek rendellenességei idáig vezetnek.

10. Diéta ellenőrzés:

A leukémia okai szintén a napi rendszerességgel követett étrendeken alapulnak. Míg a szokásos friss gyümölcsök és zöldségek valójában kimutatták, hogy csökkentik a leukémia kockázatát a gyermekek körében, egy tanulmány kimutatta, hogy a tartósított tartósítószerek és a hideg hús napi fogyasztása hogyan növelheti a vér toxinszintjét. Ezek a méreganyagok lehetővé teszik, hogy a vér gélbe jusson velük, ezáltal lehetőséget teremtve a vérsejtek rossz működésére a toxinok jelenlétében, ami rendellenességeket okoz a rendszerben.

A leukémia tünetei:

Az alábbiakban bemutatjuk a leukémia gyakori jeleit és tüneteit:

1. Fogyás:

Az évek során észrevették, hogy egy leukémia gyanúsítottja, aki valaha egészséges és fitt volt, drasztikusan elvesztette a kilóit, így ő is anorexiás beteg lett. A súlycsökkenés olykor olyan súlyos, hogy a feltételezett zsírrétegek alatti csontjai egyértelműen hangsúlyosak és kiemelkedőek. A mellcsontok kijönnek, a csípőövek kilógnak és a gallércsontok világossá válnak.

2. Fáradtság:

A testben elszaporodó fogyással az állandó fáradtságérzet uralkodik. Ez a nyűgös, tartós érzés a súlycsökkenésért vagy a leukémiát kísérő rosszul működő testrészekért tehető felelőssé. Az a beteg, aki ilyen káros sugárzás hatására gyakran gyógyítja a rákot, szintén érezheti ezt a fáradtságot.

3. Izzadás:

A túlzott izzadás a leukémia gyanúsítottjának másik tünete. Annak ellenére, hogy sok más oka van annak, hogy annyira izzad, vigyázzon, hogy menjen ellenőrzésre, és rendezze az ügyet.

4. Fájdalom:

Gyakran akut leukémia esetén éles vonagló fájdalom jelentkezik, amely éjszakáról éjszakára jelentkezik a csontvelő régióiban. A betegek családja általában arról panaszkodik, hogy éjszaka fel -alá fordulnak a fájdalomtól.

5. Orrvérzés:

Az orrvérzés gyakori tünet, amelyet olyan rákos betegek körében észleltek, akiket még nem diagnosztizáltak leukémiával. Az orrvérzés ismétlődő jellegű, és általában nem ad ki figyelmeztető jelzést. Ezek a vérzések lehetnek súlyosak vagy enyheek, attól függően, hogy milyen károkat okoztak már benned.

6. Láz és hidegrázás:

A leukémia tünetei általában gumiszerű térdek és a legjobb esetben is gyengék. A magas hőmérséklet gyakran továbbra is fennáll, miközben a gerincen végigfutó hidegrázás egyszerűen kiegészíti a tünetek listáját. A láz és a hidegrázás az egyik leggyakoribb tünet, amely a legkorábbi szakaszban jelentkezik. Ha a közönséges láz szokatlanul sokáig tart, mindig jobb, ha orvoshoz fordul.

7. Leukémia és étvágytalanság:

A petechia olyan bőrbetegség, amely a bőrön belüli erek törésén keresztül jelentkezik, és vörös vagy lila foltokat vagy foltokat képez a bőrén. ez egy látható és küszöbön álló jel, amely arról beszél, hogy a leukémia általában az arcán, a mellkasán és a nyakán jelenik meg, és időnként vérzésre is hajlamos lehet. A másik tünet lehet hirtelen étvágytalanság is, amely szintén súlyvesztéshez vezethet, amint azt korábban említettük.

8. Mirigy duzzanat:

A súlycsökkenés egy része a mirigyek, például a nyak duzzanata is. Gyakran előfordulhat, hogy a nyak oldalán egy csomó nő, amely végül vörös és foltos lesz. Lehetőség van arra is, hogy a lép megduzzad, ami kellemetlenséget okoz a bordák alatt, és súlyos fájdalmat okoz.

9. Fej- és csontfájdalom:

A leukémia tünetei közé tartozik a fájdalom is, amelyet korábban említettünk. Azonban itt ezen a ponton elkülönítjük a fájdalom különböző aspektusait és forrásait, kezdve a csontokkal, a nyilvánvaló velőtől eltekintve. Gyakran a lábszárcsont vagy a könyök, az ízületek fájni kezdenek, és akár egy kis duzzanatot is okozhatnak. Ezt túlzott fejfájás kíséri.

10. Ínyvérzés és vérszegénység:

A lehetséges leukémiasejtek felhalmozódásának legkorábbi jeleit már kora reggel észrevehetjük, amikor a mosdó előtt áll, és fogat mos. Az íny lágy vérzése nyilvánvaló lesz, amikor mossa a száját, ami rossz híreket eredményez. Annak ellenére, hogy a fehérvérsejtek a sorozat első helyezettjei, a vörösvérsejtek is érintettek, mivel a leukémia egyik tünete vérszegénységhez kapcsolódik. Ráadásul a leukémia tüneteit gyakran ínyfájdalom és néha vérzés is alátámasztja, különösen akkor, ha reggel fogat mos..