A magas koleszterinszint tünetei és okai

A koleszterin egy szerves molekula és egyfajta szteroid, amely szterol néven ismert. A koleszterin az állatok által szintetizált fő szterin. Ez az állati sejtmembrán alapvető szerkezeti eleme, és szükséges az integritás és a folyékonyság fenntartásához. Ez egy olaj alapú komponens, amely megtalálható a szervezetben, és ezért nem oldódik a vérben, amely köztudottan vízbázisú. A vérünkben a lipoproteinek nevű hordozók segítenek a koleszterin szállításában a szervezetünkben. A koleszterin fő funkciói a szervezetünkben:

  • A koleszterin segíti az emésztő epesavak felépítését a gyomorban és a belekben
  • Segíti a D -vitamin termelését és felszívódását
  • Elősegíti a szervezet bizonyos hormonok termelését
  • A koleszterin a sejt falszerkezetének elsődleges összetevője.

A koleszterin segít az intracelluláris szállításban, az idegvezetésben és az endocitózisban is. Szükséges továbbá olyan hormonok felszabadulásához és szabályozásához, mint a kortizol és az aldoszteron. Konkrét kutatások azt is kimutatták, hogy a koleszterin részleges antioxidáns. A koleszterint a máj oxidálja, és különféle epe képződik, ami segíti az emésztést.

koleszterin-tünetek & amp; okoz

A koleszterin rendkívül fontos szervezetünk megfelelő működéséhez, de csak akkor, ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk. A fogyasztási határok átlépése vagy túllépése súlyos betegségeket és szövődményeket okozhat a szervezetben.

A magas koleszterinszint a szervezetben hiperkoleszterinémia vagy diszlipidémia néven ismert. Ez a fő oka a koszorúér -betegségeknek és a szívbetegségeknek. Az LDL magas szintje vagy jelenléte a szervezetben az artériákban és más járatokban felhalmozódásához vezet, míg a HDL a májba viszi, hogy megsemmisítsék és kiürítsék a szervezetből. Az artériákban felhalmozódó koleszterin eredményeként kialakul az atherosclerosis nevű állapot, vagy inkább szövődmény. Ebben a szövődményben plakk képződik, ami gátolja a normális véráramlást a szívbe és a szívből, és óriási nyomást eredményez.

A magas koleszterinszint tünetei és okai:

Ez a cikk bemutatja, hogy melyek a koleszterin és a magas koleszterinszint fő okai és tünetei, amelyek segítenek megtudni, hogy mennyi a koleszterinszintje.

A magas koleszterin okai:

A hiperkoleszterinémia vagy a magas koleszterinszint okai,

1. Magas koleszterinforrások:

A telített zsírokban és transzzsírokban gazdag ételek a legnagyobb bűnösök ebben az esetben. Az olyan ételek, mint a pékáruk, csokoládék, olajos ételek, hús, különösen a vörös hús, sült és feldolgozott ételek, valamint a ghee és a sajt rendkívül magas koleszterinszintűek.

2. Gének:

A genetikai tényezők nagy szerepet játszanak a szervezet koleszterinszintjében. Ezek öröklött állapotok, és gyakran uralják jelenlegi egészségünket. A koleszterinnel összefüggő egyéb állapotok gyakran generációkon keresztül öröklődnek. Ilyen például a kombinált hiperlipidémia.

3. Telített zsírok fogyasztása:

Nagy mennyiségű telített zsírt fogyaszt? Ez lehet az egyik fő oka a magas koleszterinszintnek. Tehát most, hogy megtanulta a magas koleszterinszint egyik legfontosabb okát, csökkentse a telített zsírok bevitelét. A magas koleszterinszintű esetek többségében azt tapasztalták, hogy legtöbbjük telített zsírproblémák miatt következik be. Ez az egyik legvalószínűbb oka a magas koleszterinszintnek.

4. Rossz étrend:

Ha egy személy nem tartja be a megfelelő étrendet, és csak gyorséttermeket és gyorsételeket eszik, akkor nagy az esélye, hogy koleszterin -problémákkal küzd. A magas koleszterinszint -problémák egyik fő oka a rossz étrend fenntartása. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek jó mennyiségű rossz koleszterint biztosíthatnak a szervezetednek, ugyanakkor vannak gyümölcskivonatok, amelyek ellensúlyozhatják ezeket a szennyezett koleszterinszintet, csökkenthetik azt, és belülről egészségessé tehetik a tested. A rossz étrend az egyik alapvető elem, amely súlyos kárt okozhat a szervezetben, és akadályozza a fizikai állapotokat is.

5. Feldolgozott élelmiszerek:

A feldolgozott élelmiszereket fogyasztó emberek jó eséllyel látják bennük a magas koleszterinszint jeleit. Ez a magas koleszterinszint egyik fő oka. Az egyéneknek számos rossz koleszterin -problémával kell szembesülniük, ha csomagolt ételeket fogyasztanak, amelyeket sültek vagy főztek, amikor hazahozzák őket. Ezeket alapvetően hosszú ideig tárolják, és nem biztosítják a szervezet számára a megfelelő mennyiségű fehérjét és tápanyagot.

6. Súly:

súlya lehet az egyik ésszerű oka a magas koleszterinszintnek. A felmérések szerint a legtöbb koleszterin -problémában szenvedő embernek drámai súlygyarapodási problémái voltak a múltban. Ha meghaladja a 100 kg -ot, akkor nagy az esélye, hogy magas koleszterin -problémákkal küzd.

7. Tevékenységi szint:

A magas koleszterin -problémák mögött álló egyik fő ok az aktivitásod lehet. Ha lusta ember vagy, és nem akarsz izzadni, akkor nagy az esélye annak, hogy a magas koleszterinszint problémái vannak. Az embernek aktívnak kell maradnia, amennyire csak lehetséges. Valószínűleg ez az egyetlen módja annak, hogy hosszú ideig (életkor) illeszkedjen. Csak ne aludjon egész nap. Kelj fel és végezz munkát.

8. Nem:

Sokan nincsenek tisztában ezzel, de a nem meghatározó tényező a magas koleszterinszint tekintetében. A férfiaknál a koleszterin általában 50 év után rendeződik. A nőknél a koleszterinszint a menstruáció leállításáig (menopauza) megmarad. Ezt követően a szintek emelkednek (általában). Így van ez a férfiaknál is.

9. Életkor:

Az életkor a magas koleszterinszint egyik oka. A magas koleszterinszint tünetei miatt 20 éves kor után betegedhet meg. 20 év után a koleszterinszint általában emelkedik, és ez férfiaknál és nőknél is ugyanaz.

10. Általános egészség:

A koleszterinről az egészségi állapot számít. Egy személy magas koleszterin -problémákkal szembesül, ha nem megfelelően aktív és egészséges. Egy egészséges test automatikusan hasznosnak bizonyul a koleszterinszint kezelésében. Ez az egyik fő koleszterin ok.

A magas koleszterinszint tünetei:

A magas és magas koleszterinszintnek nincsenek különösebb jelei vagy tünetei. A magas koleszterinszintnek nincs fizikai vagy pszichológiai utalása. Bár a legfrissebb tudományos vizsgálatok szerint a hasa vagy pongja magas koleszterinszinthez kapcsolódik. Tehát a legjobb módja annak, hogy figyelemmel kísérje ezt a szintet, ha rendszeres vizsgálatokat és szűréseket végez. Ha ezt nem teszi meg, szívroham vagy szívkoszorúér -betegség miatt öngyilkos lesz.

1. Szívroham:

Ha egy személy magas koleszterin -problémákkal küzd, akkor nagy valószínűséggel tapasztalhat bizonyos szívproblémákat. A szívroham a koleszterin -problémák egyik lehetséges tünete. Általában ez a tünet a leggyakoribb az idős embereknél. Ez elmondható, hogy az egyik leggyakrabban tapasztalt koleszterin tünet az idősek kategóriájába tartozó embereknél.

2. stroke:

Ez is fontos a koleszterin tünetek között. Az összes koleszterintünet között ez a leggyakoribb mind a férfiaknál, mind a nőknél. Szó szerint nincs menekülés ettől a tünettől, és szinte minden koleszterin problémával küzdő személy szembesül ezzel a tünetkel. Ez tipikus koleszterin tünetként mondható el. Általában ezeket a stroke -okat az agyi artériák elzáródása okozza.

3. Mellkasi fájdalom:

A túlzott mellkasi fájdalom gyakran a magas koleszterinszint tünete. Egy személy súlyos mellkasi fájdalmat vagy anginát tapasztal, ha koleszterin problémái vannak. Lesz idő, amikor a fájdalom elviselhetetlen lesz. Ha a fájdalom elviselhetetlenné válik, akkor orvoshoz kell fordulni. Vannak, akik figyelmen kívül hagyják ezt a tünetet, és ez csak nekik rossz.

4. Hátfájás:

A hátfájás a koleszterin egy másik tünete. Ha a koleszterin szintje túllépi a határt, akkor a hátfájás vár rád legközelebb. A koleszterin súlyos hátfájáshoz vezet, ami hátsérüléseknek tűnik. Az ilyen koleszterin -problémákkal küzdő személyeknek automatikusan számos más ízületi fájdalommal kell szembenézniük, amelyek bármikor előfordulhatnak. A fájdalom általában nem akarja elhagyni a testet. Elmondható, hogy az ilyen hátfájások a testből táplálkoznak, és rendkívül beteggé teszik az embert.

5. Rendkívüli fáradtság:

A fáradtság szintén fontos a koleszterin tünetei között. A jó fáradtsággal küzdő személy súlyos nyak- és hátfájdalmakkal is szembesül (már tárgyalt). Sok ember szembesül a fáradtság problémáival, és ezt az egyik legfőbb kellemetlenségnek és koleszterintünetnek tartják.

6. Légszomj:

Az egyén néhány légzési problémával szembesül, amikor a koleszterin -problémák fázisán megy keresztül. Az ember nem tud sokáig beszélni egyetlen lélegzetvételével. Ez beszédproblémákat is eredményez. Az a személy, akinek nehézségei vannak a beszéddel, hibáztathatja koleszterinszintjét.

7. Nyaki fájdalom és súlyos fejfájás:

Ha komoly fejfájási problémákkal szembesül, akkor valószínű, hogy magas koleszterinszinttől szenved. Ez az egyik leggyakrabban tapasztalt koleszterin tünet, és az emberek szenvednek tőle a leginkább.

8. Karfájás:

Egy másik gyakori tünet a koleszterin összes lehetséges tünete között a karok fájdalma. Általában az emberek szorító hatással vannak a karokra, és ez általában a magas koleszterinszint miatt következik be (az orvosok szerint).

9. Emésztési zavar:

A koleszterinben szenvedők emésztési problémákkal szembesülnek. A gyomorproblémák ebben az időben meglehetősen gyakoriak, és az emésztési zavar tünete nem lephet meg.

10. Szorongás:

Végül, de nem utolsó sorban, a koleszterin -tünetek között egy másik közös pont a szorongás.

Mi a magas koleszterinszint kezelése:

Számos módja van annak, hogyan tarthatja kordában a koleszterint. A két legnagyobb lépés, amit megtehetsz, és amelyek drasztikusan segítenek neked-

  • Az étrended (mit eszel)
  • Életmódod (mit csinálsz)

Nincs olyan gyógyszer, amely segít elégetni és kimeríteni az összes tárolt koleszterint. Ennek egyetlen hatékony módja a testmozgás. Ez a szükséges változtatás az életmódjában. Gyakorolni kell, hogy kordában tartsa a koleszterint és a kapcsolódó problémákat. A rendszeres testmozgás elősegíti az anyagcserét, és segít elégetni a túlzott kalóriát és koleszterint. Ez segít az egészséges testsúly fenntartásában is, hogy ne legyen túlzott nyomás a szívizmaidon.

Megelőzési tippek a magas koleszterinszint elkerülésére:

Egyél szívbarát ételeket, amelyek alacsony zsírtartalmat és cukrot tartalmaznak. A friss gyümölcsök, zöldségek és kis mennyiségű fehérje fogyasztása jó lista a javaslatokhoz. Tartalmazza a teljes kiőrlésű gabonát és a rostban gazdag ételeket is. Kerülje a dohányzást, és tartson mércét arról, hogy mennyi alkoholt fogyaszt.

A koleszterinszint egyszerűen azt jelzi, hogy mennyire egészségtelen a belseje, és milyen gyorsan haladhat előre veszélyes szívroham. A legjobb, ha kontroll alatt tartod, és megtanulsz egészséges életmódot követni, hogy tovább élj. A Framingham Heart tanulmány még ma is segít megérteni és meghatározni szíve állapotát és a koleszterin hatását, és aktívan hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek esélyeinek elemzéséhez.