A malária tünetei, okai, szövődményei és így tovább

Mi a malária?

A maláriát sem baktérium, sem vírus nem okozza. A Plasmodium, egy protozoon parazita okozza, amely maláriát okoz. Tudjon meg többet a tünetekről és az okokról, valamint a malária elleni gyógyszerekről és a malária megelőző kezeléséről.

A malária okai és tünetei

Tények a maláriáról:

 • Számos izgalmas tudományos kihívás valósítja meg a maláriamentes világ bemutatását, valamint az egészségre és a gazdaságra gyakorolt ​​jelentős előnyöket-A globális technikai stratégia és 21 ország és a WHO ambiciózus célokat tűz ki, és a malária 2020-ig történő felszámolását célozza. a malária gyógyulási arányát és e célok elérését ünnepelni kell. (1)
 • Az Indiában regisztrált esetek száma közel 1,1 millió volt, az esetszám 2002 óta évente csökkenő tendenciát mutat a malária -fertőzések tekintetében. Az indiai nép jelentős része továbbra is sebezhető a betegséggel szemben.
 • A malária világnapjára minden év április 25 -én emlékeznek, hogy az emberek lehetőséget kapjanak a tanulásra és népszerűsítsék a malária megelőzésére és csökkentésére irányuló hatalmas erőfeszítéseket szerte a világon. A kiváló egészségügyi ellátás elengedhetetlen a betegségek, például a malária megelőzéséhez és kezeléséhez. E nap célja, hogy felhívja a figyelmet a malária ellenőrzésére és végső felszámolására tett globális erőfeszítésekre.

A malária okai:

A plazmodium öt faja a következő,

Plasmodium Vivax:

A lappangási idő a P. vivax esetében 12-18 nap. Ez a leghalálosabb az 5 emberi malária parazita közül. Ez a malária -fertőzés súlyos betegséggel és halállal végződhet, ami gyakran a lépsejnek köszönhető.

Plasmodium Falciparum:

Ebben a Plasmodium parazita a nőstény szúnyog, az Anopheles harapásán keresztül száll át, és a falciparum malária nevű legveszélyesebb formát okozza. Nagyon gyorsan replikálódik a vérben. Ez megváltoztatja az alakját, és „ragadós” lesz. máj, majd érett formába nő; ez a maláriatípus felelős a malária esetek majdnem 50% -áért. A Plasmodium falciparum lappangási ideje általában 9-14 nap. Ez virulensebb, és ez a súlyos malária leginkább a gyermekeket és a terhes nőket érinti. A patológiák agyi malária, súlyos vérszegénység és akut légzési nehézség.

Plasmodium Malariae:

A P.Malariae az úgynevezett „jóindulatú maláriát” okozza, és közel sem olyan veszélyes, mint a többi. Olyan jeleket tartalmaz, mint a láz, amely hajlamos háromnapos időközönként megismétlődni. Több szúnyogfajt is megfertőzhet, és emberekben maláriát okozhat. A Plasmodium malariae krónikus fertőzést okoz, és bizonyos esetekben akár egy életen át is tarthat. A Plasmodium malariae másik jellemzője, hogy ennek a parazitának a láz megnyilvánulása mérsékeltebb, és hidegrázás és hányinger kíséri a lázat.

Plasmodium Knowlesi:

Plasmodium knowlesi, parazita, amely emberekben maláriát okoz. A fertőzött emberekben súlyos malária alakul ki, amely hasonló a Plasmodium falciparum által okozotthoz. Ez mind súlyos, mind szövődménymentes malária lehet emberekben. Miután a fertőzött szúnyog megharapott egy személyt, a tünetek általában 11 nap körül kezdődnek. A paraziták a fertőzés után 10-12 napig láthatók a vérben. A szövődmény nélküli P. knowlesi maláriában szenvedők gyakran fejfájást, ízületi fájdalmat, rossz közérzetet és étvágytalanságot tapasztalnak. Más emberi maláriáktól eltérően a Plasmodium knowlesi malária hajlamos a lázra, amely 24 óránként emelkedik, ezért gyakran napi maláriának nevezik. A betegség előrehaladtával hiperparazitaemia alakul ki, és valószínűleg akut vesekárosodást, sárgaságot, sokkot és légzési nehézséget okoz.

Plasmodium Ovale:

A Plasmodium ovale parazita protozoon, amely tercier maláriát okoz az emberekben. A két parazitához – Plasmodium falciparum és Plasmodium vivax – képest ritka, és kevésbé veszélyes, mint a Plasmodium falciparum. A tünetek általában 12-20 nappal a parazita vérbe jutása után jelentkeznek. A parazita replikációs ciklusa körülbelül 49 órán át tart, és tercier lázat okoz, amely nagyjából 49 óránként emelkedik. Bizonyos esetekben a visszaesés akár 4 évvel a fertőzés után is előfordulhat.

A malária tünetei:

A malária tüneteinek kezelése a 12 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél és az újszülötteknél nagyon nagy kihívást jelent, és a legnagyobb gondosságot igényli, mivel a malária egyik legsebezhetőbb csoportja. A terhesség alatt az anyai malária fertőzés alacsony születési súlyhoz vezethet, és néha akár csecsemőhalált is okozhat. A malária tünetei általában 6-30 nappal a fertőzés után jelentkeznek. A tünetek megjelenése akár 12 hónapig is eltarthat. A malária jelei és tünetei 5 év alatti gyermekeknél:

 • Láz
 • Hidegrázás
 • Fejfájás
 • Hányinger
 • Hányás
 • Hasmenés
 • Rendkívüli gyengeség
 • Izom fájdalom
 • Malária fáradtság
 • Köhögés
 • Zavar

Malária terhes nőknél:

A malária jelentős egészségügyi probléma a terhesség alatt. A malária okait a terhesség alatt a fertőzött Anopheles szúnyog harapása okozza, és a terhes nők fertőzése nemcsak az anyát, hanem a születendő gyermeket is nagy kockázatokkal jár. A terhesség alatti malária fertőzés káros hatással van mind az anyára, mind a magzatra, beleértve az anyai vérszegénységet, a koraszülést, a magzat elvesztését, a méhen belüli növekedési késleltetést és az alacsony születési súlyú csecsemők szülését, ami a halál kockázati tényezője. (2) A terhes nők csökkent immunválaszt adnak, és ezért kevésbé hatékonyan tisztítják a malária fertőzéseket. Ezenkívül a malária paraziták elválnak és replikálódnak a méhlepényben.

A terhes nők valószínűleg súlyos betegségeket tapasztalnak, mint a nem terhes nők. Csak az Anopheles szúnyogok terjeszthetik a maláriát. A malária a szülést megelőzően vagy alatt is átvihető anyától születendő gyermekéhez, mint a „veleszületett” malária esetében. A malária elleni gyógyszereket biztonságosan lehet szedni terhesség alatt, de szigorúan csak orvos tanácsára. A terhesség korai szakaszában a vetélés kockázata megnő, de a malária elleni gyógyszerek esetében a kockázat viszonylag csökken. A malária betegség néhány tünete,

 • Hányás.
 • Súlyos fejfájás maláriában.
 • Hasmenés.
 • Fáradt
 • Testi fájdalmak.
 • Veseelégtelenség.
 • Sárga bőr, a vörösvértestek elvesztése következtében
 • Roham.
 • Zavar

Malária felnőtteknél:

A malária egy életveszélyes betegség, amelyet egy fertőzött Anopheles-szúnyog okoz. A fertőzött szúnyogok a Plasmodium parazitát hordozzák. Amikor megharapja a fertőzött szúnyog, a parazita a véráramba kerül. A malária néhány gyakori tünete,

 • Reszkető hidegrázás (közepes vagy súlyos)
 • Magas láz
 • Fejfájás
 • Erős izzadás
 • Hányinger
 • Hasi fájdalom
 • Hányás
 • Hasmenés
 • Izom fájdalom
 • Anémia
 • Görcsök
 • Véres széklet
 • Kóma

A malária szövődményei:

Agyi malária:

Agyi malária, a fertőzés a Plasmodium falciparum maláriával kapcsolatos neurológiai szövődmény. Ez egy klinikai szindróma, amelyet kóma jellemez. Amikor ez a fertőzött vörösvértestek lefoglalása az agy edényeiben történik, úgy vélik, hogy az egyik tényező a súlyos betegség szindróma, az agyi malária kialakulásához. Ha parazitákkal teli vérsejtek blokkolják az agy kis ereit, akkor az agy duzzanata vagy akár agykárosodás léphet fel. (3) Az agyi malária tünetei a rohamok és a kóma.

Anémia:

A malária miatti vérszegénység többtényezős. Az okok közé tartozik a nem parazitált vörösvértestek gyorsított pusztulása. A malária nagymértékben hozzájárul a vérszegénységhez. A csontvelő diszfunkciója hetekig fennmaradhat, ha a vörösvértestek túlélése lerövidül és a lép kiürülése megnövekszik. A malária és a vérszegénység összefüggésének fő oka az, hogy a malária paraziták a fertőző szúnyogcsípés után a vérbe jutva megfertőzik a vörösvértesteket. Ez csökkenti a vörösvértestek számát, és súlyos vérszegénységet okozhat. (4)

A malária megelőző intézkedései:

1. Oltás:

Az elmúlt tíz évben fejlesztések történtek a malária elleni védőoltások kifejlesztésében, de jelenleg nincs engedélyezett malária elleni vakcina a piacon. A WHO által vezetett végrehajtási program irányította a vakcinát három afrikai, magas malária-országban 2019-ben. Malária elleni gyógyszereket lehet szedni, de orvos tanácsára.

2. Kerülje a víz stagnálását:

A szúnyogok álló és állóvízben szaporodnak, hogy lerakhassák tojásaikat. Lényeges, hogy rendszeresen ürítsük ki az összes vödröt, régi gumit, üres virágcserepet stb. Vigyáznunk kell a szúnyoglárvákra. Ezek mind szúnyog menedékek, ahol az Anopheles szúnyogok szaporodhatnak. Az Anopheles hajlamos csak tiszta és friss vízben szaporodni. Ez az oka annak, hogy a malária gyakori, különösen az esőzések után.

3. Taszítószerek:

Vigyen fel rovarriasztó szereket a bőrre, és cseppek állnak rendelkezésre a ruházathoz. A DEET -et tartalmazó spray -k használhatók a bőrön, a permetrint tartalmazó spray -k biztonságosan alkalmazhatók a ruhákra.

4. Hálók:

Legyen óvatos és aludjon háló alatt. Rovarölő szerrel kezelt ágyháló használható, és megfelelő védelmet nyújtanak. Ezek segítenek megakadályozni a szúnyogcsípéseket alvás közben. A szúnyoghálók védelmet nyújtanak a fertőzött szúnyogcsípések ellen.

5. Krémek:

Vannak más lehetőségek is, a rendszeres permetező és rovarriasztó szerek formájában. Biztonságosabb a használatuk, sőt egyesek nem zsírosak, így könnyen használhatók.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Tekintettel arra, hogy a malária tünetei gyorsan életveszélyessé válhatnak, elengedhetetlen, hogy a lehető leghamarabb orvoshoz forduljanak. A terhes nők, kisgyermekek és csecsemők nagy kockázatot jelentenek a malária súlyos eseteiben. Ne habozzon orvoshoz fordulni, különösen akkor, ha magas láza van, amikor maláriás területre utazik.

A malária lázas betegség, és hamarabb keresik a kezelést, biztonságosabb és előnyösebb mind a felnőttek, mind a gyermekek számára. A malária miatt felmerülő egyéb szövődmények némelyike ​​sárgaság és májelégtelenség, hirtelen vérnyomásesés és tüdőödéma, akut légzési distressz szindróma stb. megelőző gyógyszer, ahol annak ellenére, hogy nem rendelkezik a valódi betegséggel, mégis lépéseket tesz, hogy megvédje magát ettől!

Jogi nyilatkozat: Az orvostudomány a folyamatosan változó tudományterület. Ezzel a cikkel a lehető legnagyobb gondossággal foglalkoztunk, hogy megmutassuk Önnek, hogyan lehet azonosítani azokat a tüneteket és óvintézkedéseket, amelyekkel Ön és családja megvédhető. Kérjük, forduljon orvoshoz, kérjen tanácsot és kezdje meg a kezelést, mivel az itt közölt információk csak a tudatosság növelését célozzák.

GYIK:

1. Van -e összefüggés a duzzadt nyirokcsomók és a malária között??

A malária duzzadt nyirokcsomói gyakran annak a jelei, hogy a szervezet megpróbálja leküzdeni a fertőzést. A duzzadt nyirokcsomókat időnként biztosan megfigyelik a malária betegeknél. A malária -fertőzések gyakori tünetei más tünetekkel járnak, mint például láz, hidegrázás, hányinger és fájdalom. Ha a nyirokcsomók megduzzadtak ok nélkül vagy kiváltó tényező miatt, akkor mindig biztonságosabb orvoshoz fordulni, különösen akkor, ha nehéznek érzik magukat, és két -négy hétig jelen vannak.

2. A maláriaellenes gyógyszereknek van-e mellékhatása?

Gyakori mellékhatásaik vannak, például hasi fájdalom, hányinger, hányás, fejfájás, álmatlanság, szédülés stb. Mindig tanácsos az orvos által felírt gyógyszereket szedni..

3. Milyen étrendet kell követnie egy maláriás betegnek?

A következő típusú élelmiszereket kerülni kell, mint például a magas rosttartalmú ételek és a teljes kiőrlésű gabonafélék. Ehelyett vegyen bele hüvelyeseket, gyümölcsöket, mivel ezek megfelelő táplálékot adnak hozzá. Kerülje a feldolgozott, sült és olajos ételeket, mivel súlyosbíthatja az émelygést és befolyásolhatja az emésztési folyamatot. Két -három pohár friss narancslé fogyasztása rendkívül előnyös lenne, mivel a C -vitamin fokozza az immunitást. Pörköltek, levesek, dalvíz és kókuszvíz is rendkívül hasznosak.