A mellrák okai és tünetei

A rák típusától függetlenül halálos betegség, amely csak a félelmet terjeszti. Bár a rák nem gyógyítható, ha korábbi stádiumban diagnosztizálják, akkor ellenőrizhető, és az áldozat élete legalább egy ideig meghosszabbítható. Az összes rák közül az egyik rák, amely aggasztja a legtöbb földi nőt, legyen az amerikai, európai, ázsiai, afrikai vagy ausztrál, az emlőrák.

A mellrák okai és tünetei

A mellrák az a fajta rák, amely csak a mellek sejtjeiből fejlődik ki. A lobulák vagy a tejcsatornák belső béléseiben kezdődik, amelyek tejet biztosítanak számukra. Amint azt már tudnia kell, hogy a rák kétféle, rosszindulatú vagy jóindulatú. Míg a jóindulatú rák általában marad, a rosszindulatú daganatok hajlamosak támadni és új területre terjedni. Az emlőrák általában rosszindulatú, amely a test egy újabb részére terjed, ha nem tartja kordában. A lobuláris karcinóma az a mellrák, amely a lobulákból, míg a ductalis karcinóma a csatornákból fejlődik ki.

A nőknél az emlőráknak két kategóriája van. Ezek a típusok jellegükben különböznek, és a következőképpen írhatók le:

Nem invazív rák:

A nem invazív vagy in situ rák nem terjed a környező szövetekre. Ezt emlőrák előrehaladása szempontjából 0. szakasznak is nevezik.

Invazív rák:

Az invazív vagy beszivárgó rák az a fajta rák, amely az eredeti szövetből átterjedt a környező szövetekre. A ráknak ezt a formáját 1., 2., 4. vagy 4. szakaszba sorolják.

A mellrák okai és tünetei:

Az emlőráknak számos oka és tünete van, de itt csak néhányat említünk, amelyek segítenek a betegség kiderítésében a támadás előtt.

♦ Mellrák tünetei:

A tünetek azok a jelek, amelyek segítenek a szakembernek a betegség megfelelő diagnosztizálásában, mint például a fájdalom vagy a fejfájás. És jelek azok, amelyeket csak a beteg észlel, mások nem képesek észlelni, például duzzanat vagy kiütés.

Általában minden típusú emlőrák első tünete a csomó vagy a mellek megvastagodott szövete. Annak ellenére, hogy a csomók nagy része nem rákos, jó, ha a nők a melleket (ha vannak) a lehető leghamarabb orvos által ellenőrzik, hogy biztonságban legyenek. Azonkívül, ha az alábbi jelek vagy tünetek bármelyikét észleli egy nő, a lehető leghamarabb tájékoztatni kell orvosát. ciklus.

1. Csomó észlelése:

A csomók jelenléte az egyik mellben az emlőrák egyik fő tünete. Ez egy önvizsgálat, amelyet úgy végezhet, hogy ujjaival nyomást gyakorol a melleire és a környező szövetekre. Az emlődaganatok rosszindulatú (rákos) és jóindulatú (nem rákos) formában is kialakulhatnak. A mellbimbók körül, a kulcscsontban, a hónaljban vagy a nyirokcsomók közelében alakulhatnak ki. Ezek a csomók lehetnek gyengék vagy kemények, és nem mozdulnak el, amikor rájuk nyomja. Ha csomót észlel bármelyik mellében, azonnal forduljon orvoshoz.

2. Duzzadt mell:

A mell duzzanatát a melleket körülvevő szövetek gyulladása okozza. Ennek oka a daganat jelenléte, amely nyomást gyakorol az emlőszövetekre. A duzzadt melleket gyakran vörösség és foltos megjelenés kíséri, amelyek miatt a terület rendkívül érzékeny lehet az érintésre. Az állapotot nem szabad figyelmen kívül hagyni, és azonnal orvoshoz kell fordulni.

3. Viszketés a mellben:

A viszkető mellek a leggyakoribb jelek, amelyek mellrákhoz vezethetnek. A kiütés nélküli viszketés bármelyik melle körül riasztó, és nem szabad figyelmen kívül hagyni, mint a bőrgyulladás normális eseteit. A viszketést többnyire némi váladék követi a mellbimbókból, és a környező mellszövetek szerkezetük megváltozik.

4. Változás a mell méretében:

A daganat jelenléte a mellben változást okozhat a mellekben. A partnere gyakrabban fogja észrevenni a mellméretének változását, még azelőtt. Ezért vizuálisan meg kell vizsgálnia a mellét, hogy megállapítsa a mell méretének és alakjának bármilyen riasztó változását.

5. Mellbimbó kisülés:

Semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni, ha a mellbimbókból váladékot észlel. A mellbimbó töltése a fejlődő emlőrák bármely szakaszára utalhat. A mellek ürítése csak szoptató nőknél normális. A mellbimbó váladéka lehet tiszta, sárga színű, vagy akár gennyes is lehet.

6. Mellbimbó érzékenység:

A mellbimbók hirtelen érzékenysége jelezheti a mellrákos szövetek kialakulását. Ez általában a mellbimbók alatti szövetekben emlődaganatok kialakulásának köszönhető. Amellett, hogy érzékenyre fordul, a mellbimbók bizonyos esetekben emlőrák esetén behúzódnak, megfordulnak vagy aszimmetrikusak. A mellbimbók méretének hirtelen megváltozását (kivéve a szoptatókat) nem szabad figyelmen kívül hagyni, és azonnal konzultáljon orvosával.

7. Merevség a vállban és a nyakban:

A váll és a nyak merevsége meglehetősen gyakori lehet, de akár az emlőrák kialakulását is jelezheti, ha hosszabb ideig fennáll. Az emlőrák előrehaladott stádiuma akár fájdalmat is okozhat a vállban, a gerincben vagy a hátban. Az emiatt okozott fájdalom pihenés vagy kenőcsök használata után sem enyhül. Ha hasonló feltételekkel szembesül, foglaljon késedelem nélkül mellrák szűrést.

8. Fáradtság:

A fáradtság az egyik leggyakoribb tünet a rákos betegek körében, beleértve az emlőrákot is. A mellrákban szenvedő nők közel egynegyede fáradtságot tapasztal a kezelés ideje alatt, míg egyötödük a kezelés befejezése után. A fáradtság érzése rendkívül kellemetlenné válik, amikor a rák eléri a 4. stádiumot.

9. Légszomj:

A légszomj, a mellkas összehúzódása és a légzési nehézségek a nők 4 -es stádiumú emlőrákának néhány riasztó tünete. A légszomj azért fordul elő, mert a rák elterjedt a tüdőben. Gyakrabban ez száraz vagy krónikus köhögéssel jár.

10. Drasztikus fogyás:

A rák kialakulása, sőt kezelése hányást, hányingert, székrekedést vagy akár hasmenést is okozhat. Ez étvágytalanságot eredményez, ezáltal akaratlan súlycsökkenést okoz a betegben. Az emlőrákos nőknek meghatározott számú kalóriát kell bevinniük, amelyek hiánya táplálkozási egyensúlyhiányhoz vezet.

11. Csontok:

Amikor a mellrák a csontokra terjed, károsítja a csontokat. Ez fájdalmat okoz és növeli a törések kockázatát. Az emlőrákban szenvedő nők gyakran tapasztalják ezeket a tüneteket a karjukban, lábukban, gerincükben, csípőjükben, bordájukban, medencéjükben vagy akár koponyájukban. A fejlett szakaszokban még a gyaloglás is fájdalmasnak vagy kellemetlennek érezheti magát.

12. Máj:

Amikor a rák a májra terjed, előfordulhat, hogy nem mutat látható tüneteket a korai szakaszban. A későbbi szakaszokban azonban az emlőrákban szenvedő nők lázat, sárgaságot és intenzív fogyást tapasztalhatnak.

13. Tüdő:

A rák tüdőre terjedése gyakran légzési nehézséghez, légszomjhoz és krónikus vagy száraz köhögéshez vezet.

Az emlőrák fent említett jelein és tünetein kívül a betegség terjedése más szerveket is érint. Az alábbiakban felsorolunk néhány tünetet, amelyek az emlőrák előrehaladásával járnak:

♦ A mellrák okai:

Annak ellenére, hogy a mellrák tényleges okát a szakértők még mindig nem tudják, számos feltételezés és számos kockázati tényező köthető az emlőrák okaihoz. És még akkor is nagyon nehéz megmondani annak okát, hogy miért szenved az egyik nő mellrákban, míg a másik nem. Íme néhány lehetséges oka az emlőráknak:

1. Öregszik:

Az életkor gyakori rizikófaktora az emlőrák kialakulásának. A nő életkora közvetlenül arányos a mellrák áldozatává válás kockázatával. Látható volt, hogy az emlőrákban szenvedő nők 80% -a 50 éves kor után és különösen a menopauza után jelentkezett..

2. Genetika:

a genetika is nagy szerepet játszik az emlőrák kialakulásában. Ha egy nő, akinek családtagja emlőrákban szenved vagy szenved, akkor valószínű, hogy az asszony mellrákban szenved. Bár az emlőrák nem örökletes, egyes gének (BRCA1, BRCA2 és TP53) nagy valószínűséggel mellrákot okoznak. Ezek a gének felelősek a petefészekrák okozásáért is.

3. A mellrák története:

azok a nők, akik már korábban is szenvedtek emlőrákban, még akkor is, ha nem invazív rákról van szó, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a nő mellrákban szenved..

4. Ha bizonyos típusú csomók voltak a melleken:

azoknak a nőknek, akiknek jóindulatú emlőcsomóik vannak vagy voltak, nagyobb esélyük van rák kialakulására életük későbbi szakaszában, mint azoknak, akik teljesen egészségesek voltak.

5. Sűrű mellszövet:

a sűrűbb mellszövet egy nőben az emlőrák kialakulásának másik oka lehet.

6. Ösztrogén expozíció:

ez azt jelenti, hogy azok a nők, akiknél a menstruáció a szokásosnál korábban kezdődött, vagy a szokásosnál később léptek be a menopauzába, hosszabb ideig vannak kitéve ösztrogénnek. Ezeknél a nőknél nagyobb az esélye annak, hogy emlőrák áldozatává válnak a hosszabb ideig tartó ösztrogén -expozíció miatt.

7. Elhízás:

az elhízás sok egészségügyi problémát okoz, és a listára felkerült az emlőrák. A menopauza utáni elhízott nők és a túlsúlyos nők valójában nagyobb eséllyel válnak mellrák áldozatává.

8. Magasság:

azoknak a nőknek, akik magasabbak az átlagos nőknél, valójában nagyobb az esélyük arra, hogy mellrák áldozataivá váljanak, mint azoknak, akik alacsonyabbak az átlagosnál. És a kutatók továbbra is zavarban vannak, hogy a magasság valójában gyár.

9. Alkoholfogyasztás:

az alkoholfogyasztás is egyenesen arányos azzal a valószínűséggel, hogy egy nő mellrákban szenved. Minél több alkoholt fogyaszt, annál nagyobb az esélye, hogy mellrákban szenved.

10. Sugárterhelés:

azoknál a nőknél, akik röntgen- és CT-vizsgálaton esnek át vagy vannak, bizonyos mértékig fennáll a mellrák kialakulásának kockázata is.

11. Hormonpótló terápia:

A hormonpótló terápia mindkét formában vagy csak ösztrogénben is növelheti a nőknél a mellrák kialakulásának kockázatát.

12. Bizonyos munkák:

A francia kutatók azt találták, hogy azoknak a nőknek, akik éjszaka dolgoztak az első terhességükig, szintén fennáll a mellrák kialakulásának kockázata.

Nem csak a nők esnek áldozatul az emlőráknak; a férfiak valószínűleg mellrákban is szenvednek, ezért ajánlatos rendszeresen ellenőrizni magát.