A sárgaság 20 legjobb oka és tünete

Az orvosi tények szerint a sárgaság nem éppen betegség. És a sárgaságot nem lehet besorolni a betegség elnevezés alapján, de ennek a szónak a megfelelő meghatározása a belül előrehaladó alapbetegség vizuális jele lesz. A sárgaság maga is tüneti állapot, amikor az alatta táguló betegség jeleit az ember bizonyos megjelenése jelenti. A megjelenésnek ezt a vizuális jellemzőjét sárgaságnak nevezik. Általában a bőr sárga árnyalata szerint kategorizálják, amikor megérkezik.

A sárgaság okai és tünetei

A hátunkon futó csontvelő a vérsejtek termelője, ahol minden alkalommal szép mennyiségű őssejtként ismert sejtet termel, amely aztán vörös -fehér és plazmasejtekké válik szét. A hemoglobin jelenléte vörösvé teszi a sejtet. Amikor ez a sejtenergia lebomlik, a hemoglobin részben a vérbe kerül, és kis része kémiai reakcióban megy végbe, amely bilirubint, melléktermékképződést szül.

Általában a bilirubin az epe kiválasztása formájában távozik a szervezetünkből a máj által. Ezt megelőzően a máj metabolizálja a bilirubint. Ez akadályozza az eljárás normál működését, ami problémákat okoz az anyagcserében vagy a bilirubin képződésben, ezért ismert a sárgaság.

A sárga sárga sárga szóból származik, a sárgaság a bőr elszíneződése, valamint a bilirubin mennyiségének növekedése miatt a szervezet nyálkahártyájának növekedése. Szemünk, a pupilla mögötti fehér húsos rész is érintett. Ha sárgaság fordul elő újszülött csecsemőnél, ezt az állapotot újszülöttkori sárgaságnak nevezik. Ekkor a sárgaság a felnőtteknél is kiemelkedő, amelyet különböző alapbetegségek okoznak, amelyek néha életveszélyesen fárasztóak.

A gyermekeknél azonban a sárgaság hatása kissé megelégedett és kontrollált. A sárgaság egy másik formáját májelégtelenségnek nevezik, amely főként fertőzés miatt alakul ki, ami miatt a vörösvértestek a kelleténél gyorsabban szétesnek. Az intrahepatikus sárgaságot a máj rossz működése okozza, ahol a bilirubin termelése csökken.

A sárgaság okai és tünetei:

Ez a cikk megtanít arra, hogy melyek a sárgaság fő és alapvető okai és hatásai, amelyek segítenek Önnek, ha.

A sárgaság okai:

Az alábbiakban felsoroljuk a sárgaság 10 fő okát, amelyek a következők szerint határozhatók meg:

1. Vérzavar:

A vérszegénység bizonyos betegségei, a leglágyabbaktól a legveszélyeztetettebbekig, a sárgaságért felelősek. Gyakran észreveszik, hogy ezeknek a vérbetegségeknek a többsége a vörösvértesteket és azok termelését célozza. Mint például a leukémia vagy a vérrák, a vérszegénység, a sarlósejt, egészen pontosan a talaszémia, a malária stb. Ezek elsősorban a máj előtti betegségek, amelyeket a vörösvértestek rendellenessége okoz..

2. Bilirubin:

Gyakran ez a bilirubin szintjének emelkedése vagy a megfelelő bilirubin hiánya miatt következik be. A bilirubint a hemoglobin lebomlása és kémiai reakció okozza. Így a bilirubin szintjének változása hatással van a vérre és fordítva.

3. Rossz máj:

A májbetegségek közvetlenül kapcsolódnak a sárgasághoz. Ez lényegében akkor fordul elő, amikor a máj véletlenszerűen vagy szervezetlenül működik. Ez azt eredményezi, hogy a szervezet immunrendszere a májsejtekre összpontosít. Míg a kémiai reakcióból keletkező bilirubin a májban történő metabolizálódásra vár, a bilirubin termelés vagy a mindennapi rutin károsodik. Ez akár túltermeléshez, akár hiányhoz vezethet. Néhány példa a máj alkoholos zavara, a hepatitis.

4. Elzáródás az epevezetékben:

A bilirubin metabolizálódása és a bélfolyadékokkal való összekeverése után végül az epevezetéken keresztül szabadul fel a szervezetünkből. Gyakran vannak kövek az epevezetékben vagy a sérv akut eseteiben, ahol a szervek átnyomódnak, és a húgycsőben tömörülnek. Ilyenkor a bilirubin epe formájában történő felszabadulása nem lehetséges. Az epekövek is akadályt jelenthetnek. Ugyanez vonatkozik a bélterület vagy az epeutak daganatos állapotaira is. A terhesség egy újabb érett tényező, amely elzárhatja vagy szűkítheti az epeutakat, ami megnehezíti az epe átjutását.

5. Újszülött:

Az újszülött kisfia is veszélyeztetheti a sárgaságot, de ezek egészségesebbek és kontrolláltak, és nem ártanak, ha megfelelő kezelést végeznek. Az újszülötteknek más a vérösszetétele, mint a felnőtteknek, és születésük után, amikor elveszítik a fajtájukat, a miénk, sok bilirubin képződik, ami néha sárgasághoz vezethet.

6. Malária:

A malária a sárgaság egyik leggyakoribb oka, mivel a hasonló betegségek kórokozója azonos. A szúnyog különféle betegségeket hordoz, amikor személyről emberre utazik, és mivel a sárgaság olyan, mint a malária bonyolultabb változata, amely magas lázhoz és a bőr pigmentjeinek elszíneződéséhez vezet, közvetlenül összefügg a maláriával.

7. Gall Stones:

Az epehólyag rendellenességei nagyon gyakran extrém fájdalomhoz, magas lázhoz és elszíneződéshez vezetnek egyes esetekben a csípőn és a testen. Az epekövek rendkívüli fájdalmat is okoznak, amely hosszú ideig egyedül maradva a sárgaság közvetlen következménye. Az epehólyag rendellenességei jönnek és mennek, és ha megfelelően és időben kezelik, az emberek segíthetnek megelőzni a sárgaság utolsó szakaszát, ami eléggé aggasztó, amikor elkezdődik.

8. Az epevezeték gyulladása:

Az epevezeték a test nagyon fontos része, mivel elősegíti a felesleges zsír és fehérje lebontását, hogy segítse a szervezet növekedését, de gyulladás esetén hatalmas epelerakódás léphet fel a szervezetben, ami a bőr látható elszíneződéséhez, magas lázhoz vezethet és állandó hányás, amelyet közismertebb nevén sárgaság. Az epevezeték megnyugtatható a megfelelő gyógyszerekkel, de azt időben meg kell tenni, hogy a sárgaság ne okozzon gyökeret és ne épüljön fel a szervezetben.

9. Thalassemia:

Sarlósejtes vérszegénység néven is ismert betegség, amely minden korosztály számára alultápláltságot és a bőr pigmentjeinek elszíneződését okozza. Ez kezelhető, de a kezelés hosszú folyamat mind orvosi, mind otthoni szempontból. Az alultápláltság sok utóhatást okozhat, mint például az epe felhalmozódása, epekő stb., Amelyek mind a sárgaság okai.

10. Hasnyálmirigyrák:

A rák egy nagyon veszélyes betegség, amely tovább eszi a testedet, minél tovább foglalkozol vele. A hasnyálmirigy fontos epeforrás a szervezetben, amely segít lebontani az élelmiszereket energiaellátás céljából, de ha hasnyálmirigyrákban szenved, a hasnyálmirigy nyilvánvalóan meghibásodik, ami súlyos epelerakódást okoz, ami legtöbbször nagyon hatékonyan sárgasághoz vezet. A legjobb, ha a lehető leggyorsabban kezeljük a rákot, hogy elkerüljük az ilyen problémákat.

A sárgaság tünetei:

Az alábbiakban bemutatjuk a sárgaság gyakori jeleit és tüneteit:

1. A bőr elszíneződése:

A sárgaságot meghatározó fő tényező a halványsárga bőrszín, amely közvetlenül a sárgaság után alakul ki. Ez lényegében minden olyan tünet, amire valakinek szüksége van a sárgaság észleléséhez. Szemünk fehér húsos része és testünk nyálkahártya -eloszlása ​​rosszul reagál a bőrkárosodások mellett. A szemfehérje is enyhén sárgás árnyalatot kap.

2. Hasi fájdalom:

Míg az epe és a bilirubin és az epe az epevezetéken keresztül próbál menekülni, az epekövek vagy a sérv megakadályozhatják, hogy kilépjenek a szervezetből. A testnek ilyenkor nincs haszna ebből a megmaradt epéből, ezért elutasítja az epét, és így az epe nem tud máshová menni, mint menekülni. Ez időnként hasi fájdalmat okozhat, ami az epevezeték elzáródására utal. Ugyanez vonatkozik a széklet színének vagy állagának megváltozására is, mint például az agyagszínű vagy fehér ürülék, ami epekövek jelenlétére utalhat.

3. Láz és hidegrázás:

A sárgaság óriási lázat hoz magával, égő forró testhőmérséklettel és borzongó csontvágó hidegrázással. Mivel az ágy lovagolva és tehetetlenül fekszik, ez általában a hepatitis jelenlétét jelenti. Következhet izzadás, majd állandó hányás következik szinte mindenből, amit az elmúlt órákban tapasztalt. Ezáltal a test egyre fáradtabb és kimerültebb.

4. Viszketés:

A sárgaság rendellenes bőrviszketést is okoz. Állandó viszketés következik.

5. Hirtelen fogyás:

Amint fentebb az okokban említettük, a sárgaság tünetei időnként súlyos alultápláltságot okoznak a hasnyálmirigy és az epevezeték meghibásodása miatt. Ha azt látja, hogy néhány nap alatt hirtelen nagyon sokat fogyott, nagy valószínűséggel sárgaságban szenved, és azonnal orvosi segítségre van szüksége.

6. Kiválasztás a csecsemők számára:

A kiválasztás csak gyermekeknél fordul elő, és mivel a csecsemők meglehetősen hajlamosak a sárgaságra, ez nagyon gyakori dolog. A sárgaságot azonnal kezelni kell, amikor csecsemőkről van szó, és ez az elsődleges prioritás, amikor látja, hogy a baba a sárgasággal kapcsolatos tünetekkel szembesül.

7. Fáradtság:

A letargia vagy a fáradtság abból fakad, hogy a szervezet nem tudja megfelelően és rendszeresen feldolgozni a megfelelő mennyiségű energiát. Ez jelentheti a gyomor vagy a hasnyálmirigy problémáját, amely a szervezet energiaelosztásának fő szerve. Ha szélsőséges letargiában és fogyásban szenved, azonnal kérjen segítséget a sárgaság gyógyításával kapcsolatban.

8. Étvágytalanság:

Ha a szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni az élelmiszerből szükséges energiát, akkor egy személy étvágytalanságban szenved, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes könnyen feldolgozni semmilyen ehető anyagot, ami nemcsak letargikus, hanem gyenge is.

9. Rektális vérzés:

Ez a sárgaság bonyolultabb tünete, és közvetlen jele annak, hogy meg kell mutatnia, hogy azonnal kezelnie kell a problémát. Ez közvetlen következménye az elhúzódó láznak és a súlyos epelerakódásnak a szervezetben, ami hasnyálmirigy-, gyomor- vagy végbélszakadást okoz, ami vérzést okoz. A végbélproblémákat úgy lehet kezelni, hogy gyógyszerekkel nyugtatják a területet, így a fő probléma, a sárgaság kezelhető.

10. Hányinger és hányás:

Az epe felhalmozódása az epevezetékben extrém hányingert és hányást okozhat, hogy segítsen megszabadulni ettől a felhalmozódástól. Ha azt látja, hogy hányás és hányinger van több mint négy napig, akkor nagy valószínűséggel sárgaságban szenved. A hányinger és a hányás a sárgaság korai szakaszának tünetei, és a megfelelő módon kezelhetők. Ebben a helyzetben orvosi tanácsadás a legjobb módja a sárgaság tüneteinek gyógyításának.