A szájrák okai, kockázati tényezői, megelőzése és kezelése

A testünk a sejtek tárháza, több milliárd sejt alkotja testünk szerves részét. A rák akkor fordul elő, amikor egy teljesen egészséges sejt elveszíti józan eszét, ami kóros sejtállapotot eredményez. Ezek a kóros sejtek jó hírnevük, hogy kétszer gyorsabban szaporodnak, mint a normál sejtek, ami azt eredményezi, hogy ezek a kóros sejtek a szükségesnél gyorsabban és nagyobbra nőnek, például szájrák. A normál sejtekkel ellentétben ezek a sejtek nem érik be a legteljesebb mértékben, így korai a használat, de nem pusztulnak el, mint a normál sejtek, ami tovább rontja a helyzetet.

Gyakran előfordul, hogy ezek a sejtek egy adott helyen halmozódnak fel, ami idővel csomót képez. Ezt orvosi értelemben tumornak nevezik, ami a sejtek rendellenes növekedése. Ezek a daganatok, vagy rák, ha rosszindulatúak, hogy kiterjesszék alapforrásukat, majd elterjedjenek a különböző testrészekre. Gyakran néhány sejt elszakad az elsődleges daganattól, és az ereken és nyirokcsomókon keresztül a test más részeire utazik, ami rákos sejtek kialakulását okozza. Így a rák lassan terjed. Ebben a cikkben részletesen megismerkedünk a szájüregi rák tüneteivel, okaival és kezelésével.

Szájrák

Mi az orális rák?

A szájrák, amely szájrákként is népszerű, olyan rákra utal, amely a szájüreget alkotó bármely részen alakul ki az ajkaktól, az ínytől, a nyelvtől, az arcától, a tetőtől és a szájfenéktől. Rekordja van, hogy pácienseit óriási számban fosztják meg az életüktől. A statisztikák szerint Indiában naponta akár 5 ember hal meg minden órában a halálos betegség miatt, és ne felejtsük el megemlíteni a szájrákban szenvedő többi milliót. Ismeretes, hogy ez a betegség 100 000 lakosból körülbelül 20 -at érint, ami az összes rákos megbetegedés közel 30 % -át teszi ki. (1)

A szájüregi rák típusai:

A szájrák típusa attól függ, hogy milyen típusú sejtekből áll a daganat. Az alábbiakban felsoroljuk a szájrák néhány fő típusát.

1. Ajak rák:

Az ajakrák a leggyakoribb szájüregi rák. Ez akár lapos sejtes karcinóma formájában is kialakulhat az ajkakat szegélyező vékony lapos sejtekből, vagy a melanoma, amely agresszívabb. Vérzés, nem gyógyuló fekély, csomók, fájdalom vagy zsibbadás formájában jelentkezik.

2. Ínyrák:

Az ínyrák a felső vagy alsó ínyben kezdődik, és gyakran összetévesztik az ínygyulladással. Általában megvastagodott és vérző ínyben vagy fehér és vörös foltokban nyilvánul meg. Korán diagnosztizálva nagyon gyógyítható.

3. Nyelvrák:

A nyelv 2 részből áll, az alapból (oropharynx) és a szájnyelvből. A nyelvrák bármelyik részén kialakulhat. Fájdalomként jelentkezik, amely nem gyógyul, fájdalom és nehézség nyelés közben, vérzés, zsibbadás és vörös vagy fehér foltok a nyelven.

4. Kemény ízű rák:

A száj tetejének csontos részén kezdődik, és előrehaladott szakaszban az orrüregbe is átterjedhet. A leggyakoribb jel a száj tetején jelentkező seb vagy fekély. A vérzés, nyelési nehézségek, fájdalom, rossz lehelet vagy csomók a nyakon egyéb tünetek.

5. A szájrák padlója:

A szájfenéken kezdődik (a nyelv alatti területen), és gyakran összetévesztik a sebekkel. A leggyakrabban előforduló tünet a szájfenéken jelentkező seb, amely folyamatosan növekszik. Egyéb tünetek közé tartozik a nyakon lévő csomók, a szájban fehér vagy vöröses foltok, valamint a rágás közbeni fájdalom. Korán diagnosztizálva nagyon gyógyítható.

6. Szájnyálkahártya rák:

Az arc belső bélésében kezdődik, amit bukkális nyálkahártyának neveznek. Fehér vagy piros foltokként, vérzésként, csomókként, arccal duzzanatként, rosszul illeszkedő fogsorként, nyelési nehézségként vagy rossz leheletként jelentkezhet (halitózis).

A szájrák okai és tünetei:

A szájrák tünetei:

1. Sebek:

Gyakran szájrák esetén szinte ugyanazok a sebek vannak, mint a hasi sebek, amelyek húsosak és fehérek vagy vörösesek. Ezek a sebek fájdalmasak lehetnek, és a kezelés ellenére a szükségesnél tovább tarthatnak.

2. Fájdalom a torokban:

Ha a rákos sejtek a torkát célozták meg, akkor torokfájása lesz. Eleinte lehet, hogy összetévesztik valami ismerős dologgal, de később, ha ez a torokfájás sokáig fennáll és növekszik, talán idővel, győződjön meg róla, hogy gyorsan elvégezte a vizsgálatot.

3. Hangmoduláció:

A szájüregi rák korai tüneteket mutathat durva, durva hang formájában, amely eltér az eredeti hangjától. A nyelési nehézség vagy a fájdalom is rossz előjel.

4. Állkapocs fájdalom és merevség:

Az állkapocs merevsége és fájdalma miatt nyelési vagy beszédnehézséget észlelhet. Általában a rák előrehaladott stádiumában fordul elő, amikor lokálisan elterjedt.

5. Piros -fehér foltok a torokban és a szájban:

A fájdalomon kívül a száj vörös és fehér foltjai a szájrák egyik leggyakoribb tünetei. A szájüregben bárhol előfordulhatnak, a nyelvtől a szájnyálkahártyáig.

6. fekélyek:

A szájfekélyek szintén a rákos megbetegedések gyakori tünetei közé tartoznak. A fekélyt, amely a megfelelő kezelés ellenére sem hajlandó gyógyulni, ellenőrizni kell a rákos tünetek szempontjából.

7. Vérzés, fájdalom vagy zsibbadás a szájban:

A vérzés és fájdalom minden látható ok nélkül, a száj zsibbadása vagy az ízérzés megváltozása mind a szájrák tünetei.

8. Csomók a nyakban:

A szájrák áldozata valószínűleg a nyaki csomókban szenved, amelyek nem más, mint a nyak nyirokcsomói. Ez gyakori mind az idősek, mind a fiatalok körében.

9. Foglazítás és rosszul illeszkedő fogsor:

Ha szájrákja van, akkor nyilvánvaló ok nélkül kilazulhat a foga. Aggodalomra ad okot a rosszul illeszkedő fogpótlás miatt ismételt fogorvos-látogatás is.

10. Fogyás:

A fogyás a rák nagyon nem specifikus tünete. Ha egy személy 1-3 hónap alatt elveszíti testtömegének körülbelül 5% -át, akkor ez jelentős, és a szájrák tünete lehet.

11. Csomó a szájban bárhol vagy a szájnyálkahártya megvastagodása:

Előfordulhat a fenti tünetek közül egy vagy több, amelyek nem kapcsolódnak a szájrákhoz, de mindig tanácsos konzultálni orvosával.

A szájüregi rák okai: (2)

1. Túlzott dohányzás vagy ivás:

Általában a szájrák kockázatának leginkább kitett személyek a nagy dohányosok vagy valaki, aki bonyolult kapcsolatban áll az alkoholfogyasztással. Ha hajlamosabb az alkohol és a dohányzás fogyasztására, akkor valószínű, hogy Ön szerepel a betegek toplistáján. Az NIH szerint a nikotin és az alkohol a férfiak szájüregi rákjainak körülbelül 80% -át, nők esetében 65% -át kezeli.

2. Gutka vagy bétel dió rágása:

Azok, akik rágják a gutkát, fokozottan ki vannak téve a szájüregi rák kockázatának, általában az ázsiai országokban.

3. Munka veszélyei:

Ha olyan területen él vagy lakik, ahol sok a vegyi levegő és a sugárzás, akkor nagy az esélye annak, hogy érdemes átgondolni a havi ellenőrzéseket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem lesz szájrákos. Ezek sokkal halálosabbak a tartalmukban, mint például a kénsav vagy a formaldehid.

4. Nem:

A szájrák előfordulása a férfiaknál majdnem kétszer olyan gyakori, mint a nőknél. Ennek oka lehet a férfiak nagyobb mértékű dohányzása és alkoholfogyasztása.

5. Diéta:

Sokan nem tudják, de étrendje vagy életmódja miatt szájrákban szenvedhet. A feldolgozott élelmiszerek és húsok túlzott használata, valamint a vitaminokban és ásványi anyagokban szegény étrend hozzájárulhat a szájrák kialakulásához.

6. HPV:

A HPV vagy a humán papillomavírus (nemi úton terjedő) fertőzés okozhatja a szájrákot.

7. Poros dohány szippantása:

A dohányzással kapcsolatos tanulmányok elemzése szerint azt tapasztalták, hogy azoknak, akik az orruk segítségével szagolják a dohányt, szintén fokozott a szájrák kockázata. Ez valahogy egyenértékű a dohányzással.

8. Ultraibolya fény:

Az ajakdaganatok gyakoribbak azoknál az embereknél, akik több időt töltenek a napon. A szolárium is fokozza a szájüregi rák kockázatát.

9. Életkor:

A szájüregi rák gyakoribb az idősebb embereknél, általában 40 év felett. A diagnózis átlagéletkora 60 év.

10. Szájhigiénia:

Ha a rossz szájhigiénia miatt rossz leheletet kezel, akkor ne hagyja figyelmen kívül. Ez szájrákhoz vezethet, ha nem javítják. Ugyanígy az éles fogak vagy az éles szélű törött fogak nyálkahártya -irritációt okozhatnak, és ha nem kezelik, rákhoz is vezethetnek.

11. Nem találtak bizonyítékot az alkohol alapú szájvizekkel kapcsolatban, amelyek szájrákot okoztak. Éppen ellenkezőleg, a rossz foghigiénia fokozott kockázathoz vagy szájüregi rákhoz vezethet.

12. Egyéb kevésbé gyakori kockázati tényezők közé tartozik a legyengült immunrendszer, a graft versus host betegség, a lichen planus, a Fanconis anaemia és a veleszületett dyskeratosis.

A szájüregi rák diagnosztizálása és kezelése:

Diagnózis:

 1. Fizikális vizsgálat – A fogorvosok gyakran találnak rendellenességeket a szájüregben a rutinellenőrzések során, például irritációs területek, foltok (leukoplakia), sebek stb..
 2. HPV tesztelés: Ez elvégezhető a biopszia során eltávolított daganat mintáján, mivel összefüggésbe hozták a rák gyakoribb előfordulásával. Segít meghatározni a kezelés módját.
 3. Szájkefe biopszia: Ez egy egyszerű módszer a szájrák kimutatására a rutinvizsgálatok során. Egy kis ecsettel gyűjtik a sejteket a gyanús elváltozásokból a szájban, és elküldik a laborba megerősítés céljából.
 4. Endoszkópia: Ez az eljárás lehetővé teszi az orvos számára, hogy részletesen megjelenítse a szájüreget és a torkot, és biopsziát végezzen, ha bármilyen gyanús területet észlel..
 5. Röntgen: Hasznos lehet megerősíteni a szájban vagy a nyakban található rendellenes leleteket.
 6. CT vizsgálat: Rendkívül hasznos lehet a tumor terjedésének észlelése és színpadra állítása. Segít meghatározni a daganat kezelésének módját méretének és terjedésének alapján is.
 7. MRI: Az MRI különösen hasznos a daganat lágyrész kiterjedésének meghatározására.
 8. PET vizsgálat: Ez segít meghatározni a rák általános terjedését a szervezetben.

Kezelés:

A szájrák kezelése számos tényezőtől függ, mint pl

 • A rák típusa és stádiuma
 • A rák helye
 • Az egyén egészségi állapota
 • A tumor hozzáférhetősége

A szájüregi rák kezelésére alkalmazott különböző módszerek a következők:

1. Műtét:

a rák stádiumától és terjedésétől függően különböző célokra is felhasználható

A daganat eltávolítása: A kis és helyi daganatok, amelyek még nem terjedtek el, műtéti eltávolítással teljesen gyógyíthatók. A daganatot és néhány környező szövetet eltávolítják, hogy biztosítsák a tumor teljes eltávolítását. A daganat méretétől és helyétől függően kisebb vagy kiterjedt eljárásokat végeznek.

A nyirokcsomók eltávolítása: Ha a rákos sejtek átterjedtek a nyak nyirokcsomóira, nyaki boncolást kell végezni. Hasznos annak meghatározása is, hogy szükség van -e sugárkezelésre vagy kemoterápiára, kiegészítve vagy sem.

Rekonstrukciós sebészet: Ez segít a szájüreg rekonstrukciójában a rák eltávolítása után, hogy visszanyerje az étkezési és beszédképességet. Különböző típusú bőröket és szöveteket használnak az állkapocs és a szájüreg rekonstrukciójához.

2. Sugárterápia:

A sugárterápia nagy energiájú sugarakat használ a rákos sejtek elpusztítására. A forrástól függően két típusból áll – a külső sugárzást egy gépről szállítják, míg a brachyterápia a rák közelében lévő forrásokból származik.

Gyakran önmagában használják kis rákos megbetegedésekben, vagy műtéttel és kemoterápiával együtt a jobb gyógyulási arány érdekében. Ez a kombináció növeli a hatékonyságot, de növelheti a megfigyelt mellékhatásokat is. Előrehaladott szájrák esetén alkalmazható palliatív ellátásban a fájdalom és terjedés csökkentésére.

A mellékhatások közé tartozik a szájszárazság, a fogszuvasodás és az állcsont károsodása.

3. Kemoterápia:

Ez egy olyan kezelés, amely vegyszereket használ a rákos sejtek elpusztítására. Használható önmagában vagy műtéten és sugárterápián kívül a daganat teljes eltávolítására.

A felhasznált vegyszerek és a kemoterápia mellékhatásai az alkalmazott gyógyszerektől függenek. A leggyakoribb mellékhatások a hányinger, hányás és hajhullás.

4. Célzott gyógyszeres terápia:

Ez a kezelési mód megváltoztatja a rákos sejtek növekedéséhez szükséges bizonyos tényezőket. A cetuximab az egyik ilyen gyógyszer a szájrák kezelésére.

Más gyógyszerek is fontolóra vehetők, de a standardok nem hatékonyak.

5. Immunterápia:

Ezt a kezelési módot általában a betegség előrehaladott stádiumában lévő embereknél alkalmazzák, akik nem reagálnak a hagyományos kezelésre. Úgy működik, hogy erősíti az immunrendszert a rák elleni küzdelemben. A rákos sejtek bizonyos fehérjéket termelnek, amelyek megvakítják a szervezet immunrendszerét. Az immunterápia megváltoztatja ezt a folyamatot.

A szájrák megelőzése:

 1. Mérsékelt napi alkohol- vagy dohányfogyasztás. Még jobb, hagyd abba!!
 2. Védje magát a HPV -fertőzés ellen a biztonságos szex gyakorlásával.
 3. Hosszú ideig védje magát az UV sugaraktól és a napsugárzástól, és korlátozza a szolárium használatát.
 4. Gyakorolja a megfelelő szájhigiéniát.
 5. Tartsa be a megfelelő étrendet minden szükséges tápanyaggal.
 6. Rendszeresen végezzen fogászati ​​ellenőrzéseket.

A rák nem mindig végső. A gyógyulási arány szokatlanul magas, ha korán észlelik.

A rák bizonytalanságával való megbirkózás nehéz folyamat lehet, de a tájékozott kezelés segít.

Ismerje meg a rák típusát és stádiumát, valamint azt, hogy mi okozhatta a kezeléssel kapcsolatos döntések bölcs meghozatalát.

Ne habozzon, kérjen támogatást barátaitól és családjától.

Beszéljen más szájrák túlélőkkel.

A legfontosabb, hogy ne essen pánikba. Kerülje azokat a dolgokat, amelyek súlyosbítják a tüneteit, és fogadjon el egészséges életmódot. Bármely rák legyőzhető megfelelő gondolkodásmóddal és tájékozott kezeléssel, ezért mindig pozitívnak kell lennie!!

Jogi nyilatkozat: A cikkben közölt információk nem célja, és nem tekinthetők orvosi tanácsnak. Nem helyettesíti a szakmai szakértelmet és a kezelést. Ha egészségügyi problémája van, azonnal szakemberhez kell fordulnia.

GYIK:

1. Meddig lehet együtt élni a szájrákkal?

Összességében a szájüregi rákos betegek 60% -ának ötéves túlélési aránya van. Minél korábban diagnosztizálják és kezelik a rákot, annál nagyobb az esélye a túlélésre. Az első stádiumú rákos betegek túlélési aránya 80-90%, ha korán észlelik.

2. Hogyan néz ki a korai stádiumú szájrák?

A korai tünetek közé tartoznak a nem gyógyuló sebek, vérzés, fehér vagy vörös foltok a szájban vagy bármilyen szokatlan csomó a szájüregben.

3. Melyik orvoshoz kell fordulnom, ha kétségeim vannak a szájüregi rákkal kapcsolatban?

Az ENT szakemberrel vagy onkológussal kell konzultálnia, ha bármilyen szájrákos tünete van.


Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/probotmusic.com/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47

  Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/probotmusic.com/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80