Álmatlanság tünetei, okai és megelőzési tippek

Mi az álmatlanság?

Amikor alszunk és reggel úgy ébredünk fel, hogy nem érezzük magunkat kipihentnek, akkor ezt nevezhetjük álmatlanságnak. Ez alvászavar, és kezelést igényel. Bármilyen álmatlanság, ahol nehézséget okoz az alvás, vagy ahol zavart alvás okozza a gyakori ébredést, ez álmatlanságnak is nevezhető. Az álmatlanságban szenvedő embereknek a következő tünetei vannak, mint például az elalvási nehézségek, az éjszakai gyakori ébredés és a visszaalvás. Az alábbiakban a gyakran feltett kérdések meghatározását tárgyaljuk.

Az álmatlanság tünetei

Mi az akut álmatlanság?

Az akut álmatlanság attól függ, hogy hányszor fordul elő, és attól is, hogy hány órát tudunk aludni. Ez előfordulhat egy vagy két éjszakára, de néhány hétig is.

Mi a krónikus álmatlanság?

Krónikus álmatlanság az, amikor az álmatlanság sokáig tarthat. Még az is előfordulhat, hogy nincsenek alvási problémák. Krónikus álmatlanság, ha az álmatlanság hetente legalább három éjszakára, vagy egy hónapra vagy tovább marad.

Az álmatlanság okai:

Az álmatlanság oka lehet pszichológiai és orvosi ok is:

1. Szorongás:

Ha valaki stresszes és ideges, akkor ez az álmatlanság egyik fő oka lehet. A szorongás ronthatja az alvás minőségét. A stressz létfontosságú szerepet játszik az ember alvásának elrontásában is.

2. Stressz:

Lehetnek stresszes események, amelyek átmeneti álmatlanságot okozhatnak. Az ilyen típusú stressz okozta álmatlanság tartós és krónikus álmatlansághoz vezethet. Ez akkor fordulhat elő, ha nincs rendszeres alvási ütemterve. Különösen azokat érinti, akik munkahelyi vagy utazó műszakot váltanak, ami megzavarhatja az alvás-ébrenlét ciklusát.

3. Allergia:

Az allergiás tünetek is okozhatják az éjszakai alváshiányt, és jelentős nappali álmosságot és fáradtságot okozhatnak. Alvási problémák azoknál az embereknél fordulnak elő, akik allergiás náthában szenvednek. Egy tanulmány kimutatja, hogy az alvást allergiás tünetek rontják, és a károsodás mértéke összefügg az allergiás tünetek súlyosságával.

4. Depresszió:

A depresszió okozta álmatlanság általában alvási problémákhoz vezethet. Ezek a problémák, ha nem alszunk jól és egész éjszaka, más problémákhoz is vezethetnek, például depressziós rendellenességekhez. Így lehetséges, hogy az álmatlanság depresszióhoz is vezethet.

5. A vashiány okozhat álmatlanságot?

A vashiányban szenvedő emberek néha a végén nem tudnak megfelelően aludni éjszaka. Ezek az emberek a kellő alvás miatt fáradtnak és egész nap fáradtnak érzik magukat.

6. Hormonális változások:

A menopauza alatt és azt követően látható, hogy a menopauza álmatlanságot okozhat. Egy nő petefészke lassan csökkenti az ösztrogén és a progeszteron termelését, ami egy alvást elősegítő hormon. Ez elég nyugtalanító lehet, és időnként az álmatlanság okai lehetnek a nőknél, és hozzájárulhatnak az elalvási képtelenséghez.

7. Étel:

Bizonyos ételválasztások a napközbeni álmatlanság gyakori okai lehetnek, például a koffein, a hálóingek (burgonya, paradicsom, paprika, padlizsán és goji, alkohol, cukor, finomított szénhidrátok, liszt stb.)1)

8. Dohányzás és alkohol:

A nikotin szintén az álmatlanság egyik oka. Amikor az ember lefekvés előtt dohányzik, nehéz lesz elaludni. Az alkohol is felboríthatja az alvást, és zavart alvást okozhat.

9. Koffein:

A felnőttek álmatlanságának okai között egy -két csésze kávé reggel nem befolyásolja a legtöbb embert, de a koffein a nap folyamán zavarhatja az alvást. (2) Vannak, akik nem csak álmatlanságot tapasztalnak, hanem koffein -mellékhatásokat is okoznak, mint például a gyomor -bélrendszeri zavarok és idegesség.

10. Gyógyszerek:

Vannak álmatlanságot okozó gyógyszerek, például antidepresszánsok, Parkinson -kór elleni gyógyszerek, görcsoldók, dekongesztánsok, megfázás elleni szerek, szteroidok, pszichostimulánsok és amfetaminok.

11. Magnéziumhiány:

Az álmatlanságot okozó magnézium olyan ok, amely rossz alváshoz vezet az ebben a hiányban szenvedőknél. Gyakran felébrednek, és nyugtalanok egész éjszaka.

12. Az öregedés miatt:

Az idősek álmatlanságának okai az öregedés problémái lehetnek. Ha idősebbek leszünk, nehezen tudunk elaludni, és még akkor is gyakran felébredünk éjszaka. Vannak olyan esetek is, amikor azt tapasztaljuk, hogy az öregedéssel az emberek hajlamosak kora reggel felkelni.

13. Álmatlanságot okozó betegségek:

Azt mondják, hogy amikor bizonyos alapbetegségekben szenvedünk, akkor az alvás is hatással lesz. Vagy nem alszunk, vagy zavart az alvás, ami ahhoz vezet, hogy reggel fáradtan és fáradtan ébredünk.

Az álmatlanság tünetei:

1. Korai ébredési álmatlanság:

Ez általában az idősek körében figyelhető meg, akik nem alszanak át éjszakát. Néhány idősebb ember gyakran felébred éjszaka, és vannak, akik nagyon korán reggel.

2. Túl sok ébredés:

Az álmatlanság gyakori ébredést okoz éjszaka, és vannak olyan esetek, amikor olyan tünetek jelentkezhetnek, mint az elalvási nehézségek, vagy akár többször is felébredhetnek éjszaka vagy kora reggel. Az álmatlanság számos ok miatt fordulhat elő, például stressz, depresszió, szorongás, rossz alvási szokások és bizonyos gyógyszerek szedése miatt.

3. Alvási nehézség álmatlanság miatt:

Számos ok okozhatja, hogy hosszabb ideig ébren maradjunk éjszaka, például szorongás, depresszió, néha még érzelmi és pszichológiai kiváltó okok is, például harag, bánat, aggodalom, bipoláris zavar és trauma tartanak ébren.

4. Fáradt, nem frissített:

Általában a jó éjszakai alvásnak megfiatalodottnak kell lennie, de számos ok miatt fáradtan ébredhet. Az olyan okok, mint a kiszáradás, a túl sok koffein álmatlanságot, depressziót, szorongást, étrendhiányt, vérszegénységet, pajzsmirigy -problémát stb. Okozhatnak, mind túlzott nappali álmosságot okozhatnak.

5. Álmatlanság és szívdobogás:

Vannak alkalmak, amikor lefekszünk aludni; szívdobogást tapasztalunk, és egyenletes pulzus érzést érezünk a mellkasban, a fejben vagy a nyakban. Ezek az álmatlanság tünetei akkor jelentkeznek, amikor oldalt alszunk, és hajlamosabbak vagyunk a szívdobogásra a test hajlításának és a belső nyomás kialakulásának köszönhetően.

6. Hiperaktív agyi álmatlanság:

Ez akkor fordul elő, amikor az agy nem képes abbahagyni az ébrenlétet. A kémiai reakciók hajlamosak befolyásolni az alvást. Az agyban vannak neurotranszmitterek, amelyek kapcsolódnak az alváshoz és az ébrenléthez. Amikor az egyik ki van kapcsolva, a másik be van kapcsolva; ha ez a ciklus megzavarodik, akkor álmatlansággal végződik.

7. Fejfájás álmatlanság miatt:

Általánosan ismert, hogy az alváshiány egyes embereknél migrént és fejfájást vált ki. Néhány alvászavar, mint például álmatlanság, alvási apnoe és cirkadián ritmuszavar, megfigyelhető a fejfájásos betegeknél.

8. Álmatlanság Fáradtság:

A fáradtság jól ismert tapasztalat, amelyet a legtöbb álmatlanság tapasztal és ismer. Megfosztják őket az alvástól, és állandóan fáradtaknak érzik magukat. A megfelelő alvás hiánya miatt fáradtnak érzik magukat, és túlzott nappali álmosság tapasztalható.

9. Irritált, depresszió és szorongás:

A stresszes és szorongástól szenvedő emberek nem tudnak aludni. Problémáik megnehezítik a pihentető alvást. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a szorongást alváshiány is okozhatja. (3)

Az álmatlanság megelőzése – megelőzési technikák:

Az álmatlanság megelőzésére számos módszer létezik:

Ébredj fel egyszerre:

Próbáljon minden nap ugyanabban az időben felkelni, annak ellenére, hogy csábító a hétvégi késői kelés.

A koffein eltávolítása & Alkohol:

A koffein több órán keresztül tartós hatást fejt ki. Nehézséget okoz nemcsak az alvás elindításában, hanem a gyakori ébredéseket is. Az alkohol nyugtató hatást hagyhat néhány órára a fogyasztás után, de gyakori izgalmakhoz vezethet és megakadályozza a pihentető alvást.

Kerülje a nagy ételeket:

Ha egy nagy ételt közvetlenül lefekvés előtt fogyaszt, aktiválhatja az emésztőrendszert, és ébren tarthat minket.

Kényelmes alvási környezet:

Fenntarthatja a nyugodt környezetet a hang, a fény és a szobahőmérséklet szabályozásával.

Kerülje a stresszt:

Kövesse a relaxációs és mély légzési technikákat, amelyek segítenek kényelmesen elaludni.

Rendszeres testmozgás:

A testmozgás, különösen a középkorú nők körében, javítja az alvás minőségét. (4)

Mikor forduljon orvoshoz:

Ha az álmatlanság tünetei négy hétnél tovább tartanak, vagy zavarni kezdik a mindennapi élet tevékenységeit, és ha valaki gyakran felébred éjszaka, és nehezen veszi a levegőt, akkor jobb, ha orvoshoz fordul. Egyes tünetek, például a depresszió, az energiahiány valami nagyobb tünet tünetei lehetnek. Más tünetek, mint például az új gyógyszer, amely megzavarja az alvást, étvágytalanság, túlzott gyomorégés, hangulatváltozások, indokolják az orvos látogatását.

Az utóbbi években nőtt a közvélemény tudatossága az álmatlanság tüneteiről és okairól. Vannak alvászavaros klinikák, amelyek megfelelő életmódbeli változtatásokkal segíthetnek a probléma diagnosztizálásában és a megoldás megtalálásában. Vannak gyermekkori álmatlanság tünetek, amelyek a gyermekeket érintik. Úgy tartják, hogy a vényköteles gyógyszerek és a viselkedési terápia hatékonyabbak, mint az álmatlanság alvássegítői!

Jogi nyilatkozat: Ez a cikk nem az álmatlanságot gyógyítja meg orvosilag, hanem felhívja a figyelmet rá. Az álmatlanságnak több oka is lehet. Mindig orvoshoz kell fordulni, ha bármilyen problémát tapasztalnak a rossz alvással kapcsolatban, ami befolyásolja a mindennapi életet.

GYIK:

1. Veszélyes -e az álmatlanság?

Annak ellenére, hogy az álmatlanság nagyon gyakori a sűrű, mozgalmas menetrendű emberek körében, ezt nem szabad békén venni. Az embereknek konzultálniuk kell orvosukkal, mivel egyes tanulmányok azt sugallják, hogy az álmatlanság összefügghet a magas vérnyomással, a cukorbetegséggel stb. Biztonságosabb orvoshoz fordulni, ha gyakran fordul elő éjszakai rossz alvás..

2. Melyek az álmatlanság negatív hatásai?

Számos káros hatása van fáradtság, ingerlékenység, súlygyarapodás, a gyenge immunrendszer miatti gyakori megbetegedések, magas vérnyomás formájában, amelyek olyan betegségekhez vezethetnek, mint a cukorbetegség és a szívbetegségek. Az alváshiány súlyosbíthatja a mentális betegségeket, beleértve a szorongást és a depressziót. Csökkenti a koncentrációt, és gyenge termelékenységhez vezet a munkahelyen. Az embereknek általában 7-9 óra alvásra van szükségük, és semmi hősies nincs azzal a kérkedéssel, hogy kevesebb óra alvás elegendő.

3. Igaz -e, hogy a nők jobban szenvednek az álmatlanságtól, mint a férfiak?

Állítólag a nők jobban szenvednek az álmatlanságtól, mint a férfiak. A nőknél számos oka van az álmatlanságnak, és ennek fő oka a hormonok. (5) Hormonális változásokat tapasztalnak a nők a menstruációs ciklusuk során, és a menopauza befolyásolja az alvást. A nőknek perimenopauza idején éjszakai izzadás és hőhullámok vannak, amelyek zavarják az alvást. Egy másik zavaró tényező a terhesség, amikor a hormonális és érzelmi változások befolyásolják az alvás minőségét. A gyakori éjszakai ébredés fizikai kényelmetlenség és a gyakori vizelés miatt a nők többször felébredhetnek éjszaka.