Az agyhártyagyulladás tünetei és okai

A meningitis az agy és a gerincvelő körüli membrán akut gyulladása. Ez együttesen meninges. A gyulladást általában vírus, baktérium vagy más mikroorganizmus okozta fertőzés okozza. A gyulladás az agyat és a gerincet borító membránban játszódik le, és az agyhoz való közelségében; életveszélyesnek minősül, ezért orvosi vészhelyzetnek minősül.

A cerebrospinális folyadékot (CSF) úgy vizsgálják, hogy tűt helyeznek a gerincvelőbe. Ha ezt nem kezelik elég gyorsan, további komplikációkhoz vezethet. Hosszú távú szövődményekhez vezethet, mint például tartós süketség, epilepszia, kognitív területek hiánya és hydrocephalus.

Meningitis tünetei

Az agyhártyagyulladás kétféle:

1. Vírusos :-

Ez a fertőzés meglehetősen gyakori, és nem sok súlyos következménnyel jár. Csak hosszú távú lázat és görcsöket okoz.

2. Baktérium:-

Ez ritka és rendkívül súlyos. Ha nem kezelik, agykárosodáshoz és halálhoz vezethet.

Az agyhártyagyulladás nagyon fertőző. Tüsszentés és köhögés útján terjedhet. A csíra átvihető szoros érintkezésen keresztül.

Az agyhártyagyulladás okai és tünetei:

Ez a cikk elmagyarázza, hogy melyek az agyhártyagyulladás alapvető okai és tünetei.

Az agyhártyagyulladás tünetei:

Az agyhártyagyulladásnak különböző tünetei vannak. Ez korosztályonként eltérő. Az alábbiakban 10 fő tünetet mutatunk be.

1. Merevség:

A leggyakoribb tünet a rendkívül merev nyak. Fájdalmasan fájdalmas a szenvedő személy, hogy az állával megérintse a mellkasát. Ezt a merevséget súlyos testfájdalom és elviselhetetlen fejfájás kísérheti.

2. Fejfájás:

A sokáig tartó súlyos fejfájás szintén az agyhártyagyulladás egyik korai tünete. A fejfájást a gerinc és a nyak körüli membránok duzzanata és gyulladása okozza. Az agyhártyagyulladás fertőzés során a gyermekek és a felnőttek fejfájást tapasztalnak a korai szakaszban, azonban ez a tünet teljesen hiányzik a kisgyermekeknél, 2 éves kor alatt. Néha az agyhártyagyulladás fejfájását influenza kíséri. Az agyhártyagyulladás során tapasztalt fejfájás kissé eltérhet a szokásos körülmények között tapasztalt fejfájástól.

3. Láz:

A magas testhőmérséklet az agyhártyagyulladás egyik tünetének is bizonyulhat. A láz elsősorban azért fordul elő, mert amikor az agyhártyagyulladás fertőzése behatol a szervezetbe, az immunrendszer azonnal reagál a testhőmérséklet emelésére. a magas láz megjelenése különösen gyakori a bakteriális agyhártyagyulladás során, amely az agyhártyagyulladás veszélyes formája, amely orvosi kezelést igényel. A láz az agyhártyagyulladás során legtöbbször a gyakori influenza vagy betegség egyik tüneteként téved.

A fejfájás, a láz és a nyakmerevség az agyhártyagyulladás három leggyakoribb figyelmeztető jele. A legutóbbi eredmények szerint azonban az agyhártyagyulladással járó esetek jellemzően 44-66% -a számol be erről a három tünetről. A legtöbb esetben, mint a bakteriális agyhártyagyulladásban, a beteg csak egy vagy kettőt mutat e három tünet közül. Ez megnehezíti a betegség azonosítását, ami késlelteti a kezelés megkezdését. A bakteriális agyhártyagyulladás azonban életveszélyes, ezért fontos, hogy a lehető leghamarabb azonosítsák.

4. Görcsrohamok:

A magas láz mellett, ha a személy agyhártyagyulladásának esete súlyos, akkor rohamokat tapasztalhat. Ezek a rohamok hasonlóak lehetnek azokhoz, amelyek epilepsziában szenvednek. Ezek az agyszövetek extrém nyomás alatti területeiről és az agyszövetek gyulladásából származnak. Fókális görcsök is előfordulhatnak.

5. Fotofóbia és fonofóbia:

Ez egy másik tünetcsoport, amely felmerülhet. A fotofóbia az erős fény intoleranciája, míg a fonofóbia a hangos zajok intoleranciája.

6. Kernig jele:

Ha a személy pozitív tüneteket mutat erre a jelre; amely az a személy, aki fekve fekszik, csípője és térde 90 fokban hajlítva, akkor ez egyértelmű jele az agyhártyagyulladásnak, mert ez a tünet ritkán fordul elő más betegségekben.

7. Kiütések:

A kiütések megjelenése az egész testben szintén az agyhártyagyulladás egyik fő tünete. A bőrkiütések nagyon gyakoriak meningococcusos agyhártyagyulladásban, különösen csecsemőknél és kisgyermekeknél. A kiütések megjelenését bakteriális fertőzés okozza a véráramban. Amikor a baktériumok elszaporodnak a vérben, toxinokat szabadít fel, amelyek károsítják az ereket. Ez végül kiütések megjelenéséhez vezet az egész testen. Az agyhártyagyulladás okozta kiütések okai könnyen tesztelhetők otthon az üvegpoharateszt segítségével.

8. Zavar:

Az agyhártyagyulladás fertőzés során duzzanat jelentkezik az agyban, ami zavartságot, memóriavesztést, fókuszhiányt, álmatlanságot, szédülést, letargiát, sőt ébredési nehézségeket okoz. Ha legtöbbször zavartabbnak érzi magát, és a fent említett agyhártyagyulladási tünetekkel is szembesül, elengedhetetlen, hogy először forduljon orvosához. Ennek oka az, hogy az agyhártyagyulladás, például bakteriális agyhártyagyulladás szélsőséges eseteiben a helyzet gyorsan súlyosbodhat, és maradandó károsodáshoz vezethet.

A zavartság azt a zavart lelkiállapotot ábrázolja, amelyben az ember nehezen tud különbséget tenni álom és valóság között. Bizonyos esetekben ez akár akut memóriavesztést is eredményez, és a beteg hajlamos elfelejteni még olyan fontos mérföldköveket is az életében, mint a házasság vagy a gyermekek. Ez az állapot elég sokáig tarthat, sőt zavarba vagy csalódottsághoz vezethet. A kitartó és erős támogatás ebben az időben segíthet az érzelmi gyógyulásban.

9. Hányinger:

Az agyhártyagyulladás korai fejlődési szakaszában elég gyakori a hányinger vagy a hányás. A folyamatos fejlődés következtében a körülmények súlyosbodhatnak, és zavarhatják az emésztési funkciókat. A beteg étvágytalanságot tapasztalhat, ami akaratlan súlycsökkenést okozhat. Ilyen állapotban a szervezet megvonja a fontos tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, és hatással van az immunrendszerre is.

10. Orvosi komplikációk:

A betegség korai szakaszában további szövődmények léphetnek fel. Nagy a valószínűsége a szepszis kiváltásának. A túlzott véralvadás teljesen akadályozhatja a véráramlást, és ez rendkívül súlyos pont, amelyet szorosan szemmel kell tartani. Ha a betegsége meningococcus, akkor a gangréna esélye nő. A mellékvesék vérzése gyakran végzetes lehet.

Egyéb szövődmények közé tartozik az agyszövet duzzanata a koponya belsejében kialakuló nyomás növekedésével. Ez az agy herniához vezethet a koponyán keresztül, ami olyan tüneteket okozhat, mint az eszméletvesztés és a kóros testtartás.

Az agyhártyagyulladás okai:

Általában olyan mikroorganizmusok okozta fertőzés okozza, mint a baktériumok, vírusok, gombák és protozoonok. Mindegyik különböző tünetek komplex halmazát mutatja, és ennek megfelelően minden korcsoportonként eltérő.

Agyhártyagyulladás más okok miatt is előfordulhat, és aszeptikus agyhártyagyulladás néven ismert. Előfordulhat kezelés vagy bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként. Szöveti betegségek (kötőszövetek), ciszták is hasonló gyulladásos állapotokat okozhatnak.

1. Vírusos agyhártyagyulladás:

A vírusos agyhártyagyulladás az agyhártyagyulladás leggyakoribb formája, amelyet különböző vírusok, például szúnyogok által terjesztett vírusok okoznak. Ez a fajta agyhártyagyulladás könnyen gyógyítható, és nincs speciális kezelés. A vírusos agyhártyagyulladás során a betegség és egyéb tünetek egy hét alatt megszűnnek anélkül, hogy komplikációkat okoznának.

2. Bakteriális agyhártyagyulladás:

A baktériumok okozta agyhártyagyulladás nagyon súlyos, és bakteriális agyhártyagyulladás néven ismert. A leggyakoribb agyhártyagyulladást okozó baktériumok a b típusú Haemophilus influenza, a Streptococcus pneumonia és a Neisseria meningitidis baktériumok. A Neisseria meningitidis baktériumok által okozott agyhártyagyulladást „meningococcusos agyhártyagyulladásnak”, míg a Streptococcus tüdőgyulladás okozta agyhártyagyulladást pneumococcusos agyhártyagyulladásnak nevezik. Az agyhártyagyulladás ezen formája nagyon fertőző, és a torokból vagy az orrból származó váladékból kerül át.

3. Bakteriális agyhártyagyulladás újszülötteknél:

Egy speciális típusú streptococcus baktérium, a B csoport streptococcusok néven ismert, a hüvelyben található, és az újszülöttek és koraszülöttek meningitis fertőzésének fő oka, létezésük első hetében. Ezenkívül az Escherichia coli baktérium, amely az emésztőrendszerben található, akár agyhártyagyulladást is okozhat újszülött csecsemőknél. A járványos körülmények között az újszülöttek is a Listeria monocytogenes fertőzés okozta agyhártyagyulladásban szenvednek.

4. Bakteriális agyhártyagyulladás 5 év alatti gyermekeknél:

Az 5 évesnél fiatalabb gyermekek, akik nem kaptak megfelelő védőoltást, valószínűleg a Haemophilus influenza B típusú baktérium által okozott agyhártyagyulladással fertőzöttek..

5. Bakteriális agyhártyagyulladás 5 év feletti gyermekeknél:

Az idősebb gyermekeknél a baktériumok szaporodása miatt fellépő agyhártyagyulladás szintén meglehetősen gyakori, de a Streptococcus pneumoniae és a Neisseria meningitidis fertőzés okozza..

6. Bakteriális agyhártyagyulladás felnőtteknél:

Felnőtteknél az agyhártyagyulladás több mint 80% -át S. Pneumoniae és N. Meningitidis fertőzés okozza. Az 50 éves kort betöltött felnőtteknél az agyhártyagyulladást elsősorban az L. Monocytogenes baktérium okozza.

7. Bakteriális agyhártyagyulladás és gyenge immunrendszer:

A gyengébb immunrendszerű embereknél nagyobb a kockázata a bakteriális fertőzés okozta agyhártyagyulladásnak. A Pseudomonas és a Staphylococcusok gyakori agyhártyagyulladást okozó baktériumok felnőtteknél, akiknek immunrendszere nem működik megfelelően.

8. Bakteriális agyhártyagyulladás és koponyakárosodás:

Azok az emberek, akik valamilyen traumát szenvedtek, ami koponyakárosodást okozott, nagyobb kockázatot jelentenek az agyhártyagyulladásban. Ilyen esetekben a bakteriális kórokozók az orrüregön keresztül jutnak be a meningeális térbe. Azok a betegek is nagyobb valószínűséggel szenvednek agyhártyagyulladásban, akik nagy műtéten estek át, és agyi shuntot vagy más hasonló eszközt kellett beültetniük. Az olyan baktériumok, mint a pseudomonas és a staphylococcusok agyhártyagyulladást okoznak azáltal, hogy megfertőzik a táptalajt, ha az ilyen eszközök.

9. Bakteriális agyhártyagyulladás és fülfertőzések:

Bár ritka, az olyan orvosi esetek, mint a mastoiditis vagy a középfülgyulladás, valamint a fej vagy a nyak fertőzésének valamilyen formája is agyhártyagyulladáshoz vezethetnek. Megállapítást nyert, hogy a cochleáris implantátummal rendelkező embereknél nagyobb valószínűséggel kapnak pneumococcusos agyhártyagyulladást. Néhány közelmúltbeli megállapítás szerint a halláskárosodott gyermekek ötször nagyobb eséllyel meningitiszek, mint a normális hallású gyermekek..

10. Gombás agyhártyagyulladás:

Az immunszuppresszánsok alkalmazása, a HIV/AIDS miatti fertőzés és az öregedés következtében meggyengült immunrendszer a kockázati tényezők közé tartozik a gombás agyhártyagyulladás. Az agyhártyagyulladás ezen formája nem érinti azokat az embereket, akiknek immunrendszere normálisan működik. A gombás agyhártyagyulladás során a beteg általában fejfájást és lázat tapasztal a fertőzés néhány hetében. A Cryptococcus neoformans gombák által okozott leggyakoribb agyhártyagyulladást Cryptococcus meningitisnek nevezik. Az agyhártyagyulladást okozó egyéb gombás kórokozók közül néhány a Histoplasma capsulatum, a Candida fajok, a Coccidioides immitis és a Blastomyces dermatitidis.

11. Parazita meningitis:

Az agyhártyagyulladást parazita fertőzés is okozza. Ez akkor fordul elő, ha sok eozinofil (egyfajta fehérvérsejt) található. Néhány gyakori parazita kórokozót okozó agyhártyagyulladás a Gnathostoma spinigerum, az Angiostrongylus cantonensis és a Schistosoma.

Ez potenciálisan életveszélyes, és halálhoz vezethet, ha az orvosi tanácsot nem a megfelelő időben veszik igénybe. A kezelés antibiotikumok széles spektrumát foglalja magában, és ezt megelőzően megerősítő tesztet végeznek az ok és a típus azonosítására. A betegségben szenvedő emberek gyakran nagyon alacsony tudatosságot mutatnak, és mechanikus lélegeztetéssel kell beadni őket. Görcsoldó szereket adnak, ha a személy visszatérő rohamokban szenved. Ha a fertőzés bakteriális, akkor szteroidokat lehet alkalmazni. Emelkedhet a koponyaűri nyomás, amely szintén diagnosztizálható.