Az ételmérgezés 20 legfontosabb oka és tünete

Az élelmiszer -mérgezés, más néven élelmiszer -betegség, gyakori egészségügyi állapot, amelyet mérgező, romlott vagy szennyezett élelmiszerek fogyasztása okoz. Gyakran aggasztó, sőt életveszélyes probléma, ha nem kezelik időben, és világszerte több millió embert érint.

Minden második hónapban az iskola egyik gyereke ételmérgezést kapott – panaszkodott a nővérem, aki ott dolgozik tanárként. Aztán többet beszélt arról, hogy az ételmérgezés mennyire elterjedt betegség a gyermekek és a felnőttek körében is, és hogy a szigorú intézkedések után is mindig vannak kiskapuk, amelyek az ételmérgezéshez vezetnek. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian kétszer, háromszor vagy legalább egyszer éltük át az ételmérgezésről szóló megállapodást. Számomra ez volt az ünnepi étel édes 16. születésnapomra, mások számára a csecsemőkor, ahol az emésztőrendszer kissé gyenge volt, vagy az életkor közepén lévő emberek számára, amikor a mindent megemésztő érzés végzetesen rossznak bizonyult számukra.

Mindazonáltal az ételmérgezés az egyik leggyakoribb betegség, amelyre az emberiségnek szüksége van, hogy véget vessen a gyorsétel -őrületnek. Az ételmérgezés az, amellyel emlékeztet a szervezet az életben egyszer, hogy a táplálkozási szinteket változatlanul tartsa, ha gyakrabban ragaszkodik a táplálkozási élelmiszerekhez.

Az ételmérgezés okai és tünetei

Az ételmérgezés olyan egészségügyi állapot, amikor a szervezet nem tudja kezelni az elemek bizonyos jellemzőit vagy mennyiségét, lehetőleg olyan élelmiszereket, amelyek legtöbbször olyan fertőzést vagy állapotot eredményeznek, amely lehet vagy nem mérgező jellegű, ami bizonyos kifogásokat okoz vagy betegség, amely különböző lehet különböző embereknél. Egyeseknél hányingert okozhat jó három vagy négy napig. Másoknál ez dizentéria vagy hasmenés lehet.

Azonban az élelmiszer -mérgezés mítosza, amely csak a szennyezett élelmiszerek fogyasztása miatt következik be, csalás. Az ételmérgezést bármilyen, a testtel nem kompatibilis étel okozhatja. gyakran a kórokozók, a baktériumok vagy a vírusok felelősek e betegség előfordulásáért. Ezekben az esetekben a leggyakoribb baktériumok a campylobacter. Ennek fő forrásai a túró, a baromfi és a pasztőrözetlen tej. A szalmonellabaktérium a második a versenyen, amelyet a többi faj követ.

A baktériumok azonban univerzális lények, amelyek szinte mindenben jelen vannak, a jó és a rossz ételekben. Ezért csak a rossz étel nem az ételmérgezés forrása. Ez azonban egy egyszerű betegség, amely időnként nem igényel intenzív kezelést vagy semmilyen kezelést. A beteg csak néhány napig szenved, hogy másnap jobban legyen. Ha azonban ezt kémiai manipuláció vagy a szervezetben bekövetkezett mutáció okozza, akkor ez komoly fordulatot vehet.

Az ételmérgezés tünetei és okai:

Az ételmérgezés során elterjedt intézkedések közé tartozik azonban a sok pihenés, gyakori mosdó a fürdőszobába, hogy megkönnyebbüljön, és minden alkalommal jobban érezze magát. Hasmenés esetén sok folyadékbevitelre van szükség. Aztán megint a d táplálkozás meghiúsul, így a következő legjobb dolog az, ha ragaszkodunk a nyájas, de megfelelő táplálkozáshoz a következő napokban.

Az ételmérgezés okai:

Annak ellenére, hogy az ok már ismert, itt felsoroljuk az ételmérgezés fő okait.

1. Élelmiszer -tartalom:

Az ételmérgezés fő oka mindig az élelmiszer -tartalommal függ össze, amely nem felel meg a szervezet kompatibilitásának. Az élelmiszer az előállításától a feldolgozástól az elkészítésig és az étkezésig bármikor szennyezettnek tekinthető. Ezen folyamatok között sosem tudhatod, hogy mikor leszel érintett. A nem megfelelően főzött étel szennyezett élelmiszer. Amikor az élelmiszereket a piacokról a piacokra osztják, gyakran jutazsákokba kerülnek. A szennyeződés, a szennyeződés és a talaj a karcsú jutazsák nyílásain keresztül érintkezik velük. Ez egy lépéssel a szennyeződés előtt áll.

2. Ha nem tárolja az ételt a kívánt hőmérsékleten:

Míg a tejtermékeket vagy a húst a hűtőszekrényen kívül tárolva alkalmatlanná tehetők a fogyasztásra, ugyanilyen fontos az ilyen romlandó termékek megfelelő hőmérséklet -szabályozásának biztosítása. Néha még a hűtőszekrény is meghibásodhat, előfordulhat, hogy a címkékre írt utasításokat rosszul értelmezik, vagy egyszerűen elfelejtik az ételt ellenőrzött környezetében tartani. Bármi is legyen az ok, ezek a körülmények növelik annak az esélyét, hogy az élelmiszer szennyezett, sőt akár ételmérgezést is okozhat. Ezért ajánlatos rendszeresen ellenőrizni a hűtőszekrény hőmérsékletét, és gondosan követni a termékek címkéjén található tárolási utasításokat.

3. Nyers kagylók bevitele:

A nyers osztriga fogyasztása nagyon kellemes lehet az ízlelőbimbóinak; saját egészségügyi veszélyekkel rendelkezik. Kiderült, hogy a Mexikói -öbölből és más régiókból összegyűjtött osztriga többnyire Vibrio vulnificus baktériumfertőzéssel fertőzött, mivel jó néhány órára hűtőszekrényben hagyják. Előfordulhat, hogy a nyers osztriga evése nem okoz azonnali kellemetlenséget, de a lenyelésről ismert, hogy az ételmérgezés potenciális veszélye.

4. Lejárt élelmiszerek bevitele:

A már lejárt ételek fogyasztása az egyik leggyakoribb ételmérgezési ok. Az ilyen ételek könnyen beszennyeződnek, ezáltal növelve az ételmérgezés esélyét. Ezért elengedhetetlen, hogy mindig ellenőrizze a lejárati dátumokat, mielőtt vásárol egy terméket, vagy otthon fogyasztja. Ha azonban nincs feltüntetve a csomagolás dátuma, használja a kormány által a hűtőtárolásra vonatkozó irányelveket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az étel alkalmas -e a fogyasztásra.

5. Kórokozó:

Gyakran a kórokozók okozzák az ételmérgezést. Még akkor is, ha az élelmiszer nem szennyezett, valószínű, hogy az étel okozhatja a mérgezést vagy a toxicitást.

6. Baktériumok:

A bakteriális fertőzésről is ismert, hogy az egyik legfontosabb ételmérgezési ok. A veszélyes baktériumok közül néhány a Salmonella, a Listeria és az E. coli, amelyek közül a Salmonella a legnagyobb bűnös. A bakteriális fertőzés által szennyezett élelmiszerek bevitele következésképpen ételmérgezést okoz.

7. Paraziták:

A paraziták, bár nem ritkák, az ételmérgezés másik oka, amely rendkívül veszélyes lehet. A leggyakoribb ételmérgezést okozó parazita a Toxoplasma. Kiderült, hogy a paraziták akár az emésztőrendszerben is tartózkodhatnak, és több évig észrevétlenek maradhatnak. Mindazonáltal súlyos egészségügyi problémákat okozhat a legyengült immunrendszerű emberek és a terhes nők számára.

8. Helytelen konzerv:

A háztartások többségében a konzervgyártás bevett gyakorlat az élelmiszerek hosszú élettartamának biztosítása érdekében, azonban a nem megfelelő konzervgyártás veszélyessé válhat, és ételmérgezéshez vezethet. A botulizmus a legelterjedtebb baktérium -szennyező, amelyet a helytelen konzervekben találnak. Ezért konzerváláskor elengedhetetlen, hogy a fedeleket és az üvegeket óvatosan felforraljuk, hogy teljesen megszabaduljunk a fennmaradó baktériumoktól. Továbbá gondoskodnia kell a dobozok megfelelő lezárásáról.

9. Nem pasztőrözött élelmiszerek:

A nem pasztőrözött ételek fogyasztása nem mindig okoz ételmérgezést, feltéve, hogy azokat megfelelően tálalják és tárolják. Azonban ilyen esetekben nagyobb a valószínűsége az ételmérgezésnek a terhes nőknél, a kisgyermekeknél, az időseknél és az immunrendszer károsodása esetén..

10. A személyi higiénia hiánya:

A személyes higiénia be nem tartása az egyik fő ételmérgezési oknak tulajdonítható. A kézmosás előtti ételek könnyű szennyeződést okozhatnak. Az ételek tisztátalan kézzel történő fogyasztása olyan baktériumok fertőzését okozhatja, mint a Clostridium-perfringens és a Staphylococcus-aureus. Az étkezések előtt és után is célszerű kezet mosni.

Élelmiszer -mérgezés tünetei:

Az ételmérgezés tünetei általában a szennyeződés forrásától függően változnak. A legtöbb ételmérgezési tünet gyakran összetéveszthető gyomor -bélrendszeri betegséggel, és akár észrevétlenül is előfordulhat. Az ilyen esetek fárasztónak és életveszélyesnek bizonyulhatnak. Az ételmérgezés tünetei nagyon enyheek lehetnek, mint a gyomorfájás, vagy az akut, például hasmenés vagy visszatérő láz. Általában az ételmérgezést néhány gyakori tünet követi. lent.

1. Hányinger és hányás:

Az állapot hirtelen betegsége megjelenik, szó szerint hányinger formájában, ami néha boldogság, mivel közvetlenül a borbély után kicsit jobban érzi magát, mint korábban. A keserűséget azonban még nem lehet elkerülni, mivel a hányás még nincs befejezve. Ezek a hányások úgy érzik, hogy ragaszkodnak hozzád a teljes gyógyulás napjáig. A hányás tisztán tarthatja a belsejét az ételtől, amely mérgezővé vált, de ez gyengül is, ezért szükséges a megfelelő táplálkozás.

2. Bélmozgás:

A következő legjobb dolog a bélmozgás, amelynek ugyanolyan mellékhatásai vannak, mint a hányásnak. Ezt neveztük hasmenésnek az orvosi naplóban. Súlyos esetekben azonban ez a székletből származó vérveszteséggel járhat, ami fájdalmas történet lehet. Ezek olyan érzések, mintha a hányinger ismétlődne. Még akkor is, ha a tényleges szükséglet nincs meg, úgy érezheti, hogy a fürdőszobába szalad. Ha vizes állagú bélveszteséget okoz, a kiszáradás aggodalomra adhat okot, ezért mindig tartson kéznél egy palackot.

3. Láz:

Enyhe, de elhúzódó láz fennállhat az ételmérgezés napjai alatt. A láz egy egyszerű tünet, amely gyakori, amikor a szervezet durva munkanapja van. Ezeket a lázokat egyszerű háztartási betegségekkel lehet kezelni a gyógyszeres szekrényből. Magas hőmérsékleten ez hidegrázást és testfájdalmat okozhat.

4. Gyomorgörcsök:

Ez nyilvánvalóan a szervezetben fellépő emésztési zavarok miatt van. miközben a szervei égnek és forrnak, hogy visszatérjenek eredeti állapotukhoz, a savasság és az emésztési zavar folyamatosan görcsöket okoz a gyomorban, ami időnként jelzi, hogy a fürdőszobába kell mennie.

5. Véres széklet:

Néha éles ételmérgezés esetén vérnyomok jelenhetnek meg a székletben. A széklet akár kátrányos vagy fekete színű is lehet. Bármi legyen is az oka, a legjobb, ha orvoshoz fordul, és elkezdi a megfelelő gyógyszeres kezelést.

6. Fejfájás:

A tartós fejfájás az ételmérgezés egyik tünete is lehet. Fejfájás is előfordulhat a láz mellett, ami nagyon kellemetlen és fájdalmas érzést okoz. Ha a fejfájás még az alvás után sem szűnik meg, nem szabad figyelmen kívül hagyni, és azonnal orvoshoz kell fordulni.

7. Homályos látás:

A homályos látás is az egyik ételmérgezési tünet, amely súlyos esetekben látható. Ezt gyakran más neurológiai tünetek kísérik, mint például a karok bizsergése vagy az izmok gyengesége. A legjobb, ha időpontot foglal az orvosával, és részletesen megbeszéli a problémát.

8. Étvágytalanság:

Néha az ételmérgezés étvágytalanságot is eredményez. Előfordulhat, hogy a fertőzött személy nem érez késztetést az evésre, és az elfogyasztott étel gyakran hányás útján jön ki.

9. Akut kiszáradás:

A legtöbb esetben az ételmérgezés akut kiszáradást eredményez. A páciens szomjasabb lesz és túlzott szárazságot érez a szájban. A szervezetből származó jelentős folyadékveszteség miatt nagyon ritkán vagy egyáltalán nem vizelhet.

10. Gyengeség:

Az étvágytalanság és a kiszáradás végső soron általános gyengeséget eredményezhet. A beteg legtöbbször letargiában érezheti magát, annak ellenére, hogy megfelelően pihen. A gyengeséget testfájdalom is kísérheti. A legjobb, ha konzultál orvosával az ételmérgezés korai felismerése érdekében.

Ezek az ételmérgezés jelei és tünetei a fertőzés után néhány órán belül jelentkezhetnek, vagy egyes esetekben akár néhány nap vagy hét is eltelhetnek. Legtöbbször tévednek más betegségformákkal, és észrevétlenek. Célszerű azonnali orvosi segítséget kérni, hogy megelőzze az állapot súlyosbodását, és ne okozzon esetleges károsodást a test más szerveiben. Megfelelő orvosi kezeléssel az ételmérgezés könnyen gyógyítható.