Sérv tünetei és okai

A sérv összefügg a hasával vagy az ágyékával. Ami a gyengült belső béléssel kezdődik, lassan egy lufi alakú zsákot képez a has alsó oldalán. Ez egy meglehetősen gyakori betegség, amelyet sokan szenvednek. Ebben az esetben egyetlen férfi és nő sem részesül részlegesen. Ez egy unisex betegség, amely mind a férfiakat, mind társaikat érinti. Ez azonban megfelelő kezelés mellett teljesen kezelhető.

Sérv tünetei és okai

A hasat testünk alsó részének nevezzük, egy izmos területnek, amely az összes emésztési és reproduktív rendszert tartalmazza. Általában ezek a szervek biztonságosak és a has erős rostos falai közé vannak kötve. Olyan helyzet áll elő, amikor a hasfal gyengül vagy perforál. Ezt a helyzetet sérvnek nevezik. A belső bélés kihasználva a gyengült hasfalat, kitolja magát, és zsák alakú zsákot képez a perforált fal alatt.

A sérv egy bizonyos ideig fájdalom nélkül. Csak akkor kezdődik a fájdalom, ha egy hasi szövet átcsúszik a fal lyukán, és a ballonzsákba kerül. Az ilyen hasi szövetek és szervek áttörését néha még herniának is nevezik, és a helyzet hosszabb ideig romlik és romlik.

Általában különböző részek vannak, amelyeken a sérv érvényesülhet, az első és leggyakoribb hely az ágyék. A legtöbb sérv eset ágyékközpontú, ahol a nőknél a szokásos hely az ágyék alatt van. Ezt általában femorális sérvnek nevezik.

A férfiaknál általában lágyéksérv, ahol a dudor elérheti a herezacskót. Ez az alsó domború szakasz. Gyakran előfordulnak sérvek, amelyek miatt a ballonhoz hasonló tasak felfelé és kiugrik a hasfalból és a rekeszizom finom nyílásán keresztül a mellkasüregbe. Ezt az állapotot hiátusnak vagy hiatal sérvnek nevezik. Időnként a sérv bármely korábbi metszés során előfordulhat egy korábbi műtéti hegben és annak környékén, máskor pedig a köldök gombát érinti a sérv. Ezt az állapotot köldöksérvnek nevezik.

Az esetek többségében a sérv tünetei ritkábban jelentkeznek, és ha hosszabb időn belül sztrájkol, akkor más állapotok is komoly problémákká válhatnak. Általában egy egyszerű műtét, nyitott vagy laparoszkópos pecsét megköti az üzletet, de a gyenge hasfal okait érdemes tudni, hogy elkerüljük a sérv további konfrontációját.

Sérv tünetei és okai:

Ez a cikk bemutatja, hogy melyek a sérv okai és tünetei, és milyen lépéseket kell tenni a leküzdés érdekében.

A sérv okai:

itt megemlítjük a sérv 10 fő okát.

1. Nehéz emelés:

Általában az izomfal gyengülését okozhatja a nehéz súlyok emelése az edzőteremben. Gyakran az emberek arra törekszenek, hogy egy faragott alak álma valóra váljon, és ennek elérése érdekében egy nehéz emelésre tekintenek. A kisemberek tudják, hogy a nehéz emelés általában hatalmas nyomást gyakorol a has területére, ami a has izmainak kopását okozza..

2. Kor:

Gyakran az életkor miatt a szervek elhasználódnak. Az öregséggel együtt a szervek képtelenek olyan kemények lenni, mint egykor. Emiatt a hasfal gyakran gyengül, és hajlamos a perforációra vagy szakadásra.

3. Sebészeti sebhely:

Gyakran vannak sebészeti hegek a hasi területen, amelyek még mindig hajlamosak a sérülésekre, mivel korábban nem gyógyultak megfelelően. Itt fordul elő sérv, közvetlenül a hegek mentén.

4. A sérv korábbi története:

Kiderült, hogy a sérv kialakulásának kockázati tényezői magasabbak, ha korábban volt szünet vagy köldöksérv..

5. Köhögés:

Gyakran előfordul, hogy a krónikus köhögés, amely általában száraz természetű, torokviszketést okoz, ami miatt a köhögő köhögés nagyobb nyomást és nehézséget okoz. Míg az ember erőteljesen köhög, hogy megszabaduljon a torok viszkető irritációjától, állandó nyomás alakul ki a bélben, ami a hasfalakat lassan engedi a nyomás alatt, és végül felszakad, ami sérvet okoz.

6. Születéskor:

A köldöksérv a bőr belső oldalán duzzanatot okoz, ami sörbélt vagy kiálló hasi helyzetet okoz. Lehet, hogy ez egy alvó állapot, amely kicsi korában jelen volt. Általában a köldökterület az, amely, ha nem sikerül megfelelően bezárnia, a sérvzsákot tartalmazza. Ez a későbbi években felmerülhet.

7. Terhesség vagy elhízás:

Gyakran a terhesség vagy az elhízás indokolatlan erőt okoz a has területén, ami túl nagy nyomást gyakorol a has izomfalaira. Ilyen helyzetben a falak elszakadnak.

8. Dialízis:

A sérv főként akkor jelentkezik, amikor nyomást éreznek a hasüregben, ami kiugrik. Azt találták, hogy a peritoneális dialízisben részesülő betegeknél, amelyek veseelégtelenségben történnek; fokozott nyomás nehezedik a hasra. Ezért az ilyen személyeknél nagyobb a kockázata a sérv kialakulásának.

9. Sérülés:

A sérv akkor fordulhat elő, ha az izmok megfeszülnek és gyengülnek. Ha sérülés közben az izmok érintettek és nem gyógyulnak meg teljesen, akkor a sérv növekedési esélye jelentősen megnő.

10. Székrekedés:

A legfrissebb megállapítások szerint a krónikus székrekedésben szenvedő személynél nagyobb a sérv kialakulásának kockázata. A székrekedés megterheli a hasizmokat a bélmozgás során, gyengébbé és érzékenyebbé teszi a sérv növekedését.

A sérv tünetei:

A sérv okainak azonosítása után szintén fontos megérteni és ismerni a tüneteket. Ezen sérv tünetek ismerete korai felismeréshez és könnyű gyógyuláshoz vezet.

Vessen egy pillantást a sérv tíz legfontosabb tünetére, amelyeket soha nem szabad figyelmen kívül hagyni:

1. Látható csomó:

Észrevettél már látható csomót a bőröd alatt? Ha igen, akkor kiderülhet, hogy az egyik korai sérv tünet. Ezek a csomók akkor keletkeznek, amikor a szövetek gyengülnek, ami a születéskor előfordulhat, vagy a szövetek az életkor előrehaladtával elhasználódnak. Ezek a kiemelkedések zsákként hasonlítanak a szervekben, és néha behatolnak a köldökbe, az ágyékba vagy a hasfalakba is. Ezek a dudorok vagy duzzanatok szabad szemmel könnyen észrevehetők, és idővel fájdalmassá válnak. A csomók jelenléte a test bármely részén riasztónak bizonyulhat, ezért jobb, ha azonnal orvoshoz fordul.

2. Csökkent vérellátás:

Ha a sérv hajlamos nagyra nőni, akkor ezt „megfojtott területnek” nevezik, olyan egészségügyi állapotként, amelyben a vérellátás megszakad az izomfalakon. Csökken a vérellátás az elsődleges területre és a test más részeire is. A megfojtott sérv kialakulása akár életveszélyes is lehet, és azonnali orvosi műtétet igényel. A szakértők szerint a sérvműtét során a halálozási arány viszonylag magasabb azokhoz az esetekhez képest, amikor a sérv más kezelési formákkal kontrollálható. Ezért a legjobb, ha korán észleli a sérv kialakulását, nehogy megfojtsa.

3. Ideg diszkomfort:

A sérv során kellemetlenségeket tapasztalhat a test különböző részein, amelyek ugyanahhoz az ideglánchoz kapcsolódnak. Ez az állapot akkor fordul elő, amikor a sérv irritációt okoz az idegekben, és a fájdalom az ideglánc mentén halad. A sérülésből kialakult sérv is idegkompressziót okoz. Ennek oka az, hogy a dudor az idegnek nyomódik, és a fájdalom a gyökértől az érintett ideg szegmenséig terjed.

4. A teltségérzet:

A sérvtől szenvedő beteg gyakran tapasztal valamit, vagy puffadt érzést a bélben. Ez a tünet különösen gyakori a köldöksérv vagy a hiatal sérv alatt, amely a bél- és a gyomrot érinti. A hányinger egy másik gyakori tünet a sérv alatt. A fájdalom nyelési nehézségeket okoz, és rossz közérzetet okozhat.

5. Fájdalom:

A sérvtől szenvedő személy fájdalmat szenved, bár az intenzitás enyhén kellemetlen vagy nagyon súlyos lehet. Fájdalom sérv esetén csak idővel nő. A sérv fájdalma még a következő kategóriákba is besorolható:

  • Amikor csak a dudor látható, és a személy nem érez fájdalmat vagy kellemetlenséget.
  • Néha nehéz érzés érezhető a hasban. A fájdalom fokozódhat olyan mozgások miatt, amelyek a derékban hajlítást okoznak.
  • A fájdalom ebben az esetben még olyan mozdulatokkal is fokozódik, mint a hajlítás, emelés, nehéz tárgyak felvétele vagy akár hosszabb ideig tartó ülés.

Amikor a fájdalom erősen fájdalmassá válik, ez azt jelzi, hogy a sérv megfojtódott, és fontos, hogy azonnal mutassa meg orvosát.

6. Nehéz járás:

A sérv a legkisebb mozgásoknál is nehézséget okoz. Ezért még akkor is, ha az irodájában sétál, leül enni, vagy akár autót vezet, kissé kényelmetlenül érezheti magát. A sérv magasabb szakaszaiban még a lábak vagy a karok mozgatása is nagyon fájdalmas lehet.

7. Gyomorpanaszok:

A gyomorrontás tünetei, például emésztési zavarok, hányinger, gyomorégés vagy bélproblémák nagyon gyakoriak a sérv alatt. Különösen akkor fordul elő, ha a sérv a hasi területeket vagy az ágyékot érinti. A lágyéksérvben, amely az ágyékot érinti, gyakori a gyomorpanasz, amikor a sérv kidudorodik a hasból és eléri a lágyéki csatornát. Az orvos által végzett gyengéd masszázs segíthet átmeneti enyhüléssel.

8. Kényelmetlenség:

Még ha nem is érez fájdalmat, a kiálló bél nehéznek és keménynek érzi magát, kellemetlenséget vagy irritációt okozva a bélben. Ez lehet fájdalommentes vagy fájdalommal járó. Annak ellenére, hogy a fájdalom nem tartós, és időnként ismétlődik, a kínzó kellemetlenség egész nap megmarad.

9. Hányás:

A hányinger és a hányás nagyon gyakori tünetek, amelyek a sérv kezdetét jelzik. Ilyen esetekben a bél beszorul a növekedésbe, és halálos bélelzáródást is okozhat. Ez veszélyes egészségügyi állapot, és „bebörtönzött” sérvnek nevezik. A páciensnek nehézségei lehetnek a gáz átadásával és a bélmozgás zavaraival. Az elzáródott sérv azonnali orvosi műtétet igényel.

10. Fáradtság:

A sérvvel érintett test körüli izmok fokozatosan elgyengülnek, és az emberek hajlamosak könnyen fáradni. Ezek az izmok hajlamosak legyengülni az állandó kopás és a sérv növekedéséből eredő súlyos fájdalom miatt.

Fontos felismerni a sérv ezen korai jeleit és tüneteit. A sérv nem gyógyítható önmagában, ha nem kezelik. Most már tudja, hogy az izomgyengeség sérvhez vezet. De nem mindig lehet elkerülni az ilyen feltételeket. Lehet azonban csökkenteni az izmok igénybevételének vagy nyomásának intenzitását. Ez először is segít elkerülni a sérvet, sőt segít megelőzni az állapot súlyosbodását.

Néhány megelőzési tipp a sérv kezelésére:

  • Kerülje a dohányzást
  • Az egészséges testsúly fenntartásának módszereinek elfogadása
  • Kerülje a nehéz tárgyak emelését, különösen akkor, ha az a hátára hat
  • Az egészséges táplálkozás követése a zavartalan bélmozgás és vizelés biztosítása érdekében.
  • Azonnal forduljon orvoshoz, ha riasztó változásokat észlel a szervezetben.

Ha azonban figyelembe veszi az egészségi állapotot és megmutatja az orvost, jelentősen csökkentheti a hatást. A sérv gyógyszerekkel és néhány pozitív életmódbeli változtatással könnyen gyógyítható. Ezen irányelvek követésével megelőzheti a sérv életveszélyessé válását.