Hogyan kell kezelni a felső hátfájást?

A felső hátfájás annyira elterjedt, hogy hajlamosak vagyunk apatikussá válni iránta. Leggyakrabban elutasítjuk a hátfájást az újabb hosszú irodai nap vagy megerőltető fizikai munka eredményeként. Ez igaz is lehet, de arra is utal, hogy milyen károkat okozunk magunknak, ha a problémát nem kezelik. A hátsó sérüléstől eltekintve a legtöbb esetben a hátfájás alacsony intenzitású kínzó fájdalomként kezdődik, amely jön és megy. Kezelés nélkül ez gyengítő betegséghez vezethet.

Hogyan kell kezelni a felső hátfájást

A felső hátfájást leginkább a helytelen testtartás, az okostelefonok használata, a számítógépek hosszú ideig tartó működése, a folyamatos olvasás és a nyak lehajlása okozza. Más tényezők, mint például trauma, ficam, sérvkorong stb. Súlyos problémák, amelyek orvosi tanácsot és fizioterápiát igényelnek. Ez a gyötrelmes fájdalom valóban akadályozhatja az életét, és fájdalomcsillapítókkal fog élni. Nézze meg a felső hátfájás okait és kezelését.

A felső hátfájás okai és kezelése:

Olvasson tovább, ha többet szeretne megtudni a felső hátfájás különböző kezeléseiről és okairól.

1. Izomirritáció vagy myofascialis fájdalom:

A felső hátfájás egyik elsődleges oka az izomirritáció vagy az úgynevezett myofacialis fájdalom. Ez akkor fordul elő, amikor a nagy felső hátizmok irritációt okoznak. Ez valószínűleg a sporttal kapcsolatos sérülés, edzés vagy akár erőhiány közvetlen következménye lehet.

Leggyakrabban ez a probléma megoldható a fizikoterápia és a fájdalomcsillapítás kombinált kurzusával. Szélsőséges esetekben ismert, hogy a betegek előnyösek az akupunktúrából, mivel az izomirritációt kiváltó pontok jellemzik, ahol a fájdalom koncentrálódik. A kiropraktika és az osteopátiás terápia és a masszázs is előnyös. Ez a felső hátfájás átfogó kezelése.

2. Felső hátfájás ízületi diszfunkció miatt:

Az ízületi rendellenességek miatti felső hátfájás akkor fordulhat elő, ha a bordákat a mellkasi gerincvel mindkét oldalon összekötő ízületek sérülésnek vagy sérülésnek vannak kitéve. A kezelés ilyen körülmények között általában kiropraktika, osteopathia, fizikai és akupunktúra -alapú terápia. Az orvos tanácsolhatja, hogy otthon gyakorolja a felsőtest nyújtását.

Az aerobik és hasonló edzések pozitív előnyökkel járhatnak azok számára, akik ízületi diszfunkció miatt felső hátfájásban szenvednek. Mivel a fájdalom gyakran erős, fájdalomcsillapító gyógyszerekre is szükség lehet. A gyulladáscsökkentő gyógyszerek általában az ízületi rendellenességek kezelésében választott gyógyszerek. A leggyakrabban használt gyógyszerek az ibuprofen és a COX-2 inhibitorok. Ez a legjobb megoldás a felső hátfájás kezelésére is.

3. Degenerált vagy sérült lemezek:

Bár nem ritka, hogy a felső hátfájást degeneratív vagy sérvszerű gerinclemezek okozzák, nem teljesen ismeretlen. A degenerált lemezek gyakran előfordulnak az öregség következtében, még akkor is, ha az egyes csigolyák között pufferként szolgáló lemezek lassan elkopnak. Ez porckorongsérvhez vezethet, ahol a gerinclemez puha belső magja valójában kiszivároghat, és az érzékeny idegek ellen őrlődhet. Mindkét állapot különböző fokú hátfájást okozhat.

A degeneratív porckorong betegség esetén a gyakorlás fizioterápia segítségével a leggyakoribb. Fájdalomcsillapító gyógyszereket írhatnak fel vagy nem. Valószínűleg életmódbeli változtatásokat javasolnak, mivel a túlzott dohányzás, alkoholfogyasztás és stagnáló életmód valójában súlyosbíthatja a problémát. Néhány súlyos esetben a műtét is lehetőség. A sérv mellkasi lemezek esetében az MRI gyakran feltárja a károsodás mértékét, és a kezelés menetét ennek megfelelően határozzák meg. Ez egy tökéletes kezelés a felső hátfájás kezelésére.

4. Osteoporosis és osteoarthritis:

A csontritkulás akkor fordul elő, amikor a csontok meggyengülnek idős kor, menopauza, étvágytalanság, vesebetegség és egyéb tényezők miatt. Semmilyen tünet nem észlelhető, amíg egy csont el nem törik vagy eltörik. A csontritkulásról ismert, hogy a hátsó csontok kompressziós töréseit okozza, ami felső és alsó hátfájást okoz.

Ismert, hogy az állóképességi gyakorlatok és az erősítő edzések segítenek ilyen körülmények között. Gyakoriak a csontok további szétesésének esélyeit megelőző gyógyszerek és fájdalomcsillapítók is. A hormonális kezelések szintén az egyik módja a csontritkulás kezelésének olyan nőknél, akiknél a betegség a menopauza kezdetén alakult ki. Az oszteoartritisz felső hátfájást is okozhat, mivel csökken a felső hát ízületeinek ereje. Ismét a gyógyszeres kezelés és a testmozgás kombinációja az előnyben részesített kezelési mód. Ez egy hatékony kezelés a felső hátfájás kezelésére.

5. Összenyomott ideg a hát felső részén

Az összenyomott ideg súlyos fájdalmat és kényelmetlenséget is okozhat a hát felső részén. Amikor idegcsípés történik a szövetekben, a hát felső részén izomfeszülés és mozdulatlanság tapasztalható.

Ennek az állapotnak a legjobb kezelése a gerincnyújtó gyakorlatok elvégzése. A gerinc óvatos csavarásával, a lapockák elforgatásával és a hát hajlításával a fájdalom bizonyos mértékig enyhíthető. Fontos azonban, hogy orvoshoz forduljon, és képzett felügyelet mellett végezze el.

Egyszerű életmódbeli változtatásokkal elkerülhető a felső hátfájás. Fontos, hogy csökkentse a képernyőn töltött időt, és kövesse a megfelelő testtartást, miközben számítógépen és okostelefonon dolgozik. Ezeknek a moduloknak a hosszú távú használata véglegesen károsíthatja a nyakát és a hát felső részét. A rendszeres testmozgás, a jó testtartás, a megfelelő matracon alvás segíthet fájdalommentes és gyógyszermentes életet élni.