5 Odisha fesztivál, amit tudnia kell és meg kell tapasztalnia

Orissa északon és délen Nyugat -Bengáliával és Andhra Pradesh állammal határos állam; a Bengáli -öböllel együtt keleten. Az orissa -i fesztiválok jól ismertek az ünnepi és ünnepi hangulatról, élénk pompával és színnel. Ez a cikk az Odisha fesztiválok részletes listáját tartalmazza, amely lehetővé teszi számunkra, hogy többet tudjunk meg az Odisha fő fesztiváljáról, valamint az Orissa -ban egész évben ünnepelt fesztiválokról. Az Orissa -i látogatás soha nem mondható teljesnek, ha nem vesz részt ünnepi ünnepségein vagy meglátogatja színes vásárt. Az Orissa -ban található több száz templom példaértékű kilátást nyújt Orissa gazdag kulturális örökségére.

Odisha legjobb kultúrája és fesztiváljai:

Lássuk az Odisha fesztivállistát itt. Odisha fontos ünnepei a következők.

1. Ratha Yatra vagy szekérfesztivál:

orissa fesztiválok

Ez Odisha egyik fő fesztiválja. A Rath Yatra néven ismert szekérfesztiválnak is nevezik. Ezt a fesztivált általában júniusban vagy júliusban tartják. A világ minden tájáról érkező zarándokok meglátogatják ezt a fesztivált, amely Jyestha hónapjában kezdődik, telihold napján. Ez a nap a Snana Yatra lesz, ahol Lord Jagannath, Balabhadra és Subhadra bálványait, valamint Sudarshana csakrát veszik. Ezután a hagyományos vallási szertartások szerint megfürdik Snana Mandap -ban, pandálban. Akkor állítólag lázasak lettek. Ezért karanténba zárták és magányos zárt körbe zárták. Ez az ünnep két hétig tart.

Továbbá részt vesznek a boli nevű speciális ájurvédikus gyógymódban, valamint a sarapana elnevezésű egyedi és speciális gyógyhatású folyékony étrendben. Ezek a gyógyszerek ápolják őket egészségükben. Miután két hétig bezárták Ashadha Shukla Dwitiya -t, amely a holdhónap második napja, a három Isten óriási szekéren utazik, hogy lássa odakint várakozó bhaktáit.

Mivel a Rath Yatra híres Odisha fesztivál, számos rituálét követnek. Az egyik híres szertartás a szekerek „söprése” vagy seprése. Ezt a puri Gajapati maharadzsa teszi. A műveletet aranyseprűvel végzik. Ez a cselekedet először azt hirdeti, hogy ő az Úr szolgája. Ezzel a cselekedetével és munkájának méltóságával demonstrálja a szocializmust. Az óriási szekereket a tömegek húzzák, akik több ezer embert számlálnak. Az emberek nemre, kasztra, hitvallásra és vallásra tekintet nélkül húzzák a szekereket. Azért teszik ezt, hogy hirdessék az Istenek egyetemességét az egész emberiség számára.

Miután ezek befejeződtek, az összes istenséget vagy bálványt visszaküldik a Gundicha Ghara vagy a Mausi Maa Mandirba. Ott nyolc napig a helyükön maradnak. Ezt követően kerül sor a Bahuda Yatra vagy a visszatérő szekér fesztiválra. Ezután a Lordok visszatérnek eredeti lakhelyükre, a Shree Mandirba.

2. Sitalsasthi karnevál:

Egy másik az Odisha fesztiválok listáján a Sitalsasthi karnevál. Ezt az ünnepet karnevál formájában ünneplik. Ez egy őshonos fesztivál, amely Lord Shiva és Parvati esküvőjét ünnepli. Orissa -szerte minden Shiva templomban ünneplik. A fesztivál általában jyaisthában zajlik. Továbbá ez a fesztivál általában a shuddha Panchami -ban fordul elő. A menetet ezután Shashti napján hozzák ki. Ez a fesztivál a nyári szezon végét és a monszun kezdetét jelzi. Ez az egyik széles körben ünnepelt fesztivál Nyugat -Odisában.

3. Gamha Purnima:

Egy másik fontos Odisha fesztivál a Gamba Purnima. Ez egy rituális és hagyományos Orissa fesztivál. A Gamha Purnima fesztivált Raksha Bandhan néven is ismerik. Ezen az őshonos fesztiválon a nővérek rakhi -t kötnek testvéreik csuklójához védelmükre és szeretetük szimbólumaként. Ez a nap azt is jelzi, hogy szemtanúja lehet a különböző falvakban élő gazdáknak, akik teheneket imádnak. Különböző, Pitha nevű, vidéki sütemények készülnek, és édességeket osztanak ki. Ezen a napon az Utkala bráhminok Upakarma puját végzik. Ez a nap fontos napot is jelent Balarám Úr születésnapja miatt.

4. Ganesh Puja & Nuakhai:

Odisha másik fontos fesztiválja a Ganesh Chaturthi. Ezt a fesztivált Orissa állam egész területén megfigyelik, és nagy vallási hévvel ünneplik, különösen a nyugati partvidék egyes részein, Bhadrapada Shukla Chaturthi. Párja pandák százait emelik darshan számára. A Chaturthi utáni napot Nuakhai néven ismerik. Ez elsősorban mezőgazdasági fesztivál. Ez a fesztivál a szezon új rizsét üdvözli, és ezen a napon nyugat -Odisha minden lakója ünnepel azzal, hogy megeszi a rizsföldekről származó új termést. Ez a 2 nap az állami kormány által az egész államban bejelentett ünnepnap.

5. Hingula Yatra:

orissa fesztiválok

Egy másik híres Odisha fesztivál a Hingula Yatra. A Hingula Yatra egy fesztivál, amely a Shiva puja -nak tekintett „Shakti” imádatát ünnepli. Ez a fesztivál általában Vishuba Sankranti napjával kezdődik. A tantrizmus vallási kultúrája része ennek a fesztiválnak. A távoli falvak sok megszorítással ünneplik ezt a fesztivált. A fesztivál egyik rituáléja, hogy az imádó különleges ételből készült sütőt készít, és naponta egyszer elviszi az ételt a fesztivál befejezéséig. A Chaitra hónap minden csütörtökén különleges imákat mondanak az istennőnek.

Tekintettel az Odisha fesztivállistára, megérthetjük, hogy ezek a kultúrák és hagyományok mit jelentenek az állam helyi Odisha népe számára. Ezeket a fesztiválokat pompával és hatalmas hittel ünneplik. Helyi ételeket és fajtákat készítenek. A közösségek felajánlásokat és imákat intéznek az illető úrhoz. Remélem, hallani fogja észrevételeit az Odisha fesztivállistáról.

Gyakran ismételt kérdések és válaszok:

1. Mi Orissa híres étele a fesztiválok alatt?

Az ünnepségek idején Orissa városában a fő élelmiszerek közé tartoznak a curry, dal, khattas, chutney, rizs, saagas és pithas.

2. Milyen híres fesztivál figyelhető meg az orissa -i Puri templomban?

A Jagannath Puri Yatra egy híres fesztivál, amely az orissa -i Puri templom közelében zajlik. Ez egy szekérfesztivál, amely Lord Jagannath -hoz kapcsolódik. Ez a mai napig a legrégebbi yatra és az egyik legjobban várt fesztivál.

3. Mi a híres Konark templomi fesztivál?

A Konark táncfesztivál egy híres fesztivál, amelyet klasszikus táncokkal, zenével és extravagánssal ünnepelnek. E fesztivál alatt ünnepségekre kerül sor a Konark naptemplom hátterében. Kathak, Mohiniattam és Odissi azok a táncok, amelyek ebben az időben játszódnak, és amelyek célja a testvériség és az egység lelkületének megteremtése az emberek között.