Hatha jóga ászanák és előnyei a részletekben

Ha az otthoni keretek között, könnyedén elvégezhető fitneszformáról van szó, akkor a jóga vezeti a listát. Ma a jóga különböző formákban áll rendelkezésünkre, és nagyon nehéz lehet eldönteni, hogy melyik jógaforma lenne a legalkalmasabb számukra. Ebben az esetben a Hatha jógával lehet kezdeni, mivel ez egy nagyon enyhe és gyengéd jógaforma.

A „Hatha” szó két szóból áll, a „ha” napot és a „tha” holdat jelent. Ezért a hatha jóga két ellentétes energia egyesülése.

A Hatha jóga fajtái

Történelem:

A jógát Hatha Vidya néven is ismerik. A jóga Indiában a 15. század óta létezik. Az ókori filozófiák azt állítják, hogy ez a jóga a test megtisztításának módja, amely alkalmassá teszi és alkalmassá teszi a magasabb meditációra. Míg a Hatha napot és holdat jelent, a jóga ezzel szemben úgy dönt, hogy egyesíti a két energiaerőt, azaz a napot – aktívnak és férfiasnak; és a hold – befogadónak és nőiesnek tartott.

A Hatha jóga gyakorlata:

A hatha jóga az indiai hagyományok szerint a tantra jóga négy fő hagyományának egyike. A hatha jóga az ászanák (fizikai pózok) és a pránajáma (légzőgyakorlatok) gyakorlására összpontosít. Ez segít vitalizálni az emberi test finom csatornáit, amelyeket Nadis -nak hívnak. A hatha jóga tehát az Ashtanga jóga 3. és 4. lépésére koncentrál. A hatha jóga segít eltávolítani az akadályokat, így az egyén további lépésekre léphet, azaz.

1. Pratyahara (érzék-visszavonás)

2. Dharana (koncentráció)

3. Dhyana (meditáció)

4. Samadhi (mérleg)

A Hatha jógában az ászanáknak két alapvető célja van:

1. A meditáció gyakorlásához nagyon jónak kell lennie egy póz végrehajtásában, amelyben hosszú ideig kényelmesen tud maradni. Minél több pózt elsajátítasz, annál jobban tudsz meditálni.

2. Az ászanák egészséget és energiát kölcsönöznek az egyén testének és lelkének, aminek eredményeként megnyílnak a nádik. Ha rendszeresen végezzük, a Hatha jóga útja magától megnyílik előtted.

Pranayama nagyon fontos a Hatha jógában, mert segíti az embert a légzés elsajátításában. Ha valaki megtanulja uralni a légzését, akkor az elme elsajátítása sokkal könnyebbé válik. A légzőgyakorlat segít szabályozni az életerő, a hívó prána áramlását az egész testben és lélekben.

A légzésszabályozás elsajátításához gyakorolja ezt az első lépést a pránajáma felé való továbblépéshez:

1. Kezdje azzal, hogy a hátán fekszik, sima felületen. Lazítson, és kezdje követni a légzését.

2. Tegye egyik kezét a mellkasára, a másikat a hasára.

3. Gyakorolja a hasi légzést mély belégzéssel úgy, hogy a hasán lévő kéz felfelé emelkedjen, de a mellkasán lévő mozdulatlan maradjon. Lélegezzen ki úgy, hogy a hasán lévő kéz lefelé menjen, de a mellkason lévő kéz mozdulatlan marad. Ismételje meg ezt a gyakorlatot legalább 5-10 alkalommal.

4. Most a mellkasi légzőgyakorlathoz lélegezzen be úgy, hogy a keze a mellkasán felfelé emelkedjen, de a hasán lévő mozdulatlan marad. Lélegezzen ki úgy, hogy a mellkason lévő kéz leereszkedjen, és a hasán lévő kéz mozdulatlan maradjon. Végezze el ugyanezt legalább 5-10 alkalommal.

Végezze el ezt a gyakorlatot tíz percig, váltakozva a mellkas és a has gyakorlata között. Folytassa ezt a gyakorlatot minden nap, amíg ezt alaposan el nem sajátítja. Sokkal jobban érzi magát, ha naponta legalább kétszer vagy háromszor elvégzi ezt a gyakorlatot. Ez a lélegzetszabályozás legalapvetőbb gyakorlata, és ezentúl fontos ezt megtenni, mielőtt folytatná a következő lépéseket.

Alap ászanák a Hatha jógában:

1. Hegyi póz / Tadasana:

2. Gyermek póz /Balasana:

3. Cobra Pose / Bhujangasana:

4. Harcos póz / Veerabhadrasana:

5. Fa Póz / Vrikshasana:

6. Háromszög póz / Trikonasana:

7. Holttestpóz / Shavasana:

A Hatha jóga előnyei:

A hatha jóga számos fizikai és terápiás előnnyel jár. A legfontosabb fizikai előnyöket az alábbiakban soroljuk fel:

1. A hatha jóga segíthet az immunrendszer erősítésében.

2. Javítja a vérkeringést a szervezetben.

3. A hatha jóga javíthatja a testtartást.

4. A rendszeres gyakorlás során a gerincük is megerősödhet.

5. Javítja az emésztési folyamatot, és elősegíti a hulladékok eltávolítását a szervezetből.

6. Hatha jóga gyakorlásával orvosolhatók az olyan problémák, mint a feszes vállak és nyak, a gerincferdülés és a kiütés.

7. Segít javítani a testtartáson.

8. Mint minden más jógaforma, a Hatha jóga is elősegíti az ember rugalmasabbá tételét és segíti az izomízület mobilitását.

9. Segít csökkenteni a szervezet koleszterin- és vércukorszintjét.

10. Ösztönzi a fogyást és javítja az állóképességet.

11. Mivel a pránájámára helyezi a hangsúlyt, javítja a légzési rendellenességeket és a szívbetegségeket.

12. Felébreszti a belső elválasztású mirigyeket, és enyhíti a hátfájást is.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a mentális előnyöket, amelyeket a Hatha jóga gyakorlásával nyerhetünk:

1. Tudatosítja az embert a testében.

2. Felszabadítja a szellemet.

3. Az elme és a test ellazul a Hatha jóga gyakorlásával

4. A test krónikus stresszmintázatát Hatha jóga gyakorlása enyhíti

5. A hatha jóga enyhíti az izomfeszültséget, és ezáltal felfrissíti a testet.

6. Élesíti az ember koncentrációját, és arra készteti az embert, hogy összpontosítsa figyelmét arra, amire gondol.

A hatha jóga állítólag enyhíti számos olyan betegség tüneteit is, amelyek halálosak lehetnek. Néhányuk krónikus fáradtság, cukorbetegség, asztma, ízületi gyulladás és érelmeszesedés. Az is meggyőződés, hogy az időskorral kapcsolatos bizonyos feltételeket a Hatha jóga gyakorlásával is ellenőrizni lehet.

A hatha jóga az egyik tökéletes fitnesz rutinnak tekinthető, amely minden korosztály számára megfelel. Könnyen fitt és formában maradhat a Hatha jóga. Ezenkívül fejleszti a koordinációs egyensúlyt és megteremti az önismeret érzését. Előnyei közé tartozik a különböző izmok nyújtása és tonizálása, a belső szervek stimulálása és működésük szabályozása. A Hatha jóga stílusai összpontosíthatnak a test összehangolására, vagy a testmozgások és a légzésvezérlés szinkronizálására. Amikor valaki elkezd hatha jógát végezni, a teljes boldogság és a mentális egyensúly állapotához közelít, amit Samadhi -nak hívnak.