Az orrvérzés tünetei

Bizonyos belső sérülések miatt az erek vagy szövetek megrepedhetnek az orr belsejében, ami vérveszteséghez vezet az orron keresztül. Ezt az általános kifejezést orrvérzésnek nevezik. Két különálló orrvérzés -forrás létezik. Ha a vérzés az orr leghátsó részéből származik, természetesen belső, ezt utólagos vérzésnek nevezik, míg ha a forrás csak az orr belsejében van a kimenet felé, akkor azt elülsőnek nevezik.

Az orrvérzés tünetei

Az elülső orrvérzést egy eltérített septum okozza, mivel az orrvérzés forrása közvetlenül a két szeptum vagy orrcsatorna között található, más néven a kicsik területe. A hátsó orrvérzés az artériák megrepedésével függ össze, amelyek vérerekkel látják el az orrüreget. Az utóbbi súlyosabb formában, mivel ez súlyos vérzéssel és fájdalommal jár.

Az orrvérzés szokásos okai bizonyos vadsérülésekre vezethetők vissza, mint például focimeccs arccal, vagy kisebb orrvérzés ütés közben, túl erős orrfújás, megfázás és még olyan gyógyszerek is, amelyekkel horkolnak. az orr vérzést okozhat. Ez azonban az elülső részre korlátozódik. A hátsó orrvérzés gyakran az extrém stressz, a magas vérnyomás vagy a vérnyomás emelkedésének, a káros vegyi gőzöknek való kitettség oka, sőt olyan súlyos, mint az orrüreg daganata.

Az orrvérzés gyakori tünetei közül néhány:

Alvás közben:

Az orrvérzés alvás közben is lehetséges. Ilyenkor az ember érezheti, hogy folyadék csorog a torkán, ha a hátán fekszik. Ezt később az orrából egyenletes vérárammal lehet biztosítani. Ilyenkor tanácsos egyenesen ülni és várni, amíg a vérzés elmúlik.

Időkeret:

Az orrvérzés az orr egyik oldaláról vagy mindkettőből származhat, ami másodpercek és percek között tarthat. Ha a vérzés elhalad a 15 perces időkereten, használjon jégzselés csomagot, tartsa az orrhoz közel, és emelje fel a fejét. Ha a vérzés 30 percig tart, rohanjon a legközelebbi orvosi központhoz. Ne hagyja, hogy az orrvérzés tovább tartson.

Allergiás reakció:

Időnként allergiás reakció lehet valamire, ami vérzést okoz az orrában.

Sebészet:

Ha frissen végzett az orrműtétből, az orrüreg és a septum még mindig gyenge és helyreáll, így ez idő alatt orrvérzést tapasztalhat. Tartson kéznél egy jégcsomagot, mert nem kell izgulnia. Ha azonban ez a tünet hosszabb ideig tart, forduljon sebészeti orvosához.

Száraz időszak:

Néha az orra kiszáradhat belsőleg. Ennek oka lehet a forró páratartalom vagy vegyi gőzöknek való kitettség. Ez a szárazság, ha nem vigyáznak azonnal, orrvérzéshez vezethet.

Az orrspray túlzott használata:

Időnként az orrspray használata a torlódások megszüntetéséhez vagy a septum elzáródásához vezethet gyakori orrvérzés miatt. Korlátozza bizonyos túl erős orrspray -k használatát.

Szerhasználat:

A horkoló gyógyszereket általában orron keresztül veszik be. Eközben enyhe irritációt vagy bizsergést érezhet. Azonnal vigyázzon rá, és a jövőben csökkentse az orrüreg használatát kábítószerekhez. Mivel ez az enyhe érzés orrvérzéssé válik.

Ellenőrizze orvosi kabinetjét:

Az orrvérzés magasabb vérnyomást és emelkedett pulzusszámot is kísérhet. Ez gyakori forgatókönyv lesz, ha szorongásos rohamban vagy magas vérnyomásban szenved. A hipertónia még egy a listán. Ha ez tartós probléma, ellenőrizze az orvosi szekrényben az antikoagulánsokat, amelyek a kiegészítők és az orrvérzés okai lehetnek. Az olyan gyógyszereket, mint az aszpirin vagy a warfarin, ki kell zárni, hacsak orvosilag nem írják elő.

Irritáció:

Közvetlenül az orrvérzés előtt néha vicces érzés, szárazság vagy szúró érzés lehet. Ez biztosan orrvérzéshez vezet, ezért készüljön fel, és tartson kéznél egy jégcsomagot.