Hogyan gyakoroljuk a Jnana jógát?

A jóga az ősi hindu filozófia része. Számos különböző útja van, amelyek megvilágosodáshoz vagy a test javulásához vagy a lelked helyreállításához vezetnek. A jóga nyugalmat ad nekünk, sőt segít lelkünknek magasabb szintre lépni. A különböző emberek azonban különbözőképpen reagálnak a különféle jógikus utakra.

Hogyan gyakoroljuk a Jnana jógát

Mi a Jnana jóga??

A Jnana jógát Gyaana jógának is nevezik. Ez az egyik a négy jógikus út közül, amelyekről a hindu írások beszélnek. A Geeta arról beszél, hogy felhasználhatja saját testének és képességeinek ismereteinek bővítésére. A „Jnana” szanszkrit nyelven tudást jelent. Ez a jógikus út a nonualizmus hindu elvén alapul. Fő elve az „Advaita Vedanta”. Az „Advaita” nemdualitást jelent, a „Vedanta” pedig a védikus tudást jelenti. Vashishtha, Adi Shankara, Ramana Maharshi és Nisargadatta Maharaj a Jnana jóga legfőbb tanítói.

Mi a Jnana jóga definíciója??

A Jnana jóga a három klasszikus jógafajta egyike, és „meditációs jóga” -nak nevezik. Advaita Vedanta szerint. A Jnana jógát úgy határozzák meg, mint az „abszolút tudatosság tudatosságát”, amelyet tanulmányozással és meditációval lehet elérni.

Jnana jóga módszerek és szakaszok:

A gjána jóga az egyik közvetlen út a megvilágosodáshoz vagy az önmegvalósításhoz. Segít azonosítani, hogy valakivel valójában mi történik. Segít elkülöníteni az igazságot a hazugságoktól. Ennek az útnak három fő szakasza van.

  • Az első szakasz az ún Sravanam, ami szó szerint hallgatást jelent. Ebben a szakaszban a guru a helyes útra tereli tanítványait. Ő tanítja tanítványait a Védákban említett összes tanításra, míg a diákok hallgatják és asszimilálják guruk minden tanítását. Az ösvény nagy gurujai által használt történeteket és analógiákat többször rögzítették és elmesélték!

  • A második szakasz az ún Mananam, ami szó szerint azt jelenti, hogy a fejedben tényeket szemlélünk vagy ellenszolgáltatunk. Ebben a szakaszban a tanuló, aki most mindent megtanult gurujától, megpróbál reflektálni ezekre a tanításokra. Megfigyel, elgondolkodik, majd levonja saját következtetéseit.
  • A harmadik szakasz az ún Nididhyasana, ami szó szerint meditációt jelent. Ebben a szakaszban a tanuló meditál, és ez az Igazságba való kitáguláshoz vezet. A diák meditál guru Brahman tanításain és elméjének tükröződésein.

Hogyan gyakoroljuk a Jnana jóga meditációt?

  • A gjána jóga nem egy adott dogmán alapul, amit a guruk tanítanak, és amit meg kell tanulnod. Ez egy módja annak, hogy felfedezd az igazságot és megértsd magad. A gjána jóga azt mondja, hogy az igazság megköveteli a következetességet. Mert ami megjelenik, majd eltűnik, nem tekinthető abszolútnak. A következetesség segít megkülönböztetni az igazságot és Maya illúzióit ”.
  • Igaz, hogy a folyamatosan változó külsőségekben is rejtőzik valami igazság! De a Jnana jóga célja csak az abszolút igazság felfedezése. Ennek a célnak a teljesítéséhez folyamatosan megkérdőjelezi önmagát. Arra kér, hogy ne nézd a folyamatosan változó tapasztalataidat, hanem jegyezd meg az állandó viselkedésedet.
  • Figyelni kell arra, ami minden tapasztalatodhoz elengedhetetlen. Mi az egyetlen kapcsolat mindegyik között? A legfontosabb, hogy megkérdezi magától: „Ki vagyok én?”
  • Ahhoz, hogy felkészüljön a Brahman tanításainak elfogadására, a gjána jóga tanítványának először meg kell szereznie az üdvösség négy eszközét vagy a „Sadhana Chatushtaya” -t. Ezek közé tartozik a „Viveka” vagy a jó és a rossz megkülönböztetésének képessége, a „Vairagya” vagy a közömbösség és elszakadás mindattól, ami világi, a „Shad sampat” vagy az élet hat erénye és a „Mumukshutva”, vagy a felszabadító vágy vagy a moksha.
  • A „Shad Sampat” vagy az élet hat erénye magában foglalja a lelki békét, az érzékszervek ellenőrzését, minden tevékenységről való lemondást a szórakozás, a kitartás, a hit és a teljes koncentráció vagy összpontosítás érdekében.

Miután a diák elsajátította ezt a négy eszközt, készen áll a Jnana jóga útjára. A hagyományos jógával ellentétben, amely fizikai gyakorlatokat is magában foglal, a Jnana jóga megköveteli, hogy fizikailag és pszichológiailag megszabaduljon a világ hétköznapi aspektusaitól. A megvilágosodás eléréséhez szükséges időtartam nincs rögzítve. Míg egyes véghezvitt elmék csak néhány napot igényelnek, mások évekbe telnek, amíg befejezik ezt az utat a tudáshoz. A Jnana jóga végső célja, hogy elérjen egy olyan pontot az életben, ahol megszabadulhat önmaga illúziójától és nyitott az igazság felfogására.