Patanjali jóga szútrák, magyarázva jelentésekkel

A jóga a gyakorlás egyik kiemelkedő formája, amely nemcsak testünket, hanem elménket és lelkünket is táplálja. A jóga óriási népszerűségre tett szert a 21. században, és minden nap hallunk a jóga valamilyen új formájáról. De hallottál már a jóga szútrákról? Tudta, hogy a jóga gyökere i.sz. 400 -ban van, vagy még azelőtt? Sage Patanjali a jóga tudását a régebbi hagyományokból szintetizálta és rendszerezte a Patanjali Yoga Sutras című könyvében..

Ez 196 szútra gyűjteménye, amelyeket további 4 fejezetbe soroltak, nevezetesen a Samadhi Pada, a Sadhana Pada, a Vibhuti Pada és a Kaivalya Pada, és a jóga 8 végtagja körül forog, ami az elmélet és a gyakorlat részletes leírása. a jógából. A 40 indiai nyelvre és 2 nem indiai nyelvre lefordított Patanjali jóga-szútrák a középkor legmagasabb fordított könyvei. Ebben a cikkben a jóga 8 jelentős végét tárgyaltuk. Íme a jóga szútrák magyarázata.

A Patanjali jóga szútrák jelentéseivel magyarázva

Mi a Patanjali jóga szútra?

Mik a jóga szútrák? és mi az a Patanjali jóga szútra? Itt elmondjuk! A Patanjali jóga -szútra 196 indiai aforizma összeállítása a jóga elméletéről és gyakorlatáról. A bölcs Patanjali állította össze 400 -ban, a szútrákat róla nevezték el, ezért Patanjali jóga -szútráinak nevezik. A szútrákat 4 fejezetbe vagy Pada -ba sorolták, nevezetesen – A Samadhi Pada, Sadhana Pada, Vibhuti Pada és Kaivalya Pada. Patandzsali jóga szútrái lényegében bölcsességet kínálnak az értelmes és céltudatos életvitelhez. Ez a szöveg a 12. századtól a 19. századig, azaz csaknem 700 évig viszonylag homályba esett, és Swami Vivekananda és más teozófiai vezetők erőfeszítései miatt csak a 19. század végén jött vissza. A szútrák a 20. században kerültek előtérbe, és azóta is körbejárják.

Patanjali jóga szútrák kezdőknek:

Itt található a jóga -szútrák listája, amelyekben a 196 -as jóga -szútrák Patandzsali vannak besorolva.

1. Yama (absztinencia):

patanjali jóga szútrák

A Yama szó önuralmat vagy fegyelmet jelent. Ezek a hinduizmus etikai szabályai, amelyek a jóga gyakorlásának erkölcsi követelményeinek tekinthetők. Ez a jóga szútra első része, és leírja a társadalmi viselkedést, amelyben megtalálhatóak olyan alapvető erkölcsi elvek, mint az igazság, a lopás, a kéjvágy, az erőszakmentesség, a birtoklás hiánya stb. , öröm, vidámság és nevetés.

2. Niyama (erényes szokások, viselkedések és szokások):

patanjali jóga szútrák

A jóga szútrák listájának második része a jóga értékes része, amelyet Niyama néven ismerünk. Ez azt jelenti, hogy képezze vagy fegyelmezze magát. Magában foglalja az elégedettséget, a megszorításokat, a tisztaságot, a szentírások tanulmányozását és megértését, valamint az Isten és isteni irgalmának tudatát. Ez a testi tisztaságról és az Istennek való átadásról is szól. Ezek az erények megtalálhatók a Pathanajga jóga szútrák Szadhana Pada 32. versében.

3. Asana (testtartás):

Asana (testtartás)

Az ászana a jóga harmadik része. Ez a különböző fizikai jóga testtartások gyakorlásáról szól. Tele vannak spirituális és egészségügyi előnyökkel. Megtisztítják a testet és az elmét, valamint megfiatalítják az érzékszerveket. Ez jól érzi magát, és segít abban is, hogy jobban összpontosítson arra, amit csinál. A koncentráció növelése érdekében semmi sem jobb, mint ezek az ászanák. A szútrákhoz csatolt Bhasya kommentár (maga Bölcs Patandzsali) a következő 12 testtartást javasolja gyakorolni:

 • Padmasana
 • Virasana
 • Bhadrasana
 • Szvasztikasana
 • Dandasana
 • Sopasrayasana
 • Paryankasana
 • Krauncha-nishadasana
 • Hastanishadasana
 • Ushtranishadasana
 • Samasansthanasana
 • Sthirasukhasana

4. Pranayama:

Pranayama

A pránajáma egy jól ismert jóga-szútra, amelyet a légzés szabályozásának neveznek. Mindenkinek meg kell ismernie, hogyan kell lélegezni, és hogyan tudjuk szabályozni. A prána szó alapvetően energiát jelent, és mindenhol jelen van. Átfolyik a természeten és az emberiségen, és nagyon fontos az ember fizikai és pszichológiai fejlődése szempontjából. Ez többféle módon történik, például belégzés, egy ideig a lélegzet visszatartása, kilégzés és ismét egy ideig tartó visszatartás.

5. Pratyahara:

Pratyahara

A következő Patanjali jóga -szútrákban a Pratyahara. A Pratyahara azt jelenti, hogy irányítani kell az emberi érzékszerveket. Ez akkor lehetséges, ha valaki jógát gyakorol naponta, amikor meditál, lélegzik és tartja a testtartását. Segít nekik uralni érzelmeiket és megérteni őket. A Pratyahara, amely a tudatosság felhívására utal, a jóga szútra ötödik és egyik legfontosabb kulcsa.

6. Dharana (egyágúság):

Dharana

A Dharana alapvetően azt jelenti, hogy megszabadulunk a figyelemeltereléstől, és egy adott pontra összpontosítunk. Ez a legjobb jóga szútra a koncentrációs szint növelésére. Segít jobban összpontosítani. Ez jobb tanulóvá és előadóvá tesz. és segít abban is, hogy jobban észrevegye és megfigyelje a dolgokat. A jóga hatodik része arra utal, hogy egy adott belső állapothoz kell ragaszkodni.

7. Dhyana (elmélkedés):

Dhyana (elmélkedés)

Dhyana a jóga szútra hetedik tagja, és meditációról beszél. Ez a meditáció tudatosítja a körülötted lévő világot, és segít stabil és csendes lelkiállapot elérésében. A jóga Dhyana rendszerét Lord Krisna is leírta. Ez a jóga szútrák gyakorlata segít elválasztani Mayát a valóságtól, és segít elérni a moksha célját. A Dhyana a formák és következmények szemlélését jelenti.

8. Samadhi (Unió, harmonikus egész):

Szamádhi (Unió, harmonikus egész)

A szamádhit a boldogság állapotaként is leírták. Itt az ego nem létezik, és megjelenik az egyén természete, amely tiszta és ártatlan. Valóban gyönyörű, de sok odafigyelést igényel. Teljesen magába szívja az egyén tudatát, még akkor is, ha az ember tudatos marad. Ez a gyakorlat releváns a hinduizmusban, a szikhizmusban, a dzsainizmusban és a buddhizmusban.

A Patanjali jóga szútrái egy klasszikus 196 szútragyűjtemény, amelyek teljes körű útmutatást nyújtanak a jóga gyakorlásához. Bár ezek a szútrák 700 évig homályosak lettek, néhány elismert és bevált szent erőfeszítéseinek köszönhetően ismét népszerűvé váltak. Mindezek a szútrák a jóga 8 végtagja körül forognak, amint azt fentebb tárgyaltuk. A patandzsali jóga -szútrák eligazítanak bennünket a jóga gyakorlásán, amelyen keresztül a lélek spirituális fejlődése lehetséges.

Gyakran Ismételt Kérdések & Válaszok:

Q1. Összesen hány szútra van?

Válasz: Összesen 196 jóga szútra létezik. Ezeket további 4 fejezetbe vagy a padákba sorolták, nevezetesen a Samadhi Pada (51 Sutra), a SadhanaPada (55 Sutra), a VibhutiPada (56 Sutra) és a KaivalyaPada (34 Sutra).

Q2. Melyik az első jóga szútra?

Válasz: A jóga -szútrák listájából az első jóga -szútra a Most ereje. Azt mondja, most kezdődik a jóga tanulmányozása. Ez az 1. szútra „AthaYoganushashanam” egyszerű és gazdag fordítása. Ez azt mutatja, hogy a jóga-szútrák mennyire hegyesek és tömörek, amelyeket évszázadokkal ezelőtt állítottak össze, és a mélyreható ismereteket egyetlen szálban lepárolják..

Q3. Mi az 5 Yama?

Válasz: A Yama a jóga első tagja. Az 5 Jama, amelyet Patanjali a Jóga Sutra 2.30 -ban leírt:

 • Ahimsa, ami erőszakmentességet jelent
 • Satya, ami igazságot és nem hamisságot jelent
 • Az Asteya azt jelenti, hogy nem lop
 • A Brahmacharya tisztaságot és szexuális visszafogottságot jelent
 • Az aparigraha nem birtoklást jelent