10 legjobb otthoni gyógyszer a korpásodás eltávolítására!

A korpásodás bosszantó probléma, amely szinte mindenkit megtámadhat! A felnőttektől a gyermekekig mindenki áldozata lehet ennek a fejbőr -rendellenességnek. Ha elviselhetetlen viszketés a probléma egyik oldala, akkor a kínos fehér pikkelyek a válladra hullnak! Mielőtt durva vegyszerekkel kenné be a fejbőrt, javasoljuk, hogy próbálja ki ezeket a biztonságos otthoni gyógymódokat a korpásodás ellen!

Otthoni jogorvoslatok a korpásodás ellen

Ezzel együtt eligazítjuk Önt, hogy miért hajlamos a fejbőrére a korpásodás, és mi okozza ezt a problémát, valamint a típusokat és a stádiumokat. Ennek megértése csökkentheti a hámlás esélyét a jövőben. Tehát, ha szívesen csikorgó, tiszta, pelyhes fejbőrt szeretne elérni, olvasson velünk!

Mi az a Korpásodás?

A korpásodás olyan fejbőr állapot, amelyben pikkelyes foltok jelennek meg a bőr felső rétegén. Ezt egy Malassezia nevű gomba okozza, és olyan észrevehető tünetekkel jár, mint a fehér pelyhek, viszketés és gyulladás (1). A fejbőrrel együtt, ha ez a probléma a test más területeit érinti, például a szemöldökét, a mellkasát vagy a szemhéját, akkor seborrheás dermatitisz.

Mi okozza a korpásodást?

Tévedés azt állítani, hogy a korpásodást a rossz higiénia okozza. Ehelyett számos tényező okozza, mint például az életmód, az étrend, a termékek és az egészségügyi állapotok. Íme a fő bűnösök e hibás probléma mögött:

Mikrobiális tényezők:

1. Gombás fertőzések: A korpásodás egyik fő oka a Malassezia nevű gombafajta. Fejbőrünk faggyúján gyarapodnak, és olajsavakká bontják. Ha érzékeny erre a melléktermékre, azaz olajsavra, akkor a sejtnövekedés megduplázódik, hogy eltávolítsa az irritáló anyagot. Ez hámló pelyhekhez vezet a fejbőrön, korpásodásnak (2)

2. Bakteriális inváziók: A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a baktériumok, mint a Propionibacterium acnes és a Staphylococcus epidermidis a legnagyobb mértékben hozzájárulnak a korpásodáshoz, mint a gombák. A szervezet szintjének egyensúlyhiánya fehér pelyheket okoz a fejbőrön (3).

Egyéb tényezők:

3. A fejbőr állapotai: Ha a fejbőr leesik, vagy túl zsíros vagy túl száraz, akkor a korpásodás valószínűsége megnő..

4. Szabálytalan samponozás: Ha nem mos rendszeresen hajat, a fejbőr eltömődhet a nem kívánt szennyeződésekkel, az elhalt sejtekkel és a felesleges olajokkal. Ez tökéletes környezetet teremthet az élőlények növekedéséhez és szaporodásához.

5. Stressz: A stressz közvetlen hozzájárul a korpásodáshoz. A szorongás és az idegesség érzése gyengítheti az immunrendszert, és megnehezíti a szervezet számára az idegen inváziók elleni küzdelmet.

6. Termékekkel szembeni érzékenység: Ha a fejbőr allergiás a hajápolási termékekre, nagy a valószínűsége annak, hogy a korpásodás áldozata lesz. Ezenkívül a fejbőrön lévő termékek felhalmozódása eltömítheti a pórusokat, ami a fejbőr fertőzéséhez és pelyhekhez vezethet.

A korpásodás típusai:

A korpásodásnak két fő típusa van, mindegyiket a fejbőr adott állapota okozza. Ezek megismerése segít abban, hogy megfelelő lépéseket tegyen a probléma kezelésére.

1. Száraz korpásodás:

Ennek oka a fejbőr nedvességtartalmának kimerülése, ami szürkésfehér pelyhekhez vezet a fejbőrön. Ebben a viszkető állapotban a mérleg folyamatosan leesik a vállára, valahányszor megvakarta a fejét vagy a haját.

2. Olajos korpásodás:

Ezt a korpásodást akkor okozza, ha a fejbőr felesleges faggyút termel, amely reagál a fejbőrön lévő élesztővel. Az eredmény zsíros, ragadós és enyhe sárgás színű pelyhek, amelyek réteget képezhetnek a fejbőrön. Ahhoz, hogy gyorsan megszabaduljon ezektől a tünetektől, csak kifejezetten erre az állapotra tervezett terméket használjon.

Korpásodás kezelhető?

A korpásodás nem veszélyes probléma, és nem jelent jelentős egészségügyi veszélyt. Ez kezelhető, ha a megfelelő időben megteszi a korrekciós intézkedéseket. Ebbe beletartozik,

 • A korpásodás tüneteinek azonosítása.
 • A korpásodás típusának diagnosztizálása.
 • Az állapotának megfelelő sampon, krém vagy hajápolási termék kiválasztása.
 • Házi jogorvoslatok használata az élesztő fejbőrön való növekedésének szabályozására.

10 hatékony otthoni gyógyszer a korpásodás kezelésére:

A korpásodásnak számos módja van, a természetes módszerek a legbiztonságosabbak. Ezek az eljárások mindennapi összetevőkből készülnek, hogy gyorsan megszabaduljanak a viszketéstől. Javasoljuk, hogy először próbálja ki ezeket, mielőtt áttérne a kemény vegyszerekre. Olvassa el, hogy részletesen megismerje mindegyiket:

1. Citrom korpásodáshoz:

Citrom korpásodás ellen

A citrom a korpásodás egyik hatékony otthoni gyógymódja. A citromban található citromsav segít a fejbőr bőrének pH -értékének helyreállításában. Ez segít a fejbőr olajtermelésének szabályozásában, hogy gátolja az élesztősejtek növekedését. A citrom gazdag C -vitamin -forrás is, amely erős antioxidáns a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek oxidatív károsodást okoznak, és elősegítik az egészséges fejbőr kialakulását. A kókuszolaj hozzáadása, amely természetes gombaellenes szer, növelheti a citromlé hatékonyságát.

A citrom használata korpásodás ellen,

Szükséged lesz:

 • Citromlé – néhány csepp.
 • Kókuszolaj – 2 evőkanál.

Felkészülési idő: 2 perc.

Elkészítés és használat:

 • Keverjük össze a citromlevet kókuszolajjal.
 • Egyenletesen vigye fel az érintett területekre.
 • Masszírozza jól 2-3 percig.
 • Hagyja rajta 20 percig.
 • Enyhe korpásodás elleni samponnal mossa le a maradékot.
 • Alaposan öblítse le vízzel.

Milyen gyakran kell használni: Hetente kétszer vagy háromszor.

2. Görögszéna a korpásodás eltávolításához:

Fenugreek a korpásodás ellen

A görögszéna egy régi, korpásodás elleni természetes gyógymód, amelyet sok indián ismer. Egy tanulmány szerint a csírázott görögszéna magvak helyi alkalmazása nagyon hatékonynak bizonyult a Malassezia Furfur (4). Ezek a magvak lecitint is tartalmaznak, amely alapvető zsír, amely hidratálja a fejbőrt és erősíti a szőrtüszőket. A görögszéna nagy mennyiségű aminosavai megakadályozhatják a korpásodás okozta szárazságot és hajhullást.

A görögszéna használata korpásodás ellen,

Szükséged lesz:

 • Áztatott görögszéna mag: ½ csésze.
 • Citromlé: 2 evőkanál.

Felkészülési idő: 10 perc (kivéve az éjszakai áztatást).

Elkészítés és használat:

 • Az éjszakára áztatott görögszéna magokat kevés vízzel őröljük.
 • Adjunk hozzá citromlevet és jól keverjük össze.
 • Vágja le a fejbőrt, és egyenletesen vigye fel az érintett területekre.
 • Hagyja rajta 45 percig.
 • Alaposan öblítse le vízzel, anélkül, hogy nyomot hagyna a terméken a fejbőrön.

Milyen gyakran kell ezt tennem? Hetente egyszer.

3. Joghurt a korpásodás megszüntetéséhez:

Joghurt megszabadulni a korpától

A korpásodás másik általánosan használt otthoni gyógymódja a túró vagy a joghurt. Ez a tejtermék nagyon hatékonyan szabályozza a fejbőr gyulladását, és nyugtatóan enyhíti a viszketést. Bár nincs szilárd bizonyíték annak bizonyítására, hogy a túró gyógyítja a korpásodást, a szakértők úgy vélik, hogy a tejsav jelenléte lehet az, ami lebontja az elhalt sejteket és tisztítja a fejbőrt. A túró kisimítja a hajat és táplálja a tüszőket is a szárazság megelőzésével.

Így használhatja ezt a természetes gyógymódot a korpásodás ellen:

Szükséged lesz:

 • Túró – 1 csésze.
 • Citromlé – 2 evőkanál.

Felkészülési idő: 2 perc.

Elkészítés és használat:

 • A túrót és a citromlevet összekeverjük, hogy sima masszát kapjunk.
 • Vigye fel egyenletesen a fejbőrére.
 • Hagyja 20-25 percig.
 • Alaposan öblítse le enyhe tisztítószerrel.
 • Öblítse le vízzel.

Milyen gyakran kell ezt tennem? Hetente egyszer.

JEGYZET: Ha nagyon száraz a fejbőre, kerülje a citromlé használatát.

4. Szódabikarbóna korpásodás ellen:

Szódabikarbóna korpásodás ellen

A szódabikarbónát gyakran használják olcsóbb alternatívaként a gyógyszeres korpásodás elleni készítményekhez. Ez egy szárítószer, amely képes felszívni a felesleges faggyút a fejbőrön, hogy csikorgó tisztán maradjon. A szódabikarbóna antiszeptikus tulajdonságokkal is rendelkezik, hogy megakadályozza a mikrobák által okozott fertőzéseket (5). Ugyanakkor ismernie kell a szer használatának veszélyeit is. A szakértők azt javasolják, hogy a szódabikarbóna túlzott használata a hajra törékenységet okozhat.

Íme az egyik módja a szódabikarbóna korpásodásnak.

Amire szüksége van:

 • Szódabikarbóna-2-3 evőkanál.
 • Meleg víz – 1 csésze.

Felkészülési idő: 2 perc.

Hogyan kell elkészíteni és használni?

 • Keverje össze a szódabikarbónát langyos vízzel, hogy sima masszát kapjon.
 • Vigye fel a fejbőr minden érintett területére.
 • Hagyja 5-10 percig.
 • Sampon gyengéd hajatisztítóval, majd kondicionálóval.

Milyen gyakran kell tennem: Egyszer vagy kétszer egy hónapban.

JEGYZET: Mindig végezzen foltvizsgálatot a szódabikarbónás maszkról, mielőtt nagyobb területre alkalmazza. Ha irritációt vagy égő érzést tapasztal, kerülje ezt a gyógymódot.

5. Multani Mitti korpásodáshoz:

Multani Mitti korpásodáshoz

A Multani Mitti vagy Fuller’s Earth egy természetes agyag, amely olajfelvevő tulajdonságokkal rendelkezik. Felszívhatja a felesleges faggyút, szennyeződéseket és szennyeződéseket, amelyek növelik a korpásodás esélyét. Ez a szer hűsítő érzést is kínálhat a fejbőrön, hogy azonnal megszabaduljon a viszketéstől és az irritációtól. A Multani Mitti arról is ismert, hogy javítja a vérkeringést a tüszők jobb oxigénellátása érdekében, és belülről erősíti azokat.

Multani Mitti használata korpásodás ellen,

Szükséged lesz:

 • Multani Mitti – 1 csésze.
 • Citromlé-3-4 evőkanál.
 • Víz – Keveréshez.

Felkészülési idő: 5 perc.

Elkészítés és használat:

 • Készítsen vékony pasztát Multani Mitti, citromlé és víz segítségével.
 • Vigye fel az egész fejbőrre.
 • Hagyja rajta 30 percig.
 • Mossa le enyhe tisztítószerrel.
 • Öblítse le vízzel.

Milyen gyakran kell ezt tennem? Egyszer vagy kétszer egy héten.

JEGYZET: Ha száraz a fejbőre, cserélje ki a citromlevet aloe verára vagy olívaolajra.

6. Aloe Vera korpásodás ellen:

Az Aloe Vera természetes gyógymódjai a korpásodás ellen

Az aloe vera kiváló természetes megoldás a korpásodás megszüntetésére. Egy tanulmány szerint az aloe vera számos antibakteriális és gombaellenes hatóanyagot tartalmaz, ami megakadályozza az élesztő- vagy baktériumsejtek szaporodását (6). Ennek az összetevőnek a gyulladáscsökkentő tulajdonságai elősegíthetik a sebek jobb gyógyulását és gyors enyhülést (7). Az aloe magas víztartalommal és proteolitikus enzimekkel rendelkezik, amelyek megakadályozzák a száraz korpásodást, ha hidratálják a fejbőrt.

Kövesse ezeket a lépéseket az Aloe for korpásodás használatához.

Amire szüksége van:

 • Természetes Aloe-vera gél-1 csésze.
 • Citromlé – 2 evőkanál.

Felkészülési idő: 5 perc.

Elkészítés és használat:

 • Adjon citromlevet a frissen kivont aloe vera gélhez.
 • Keverjük jól össze, hogy ne legyen csomó.
 • Ezt a keveréket egyenletesen vigye fel a fejbőrre.
 • Hagyja rajta 25-30 percig.
 • Mosson le egy enyhe hajatisztítót, és öblítse le vízzel.

Milyen gyakran kell ezt tennem: Heti 1-2 alkalommal.

7. Fa teaolaj korpásodás ellen:

Teafaolaj a korpásodás ellen

A teafaolaj erőteljes megoldás, amely még a legmakacsabb korpásodást is képes kezelni. Egy tanulmány szerint a teafaolaj számos gombaellenes tulajdonságot tartalmaz, ami erős hatással van a korpásodást okozó P Ovale nevű gombára.8). Ugyanez a tanulmány állítja, hogy az 5% -os teafaolajos sampon használata jelentős javulást mutatott a pikkelyek és a zsíros fejbőr csökkentésében. Hasonló előnyök eléréséhez használhatja a tiszta teafa illóolaj hígított változatát is.

Ehhez,

Szükséged lesz:

 • Teafaolaj-3-4 csepp.
 • Kókuszolaj – 2 evőkanál.

Felkészülési idő: 2 perc.

Elkészítés és használat:

 • Keverjük össze a teafaolajat kókuszolajjal.
 • Vigye fel az egész fejbőrre.
 • Hagyja rajta 15-20 percig.
 • Alaposan mossa le enyhe korpásodás elleni tisztítószerrel.
 • Öblítse le vízzel.

8. Olívaolaj a korpásodáshoz:

Olívaolaj otthoni gyógymódok a korpásodás ellen

Az olívaolaj kiváló otthoni gyógyszer a száraz korpásodás kezelésére. Bár nem kezeli közvetlenül a problémát, hordozóként működik más korpásodás elleni összetevők, például citrom, túró stb. Támogatására. Még a tanulmányok is azt sugallják, hogy az olívaolaj fokozza számos gyógynövény hatóanyagának hatékonyságát, mint a méz, tojás, ricinusolaj fejbőrrel kapcsolatos rendellenességek (9). Ha közvetlenül a fejbőrre alkalmazza, csökkentheti a töredezett hajvégeket, a szárazságot és a hajhullást.

Íme az egyik legjobb otthoni gyógyszer a korpásodás ellen:

Szükséged lesz:

 • Olívaolaj – 3 evőkanál.
 • Méz – 2 evőkanál.

Elkészítési módszer: 2 perc.

Elkészítés és használat:

 • Keverje össze a mézet olívaolajjal.
 • Vigye fel egyenletesen a korpásodással fertőzött fejbőrre.
 • Hagyja rajta 30 percig.
 • Alaposan öblítse le enyhe tisztítószerrel és vízzel.

Milyen gyakran kell ezt tennem? Kétszer egy héten.

9. Kámfor és kókuszolaj:

Kámfor és kókuszolaj korpásodás ellen

Egy egyszerű, mégis hatékony ayurvédikus orvosság a korpásodás ellen a kámforos kókuszolaj. A kókuszolaj erős gombaellenes hatóanyagokat tartalmaz, amelyek megakadályozzák az élesztő fertőzést. Lágyító tulajdonságai miatt kiváló hidratáló is a száraz és pikkelyes fejbőr kezelésére. Egy tanulmány szerint a kámfor hozzáadása minden korpásodás elleni alkalmazáshoz átmenetileg csökkentheti a fejbőr viszketését, a Sebbohreic dermatitishez társuló fejbőrbetegséget (10)

Íme, hogyan kell elkészíteni és használni ezt a természetes gyógymódot otthon:

Amire szüksége van:

 • Kókuszolaj – 1 csésze.
 • Tiszta kámfor-1-2 tabletta.

Felkészülési idő: 5 perc.

Elkészítés és használat:

 • Egy tálban melegíts fel kókuszolajat alacsony lángon.
 • Adjunk hozzá kámfort a forró olajhoz, és kapcsoljuk ki a lángot.
 • Hagyja 3-4 percig, hogy teljesen feloldódjon.
 • Ha kész, vigye fel az egész fejbőrre.
 • Masszírozza jól 5 percig.
 • Hagyja egy éjszakán át a jobb eredmény érdekében.
 • Másnap reggel mossa le enyhe samponnal.

Milyen gyakran kell ezt tennem? Kétszer egy héten.

10. Almaecet:

Almaecet a korpásodás ellen

Az almaecetet gyakran elixírként emlegetik a korpásodás kezelésére. Ez egy savas anyag, amely kiegyensúlyozza a fejbőr pH -ját, hogy megakadályozza a faggyúmirigyek működési zavarát. Az ACV szintén erős antiszeptikus szer, amely elpusztítja a fertőzéseket okozó mikrobákat, amelyek fejbőrproblémákhoz vezetnek. A szakértők véleménye szerint az ACH -ban lévő AHA -k vagy alfa -hidroxisavak képesek kezelni a fejbőr gyulladását és helyreállítani annak egészségét. Ezenkívül kiváló tisztítószer, amely eltávolítja a termék lerakódásait és feloldja az elhalt sejteket és szennyeződéseket a fejbőrön.

ACV használata korpásodás ellen,

Szükséged lesz:

 • Almaecet – 2 evőkanál.
 • Víz – 1 csésze.

Felkészülési idő: 2 perc.

Elkészítés és használat:

 • Adjon hozzá ACV -t egy csésze vízhez.
 • Most mossa meg a haját enyhe tisztítószerrel.
 • Utolsó lépésként használja a hígított ACV -t a haj öblítéséhez.
 • Ne mossa tovább.

Milyen gyakran kell ezt tennem? Kétszer egy héten.

További tippek a korpásodás megelőzésére otthon:

A fent említett otthoni jogorvoslatok használatával együtt be kell tartania ezeket a fontos tippeket is, hogy a jövőben csökkentse a korpásodást:

 • Fogyasszon kiegyensúlyozott étrendet, amely gazdag cinkben, szelénben, C -vitaminban, B6 -ban és más tápanyagokban, hogy erősítse az immunrendszert. Ez a szervezet első védelmi vonala a fertőzések ellen.
 • Kerülje az erős vegyszerek, pórusokat eltömítő termékek, például krémek és olajok használatát a fejbőrön. Ezek növelik a korpás támadások valószínűségét.
 • Mossa meg a haját enyhe korpásodás elleni samponnal legalább hetente egyszer vagy kétszer. Győződjön meg arról, hogy a fejbőr tiszta és szennyeződésektől mentes.
 • Soha ne vigyen fel kondicionálót a fejbőrére vagy a gyökereire. A zsíros formula a bőrön ül, és kiütést okozhat.
 • Tekerjen pamutzsákot vagy sálat a sörénye köré, hogy megakadályozza, hogy a por és a szennyeződés a fejbőrön üljön
 • Ha az otthoni jogorvoslatok nem működnek, próbálja ki a gyógyszertári gyógyszeres samponokat, amelyek szalicilsavat, cink -piritiont stb. Tartalmaznak. Általában biztonságosak és hatékonyak.
 • Ha a tünetek továbbra is fennállnak, forduljon bőrgyógyászhoz, hogy szakértői kezelést kérjen.

A korpásodás jelei:

Annak ellenőrzésére, hogy a fejbőr reagál-e a korpásodás elleni otthoni jogorvoslatokra, figyeljen a következő jelekre:

 • Kevesebb viszketés a fejbőrön, mint korábban.
 • Csökkentse a pelyhek és az elhalt bőr súlyosságát.
 • Szabályozott faggyú a fejbőrön.
 • A bőrpír és a gyulladás uralkodik.

Végső gondolatok:

Ha észrevette ezeket az eredményeket, akkor ez egyértelműen jelzi, hogy jó úton jár. A korpásodás könnyen kezelhető, ha azonosítja és időben intézkedik. Ha nem nagyon súlyos, ahol orvosi segítségre van szüksége, a korpásodás legtöbb esetben otthon is kezelhető. Rendszeresen követnie kell a jogorvoslatokat és tippeket, hogy észrevehető különbséget észleljen, és végleg megszabaduljon a „pelyhes” problémától!


Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/probotmusic.com/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47

  Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/probotmusic.com/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80