7 Hatékony Hasta mudra az egészség gyógyítására

A jóga Kundalini formájában a kezünket tekintjük a reflexzónának. A kezünk különböző területei testünk különböző részeinek és agyunk különböző területeinek felelnek meg. Ha nyomást gyakorol ezekre a kézzónákra, vagy serkenti ezeket a pontokat nyomással vagy gyengéd masszázzsal, az különböző hatásokat gyakorol a testére, amelyek az egészség javulásához és a betegségek gyógyulásához vezethetnek. Bizonyos értelemben a kezed az egész tested miniatűr formáját képviseli, ez az egyik fő oka annak, hogy manapság olyan gyakran gyakorolják a kéz- és lábreflexológiát. Itt találhat részletes információkat a Hasta mudrákról az egészség gyógyítása érdekében.

Erőteljes jóga kézi mudrák az egészség gyógyítására

A gyógyító mudrák ereje és átalakítása:

Ez az itt bemutatott cikk a gyógyító mudrák hatásmechanizmusairól és ezeknek a gyógyításra gyakorolt ​​hatásairól szól a gyakorló jólétére. Olvassa el alább, ha részletesebb részleteket szeretne megtudni a gyógyításra alkalmas mudrákról.

Kézi mudrák jóga ászanákkal:

A kézi mudrákat leggyakrabban mély légzési gyakorlatokkal kombinálják, más néven pránajáma. A Hasta mudrákat bizonyos ászanákkal is kombinálhatjuk. A mudrákról kiderült, hogy nagyon hatékonyak a holisztikus egészség megteremtésében; testileg, lelkileg és szellemileg is.

Nadi rendszer:

Ha mérsékelt intenzitású nyomást gyakorol a tenyér és az ujjhegy egyes pontjaira, az adott energiapályák vagy Nádis (idegek) aktiválásához vezet. A nádik olyan csatornák hálózata vagy mátrixa, amelyek átszövik fizikai idegeinket, agyunkat és a test csakráit. Az egészséges Nadi -rendszer fontos az egyén általános egészsége szempontjából. Körülbelül 72 000 nadi van a testünkben, ebből 14 a fő. A Sushumna, Pingala nadi és az ida nadi a legfontosabbak.

Kézi mudrák:

A kézi mudrák elősegítik a harmonikus egyensúlyt a különböző elemek között: tűz, föld, víz, levegő és űr. Tehát egyik elem sem létezik feleslegben és hiányban sem. Az előadó kézmudrák az energiát a test felső csakrájába irányítják, és ezáltal segítenek kapcsolatot teremteni a test összes koshája között.

Ezenkívül a kezeidnek kell a karmádat hordozni, az ujjaidnak pedig a hatalmad. Tehát a kézi mudrák teljesítménye kapcsolatot teremt a práni energia és az univerzális energia között.

Jóga kézi gyógyító mudrák és előnyei képekkel:

Amikor a mudrákról van szó, amelyek gyógyító erejűek a testben, az alábbi 7 mudrát támogatják az energiaszint növelése és a jó egészség megőrzése érdekében.

Ezeket nagyon könnyű elvégezni, és bármikor, bármilyen módon megteheti minden egyéb korlátozás nélkül. A mudrák gyógyító ereje ülve, állva, utazva vagy gyalogolva is teljesíthet. De a legjobb egészségügyi eredmények érdekében a legtöbb ember, és mi is inkább a lótusz jóga pózot (padmasana) vagy a Sukhasana vagy Vajrasana.

1. Gyan Mudra a gyógyító erőért:

Gyan Mudra a gyógyító erőért

Hogyan kell csinálni:

Üljön békésen lótusz testtartásban, tartsa a kezét a térdén, majd érintse meg a hüvelykujj hegyét mutatóujjával, és a fennmaradó három ujját tartsa szabadon, akár egyenesen, akár közel.

Előnyök az egészség felé:
 • Ez a Gyan kéz mudra segít ellazítani az elmédet és javítja a koncentrációs képességet.
 • Élesen és okosan tartja az agy erejét.
 • Meggyógyíthatja az álmatlanságot (alvásképtelenséget)
 • A rendszeres gyakorlatok elkerülhetik a stresszt és a depressziót.

2. Gyógyító Mudra Vayu:

Vayu Mudra

Hogyan kell csinálni:

Hajtsa a mutatóujját a tenyér felé, mint a fenti képen, és nyomja meg a hüvelykujjával. És a három ujj többi része a lehető legnagyobb mértékben nyújtódik.

Előnyök:
 • Ez a jóga mudra kiküszöböli a túlzott gázt a testedből
 • Megkönnyebbülést okozhat a levegő elemekkel kapcsolatos problémákban, például puffadás, székrekedés, nyaki spondylitis, ízületi gyulladás stb..

3. Prithvi Mudra a gyógyításért (Mudra Of Earth):

Prithvi kézi mudrák a gyógyításhoz

Hogyan kell csinálni:

Először is érintse meg a gyűrűsujja hegyét a hüvelykujj hegyével, majd nyomja meg mindkét ujját egymással, majd a többi ujját tartsa kinyújtva.

Előnyök:
 • Ez a mudra gesztus kiegyensúlyozza a Föld elemét a testedben.
 • Javítja a testsúlyt, a vérkeringést, az emésztést és a vitaminhiányt.

4. Agni Mudra (Tűz mudra):

Agni Mudra a gyógyulásért

Hogyan kell csinálni :

Ez a mudra kapcsolódik a tested tűz eleméhez. Zárja be a gyűrűsujjat a tenyér felé, és nyomja meg a második phalanxot hüvelykujjával, és az ujjak többi része tartsa kifelé, mint egyenesen. A legjobb eredmény érdekében kora reggel üres gyomorral végezze el. Azok, akik savasságban szenvednek, nem teszik ezt az Agni mudrát.

Előnyök:
 • Segít csökkenteni a szervezet koleszterinszintjét, csökkenti a zsírokat, javítja az anyagcserét és erősíti az immunrendszert.

5. Jal Mudra (Varuna Mudra/ Mudra of Water):

Jal MudraHogyan kell csinálni :

Ezt nagyon egyszerű követni, és az alapvető jóga mudrát is. Egyszerűen érintse meg a kis ujjhegyet a hüvelykujj hegyével, és ne nyomja meg az ujjait, majd a többi ujját tartsa egyenesen, mint a fenti képen. Az előnyös helyzet keresztezett ülés.

Előnyök:
 • Javítja a vérkeringést, csökkenti a testfájdalmakat.
 • Segít visszaállítani az ízérzéseket és csökkenti a szájszárazságot.

6. Shunya Mudra (az üresség mudra):

Shunya Mudra (az üresség mudra)

Hogyan kell csinálni :

A középső ujj első falanxját hüvelykujjjal kell megnyomni.

Előnyök:
 • Segít az ENT (fül, orr, nyelv) problémák, szédülés és mozgászavarok esetén.

7. Prána gyógyító mudra (az élet mudra):

Prána gyógyítás (az élet mudra mudra)

Hogyan kell csinálni :

Először hajlítsa meg a kisujját és a gyűrűsujját, majd érintse meg a két ujj hegyét a hüvelykujj hegyéhez.

Előnyök:
 • Energikusabbnak érzi magát, és hozzájárul a szervezet immunitásának fokozásához is.
 • Ezzel megelőzhető a fáradtság
 • Gyógyítsa meg a szemproblémákat és növelje a szem erejét.

A fenti cikk tartalmazza az összes kulcsfontosságú részletet azzal kapcsolatban, hogy a Mudras hogyan segíthet Önnek azáltal, hogy részletesen elmagyarázza cselekvési módszereiket..