26 legjobb lázas hólyag (herpesz) otthoni gyógymódok: okok és tünetek

Volt már nálad hidegrázás vagy láz hólyag? A Herpes Simplex vírus (HSV-1) okozza, a herpesz vagy láz hólyagok apró, folyadékkal töltött hólyagok, amelyek általában a száj körül vagy az ajkak egyik oldalán jelennek meg (1). Egy kéreg képződik felettük, amint a hólyag felrobban. Függetlenül a láthatóságtól, a lázhólyagok fertőzőek, és szoros kapcsolaton keresztül egyik személyről a másikra továbbítják.

Bár a legtöbb herpesz két -négy héten belül magától elmúlik, a tünetek zavaróak lehetnek. De kipróbálhatja az ebben a cikkben említett természetes gyógymódokat, ha le akarja rövidíteni a lázhólyag időtartamát és csökkenti a kiújulás esélyét.

Olvasson tovább, ha többet szeretne megtudni az okokról, tünetekről, orvosi kezelésekről és megelőző tippekről a lázhólyagok kezelésére.

Otthoni gyógymódok lázas hólyagok (ajakherpesz) ellen

A legjobb otthoni gyógymódok lázas hólyagra (ajakherpesz) az ajkakon:

A lázhólyagok megszabadulására szolgáló otthoni jogorvoslatok kiváló módja lehet a lázhólyagok további terjedésének megakadályozására. Forduljon orvoshoz, hogy vírusellenes gyógyszereket írjon fel a gyorsabb eredmények érdekében, ha a herpesz a házi gyógymódok használata után is fennáll.

1. Citromfű:

A citromfű vagy a melissa officinalis olaj természetes gyógymód a vírusellenes tulajdonságokkal rendelkező lázhólyagok ellen, amelyek segítenek gyorsan meggyógyítani a lázhólyagokat a fertőzés okozó vírus hatékony eltávolításával (2).

Hozzávalók:

 1. Citromfű olaj.
 2. Egy pamut törlőkendő.

Eljárás:

 • Egy vattapamaccsal vigye fel az olajat közvetlenül a herpeszre.
 • Hagyja az olajat természetes módon kiszáradni.
 • Várjon 15-20 percet, mielőtt leöblítené az olajat a bőréről.
 • A gyógyszer napi háromszori alkalmazása hatékony lehet.

2. Jég:

A jég hatékony lázcsillapító kezelés otthon, mivel csökkenti a véráramlást az érintett területen, segítve a gyulladás kezelését. Bár a jég minimalizálja a fájdalmat a területen, nem állandó megoldás, és semmilyen módon nem befolyásolja a vírust.

Hozzávalók:

 1. Jég.
 2. Törülköző.

Eljárás:

 • Fogja meg a jeget és csomagolja be egy törülközőbe.
 • Óvatosan helyezze a jégbe csomagolt törülközőt a herpeszre.
 • Hagyja a seb helyén körülbelül 5–15 percig.
 • Ne feledje, hogy ne tegyen jeget közvetlenül a bőrére, és törülközővel csomagolja be.

3. Kókuszolaj:

A kókuszolaj erős mikrobiális tulajdonságai miatt az egyik legjobb otthoni gyógyszer lázas hólyagok kezelésére (3). Segít a vírus megszüntetésében a laurinsav segítségével, amely az olajban található triglicerid (4). A kókuszolaj nem lehet az egyetlen megoldás, és kiegészítheti a hatékonyabb gyógyszereket.

Hozzávalók:

 1. Egy pamut törlőkendő.
 2. Kókuszolaj.

Készítmény:

 • Közvetlenül kókuszolajat vigyen fel, ha úgy érzi, hogy a herpesz kialakul.
 • Hadd maradjon ott.
 • A hatékony eredmény érdekében óránként vigyen fel kókuszolajat.

4. Illóolajok:

Az illóolajok használata egyre népszerűbb az összes előnye miatt. Bár előnyös, az illóolajat nem koptató hordozóolajjal kell hígítani, amikor helyi bőrkezelésként alkalmazzák. Ha az illóolajat nem hígítják, az tovább fokozhatja a herpesz kialakulását, és ronthatja a helyzetet.

5. Teafaolaj:

Amikor megfázás kezelésére törekszik, a teafaolaj vírusellenes, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságai jól jöhetnek. A 2009 -ben végzett tanulmány szerint a teafaolaj erős vírusellenes hatást fejt ki a HSV -re.5). De több kutatás indokolja a teafaolaj hatékonyságának bizonyítását, mivel ez a kutatás izolált mintákon történt.

Hozzávalók:

 1. Néhány csepp teafaolaj.
 2. 11/2 evőkanál kókuszolaj.
 3. Egy pamut törlőkendő.

Eljárás:

 • Vigye fel a hígított teafaolajat a területre lázas hólyaggal, pamut törlővel.
 • Hadd maradjon.
 • Az irritáció elkerülése érdekében kerülje a teafaolaj napi több mint kétszeri használatát.

6. Borsmentaolaj:

Egy másik illóolaj, amely antiszeptikus tulajdonságaival megakadályozza a herpesz terjedését. A 2003 -as laboratóriumi vizsgálat szerint a borsmentaolaj megnyugtathatja az aktivált herpesz törzs tüneteit.6).

Hozzávalók:

 1. Néhány csepp borsmentaolaj.
 2. Egy evőkanál hordozóolaj.
 3. Egy pamut törlőkendő.

Eljárás:

 • Vigye fel a hígított borsmentaolajat a herpeszre, amint úgy tűnik, hogy megakadályozza az eszkalációt.

7. ánizs olaj:

Az ánizsolajat egy ánizs növényből nyerik ki, amely segít gátolni az ajakherpesz kialakulását, egy 2008 -as tanulmány szerint (7). Ezenkívül az ánizsolaj vírusellenes tulajdonságai a béta-kariofilén nevű vegyi anyagból származnak, amely gátolja a vírus fejlődését és növekedését, egy in vitro vizsgálat szerint (8).

Hozzávalók:

 1. Néhány csepp ánizsolaj.
 2. Egy kanál hordozó oi.
 3. Egy pamut törlőkendő.

Eljárás:

 • Vattapálcával vigye fel a hígított illóolajat az érintett területre.

8. Oregánóolaj:

Az egyik legnépszerűbb lázcsillapító otthoni jogorvoslat, amely működik, az oregánóolaj. Az 1996 -ban végzett tanulmány szerint (9), az oregánóolaj hatása a HSV -re jelentős volt. Ezenkívül egy újabb tanulmány szerint a sok aromás növényben található karvakrol vegyület vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek az oregánóolajban is megtalálhatók.10).

Hozzávalók:

 1. Néhány csepp oregánóolaj.
 2. Egy evőkanál hordozóolaj.
 3. Egy pamut törlőkendő.

Eljárás:

 • Vigye fel a hígított oregánóolajat a herpeszre, hogy csökkentse a gyulladást és a méretet.

9. Kakukkfű olaj:

Egy laboratóriumi vizsgálat szerint a kakukkfűolaj vírusellenes hatást fejt ki a HSV -re, mivel erős hatóanyag (11). Bár a kakukkfűolaj hatékony lehet, a vírus újraaktiválódhat, ha a kiváltó ok továbbra is fennáll, legyen az hosszabb napsugárzás, stressz vagy láz.

10. Gyömbér olaj:

A gyömbér olaj olyan összetevőket tartalmaz, amelyek természetesen segítenek megszabadulni a herpesz tüneteitől (12). A hígított gyömbérolaj helyi alkalmazása gyógyítja a megfázást, enyhíti az irritációt, és melegen hat a bőrön. Feltétlenül hígítsa fel a gyömbér olajat bármilyen hordozóolajjal, hogy kihasználja az előnyöket.

11. Kamillaolaj:

A kamillaolaj hatékonyan kezeli a HSV gyógyszerrezisztens törzseit azáltal, hogy potenciális vírusellenes szerként működik (13). Amint úgy érzi, hogy a herpesz kezd kialakulni, vigyen fel hígított kamillaolajat, hogy hatékonyan kezelje és megnyugtassa a bőrt. A legjobb, ha a kamillaolajat hígítjuk, hogy elkerüljük a reakciókat.

12. Szantálfaolaj:

Egy tanulmány szerint a szantálfaolaj olyan összetevőket tartalmaz, amelyek segítik a herpeszvírus kezelését, valamint jellegzetes és erős illatát.14). Ha szantálfaolajat használ a herpesz kezelésére, győződjön meg róla, hogy hígítja hordozóolajjal, amely segít megbirkózni az erős illattal..

13. Eukaliptuszolaj:

A laboratóriumban végzett sejtszerkezeti vizsgálatok szerint eukaliptuszolaj használatával csökkentheti a herpesz súlyosságát (15). Mindig ajánlott hígítani az eukaliptusz olajat, mielőtt felkenjük a herpesz helyére. Ügyeljen arra, hogy ne használja ezt a gyógyszert naponta négyszer.

14. Édesgyökér:

Az édesgyökér segít gyorsan meggyógyítani a megfázást, és gyorsan népszerűvé válik. Egy tanulmány szerint az édesgyökérben található antiherpetikus hatás segít megbirkózni a láz-hólyagokat okozó vírussal, egy tanulmány szerint (16).

Ezenkívül a glicirrizin nevű vegyület segítségével gátolja a vírus növekedését és replikációját (17). Ezen túlmenően, a herpesz gyógyulási folyamata vazelinnel kombinálva fokozódik.

Hozzávalók:

 1. Egy evőkanál édesgyökér por.
 2. Két evőkanál vazelin.

Eljárás:

 • A hozzávalókat egy tálba tesszük, és jól összekeverjük.
 • Vigye fel a keveréket a herpeszre, és hagyja ott.
 • Használja ezt a gyógyszert néhány óránként a megkönnyebbülés érdekében.

15. Boszorkány mogyoró:

Egy tanulmány szerint a varázsmogyoró segít csökkenteni a gyulladást és hatékonyan küzd a herpeszvírus ellen.18). A boszorkány mogyoró is segíti a gyógyulási folyamatot azáltal, hogy kiszáradja az érintett területet összehúzó tulajdonságaival. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságaival is segít csökkenteni a lázas hólyagokkal járó fájdalmat és duzzanatot (19).

Hozzávalók:

 1. Pamutgolyó.
 2. Boszorkány mogyoró oldat.

Eljárás:

 • Tiszta vattacsomóval vigye fel a varázsmogyoró oldatot a herpeszre.
 • Hagyja teljesen megszáradni.
 • Használja ezt a gyógyszert naponta egyszer vagy kétszer a hatékony eredmény érdekében.

Vigyázat: Végezzen foltvizsgálatot a könyöke közelében, hogy kizárja a boszorkánymogyoró allergiás reakcióit.

16. Almaecet:

Az almaecet antimikrobiális és antibakteriális tulajdonságai segítenek megszüntetni az ajak természetes hidegrázását (20). Segít eltávolítani a herpeszfájást, amint elérik a hegesztési stádiumot, és megakadályozza a fertőzés tovább fokozódását.

Hozzávalók:

 1. Pamut törlőkendő.
 2. Egy evőkanál almaecet.

Eljárás:

 • Tiszta vattapálcikával vigye fel az ACV -t a herpeszre.
 • Használja ezt a gyógyszert naponta háromszor a hatékony eredmény érdekében.

Vigyázat: Az ACV savas tulajdonságai bőrirritációt okozhatnak, ha nagy mennyiségben használják.

17. Kanuka Honey:

A kanuka méz Új -Zélandon őshonos, és a virágzó kanukafa nektárból származik. A kanuka méz sebeket elősegítő és vírusellenes tulajdonságai segítenek megnyugtatni a gyulladt és irritált bőrt, amely a fertőzött lázhólyaghoz kapcsolódik (21).

Hozzávalók:

 1. ½ evőkanál kanuka méz.

Eljárás:

 • Tiszta ujjheggyel vigyen fel mézet a herpeszre.
 • Hagyja a mézet az érintett területen körülbelül 5 percig.
 • Vízzel öblítse le a területet.
 • Használja a gyógyszert naponta kétszer a hatékony eredmény érdekében.

18. Aloe Vera gél:

Nyugtató jellegével és vírusellenes tulajdonságaival az aloe vera az egyik legjobb gyógyszer az ajkak lázas hólyagjainak kezelésére.22). Ez az oka annak, hogy számos gyógymódban megtalálhatjuk az aloe verát.

Hozzávalók:

 1. Egy evőkanál friss aloe vera gél.
 2. Fültisztító pálcika.

Eljárás:

 • Tiszta vattapálcikával vigye fel az aloe vera gélt a herpeszre.
 • Hagyja megszáradni.
 • Használja ezt a gyógyszert naponta kétszer vagy háromszor a hatékony eredmény érdekében.

19. Vazelin:

A vazelin segít megelőzni a lázas hólyagokkal járó repedéseket, vérzést és fájdalmat, így az egyik legjobb módja a herpesz kezelésére. A kiszáradt bőr miatt kialakult hólyagot vazelinnel csillapítják. Ezenkívül segít csökkenteni a herpesz további kitörését a viszketés és az égő érzés csökkentésével.

20. Lizinben gazdag ételek:

A lizin egy szükséges aminosav, amelyet nem termelünk a szervezetünkben, és élelmiszerekből vagy kiegészítőkből kell beszerezni, de elengedhetetlen a jó egészséghez. Bár további kutatásokra van szükség e tekintetben, a lizin hatékony lehet a herpesz gyors gyógyításában a HSV elpusztításával, és segít kezelni a lázhólyag -tüneteket (23). Íme néhány lizinben gazdag étel:

 • Vörös hús, baromfi, sertéshús.
 • parmezán sajt.
 • Tőkehal és szardínia.
 • Tofu.
 • Tojás.
 • Spirulina.
 • Görögszéna magok.
 • Leeresztett szójababliszt, szójabab, izolált szójafehérje.

21. A krémek felett:

Íme néhány, az orvosok által felírt, vény nélkül kapható krém, amely hatékonyan kezelheti a lázas hólyagokat.

22. Rebarbara- és zsályakrém:

A kutatások szerint a vírusellenes gyógyszert, az acyclovirt helyi krém formájában általában a herpesz kezelésére használják. A rebarbara és a zsálya helyi krémje ugyanolyan hatékony lehet, a kutatások szerint (24). A gyógyulási pontszám a rebarbara és a zsályakrém esetében 6,7 nap, míg a gyógyulási idő aciklovir krém esetén 6,5 nap, a vizsgálat szerint.

23. Cink -oxid krémek:

Cink -oxid krém használatával csökkentheti a bizsergést, viszketést, fájdalmat és hólyagképződést is. A cink -oxid krémek használata lerövidítheti a herpesz időtartamát, ha helyileg alkalmazzák. Átlagosan, összehasonlítva a placebóval kezelt emberekkel, a cink-oxiddal kezelt ajakherpesz másfél nappal hamarabb megszűnt (25).

24. C -vitamin:

A C -vitamin segít felgyorsítani a herpesz gyógyulási folyamatát, mivel flavonoidokat tartalmaz. Segít megszüntetni a herpes simplex vírust, amely a lázhólyagok kiváltó oka. A C -vitamin emellett erősíti az immunrendszert, megelőzve a lázas hólyagok kialakulását a jövőben.

25. E -vitamin olaj:

Az E-vitamin olaj gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően csökkenti az ajakherpesz gyulladását, gyulladását és fájdalmát. Megelőzheti az ismétlődő vírusfertőzéseket, ha szájon át fogyasztja ezt a vitamin olajat (26).

Hozzávalók:

 1. E -vitamin kapszula.
 2. Fültisztító pálcika.

Eljárás:

 • A vattapálcával vigye fel az E -vitamin kapszula folyadékot a fájásra.
 • Hagyja megszáradni a folyadékot.
 • Használja ezt a gyógyszert naponta többször lázas hólyagok kezelésére.

26. Szódabikarbóna:

A szódabikarbóna kiszárítja a hólyagot és segít felszívni az összes savat, így az egyik legjobb házi lázas hólyagkezelés. Ezenkívül enyhíti az olyan tüneteket, mint a lázas hólyagokkal járó viszketés.

Hozzávalók:

 1. Egy evőkanál szódabikarbóna.
 2. Víz.

Eljárás:

 • A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, sima masszát kapunk.
 • Vigye fel a pasztát az érintett területre.
 • Hagyja száradni körülbelül tíz percig.
 • Hűvös vízzel öblítse le.

A láz hólyagok okai:

Íme néhány a lázas hólyagok gyakori okai:

 • A Herpes Simplex vírus az oka annak, hogy az ember lázban, hólyagokban vagy ajakherpeszben szenved.
 • A herpesz is lázat okozhat.
 • A fertőzések szintjének emelkedése hormonális változásokkal járhat, amelyek ajakherpeszeket okoznak.
 • Extrém stressz.
 • Erős szélnek vagy extrém napfénynek való kitettség.
 • Gyenge immunrendszer.

Lázas hólyagok (ajakherpesz) tünetei:

Íme néhány tünet, amire figyelnie kell, ha lázas hólyagja van:

 • A súlyos égési sérülések növelik annak kockázatát, hogy egy személy megfertőződik a herpeszben.
 • Viszkető, égő vagy bizsergő érzés a száj vagy az ajkak körül, mielőtt hólyagot képez.
 • A buborékfólia általában kicsi és tiszta folyadékot tartalmaz.
 • Fokozatosan a hólyagok összeolvadnak, és kéreg képződik, miután áradnak. A kéreg kialakulásához nincs szükség a hólyag eltörésére.
 • Fájdalmas íny.
 • Torokfájás.
 • Láz.
 • Izomfájdalom.
 • Fejfájás.
 • Nyirokcsomó duzzanat.

Hogyan lehet megelőzni a herpesz (láz hólyagok) kialakulását:

Így megelőzheti a lázas hólyagok kialakulását.

 • Rendszeresen használja az előírt vírusellenes gyógyszereket.
 • Kerülje a bőrrel való érintkezést a fertőzött területtel vagy a személlyel.
 • Ne próbálja feldobni a fájdalmat, és rendszeresen mosson kezet.
 • Kerülje az edények vagy a fertőzött személy által használt egyéb tárgyak használatát.
 • Használja a naptejet naponta.
 • Próbáljon stresszmentes maradni.
 • Várjon, amíg a hólyagok begyógyulnak, mielőtt orális szexet szeretne.
 • A herpesz baktériumokat hordozhat és elterjesztheti a vírust, ezért cserélje ki a fogkeféjét, ha herpesz jelentkezik. Miután a seb megszűnt, jobb, ha új fogkefét vesz.

Amint azt korábban említettük, a herpes simplex vírus lázas hólyagokat vagy ajakherpeszeket okoz, amelyek zavaróak és fájdalmasak lehetnek. Bár a herpesz nagy része magától elmúlik, azonnal el kell kezdeni a kezelést, hogy elkerüljük a terjedését. Az ebben a cikkben említett lázas hólyagok otthoni gyógymódjai segítenek megnyugtatni és csökkenteni a fájdalmat. Ahhoz azonban, hogy a herpesz ne ismétlődjön meg, szorgalmasan be kell tartani a megelőző tippeket.

Jogi nyilatkozat: Az ebben a cikkben említett információk kutatásokon alapulnak, és nem helyettesítik a szakmai véleményt. A weboldal nem felelős az információk hitelességéért és azoknak a testére gyakorolt ​​hatásaiért.

GYIK:

1. Mi történik, ha nem kezeli a lázhólyagot?

Válasz: A ajakherpeszeket vagy a lázas hólyagokat legkorábban kezelni kell. Ha nem, akkor a következő mellékhatásokat okozhatják:

 • Lehetőség van egy másodlagos fertőzésre, amelyet herpeszes keratoconjunctivitisnek neveznek, ha a vírus a szemre terjed.
 • Hosszabb ideig tart a gyógyulás, ha a vírus átterjed a többi testrészre.
 • A lázas hólyagok veszélyesek lehetnek a fertőzött személy körül élő emberekre, mivel az állapot fertőző.
 • Súlyos bőrproblémákhoz vezethet, mivel a herpesz kezelése nem higiénikus és egészségtelen.

2. Mik azok a dolgok, amelyeket nem szabad megtenni, ha lázas hólyagja van?

Válasz: Íme néhány dolog, amit a lázas hólyagokkal fertőzött személy ne tegyen, miközben követi az otthoni jogorvoslatokat:

 • Tartsa távol a közvetlen napfénytől.
 • Kerülje az egészségtelen és olajos ételeket.
 • Próbáljon meg távolságot tartani a körülötte lévő emberektől, mivel ez az állapot fertőző.
 • Próbáljon stresszmentes maradni.

3. Gyakoriak -e a herpesz, és rendben van -e felpattintani őket?

Válasz: A ajakherpesz minden korosztályt érint, és elég gyakori. A felnőttek százalékos aránya, akik pozitívnak bizonyult a herpesz okozta vírusra, 90 százalék fölé becsülik. A kérdés második részének megválaszolásához nem illik a herpeszre pattanni, mert nem pattanás. A buborékcsomagolásban lévő vírus a test más részeire is átterjedhet, ha felpattan vagy felszed.