Viszkető szemek: okok, tünetek és otthoni gyógymódok

Van „homokos” érzés a szemedben? Viszketnek és szárazak? A szem viszketését allergén vagy idegen test okozza, amely a szemünkbe kerül és irritálja. A szem természetes mechanizmusa bizonyos vegyületeket szabadít fel, hogy eltávolítsa a tárgyat a szemből, ami bőrpírhoz, gyulladáshoz és viszketéshez vezet. Sokan azonban a szem dörzsöléséhez folyamodnak, ami csak ronthat a helyzeten. Ha ezen tünetek bármelyikében szenved, javasoljuk, hogy próbálja ki ezeket az otthoni gyógymódokat a szem viszketésére.

A viszkető szemek okai, tünetei és otthoni gyógymódjai

A szem viszketésének okai:

A viszkető szemeket általában egy adott anyaggal szembeni allergiás reakció okozza. Néhány legfontosabb tényező, amely hozzájárul a szem viszketéséhez:

 • Por
 • Pollen
 • Animal Dander
 • Kontaktlencse
 • Szem smink
 • Szappanok
 • Száraz szem szindróma
 • Száraz időjárás

A szem viszketésének tünetei:

Íme néhány a szem viszketésének gyakori jelei közül:

 • Erős viszkető érzés a szemhéjakon.
 • Pirosság a szemekben.
 • Duzzadt szemhéjak.
 • Szárazság.
 • Égő érzés.
 • Gyulladás a szemekben.

A szem viszketésének megelőzése:

Ha hajlamos a gyakori szemviszketésre, bizonyos óvintézkedéseket kell tennie a hosszú távú kockázatok elkerülése érdekében. Íme néhány, az orvosok által ajánlott legjobb tipp:

 • Az időjárás hozzájárulhat a szem viszketéséhez. Célszerű párásítót otthon tartani, hogy nedvesítse a levegőt.
 • Kerülje az allergéneket, amelyek viszketnek a szemekben.
 • Tedd magad szemtermékek hipoallergiás.
 • Gondoskodjon arról, hogy kiegyensúlyozott étrendet fogyasszon megfelelő mennyiségű A-vitaminnal és omega-3 zsírsavakkal..
 • Viseljen szemüveget, ha pornak vagy szennyeződésnek van kitéve.

Csodálatos otthoni gyógymódok a szem viszketésére:

1. Használjon hideg tömörítést:

Hideg borogatás

Vásárolja meg ITT

A szem megnyugtatására nincs jobb, mint hideg borogatást használni. Áztasson be tiszta ruhát jéghideg vízbe, távolítsa el a felesleges vizet, és tegye a szemére a legjobb és azonnali eredmények érdekében. Ezt a nap folyamán sokszor meg kell tenni az eredmény érdekében.

A szem viszketésének ajánlott otthoni gyógymódja a hideg borogatás használata. Ennek a kezelésnek a segítségével azonnal megszabadulhat a viszketéstől és a szem égő érzésétől. Használhat tiszta pamut törlőkendőt is. Hűtőszekrényben kell tartani egy ideig, majd 10 percig a szemen kell használni.

2. Kamillamosó:

Kamilla házi jogorvoslatok a szem viszketésére

Egy másik legjobb otthoni gyógyszer a szem viszketésére a kamilla tea. Készítsen egy csésze kamilla teát, és tegye szobahőmérsékletre. Ezt a szemek mosására kell használni, hogy biztosítsák a viszketés kezelését, és segítsenek a legjobb eredmények elérésében otthoni orvoslási módszerrel. Ezt naponta 2-3 alkalommal kell elvégezni, amíg a probléma megszűnik.

3. Uborka csodák:

Uborka

Az uborka irritációgátló és nyugtató tulajdonságai miatt tökéletes otthoni gyógyszer a szem viszketésére és irritációjára. Csökkenti a puffadtságot és a gyulladásos problémákat is. Vegyünk friss szelet uborkát, és tegyük hűtőbe egy darabig. Ezt a következő 10-15 percben mindkét szemen kell tartani. Naponta 4-5 alkalommal kell elvégezni.

4. A rózsavíz előnye:

Rózsavíz otthoni jogorvoslatok a szem viszketésére

A rózsavíz az egyik legjobb otthoni gyógyszer a szem viszketésére és öntözésére. A szemeket naponta kétszer öblítheti rózsavízzel, vagy szemcseppként is használhatja az azonnali eredmény érdekében. Az ideális eredmény érdekében használjon 4-5 cseppet mindkét szemébe. Mindig ajánlott frissen készített rózsavizet használni, vegyszerrel megtöltött víz helyett.

5. Hideg tej használata:

Hideg tej

Viszkető szem esetén az egyik legjobb otthoni termék a hideg tej. Egy tiszta vattacsomót hideg vízbe lehet áztatni, és a szemre kell tenni, ami hűsítő hatást gyakorol a szemre és enyhíti a viszketést. A maximális előny érdekében ezt naponta kétszer kell elvégezni.

6. Zöld tea:

Zöld tea otthoni jogorvoslatok a szem viszketésére

Forraljon fel két zacskó zöld teát vízben, majd tegye szobahőmérsékletre. A teazacskók forralásához használjon desztillált vizet. A szemet naponta kétszer ki kell öblíteni ezzel a mosással a viszketés kezelésére. Ez az egyik legjobb otthoni jogorvoslat a válság kezelésére.

7. Van víz:

víz otthoni gyógymódok a szem viszketésére

A bőséges vízfogyasztás a nap folyamán egy másik kiváló gyógyszer a viszkető szem kezelésére. Ez segít megőrizni a szervezet hidratáltságát. 10-12 pohár víz elfogyasztása segít a szemviszketés kezelésében.

8. Aloe Vera:

Az Aloe Vera otthoni gyógymódjai a szem viszketésére

Aloe Vera gyümölcslé mézzel és bodzavirág teával keverve, naponta kétszer szemmosóként a viszketés kezelésére. Az aloe vera és a méz hidratáló tulajdonságai enyhíthetik a szem kiszáradását, ami felelős a viszketésért. Javasoljuk, hogy ellenőrizze a szeme előnyeit és hátrányait, ha ezt a gyógyszert használja.

9. Görögszéna magvak:

Görögszéna magok

A görögszéna magját áztassa körülbelül 10 órán keresztül, majd sima pasztát készítsen belőle. A szemre alkalmazzák a következő 20 percben. Hideg vízzel mossa le a pasztát. Kövesse kétszer a maximális eredmény érdekében.

A szem a test legérzékenyebb része. Nagyon hajlamosak a könnyű sérülésekre. Óvatosan kell eljárnia, mielőtt kipróbálná ezeket az otthoni gyógymódokat a szem viszketésére, mivel ezek az összetevők némelyike ​​vagy mindegyike nem felel meg az Ön állapotának. E kezelések egyikét sem hagyják jóvá az orvosok, és ezek egyszerű, régi iskola otthoni gyógymódjai. Ajánlatos megfogadni az orvos tanácsát, hogy megismerje ezen módszerek pozitív és veszélyes tulajdonságait.

GYIK:

1. Mi a száraz szem szindróma?

A száraz szem szindróma, amint azt a név is jelzi, olyan állapot, amelyben a szem alacsony kenése vagy hiánya van. Ez súlyos irritációt és viszketést okozhat a szemekben, különösen, ha pislog. A száraz szemeket speciális kenőcseppekkel kezelik, amelyek hidratálják a szemet. Ennek a szindrómának a figyelmen kívül hagyása a szem hegesedéséhez és látásvesztéshez vezethet.

2. Miért viszket gyakran a szemem sarka?

A szem viszkető sarkai valószínűleg allergiás reakciók bizonyos termékekre. Szárazságot is jelezhet a területen. Ha gyakran tapasztalja ezt a problémát, tartózkodnia kell a szeme dörzsölésétől, ami csak súlyosbíthatja a tüneteket. Használjon tiszta, nedves törlőkendőt, hogy lágyítsa a területet, és enyhítse a viszketést. Az orvos bizonyos szemcseppeket is javasolhat az állapot kezelésére.

3. Miért viszket a szemem éjszakánként?

Bár nincs konkrét ok arra, hogy ez miért történik, számos tényező, például a hosszabb képernyőidő, a szárazság a levegőben, a helyiségben lévő fúvók szemviszketést okozhatnak éjszaka. Ha ezt a problémát csak éjszaka tapasztalja, elemeznie kell a kiváltó okot, és meg kell próbálnia elkerülni. Ha azonban a viszketés reggel is folytatódik, nagy valószínűséggel valamilyen allergia okozza.