Kiipeilykasvit – nopeasti kasvavat ja kukkivat viiniköynnökset puutarhaan

Kevät tulee tyypillisesti vaihtelevan sään kanssa, joskus sataa taas, joskus aurinko paistaa voimakkaasti. Huolimatta tämän vuoden vaihtelevasta luonteesta, nyt on paras aika hoitaa puutarhaa. Käytännön vinkkimme onnistuneeseen puutarhanhoitoon keväällä voivat auttaa sinua suunnittelemaan ulkoalueesi pitkällä aikavälillä ja suunnittelemaan sen nyt uudelleen. Mutta oletko ajatellut myös täysin luonnollista sisustusta talosi julkisivulle tai pergolalle? Jos et vielä, niin tänään jaamme mielellämme vinkkejä tähän liittyen. Seuraavassa artikkelissa haluamme tarkastella lähemmin nopeasti kasvavia ja kauniisti kukkivia kiipeilykasveja ja antaa mielenkiintoista tietoa ja käytännön hoitovinkkejä näistä kiipeilykasveista. Nopeasti kasvavat kiipeilijät voivat peittää paljaat seinät ja vaurioituneet aita-alueet ja lisätä romanttisen ilmeen puutarhamaisemaasi. Sen kukat ovat silmiinpistäviä, mutta koristavat ulkopuolta huomaamattomalla tavalla.

Italian klematiksen (Clematis viticella) upeat kukat ovat hyvä yksityisyysnäyttö vanhalla aidalla.

Kauniita kiipeilykasveja italialainen klematis

  • Kauniisti kukkivat kiipeilykasvit

Olemme valinneet seuraavat kiipeilykasvit puutarhoihin ja terasseille kahden tärkeän kriteerin perusteella. Ensinnäkin ne kaikki kasvavat melko nopeasti ja jos ne istutetaan nyt, ne voivat peittää suuren osan talosi julkisivusta kesäksi, kietoutua pergolan ympärille tai kiivetä suitset ylös.

Tietenkin sinun on hankittava näille kasveille sopiva kehys, muuten ne eivät kehity kunnolla eivätkä näytä juurikaan luonnollisesta kauneudestaan. Toinen ominaisuus kiipeilykasvien valinnalle tässä artikkelissa on niiden upeat kukat. Jos sinulla olisi näitä kasveja puutarhassa, voit nauttia kukkien merestä keväästä myöhään syksyyn. Ne kukkivat eri aikoina, joten voit kokea niiden kukinnan kesäkuusta lokakuuhun. Jotkut hehkuvat herkkää tuoksua ja tekevät puutarha -alueestasi rentoutumispaikan, jossa voit tuntea olosi rentoutuneeksi ja jopa innostuneeksi. Voit kokea kaiken tämän luettelossamme olevilla upeilla kiipeilykasveilla!

13

 Kesäkuun puolivälistä syyskuuhun nämä trumpetinmuotoiset kukat roikkuvat talon julkisivulla ja hehkuttavat upeaa tuoksuaan ympäri.

Kukat vaaleanpunaisesta violettiin Talon julkisivu ihana tuoksu

  • Suosituimmat kiipeilykasvit

Tässä ovat suosikkimme kukkivien kiipeilykasvien joukossa. Niiden luonnolliset muodot ja värit ovat niin vaikuttavia, että ne ovat todellisia katseenvangitsijoita puutarhassa. Voit myös käyttää näitä kiipeilykasveja antaaksesi ulkotilallesi hienostuneen ilmeen ja ihailla niiden luonnollista kauneutta kuukausien ajan.

Kiipeilyhortensian pienet valkoiset kukat ovat puutarhan koriste.

pienet valkoiset kukat kiipeilevä hortensia koristaa puutarhaa

  • Kiipeilyhortensia (Hortensia petiolaris)

Kiipeilyhortensia on koristeellinen kiipeilypensas, helppohoitoinen ja kestävä. Alun perin Kaukoidästä peräisin oleva hortensia on nyt laajalle levinnyt Japanissa, Taiwanissa ja Koreassa. Jos haluat tämän luonnon kauneuden ulkoalueellesi, maaliskuun ja toukokuun puolivälin välinen aika on paras aika istuttaa se. Kiipeilyhortensia suosii viileää ja varjoisaa paikkaa, se viihtyy täydellisesti humusrikkaassa maaperässä. Se on ihanteellinen viherryttämään kaikkia pohjoisia kasvoja vähän auringonpaisteessa. Sen pienillä, valkoisilla kukilla on makea tuoksu, ne ilmestyvät toukokuussa ja kukinta kestää heinäkuun loppuun asti, tietyissä paikoissa jopa myöhemmin ilmasto -olosuhteista riippuen. Syksyllä niiden lehdet muuttuvat keltaisiksi ja ovat jälleen suuri katseenvangitsija. Luonto näyttää meille kauneimman puolensa kiipeilyhortensian kanssa.

 Mukavaa mutta myrkyllistä! Vältä jopa ihokosketusta kiipeilytrompetiin, koska kaikki sen osat ovat myrkyllisiä!

Kiipeilykasvit

  • Kiipeily trumpetti (campsis)

Kiipeilytrompetti tunnetaan myös nimellä trumpettikukka tai trumpettivinssi. Se on monivuotinen kiipeilykasvi, jossa on suppilon tai trumpetin muotoiset kukat, minkä vuoksi se käyttää jo mainittuja nimiä. Meillä on kaksi tunnettua lajia, amerikkalainen ja kiinalainen trumpettikukka, mutta usein löydät ristin näiden kahden välillä. Nämä kiipeilykasvit ilahduttavat silmää kirkkailla kukkien väreillään, jotka koristavat puutarhaa elokuusta myöhään syksyyn. Värivalikoima on laaja – hämärästä vaaleanpunaisesta oranssiin ja punaisesta tummanpunaiseen. Jotta voisit ihailla kiipeily trumpettien kukkia omassa puutarhassa, sinun on ensin valittava lämmin ja aurinkoinen paikka näille kiipeilykasveille. He eivät pidä varjosta, mutta menestyvät yhtä hyvin neutraalissa kuin kalkkipitoisessa ja happamassa maaperässä. Trumpettikukka ei siedä pitkiä kuivuutta, joten sinun on kasteltava sitä säännöllisesti kesällä.

Lisävinkki: Ole varovainen, kun hoidat trumpettikukkia. Kaikki näiden kauniiden kiipeilykasvien osat ovat myrkyllisiä, joten on suositeltavaa välttää pääkontakteja niiden lehtien ja kukkien kanssa!

Wisterian kukkameri ilmestyy yleensä huhtikuussa, varsinkin sään myötä.

Wisteria wisteria suuret kukkaklusterit herkkä violetti

  • Wisteria (Wisteria sinensis)

Wisteria tunnetaan myös nimellä wisteria. Tämä on epäilemättä yksi suosituimmista kiipeilykasveista saksalaisten keskuudessa. Wisteria on alun perin peräisin Itä -Aasiasta, ja se on nyt erittäin suosittu myös Pohjois -Amerikassa. Tässä maassa kaksi lajia on laajalti levinnyt, Wisteria sinensis ja floribunda. Niiden kukkaklusterit ovat erittäin houkuttelevasti valkoisia, violetteja tai vaaleanpunaisia, ja ne toimivat parhaana koristeena talon seinille, pergolaille tai muille apuvälineille. Wisteria tarvitsee paljon hoitoa. Kaunis kasvi pitää aurinkoisesta ja lämpimästä paikasta, mutta ei ole erityisen herkkä pakkaselle. Wisteria ei kukki varjossa tai osittain varjossa. Jopa istutuksen jälkeen sinun on oltava kärsivällinen muutaman vuoden ajan, ennen kuin näet kukkien klustereiden herkät värit. Wisteria ei kukki ensimmäisinä vuosina. Hän tykkää käpertyä ja voi kasvaa yli 15 metrin korkeuteen. Jotta voit hoitaa sitä oikein, sinun on karsittava kiipeilijä kahdesti vuodessa.

Lisävinkki: Varoitus! Kaikki wisteriakasvin osat ovat myrkyllisiä, erityisesti siemenet ja palot!

 Klematis kukkii keväästä myöhään syksyyn.

Kauniita kukkivia kiipeilykasveja Clematis

  • Klematis

Haluamme lisätä kauniin klematiksen suosituimpien kiipeilykasvien luetteloon. Se kasvaa nopeasti ja näyttää jopa herkät kukkansa puutarhassa tai parvekkeella kuukausia. Maailmassa tunnetaan noin 300 klematislajia. Myymme myös erilaisia ​​kiipeilykasveja, esimerkiksi erittäin suuria kukkia ja muita, joiden kasvu on heikkoa. Voit itse päättää, mikä lajike olisi oikea ulkoalueellesi. Lukuisat hybridit kukkivat toukokuusta lokakuuhun. Kukat voivat olla väriltään valkoisia, vaaleanpunaisia ​​tai violetteja ja koristavat puutarhaasi myöhään syksyyn. Tämän kiipeilykasvin katsotaan olevan helppo hoitaa, sillä ei ole suuria vaatimuksia maaperälle ja sääolosuhteille. Kaikki lajikkeet on kuitenkin leikattava pois, esimerkiksi Clematis alpina ja Clematis montana, mieluiten heti kukinnan jälkeen. On olemassa klematis -lajikkeita, jotka menestyvät erittäin hyvin kylpyammeessa ja voivat sisustaa parvekkeesi tai terassisi upeasti keväästä myöhään syksyyn!

 Sormilehtistä Akebia kutsutaan edelleen suklaaviiniksi.

Kukkivat kiipeilykasvit

Nämä ovat vain muutamia suosikeistamme nopeasti kasvavien, kauniisti kukkivien kiipeilykasvien joukossa. Vieritä alas ja nauti muiden vähemmän tai enemmän tunnettujen viiniköynnösten luonnollisesta loistosta.

 Kuukukka (Ipomoea alba) avaa herkät valkoiset kukkansa vain yöllä auringonlaskusta auringonnousuun ja levittää hämmästyttävän tuoksun.

Kiipeily kuukukka valkoisia kukkia

 Tähti jasmiini (Trachelospermum jasminoides) on tuoksuva, ikivihreä viiniköynnös.

Kukkiva kiipeilijätär jasmiini

 Todellinen humala (Humulus lupulus) ei vain näytä hyvältä, vaan sitä käytetään oluen valmistuksessa.

Kiipeilykasveja aidosta humalasta

Arvostamme erityisesti hyasinttipavun koristeellisuutta, vaikka sitä pidetään syötävänä Aasiassa ja Afrikassa.

Kukkiva kiipeilijä hyasintti papu koristeellinen luonne

 Useimpien kiipeilykasvien lehdet on värjätty kirkkaan syksyllä ja ne ovat kaunis katseenvangitsija puutarhassa.

Kiipeilykasvit kirkkaat lehdet syksy kaunis katseenvangitsija puutarha