20 kestävää monivuotista aurinkoa, osittaista varjoa ja varjoa

Kestävät monivuotiset kasvit ovat melkein aina ensimmäinen valinta onnistuneeseen, helppohoitoiseen puutarhasuunnitteluun. Tuoreiden vihreiden ja kauniiden kukkien pitäisi tuoda nämä mukanasi monivuotiseen sänkyyn ja hemmotella aistejamme. Kun kasvit on luotu, niiden pitäisi ihanteellisesti kasvaa ja ilahduttaa meitä vuosia. Tarvitset ehdottomasti monivuotisia perennoja …

Ja jos mietit, mitkä monivuotiset kasvit ovat tosiasiallisesti vuotuisia ja mitkä monivuotisia, haluamme selventää sinulle jotain tärkeää alusta alkaen: monivuotiset kasvit ovat aina monivuotisia kasveja. Nämä eivät pääsääntöisesti lignify. Suurin osa tässä maassa menestyvistä monivuotisista kasveista on periaatteessa aina kestäviä. Niiden juuret ja kasvin alaosat selviävät talvesta ja tarjoavat uusia versoja ja uusia kukkia puutarhoissa ja puistoissa keväällä.

Tässä on 20 suosikkiamme kestävien monivuotisten kasvien suhteen. Katso niitä ja valitse omat suosikkisi. Tai ehkä löydät tarpeeksi tilaa kaikille puutarhassa tai parvekkeella?

Monet kotoperäisistä lääkekasveista ovat myös kestäviä monivuotisia kasveja

kestävät monivuotiset yrtit

Kestävät monivuotiset kasvit, jotka rakastavat aurinkoa

Onneksi aurinkoisilla paikoilla on paljon ihania, kestäviä perennoja. Jotkut upeista auringonpalvojista ovat lääkekasveja ja yrttejä, jotka olemme kaikki nähneet, nauttineet tai nauttineet teetä ja tuoksuja. Toiset ovat vain kiehtovan siro ja heistä tulee todellisia katseenvangitsijoita, varsinkin kun kukat ilmestyvät.

  # Laventeli (Lavandula angustifolia)

kestävät monivuotiset lääkekasvi laventeli

Purppura-värinen kauneus Provencesta on jo kauan sitten viihtynyt tässä maassa. Laventelin viehättävä tuoksu ja sen monipuolinen käyttö kotona ja puutarhassa ovat arvostettuja ja usein monien suosimia. Laventeli on helppohoitoinen, kestävä monivuotinen kasvi, joka kasvaa jopa kuivalla maaperällä. Eri laventelityypit ovat myös eri korkeuksilla noin 35-70 cm ja kukkivat vaaleanpunaisena, violettina tai siniviolettina. Laventelia käytetään usein maanpeitteenä rikkakasveja vastaan ​​tai monien harrastepuutarhureiden elävänä sängyn reunana.

# Siankärsämö (Achillea)

kestävät monivuotiset siankärsämön punaiset kukat

Tässä hienossa lääkekasvissa on myös monia lajikkeita, joilla on eri kukkien värit. Niiden korkeus voi vaihdella noin 6 – lähes 80 cm. Yarrow rakastaa aurinkoa ja menestyy myös karuilla, kuivilla maaperillä. Sen ruusukkeen muotoiset lehdet ilmestyvät keväällä. Varsi on suhteellisen tukeva ja kova. Kukat on muotoiltu kuppeihin ja antavat erehtymättömän, katkeran tuoksun alkukesällä. Siankärsämö tunnetaan myös nimellä Achilles -yrtti, naisen yrtti, Jumalan käsi, tee -yrtti tai hemostasis -yrtti … vain muutamia heidän nimistään.

# Salvia (Salvia nemorosa)

kestävät pensaat salvia

Salvia eri lajikkeineen on yhtä tunnettu ja suosittu. Tässä kestävässä monivuotisessa kasveissa on jo kauniita sinivioletteja kukkakynttilöitä kesäkuussa. Nämä tuoksuvat hyvin lempeästi ja houkuttelevat lukuisia mehiläisiä, kimalaisia ​​ja perhosia. Jopa hiekkainen maaperä ei välitä kasvista. Se on kestävä ja helppohoitoinen samanaikaisesti, ja sen korkeus on yleensä 30–50 cm.

# Lupiinit (Lupinus)

kestävät perennat moniväriset kukat lupiinit

Tätä kasvia kutsutaan joskus myös viikunapavuksi tai susi pavuksi. Villi monivuotinen kasvi tulee Pohjois-Amerikasta ja on varsin vankka ja nopeasti kasvava. Tämäntyyppiset lupiinit, joita pidetään koristekasveina, sopivat erityisen hyvin puutarhaan, kuten monilehtiset lupiinit (Lupinus polyphyllus). Lupiinien kauniit kukat ilahduttavat silmää alkukesästä elokuun loppuun tai jopa joskus syyskuun puoliväliin. Koska kasvi siemenet itse, se leikkaa hienon hahmon värikkäänä aukon täyteaineena puutarhassa.

# Siniset tyynyt (Aubrieta)

kestävät monivuotiset siniset tyynyt aubrieta

Yksi kevään ensimmäisistä mehiläislaitumista siniset tyynyt loistavat paitsi sinisenä myös vaaleanpunaisena, violetina ja valkoisena. Ne leviävät hyvin nopeasti ja sopivat täydelliseksi maanpeitteeksi paitsi kivikkopuutarhassa myös kuivalle kiviseinälle tai aurinkoisille, suhteellisen kuiville rinteille. Voit istuttaa tämän ikivihreän, kestävän monivuotisen sekä keväällä että syksyllä ja käyttää sitä luonnollisena toimenpiteenä rikkaruohoja vastaan.

# Aurinko morsian (Helenium -hybridi)

kestävät monivuotiset auringon morsian

Jopa tämän monivuotisen auringon huudon näky ja nimi. Helppo hoitaa ja upeasti kukkiva, se kuuluu jokaiseen aurinkoiseen puutarhaan. Aurinko morsian kukkii pääasiassa oranssina ja keltaisena kesäkuusta lokakuuhun ja rakastaa valoa ja lämpöä sekä kohtuullista maaperän kosteutta ja savista, ravinteikasta maata.

# Delphinium (delphinium -hybridit)

kestävät monivuotiset kasvit delphinium delphinium

Näiden kestävien perennojen rikkaat kukkavarjot ovat valitettavasti paitsi hämmästyttävän kauniita, myös syömäkelvottomia. Koska delphinium on myrkyllinen. Joten ole varovainen puutarhassa olevien pikkulasten kanssa! Joissakin lajikkeissa kasvin korkeus voi nousta jopa 180 cm: iin ja kukat loistavat upeissa värisävyissä valkoisesta vaaleansinisestä ultraviolettivaloon kesäkuusta syyskuuhun. Varmista, että sinulla on riittävä kastelu ja lannoitus.

Kestävät perennat, jotka pitävät myös osittain varjosta

Monet kestävät perennat suosivat sellaisia ​​puutarhan tai puiston paikkoja, jotka eivät ole koko ajan paahtavassa auringossa, mutta tarjoavat osittaista varjoa. Tässä on seitsemän suurta esimerkkiä tällaisista kasveista. Katso niitä ja löydä oma suosikkisi.

# Cranesbill (kurjenpolvi)

kestävät perennat osittain varjostettu kurjenpolvi

Vaatimaton ja erittäin helppohoitoinen nosturipukki on yksinkertaisesti täydellinen valinta maanpeitteeksi rikkaruohoja vastaan, mutta myös sängyn reunana tai istutuksena puiden alle. Useimmat monivuotiset lajikkeet kukkivat toukokuusta heinäkuuhun ja monet niistä ovat vihreitä jopa talvella. Nosturilevä leviää juuriensa avulla hyvin nopeasti ja voidaan siksi helposti istuttaa. Kukat ovat herkkiä ja vaihtelevat valkoisesta vaaleanpunaiseen violettiin ja violettiin.

# Hortensiat (Hortensia)

kestävät monivuotiset kasvit osittain varjostetuille hortensioille Hydrangea

Kuka ei tunne niitä – upeita hortensioita! Nämä periaatteessa kestävät kasvit ovat kooltaan ja väriltään hyvin erilaisia, eivät itse asiassa perinteisessä mielessä monivuotisia, vaan pikemminkin puolipensaita. Mutta olemme sisällyttäneet ne tähän luetteloon joka tapauksessa, koska hortensiat sopivat täydellisesti moniin monivuotisiin kasveihin ja ovat itse kauniita monivuotisia sänkykasveja. Tällaisella kukkien loistolla on luonnollisesti hintansa. Hydrangeasilla on suuri veden kysyntä ja ne pitävät ravinteikkaista, kalkkipitoisista maaperistä. Niitä ei ole helppo hoitaa, mutta he haluavat saada hyvää hoitoa ja leikata oikein. Ponnistus on ehdottomasti sen arvoista. Luvattu!

# Naisen vaippa (Alchema mollis)

kestävät monivuotiset kasvit osittain varjossa naisten vaippa Alchema mollis

Naisen vaippa on kestävä, pitkäikäinen ja kestävä monivuotinen, jossa on herkät, keltaiset kukat ja pyöreät vihreät lehdet. Se on melko mukautuva ja vaatimaton maaperälle ja kastelulle. Kasvi lisääntyy erittäin nopeasti ja se on leikattava kukinnan jälkeen. Se sopii maanpeitteeksi laajemmille alueille ja suuremmille puutarhoille.

# Violetit kellot (Heuchera)

kestävät perennat violetit kellot Heuchera

Vaikka tämän monivuotisen kukat ovat valkoisia ja herkkiä, se tekee vaikutuksen ilmeikkäillä lehdillä ja upealla viljalla. Lisäksi lehdet näkyvät paitsi vihreänä myös oranssina ja punaisena tai tumman violettina. Aivan ihana! Joka tapauksessa maaperän tulee aina olla kostea ja runsaasti ravintoaineita. Kukanvarret katkaistaan ​​kokonaan kukinnan jälkeen ja kuivat lehdet poistetaan keväällä.

# Unohda minua (Myosotis)

Unohda minulle kestämättömät monivuotiset kasvit

Täydellinen, kestävä maanpäällinen, jossa on taivaallisen sinisiä, valkoisia tai vaaleanpunaisia, erittäin filigraanisia kukkia. Forget-me-not on myös monivuotinen kasvi, joka kuuluu kevätkukintoihin ja tulee hyvin toimeen hyvin vähän vettä. Kasvi on melko helppohoitoinen ja vaatimaton. Se toistaa itsensä uudestaan ​​ja uudestaan, kun se on jo istutettu puutarhaan. Erinomainen reunana tai aukkojen täyttönä.

# Herbstanemone (Anemone hupehensis)

Herbstanemone Anemone hupehenson kestäviä monivuotisia

Kuten nimestä voi päätellä, tämä monivuotinen kasvi on myöhäinen kukinta. Se ilahduttaa meitä vain lumoavista valkoisista, vaaleanpunaisista, sinisistä, punaisista tai karmiininpunaisista kukistaan ​​elokuusta lähtien ja muuttaa puutarhan todelliseksi loppukesän paratiisiksi. Joissakin lajikkeissa kasvin korkeus voi olla jopa noin 160 cm. Varret ovat herkkiä ja pitkiä ja lehdet hieman karvaisia. Ravinteikas, kohtalaisen kostea maaperä on täydellinen anemoneille.

# Keuhkoyrtit (Keuhkokuume)

kestävät monivuotiset kasvit osittain varjossa keuhkojen yrtit pulmonaria

Toinen kestävä monivuotisten perheiden kevätkukinta, joka antaa meille herkkiä kukkia ja koristeellisia lehtiä puutarhassa. Keuhkoyrtit leviävät suhteellisen hitaasti juurakoidensa läpi ja saavuttavat noin 30 cm korkeuden. Kukat ovat pääasiassa vaaleanpunaisia, violetteja, sinisiä tai punaisia ​​ja lehdet ja varret ovat hieman karvaisia. Vaikka monivuotiset kasvit ovat suhteellisen helppoja hoitaa, ne eivät pidä äärimmäisestä kuivuudesta tai vedestä. Kalkkipitoiset maaperät ovat hyvin siedettyjä, mutta täydellinen maaperä keuhkoyrtteille on edelleen hieman savimaata ja runsaasti humusta.

Kestävät monivuotiset kasvit, jotka haluavat kasvaa varjossa

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, on vuorossa varjoa rakastavat kasvit, jotka ovat myös kestäviä monivuotisia kasveja. Monet niistä sopivat maanpeitteeksi isompien puiden alle tai kauniiksi korostuksiksi varjoisassa nurmikasvissa. Lähes kaikki suosikkimme ovat melko säästäviä ja vaatimattomia ja sopivat jopa harrastuspuutarhureille, joilla on vähän kokemusta.

# Kestävät saniaiset (Polypodiopsida)

kestävät monivuotiset kasvit varjossa

Lähes kaikki saniaisen perheen edustajat ovat varjossa olevia monivuotisia kasveja, jotka ovat melko vaatimattomia. Vaikka saniaiset eivät kukki, ne antavat puutarhalle tunnusomaisia ​​vihreitä aksentteja ilmeikkäillä fronteillaan. Maanpäällyste puiden alla tai varjoisissa kulmissa, saniaiset ovat yksinkertaisesti täydellinen valinta onnistuneeseen, helppohoitoiseen puutarhasuunnitteluun. He eivät pidä kuivuudesta, mutta eivät myöskään vedestä. Kohtalaisen kostea, löysä maaperä on ihanteellinen saniaisille.

# Isännät (Hosta)

kestävät perennat funkien hosta

Näitä suosittuja koristelehtien monivuotisia kasveja kutsutaan usein myös sydänliljoiksi, ja niitä löytyy usein useimmista tämän maan puutarhoista. Hostat rakastavat tasaista kosteutta ja humusrikkaita, hiekkaisesta saviseen maaperään. Useimmat hostat kukkivat kesä- ja heinäkuussa, mutta on myös lajeja, jotka kukkivat myöhemmin elo -syyskuussa. Kukat ovat yleensä valkoisia tai violetteja ja kasvavat pitkillä varret. Periaatteessa nämä monivuotiset kasvit ovat suhteellisen hitaasti kasvavia ja leviävät juurijuurien kautta.

# Bergenia (Bergenia)

kestävät monivuotiset kasvit bergenia

Ei ole turhaa, että Bergenia valittiin Vuoden monivuotiseksi 2017. Ne eivät ole vain erittäin helppohoitoisia ja säästäviä, vaan yksinkertaisesti kauniita, varsinkin kun niiden kauniit vaaleanpunaiset kukat ilmestyvät huhtikuussa. Bergenia pitää kosteasta, humusrikkaasta maaperästä ja sillä on hyvin vähän valotarvetta. Sinun ei juuri tarvitse lannoittaa monivuotisia kasveja. Nämä leviävät parhaiten jakamalla.

# Kolmilehtinen Waldsteinia (Waldsteinia ternata)

kestävät monivuotiset kasvit Waldsteinia ternata die waldstenie

Kutsutaan myös kultaisiksi mansikoiksi, nämä kauniit, kestävät monivuotiset kasvit ovat loistava valinta puutarhan varjoisille alueille. Monien harrastajapuutarhureiden suosittu maanpeite Waldsteinia kukkii sitruunankeltaisena huhtikuusta toukokuuhun. Kukat ovat filigraanisia ja muistuttavat mansikoita. Täydellinen maaperä kultaisille mansikoille on runsaasti humusta ja huonoja ravintoaineita sekä kivinen ja savinen. Waldsteinienit soveltuvat hyvin puun aliviljelmiksi metsäpuutarhoihin.

# Tavallinen kultainen nokkonen (Lamium galeobdolon)

kestävät perennat kultainen nokkonen Lamium galeobdolon

Tämä tukeva, kotoperäinen monivuotinen kasvi vihreyttää jopa puutarhan syvimmän sävyn ja kaunistaa sen kevyillä, keltaisilla kukilla. Se tuskin tarvitsee huoltoa ja leviää nopeasti. Joskus sinun on jopa pidettävä kasvi, jotta se ei kasva villiksi. Olisi myös järkevää leikata liian korkeita versoja syksyllä.

# Prachtspiere (Astilbe arendsii)

kestävät monivuotiset kasvit upeat varput Astilbe arendsii

Myös Itä -Aasiasta peräisin olevat perennat ovat olleet täällä kotona 1800 -luvulta lähtien. Sen upeat valkoiset, kermanväriset, vaaleanpunaiset, karmiinipunaiset tai violetit kukkapuut koristavat puutarhaa kesäkuusta syyskuuhun. Kasvi rakastaa kosteaa, ravinteikasta maaperää ja leviää suhteellisen nopeasti juoksijoiden kautta. Keväällä sinun on lannoitettava kompostilla ja jaettava marraskuusta maaliskuuhun.

Johtopäätös

Kestävät monivuotiset kasvit ovat merkittäviä, helppohoitoisia kasveja. On monia, jotka rakastavat aurinkoa, toiset, joilla on taipumus menestyä osittain varjossa, ja toiset, jotka kasvavat jopa syvimmässä varjossa. Valitse perennat, joista pidät eniten, ja kutsu ne omaan puutarhaan. Kohtele jokaista kasvia rakkaudella ja kunnioituksella, ja se kiittää sinua.

Kestävät perennat tuovat sinulle kauniita kukkia ja raikasta vihreää joka kerta

kestävät monivuotiset puutarhan suunnittelu