Hibiscus -karsiminen: milloin on oikea aika sille ja miten se leikataan?

Hibiscus -kasvit menestyvät erityisen huolenpidon ja huomion ansiosta. Hibiscus -leikkaus on loistava tapa antaa näille kasveille juuri sitä, mitä he tarvitsevat. Leikkaaminen auttaa stimuloimaan uusien versojen orastamista. Se myös nuorentaa kasveja pitkän lepotilan jälkeen ja kannustaa niitä säilyttämään houkuttelevan ulkonäön ja terveen, voimakkaan kasvun.

Hibiscus leikataan – näin hibiskikasvit kukkivat vieläkin upeammin

Hibiscus leikattu puutarhakasvien hoito

Hibiscus kukkii upeasti ja antaa jokaiselle ympäristölle trooppisen tunnelman. Hibiskusta on kuitenkin monia lajikkeita. Jotkut ovat trooppisia ja toiset kestäviä. Leikkaaminen hyödyttää kaikkia lajikkeita, mutta tämä tehdään eri tavalla, koska lajikkeesta riippuen ajoitus ja karsintatekniikka voivat vaihdella.

Tässä artikkelissa valaisemme kuinka ja milloin leikata hibiscus.

Lue lisää oppiaksesi ja leikata hibiskikasveja itse.

Nauti hibiscus -kukkien kauneudesta

Hibiscus leikataan, kun leikataan puutarha hibiscus

Kukkiva puutarha hibiscus

Hibiscus leikkaa puutarha hibiscus kukkia hoito

Miksi leikata hibiscus??

Hibiskuksen lievä karsiminen kannustaa kasvia tekemään enemmän oksia ja kehittämään tuuheamman siluetin. Useammat oksat tuovat myös enemmän hibiscus -kukkia, ja siinä on tarkoitus saada hibiscus -kasvi. Estetiikan lisäksi karsiminen poistaa myös vaurioituneet ja mahdollisesti sairaat lehdet ja oksat. Joten karsiminen on loistava tapa auttaa kaikkia kasveja pysymään terveinä.

Puutarhan hibiskin leikkaaminen – milloin on oikea aika sille?

Hibiscus leikkaa puutarha hibiscus hoito

Milloin on paras aika leikata hibiscus?

Hibiscus voi olla herkkä trooppinen kasvi tai kestävä monivuotinen lajikkeesta riippuen. Trooppiset hibiscus -lajikkeet eivät siedä kylmää hyvin, joten ne eivät ole hyvä vaihtoehto puutarhaan. Silti trooppinen hibiscus voi menestyä ulkona ruukussa kylmemmässä ilmastossa. Ja kun kylmä kausi alkaa, se voidaan tuoda taloon. Monivuotiset hibiskuslajikkeet sietävät talvea ja kuolevat vuosittain, aivan kuten monet muutkin yksivuotiset kasvit puutarhassa, jossa on kylmä ilmasto. Monivuotisen hibiskikasvin lehdet ovat yleensä vaaleampia kuin niiden trooppisten sukulaisten lehdet. Yllättäen kestävän, monivuotisen lajikkeen kukat ovat myös yleensä suurempia kuin trooppisten hibiskikasvien kukat.

Leikkaamisen jälkeen hibiskikasvit kukkivat vielä paremmin

Milloin leikata hibiscus kukkia leikata puutarha hibiscus

Monivuotiset, kestävät hibiskikasvit

Raskas karsiminen kasvukauden lopussa ei ole suositeltavaa monivuotiselle hibiskille, koska tämä vaikuttaa vakavasti kasvin kasvuun seuraavana keväänä ja voi jopa johtaa oksien kuolemaan. Odota sen sijaan myöhään talveen tai varhaiseen kevääseen, kun lämpötilat alkavat nousta. Tämä voi tapahtua jopa uusien versojen muodostuessa, mutta varmista, että katkaiset vain vanhat. Leikkaa käytännöllisesti katsoen koko kasvi (paitsi uutta kasvua) noin 6–6 tuumaa maanpinnan yläpuolelle, ja varret ovat suunnilleen yhtä pitkiä. Tämän tyyppistä hoitoa kutsutaan myös raskaaksi karsimiseksi.

Tältä näyttää vahva hibiscus -leikkaus

Leikkaus hibiscus puutarha hibiscus leikkaus vahva leikkaus

Monivuotisen hibiskin leikkaaminen ensimmäisten kukintojen jälkeen voi johtaa enemmän kukintoihin myöhemmin kesällä. Leikkaa alle 1/3 kasvista, jotta hibiscus pysyy terveenä. Voit tehdä pienen karsimisen keväällä tai kesällä myös muodostaaksesi kasvin.

Trooppinen hibiscus voi menestyä myös konttikasvina

Hibiscus leikattu hoidettaessa puutarha hibiscus

Trooppinen hibiscus

Trooppisia hibiscus -lajikkeita voidaan leikata milloin tahansa kasvukauden aikana niiden muokkaamiseksi ja kuolleiden oksien poistamiseksi. Trooppinen hibiscus voidaan leikata myös syksyn lopussa, kun kasvukausi lähestyy loppuaan ja kasvi siirtyy lepotilaan. Kuten monivuotisten lajikkeiden kohdalla, koskaan yli 1/3 kasvista ei saa poistaa kerrallaan.

Leikkaa kolmannes varret pois

Milloin leikata Hibiscus Garden Hibiscus Care

Sisällä talvehtiville hibiscus -ruukkukasveille karsinnan ajoitus riippuu siitä, missä kasvi on talossa. Jos asetat kasvin viileään, pimeään paikkaan, kuten kellariin, sinun on lykättävä leikkaamista myöhään talveen tai varhaiseen kevääseen. Jos pidät kasvin aurinkoisessa ja lämpimässä ympäristössä, kuten kasvihuoneessa, voit leikata varret syksyllä ennen ruukun tuomista sisätiloihin.

Trooppinen hibiscus voi koristella paitsi puutarhaasi myös asuintilaa

Hibiscus leikataan, kun trooppinen hibiscus

Leikkaaminen auttaa kasvia olemaan terveempi ja kukkimaan upeammin

Hibiscus -leikattu huonekasvien hoito

Hibiscus -leikkaus – mitä tehdä karsimisen jälkeen?

Anna keväällä karsimisen jälkeen hibiscus-kasveille runsaasti kaliumia sisältävä lannoite kukkiville kasveille ja nauti siitä, miten hibiscus kukkii uudessa loistossaan.

On jo aika leikata hibiskikasveja

Hibiscus -leikkauspuutarhan hibiscus -leikkausvinkit Hibiscus leikkaa viljely puutarha hibiscus pensas Hibiscus leikkaa trooppisen hibiscusin ruukkuunHibiscus leikkaa kukkivat huonekasvit