Puutarhan yrtit, jotka kukkivat ihanasti ja maistuvat hyvältä

Jos harrastat terveellisiä elämäntapoja ja tiedät todelliset luonnon aarteet, arvostat varmasti yrttien parantavaa voimaa. Toisaalta puutarhayrteillä on monia etuja terveydellemme, toisaalta ne ovat erityisen houkuttelevia pienille puutarhureille, kuten mehiläisille, perhosille ja linnuille. Siksi olemme päättäneet käsitellä uudelleen lääkekasvien ja yrttien aihetta tarkastelemalla lähemmin vain muutamia puutarhan yrttejä tänään. Tässä artikkelissa esittelemme joitain puutarhassa kasvavien yrttimaailman edustajia, jotka koristavat sitä herkillä kukillaan ja joita käytetään laajalti kotitaloudessa. Voit erehtyä erehtymään näiden yrttien kauniiksi puutarhan kukiksi. Ne näyttävät ehdottomasti upeilta ja virkistävät ilmaa missä tahansa ulkotilassa, jossa välität niistä. Ne ovat myös ilo silmille, koska niiden kauniisti muotoillut lehdet ja värikkäät kukat ovat todellisia katseenvangitsijoita puutarhassa.

Balsamin violetit kukat houkuttelevat pieniä kävijöitä puutarhaan.

Puutarhan yrtit

  • Kultainen balsami on suosikkimme ykkösenä ihanasti kukkivien puutarhan yrttien joukossa

Kultainen balsami (Monarda didyma) on sitkeä lääke- ja tuoksukasvi, jonka tunnemme Yhdysvaltojen itäosilta. Hän vaelsi järven poikki ja teki kotinsa puutarhassa. Meillä se tunnetaan edelleen nimellä Intian nokkonen tai mehiläinen balsami.

Muut nimet, kuten hevosen minttu, villi bergamotti ja scarlet monard ovat suosittuja tässä puutarhan yrtissä. Sukunimi johtuu kukkien kirkkaasta väristä. Kultaista balsamia on helppo kasvattaa, sen korkeus on 60 cm – 1,50 m. Kukat ovat punaisia, vaaleanpunaisia ​​ja violetteja ja ne voidaan nähdä kaukaa. Kultainen balsami kukkii väsymättä kesäkuusta syyskuuhun, mikä tarkoittaa, että se houkuttelee lukemattomia mehiläisiä ja perhosia koko kesän.

Kultaisen balsamin kauniit kukat ovat todellisia katseenvangitsijoita puutarhassa.

Puutarhan yrtit viininpunaiset kukat hoitavat katseenvangitsijaa puutarhassa

Voit valmistaa teetä intialaisen nokkonen lehdistä, leikata ne pieniksi paloiksi ja hienontaa hyytelöt, levitteet ja salaatit. Ja jos tarvitset rauhoittavaa teetä, voimme vain suositella tätä kultaisten balsamilehtien kanssa. Lisäksi se tuoksuu hyvältä, auttaa pahoinvointia ja yskää vastaan ​​ja sitä voidaan käyttää ulkoisesti haavan hoitoon.

 Laventeli levittää puutarhaan ihanan raikkaan tuoksun.

Puutarhan yrtit laventeli

  • Suositut puutarhayrtit, jotka kaikki tietävät hyvin

Tähän suosittujen puutarhayrttien ryhmään kuuluvat laventeli, tilli ja rosmariini. Kaikki nämä yrtit ovat kiistattomia klassikoita puutarhoissamme, niillä on upeita kukkia ja voimakas tuoksu.

Me kaikki tiedämme, että laventeli (Lavandula) muodostaa kauniit violetit terälehdet ja koristaa mitä tahansa ulkoaluetta. Sen tyypillinen väri ja vastustamaton tuoksu houkuttelevat mehiläisiä ja perhosia koko kesän. Tätä puutarhayrttiä käytetään laajalti kosmetiikan valmistuksessa. Voit käyttää juuri korjattuja ja sitten kuivattuja laventelin kukkia oman miellyttävän tuoksuisen saippuan valmistamiseen, laventelin kylpysuolan valmistamiseen tai hierontaöljyn hankkimiseen. Täältä voit lukea lisää näistä upeista mahdollisuuksista ja tämän puutarhakasvin hyödyllisistä ominaisuuksista.

Kelta-vihreät tillin kukat houkuttelevat nopeasti uteliaita katseita.

Puutarhan yrtit kelta-vihreät kukat

Tilli (Anethum graveolens) ja rosmariini (Rosmarinus officinalis) ovat tyypillisiä Välimeren yrttejä, jotka ovat myös erittäin suosittuja kulinaarisessa taiteessa. Ne ovat välttämättömiä jokaisessa yrttitarhassa ja hehkuvat hienovaraista Välimeren tunnelmaa ulkona. Molemmat puutarhan yrtit ovat vaatimattomia, mutta tarvitsevat suojatun ja aurinkoisen paikan puutarhassa, koska ne ovat todellisia auringonpalvojia. Tiljakasvin kelta-vihreät kukat ja vaalean siniset tai violetit rosmariinin lehdet ovat erittäin houkuttelevia pienille puutarhan asukkaille. Useimmat ovat myös kiinnostuneita vahvoista mauistaan.

  Kukkiva rosmariini on silmiinpistävää sen vaaleansinisistä violettiin väristen kukkien vuoksi.

Puutarhan yrtit kukkivat rosmariinia

 Thai -basilika – pakollinen yrttitarhassa, jos pidät eksoottisista ruuista.

Puutarhan yrtit Thaimaalaista basilikaa puutarhassa

  • Eksoottiset puutarhayrtit, jotka ansaitsevat paikan yrttitarhassa

Ruoallasi voi olla eksoottinen jälkimaku, jos haluat käyttää thaimaalaista basilikaa ruoanlaitossa. Thaimaalainen basilika (Ocimum basilicum var. Thyrsiflora) tai edelleen thaimaalainen basilika on itse asiassa eksoottinen puutarhayrtti, jolla on voimakas tuoksu ja maku. Thaimaalainen basilika on vain ulkoisesti samanlainen kuin tunnettu basilikayrtti, muuten se tuoksuu ja maistuu täysin erilaiselta ja sitä käytetään paljon aasialaisessa keittiössä.

 Villiä meiramia kutsutaan englanniksi kreikan oreganoksi.

Puutarhan yrtit Villi meirami puutarhassa Englanti Kreikan oregano

Villi meirami tai oregano (Origanum vulgare), kuten yrtti tunnetaan yleisesti, on tuoksuva ja laajalle levinnyt nurmikasvien puutarhakasvi. Tämä on lääkekasvi, jonka ihmiset uskoivat keskiajalla suojaavan heitä paholaisia, noitia ja pahoja henkiä vastaan. Nykyään luonnonvaraista meiramia kasvaa lähes jokaisessa puutarhassa ja se saavuttaa 50 cm: n korkeuden. Heinäkuusta syyskuuhun tämä tyypillinen puutarhan yrttien edustaja muodostaa puna-violetteja kukkia, jotka vetävät voimakkaasti mehiläisiä ja perhosia. Siksi myös nämä pienet puutarhan asukkaat käyvät heissä paljon.

Villi meirami kasvaa erinomaisesti yrttipetissä.

Puutarhan yrtit Villi meirami yrttivuoteessa

Oreganoa kutsutaan edelleen äyriäiseksi, Frauendostiksi ja Wohlgemutiksi, koska se on antispasmodinen ja antiseptinen. Aiemmin oreganonlehtiä laitettiin sänkyyn synnytyksen aikana lievittämään synnytyskipujaan. Nykyään luonnonvaraista meiramia käytetään laajalti ruoanlaitossa. Sen tuoreet aromaattiset lehdet parantavat pizzoja, pastakastikkeita, salaatteja, juustoruokia ja paljon muuta.

Viherminttua käytetään mausteena keittiössä ja lääkekasvina aromiterapiassa.

Vihreä mintun puutarhayrtit mausteena keittiössä

Lisäämme mintun perheen virkistävän jäsenen yleiskatsaukseemme tyypillisistä puutarhayrteistä, jotka muodostavat kauniita kukkia, joilla on hieno tuoksu ja joita käytetään runsaasti keittiössä. Tässä puhutaan ns vihreä minttu (Mentha spicata). Tätä kutsutaan edelleen vihermintuksi. Aromaattinen puutarhayrtti on alun perin peräisin Välimeren alueilta, mutta nyt se on levinnyt myös Kiinassa, Intiassa ja Pohjois -Amerikassa. Viherminttu saavuttaa 1,3 metrin korkeuden ja kukkii kesäkuusta syyskuuhun. Sen herkät kukat ovat violetin värisiä. Vihermintun vihreillä lehdillä on voimakas tuoksu ja mausteinen maku, minkä vuoksi sitä käytetään laajalti kulinaarisena yrttinä. Tämä puutarhakasvi sisältää myös eteerisiä öljyjä ja erilaisia ​​tanniineja. Vihermintun lehdistä valmistettua teetä käytetään ruoansulatuskanavan vaivoihin, tarkemmin sanoen lievittämään oireita, kuten ilmavaivoja, pahoinvointia, vatsakramppeja ja oksentelua. Vihreä minttu on luonnollinen ihmelääke, joka muiden yrttien tavoin toimii stressiä vastaan ​​ja helpottaa nukahtamista.

 Ananas salvia – onko se ihana koristekasvi vai pikemminkin puutarhan yrtti?

Puutarhayrtit Ananas Salvia ihana koristekasvi puutarhan yrtti molemmat

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä haluamme kertoa lyhyesti eräästä puutarhan toisesta koristekasvista, jonka lehtiä ja kukkia käytetään runsaasti keittiössä. Kyse on ananas salviasta (Salvia elegans). Tämä kauniisti kukkivien puutarhan yrttien edustaja houkuttelee kirkkaan punaisilla kukillaan ja lehtien miellyttävällä ananaksella. Kukat maistuvat makeilta ja niitä voidaan käyttää salaattien ja lisukkeiden koristeluun. Lehdillä voidaan maustaa yrttikuoppia, salaatteja, liharuokia ja levitteitä. Aina kun haluat valmistaa aromaattista teetä, sinun tarvitsee vain valita muutama ananas- ja salvialehti ja valmistaa ne. Olet varmasti hereillä ollessasi teetä.

Nämä ovat suosittuja puutarhayrttejä, jotka vaikuttavat kaikkiin kauniilla kukillaan, maistuvat hyvältä ja ovat erittäin hyödyllisiä terveydellemme ja yleiselle hyvinvoinnillemme. Olet nyt löytänyt suosikkisi heidän joukostaan?

 Ananassage tekee vaikutuksen kirkkaisilla punaisilla kukillaan ja miellyttävällä ananastuoksullaan.

Puutarhan yrtit ananas-salvia kirkkaan punaiset kukat miellyttävä ananas tuoksu

Voit hoitaa viherminttua ruukussa ja pitää aina tuoreita lehtiä käsillä.

Puutarhayrtit Kukkaminttu ruukussa on aina tuoreita lehtiä käsillä

 Laventelin violetit kukat ja sen ihana tuoksu ovat ilo silmille ja sielulle.

Puutarhan yrtit laventeli violetit kukat

 Tilliä käytetään myös kurkkujen ja muiden vihannesten säilyttämiseen.

Puutarhayrtit Dill Mason Jar Säilykkeet Vihannekset Kurkut

Rosmariini on paljon käytetty yrtti, joka antaa ruoille erityisen Välimeren maun.

Puutarhan yrtit rosmariinin siemenlehdet

 Monia puutarhan yrttejä käytetään dippien ja levitteiden valmistukseen.

Puutarhan yrtit Thai -basilikaa käytetään dippien valmistukseen