Rakenna kiipeilyapu itse – 39 luovaa ideaa ja yksinkertaisia ​​ohjeita

Kiipeily ei kiellä vain meitä ihmisiä. Monet kasvit ovat myös todellisia kiipeilyharrastajia ja haluavat kiivetä ylöspäin. Useimmat heistä tarvitsevat sopivaa kiipeilyapua, jotta he saavat tarvittavan tuen. Kiipeilyapuvälineet vaihtelevat kasvien tyypin mukaan muodoltaan, kooltaan ja rakenteeltaan. Esimerkiksi yksivuotiset kasvit voivat usein tulla toimeen vain puusta tai bambusta valmistetuilla sauvoilla, kun taas monivuotiset kasvit tarvitsevat vakaampia kiipeilyapuja, jotka on valmistettu puisista säleistä tai metallista tuulettimen muodossa tai säleikönä. Tänään annamme sinulle luovia ja hyödyllisiä ideoita ja vinkkejä sekä ohjeita siitä, miten voit rakentaa oman kiipeilytuen. Tämä ei ainoastaan ​​säästä rahaa, vaan osoittaa myös luomisen iloa ja toimii myös ympäristöystävällisesti. Hauskaa lukemista ja työskentelyä ja onnea!

Tyylikäs kiipeilyapu timantin muodossa

rakentaa kiipeilyapua itse rhombus ivy

Ristikot lisäävät puutarhan korkeutta ja säästävät tilaa

Haluatko kasvattaa enemmän vihanneksia ja muita kiipeilykasveja pienessä tilassa? Ajattele pystysuoraan! Yksi helpoimmista tavoista hyödyntää optimaalisesti pieniä puutarha -alueita on kasvattaa kasveja kiipeilylaitteilla, kuten ristikoilla. Kasvit, kuten juoksupavut, ovat erittäin tuottavia ja niitä voidaan siksi kasvattaa läheisissä riveissä.

Espalier -kasvit käyttävät myös vähemmän vettä. Koko rönsyilevän kasvin kastelun sijasta voit vain kastaa pohjaa, jossa kasvin juuret sijaitsevat.

Tendrils lisää rakennetta ja antaa puutarhalle korkeuden lisäksi myös täysin erilaisen viehätyksen. Lisäksi laululintuja arvostavat, että he voivat laskeutua pihallesi. Joten ne voivat auttaa hallitsemaan hyönteispopulaatioita. Kasvien pitäminen maanpinnan yläpuolella lisää myös ilmankiertoa, mikä voi auttaa minimoimaan kasvisairauksia.

Rakenna itsellesi kiipeilyapu

Rakenna kiipeilyapua itse punotulla puutarhapenkillä

Espalier-kasvit voivat myös auttaa sinua turvaamaan kaivatun kesävarjon siellä täällä. Esimerkiksi kiipeilyvihanneksia, kuten kurkkua, voidaan kasvattaa viistolla ritilällä vihanneslaastarin yläpuolella ja yhdistää muihin vihanneksiin. Lehtipuita monivuotisia kasveja voidaan kasvattaa trelliseillä talojen eteläpuolella varjostamaan taloa kesän lämmössä ja päästämään auringon läpi talvella. Jotkut kasvit, kuten juoksupavut, kurpitsat ja kukat, kuten aamukirkko, ovat riittävän pitkiä, jotta ne peittäisivät helposti pienet säleiköt, kuten teepees, mikä tekee lapsista erinomaisia ​​kesälinnoituksia.

Trellises -vihannekset on myös yleensä helpompi korjata. Sen sijaan, että katsoisit kurpitsa -kasvien valtavan viidakon läpi, voit helposti nähdä ne roikkumassa ristikon päällä. Lisäksi ärsyttävä kumartuminen jätetään pois. Hedelmät ovat myös yleensä puhtaampia ja tasaisempia.

Verkkotuki kurkkuille

kurkun kiipeilyapu itse rakentaa köysi puuta

Mitkä kasvit tarvitsevat ehdottomasti kiipeilyapua?

Monet kasvit tekevät hyviä kiipeilytukia ja jotkut tarvitsevat sitä ehdottomasti. Alla on joitain vihanneksia, kukkia ja perennoja, jotka ovat ihanteellisia ehdokkaita tähän:

Vihannekset – kurkut, kurpitsat, melonit ja vesimelonit, herneet, juoksupavut, puskaradiot ja tomaatit.

Kukat ja monivuotiset kasvit – Makeat herneet, aamunurkka, klematis, nasturtiums, humala, kiivi jne..

Kiipeilykasvien joukossa on myös ns. Heidän elimet ovat melko vahvoja, eivätkä ne yleensä tarvitse kiipeilytukea. Pystyt pitämään seinää itse. Ne voivat kuitenkin vahingoittaa julkisivua ja jättää epämiellyttäviä jälkiä. Siksi on suositeltavaa käyttää sopivaa kiipeilyapua myös täällä. Tällaisia ​​kasveja ovat esimerkiksi luonnonvaraiset rypäleet tai muratti.

Hyödyllisiä kiipeilyapuja voidaan suunnitella jopa sisalköydellä 

Rakenna itsellesi juutti köysi julkisivun kiipeilyapuun

Mitkä materiaalit sopivat DIY -kiipeilyapuihin?

Voit rakentaa kiipeilytukea sekä kerätyistä luonnonmateriaaleista että ostetuista. Willow -oksat ja bambu ovat suosituimpia näistä. Muut puiset sauvat ja sauvat voivat myös tarjota täydellistä tukea kasveillesi. Ne on yleensä sidottu yhteen sisalilla, hamppulla, juutilla tai nylonlangalla tai kiinnitetty toisiinsa nauloilla. Monet käytetyt esineet voidaan myös muuntaa luoviksi kiipeilyapuvälineiksi pienellä vaivalla. Yleisimpiä näistä ovat: tuolin selkänoja, polkupyörän vanteet, puutarha- ja keittiövälineet, sängynrunot, pää- ja jalkaosat, sälekehykset jne..

Materiaalista ja henkilökohtaisista mieltymyksistä riippuen voit suunnitella kiipeilyapusi monissa eri muodoissa. Toiset pitävät A-muotoa, toiset tuulettimen kaltaisia ​​rakenteita ja toiset haluavat säleikön tai rakentaa ns..

Alla olevista videoista löydät joitain yksinkertaisia ​​ohjeita, jotka voit toteuttaa haluamallasi tavalla oikean kiipeilytuen rakentamiseksi.

Rakenna itse yksinkertainen kiipeilyapu puusta ja villalangasta

Rakenna kiipeilytuki itse pajun oksista

Se on helpompaa ja ilman punomista bambutikkuilla

Rakenna itse bambu -kiipeilyapu pyramidille

Tai yksinkertaisesti sitoa pitkät puiset tikut yhteen kuin tipi

rakentaa kiipeilyapua itse kasvattaa vihanneksia

Rakenna itse kiipeilypyramidi puusta

Muista myös katsoa jäljellä olevia DIY -ideoita kiipeilyapuun puutarhassa tai parvekkeella. Löydät varmasti tarvitsemasi inspiraation sieltä!

Tyylikäs ja tilaa säästävä – moderni puusta ja metallista valmistettu kiipeilyapu

Rakenna parvekkeen kiipeilyapu itse

Ristikko täynnä jasmiinia antaa puutarhalle taivaallisen tuoksun ja rakenteen 

Rakenna puinen hilakiipeilyapu itse

A-muotoiset ristikot ovat käytännöllisiä ja näyttävät melko koristeellisilta

rakentaa kiipeilyapua itse kasvattaa kurkkua

Vanha puutarhaportti on kaukana vanhentuneesta 

rakenna oma alkuperäinen kiipeilyapusi kierrätykseen

Aivan kuten isoäidin aikaiset puutarhatarvikkeet

kierrätyskiipeilyapu tekee puutarhatarvikkeista itse

Rakenna tikkaat itse puusta Rakenna oma bambu kiipeilyapurakentaa kiipeilyapua itse bambu -ohjeista rakentaa puun kiipeilyapua itse Kasvava kurpitsa Rakenna kiipeilyapu itse Rakenna tilaa säästävä kiipeilyapu itse Rakenna itse kiipeilyapua bambusta Rakenna itse kiipeilyapu puusta Rakenna oma kiipeilyapusi kuormalavoista Rakenna itsellesi ryömintäapu blumentopt chiliä rakentaa kiipeilyapua itsellesi vihannespuutarha rakentaa puinen sänky itse rakentaa kiipeilyapua itse kasvattaa puupapuja rakentaa puiset tuolit itse ryömintäapu rakentaa omat puutarhaideasi rakenna itsellesi metalliputkia rakentaa kiipeilyapua itsellesi metallipyöräruusuja rakentaa hiipivä apu itse takorautainen vanha sänky rakentaa itsellesi kiipeilyapua köysipuu rakentaa kiipeilyapua itsellesi kierrätysideoiden ovikehyksiin rakentaa kiipeilyapua itsellesi kierrätysprojekti rakentaa kiipeilyapua itse seinän koristeluun ulkona tee itse kiipeilykepit Rakenna itsellesi tyylikäs kiipeilyapu Tee juoksupavut itse rakenna oma tyylikäs kiipeilyapu puusta upcycling kiipeilyapu itse rakentaa metalliastiat puusta upcycling kiipeilyapu rakentaa omat pyörän vanteet