Disse 18 Shiva-templer i Indien er din pilgrimsrejse-spand-liste

Indien er gudernes og gudindernes land og med rette. Af alle disse guder betragtes Shiva imidlertid som den vigtigste og øverste. Faktisk er Shiva den mest ærede gud af hinduer over hele kloden. Lord Shiva er den vigtigste hinduistiske gud tilbedt af Shaivaities. Så hvorfor er Shiva en af ​​de vigtigste guder i den hinduistiske religion? Hinduismen kredser om Trimurti -konceptet, hvor de tre vigtigste supermagter i det guddommelige rige siges at være ansvarlige for skabelsen, vedligeholdelsen og ødelæggelsen af ​​universet. Shiva i dette hinduistiske triumvirat er kendt som verdens ødelægger. De to andre hovedguder er Brahma (skaber) og Vishnu (bevarer). Shiva tilbedes i form af en shivlinga. Hengivne bader lingaen med mælk for at cirkulere positiv energi. Shiva vides at velsigne sine sande hengivne med den ultimative frelse. Da Lord Shiva indtager en særlig plads i mange indianers sind og hjerter, er der en række Shiva -templer rundt omkring i Indien. Nogle af disse blev konstrueret af berømte personligheder, og nogle af dem indeholder en betydelig mængde fakta om universets fødsel. Uanset om det er en sand hengiven af ​​Mahadev selv, eller om han bare er nysgerrig på den hinduistiske religion generelt, er en tur rundt i disse sjælfulde Shiva -templer en fortryllende rejse, man skal tage. Her har vi dig dækket med en liste over nogle af de mest betydningsfulde og ærede Shiva -templer i Indien. Begynd at krydse dem af fra din liste, og hvem ved, du finder dig måske tættere på det guddommelige!

herre Shiva templer i Indien

Største og ældste Shiva -templer i Indien:

Her er nogle af de gamle herred Shiva -templer i Indien, som man skal besøge.

1. Kedarnath -templet: Uttarakhand

Nu behøver dette sted ingen introduktion, et af de mest ærværdige, men vanskelige pilgrimssteder, det er enhver Shiva -hengivnes ultimative drøm. Lord Shiva er kendt for at have manifesteret sig som jyotirlingam eller ‘kosmisk lys’. Der er 12 af disse, hvoraf Kedarnath er den højeste (3581mts) og sandsynligvis den mest historiske og værdsatte. Faktisk kan oprindelsen af ​​dette tempel faktisk også observeres i Mahabharata. Det udgør en af ​​de berømte char dhams og de mest eftertragtede pilgrimssteder generelt. Dette Shiva -tempel bygget i det 8. århundrede e.Kr. står stadig stærkt i Uttarakhand. Det er beliggende på et smukt sted nær Mandakini -floden og i Rudra Himalaya -området. Forestil dig at bede til Mahadev omgivet af snedækkede toppe og dugfriske grønne enge. Det er et af de mest maleriske steder at tilbede til dato. Dette tempel udgør en del af de fem templer i Panch Kedar. Beliggende på Dev Bhumi i Uttarakhand er dette tempel åbent for besøgende fra april til november. Det er lukket resten af ​​året på grund af ekstreme vejrforhold. Der er faktisk aldrig sommer her plus iltniveauet kan falde. Stedet drukner normalt i sne, når det lukkes. Så før man tager på en rejse hertil, skal man forberede sig. Det er en god idé at være fyldt med glukose, medicin og varmt tøj, mens du vandrer op. Forkæl dig selv med yoga og motion for at komme i form i god tid inden din rejse

 • Adresse: Kedarnath, Uttarakhand 246445
 • Tidspunkter: Morgen Darshan: 4 til 15, aften Darshan: 17 til 21
 • Dress code: Varmt og let tøj. Kvinder rådes til at undgå sarees og bære salwar kameez eller bukser i stedet. Det er koldt plus i en ganske højde, så klæd dig derefter på. Handsker, trøjer, strømper, lyddæmpere og en paraply er et must.
 • Ca. Besøgets varighed: 1-2 timer
 • Sådan når du: Med fly: Den nærmeste lufthavn er Jolly Grant, 260 km. Med tog: Nærmeste jernbanehoved er ved Rishikesh, 243 km. Ved vej: Godt forbundet til Rishikesh, Haridwar, Dehradun og Delhi.
 • Temple websted: http://www.badarikedar.org/
 • Bedste tidspunkt at besøge: Maj til oktober undtagen monsuner. Badri Kedar -festivalen i juni samler dygtige kunstnere fra hele landet og afholdes i 8 dage.
 • Andre attraktioner: Gandhi Sarovar (2 km væk) med den flydende is på krystalvandet er for fantastisk. En dukkert ved Gaurikund med deres medicinske termiske kilder er et must. Shankaracharya Samadhi er også lige bag templet. Maleriske trekkingmuligheder og landsbyudforskninger er masser.

2. Somnath Temple: Gujarat

Somnath betyder faktisk ‘måneguds beskytter’. Det siges, at månguden oprindeligt havde bygget dette tempel i guld for at tilbede Lord Shiva. Efter at den blev ødelagt, blev den bygget igen i sølv, og genopbygningscyklussen fortsatte. Somnath Shiva -templet ligger i Gujarat. Dette berømte tempel er et af de tolv Jyotirlinga -templer, der var dedikeret til den mægtige Lord Shiva. En af hovedårsagerne til populariteten af ​​Somnath -templet er, at dette Shiva -tempel oplevede en række historisk betydningsfulde begivenheder, der fandt sted for længe siden. Det blev angrebet af angribere som Mahmood fra Ghazna, Afzal Khan og andre udlændinge. Dens rigdom blev plyndret, og det blev forsøgt ødelagt omkring sytten gange. Det har dog stadig overlevet over tid og står stærkt selv nu. Således er Somnath -templet virkelig populært på grund af dets rige arv og den unikke historie, det manifesterer af næring og sejr.

 • Adresse: Somnath, Veraval, Gujarat 362255
 • Tidspunkter: 06.00 – 21.30. Lys og lyd show, 8 – 9.
 • Dress code: Traditionelt slid ville være mest passende. Mini nederdele og respektløst tøj er ikke tilladt.
 • Ca. Besøgets varighed: 1 time
 • Sådan når du: Somnath ligger 95 km ad vej fra Diu. Du kan tage et fly til Diu. Somnath er godt forbundet med jernbane og busser til alle større destinationer. De nærmeste stationer er Somnath (0,5 km) og Veraval (7 km fra Somnath), der er forbundet til Ahmedabad og andre større byer.
 • Temple websted: http://www.somnath.org/
 • Bedste tidspunkt at besøge: Du kan deltage i den store messe på Kartik Purnimas fuldmåne i november/december. Shivratri er også en stor dag for templet.
 • Andre attraktioner: Gir National Park ligger 43 km væk og et must -besøg som hjemsted for de sidste asiatiske løver.

3. Mallikarjuna Swamy: Andhra Pradesh

Mallikarjuna Swamy -templet ligger i Andhra Pradesh og er en af ​​jyotirlinga -helligdommene. Dette tempel er endnu et med smukke omgivelser, gemt malerisk ved Nallamalai Hills Srisailam i en højde af 476 meter over havets overflade. Det er kendt som bopæl for Lord Shiva. Miljøet er fantastisk roligt med bredden af ​​Krishna -floden som omgivelser, der tilføjer charmen ved det hele. Også dette tempel er af enorm historisk betydning og er et af de mest besøgte religiøse steder i landet. Templet blev bygget af kong Harihara Raya. Det betragtes som en af ​​de ældste Kshetras i Indien.

 • Adresse: Srisaila Devasthanam, Kurnool Dist, Atmakur Mandal, Srisailam, Andhra Pradesh 518101
 • Tidspunkter: 06.30 – 15.30, 18.00 – 22.00
 • Dress code: Traditionelt slid eller anstændigt tøj
 • Ca. Besøgets varighed: 3 timer
 • Sådan når du: Med fly – nærmeste lufthavn er Hyderabad (230 K.M.), hvorfra du let kan finde en bus til Srisailam. Med jernbane – Markapur station (91 km) fra Srisailam.
 • Temple websted: http://www.srisailamonline.com/index.html
 • Bedste tidspunkt at besøge: kulturelle programmer arrangeres hver lørdag og søndag aften.
 • Andre attraktioner: Hellig flodbad ved floden Krishna (750 trin involveret).

4. Lord Shiva Mahakaleshwar Temple: Madhya Pradesh

I Madhya Pradesh, Ujjain, er der et berømt Shiva-tempel med tre etager kendt under navnet Mahakaleshwar. Det ligger ved siden af ​​Rudra Sagar -søen. Store og majestætiske, udskårne håndværk med smukke motiver og søjleportaler skaber en fascinerende atmosfære. Det er meget en af ​​de 12 jyotirlingas. Mahakal betragtes som dødens herre for jorden, helvede og himlen. Mahakal er dybest set den voldsomme skikkelse af den mægtige Lord Shiva, der betragtes som terminator for alt ondt. Templets nøjagtige oprindelsestid kan ikke spores, men det siges at være eksisterende siden forhistorisk tid ifølge Puranas. Flere gamle tekster af datidens digtere har også omtale af Mahakal -templet.

 • Adresse: Ujjain, Madhya Pradesh 456001
 • Tidspunkter: 5.00 til 15.30, 18.00 til 22.00
 • Dress code: Sarees til kvinder og dhotis til mænd som visse områder og aarti har kun en post med strengt denne påklædning.
 • Ca. Besøgets varighed: 1-2 timer
 • Sådan når du: Ujjain ligger i den vestlige jernbanzone. Du kan tage et tog fra en af ​​de større byer til Ujjain. Det er meget godt forbundet med Indore også ad vej og jernbane. En bus fra Indore ville være 55 km. Den nærmeste lufthavn er i Indore (60 km væk).
 • Temple websted: http://dic.mp.nic.in/ujjain/mahakal/default.aspx
 • Bedste tidspunkt at besøge: Mahashivratri er, når templet kommer til live som ingen anden dag på året. Hvis du vil se Nagachandresvara -ling, skal du besøge templet på Naga Panchami, da kun den dag er tilladt.
 • Andre attraktioner: Udforsk Indore og besøg Lal Bagh -paladset i byen.

5. God Shiva Temple Omkareshwar: Madhya Pradesh

Igen en af ​​de 12 jyotirlingas, dette er endnu et Shiva -tempel i Madhya Pradesh. Det står på et øformet område ved floden Narmada, kaldet Mandhata eller Shivapuri. Formen på denne ø siges at ligne den af ​​det hinduistiske hellige symbol på ‘Om’. Dette er en af ​​de mest populære pilgrimsrejsedestinationer i landet. I dette tempel afholdes pujaerne midt på dagen, og formiddagstjenesten udføres af templets tillid.

 • Adresse: Omkareshwar Mandir Road, Mandhata, Madhya Pradesh 451115
 • Tidspunkter: åbner kl. 5 om morgenen og aften starter darshan fra kl. Sovende udsigt til gud fra 9 – 21:30.
 • Dress code: Der er ikke angivet nogen særlig dresscode.
 • Ca. Besøgets varighed: 1-2 timer
 • Sådan når du: Den nærmeste lufthavn er i Indore (80 km væk). Med jernbane kan man nå via Khandwa Railway station eller Indore Railway station, begge omkring 78 km. Med bus er templet let tilgængeligt fra alle større byer. Stats- og privatejede busser kører masser fra Indore (77 km), Khandwa (78 km) og Ujjain (135 km).
 • Temple websted: http://shriomkareshwar.org/
 • Bedste tidspunkt at besøge: Maha Shivratri Mela, Karthik Utsav og Narmada Jayanti.
 • Andre attraktioner: Øen er omgivet af bjerge. Tag en tur rundt på øen for at få en betagende udsigt. Island parikrama siges at være meget lovende og en måde at vaske sine synder væk på

6. Bhimashankar -templet: Maharashtra

Bhimashankar -templet i Maharashtra ligger i Sahyadri -bakkerne omgivet af tætte skove. Bhimashankar er udgangspunktet for Bhima -floden. Det har fået endnu mere fremtrædende plads, siden det er blevet erklæret som et naturreservat. En af de vigtige 12 jyotirlingas, den ligger i nærheden af ​​Pune by og nyder et stort antal hengivne, der myldrer i tempelportene år for år. Ved at blive bygget på Nagra -arkitekturmåde uddanner dette tempel de besøgende, hvordan Tripurasur blev besejret af den kombinerede form af Lord Shiva og Devi Parvati.

 • Adresse: Maharashtra State Highway 112, Bhimashankar, Maharashtra 410509
 • Tidspunkter: Morgen: 5.00 – 15.00, 16.00 – 21.30
 • Dress code: Traditionelt slid foreslået
 • Ca. Besøgets varighed: 1-2 timer
 • Sådan når du: Nærmeste lufthavn og togstation er i Pune, 125 km væk. Busser kan også tages fra Pune, Ghatkopar og Kalyan.
 • Temple websted: http://bhimashankar.in/
 • Bedste tidspunkt at besøge: September til februar. For eventyr -junkierne er monsunen en god tid.
 • Andre attraktioner: Du kan udforske Bhaja -hulerne eller forlystelsesparken Imagica i Khopali den næste dag.

7. Kashi Vishwanath Shiv Mandir: Uttar Pradesh

Kashi Vishwanath -templet ligger i den hellige by Varanasi og bredden af ​​floden Ganga. Et miljø, der er så rent som det bliver, betragtes som husly for alle hengivne sjæle. Ifølge legender frigives en, der tager sit sidste åndedrag i dette tempel, fra genfødslens cyklus. Det menes, at Shiva selv driver mokshas mantra direkte ind i øret på hans hengivne, der tog deres sidste åndedrag på dette hellige sted. Beliggende i byen Varanasi, får dette tempel besøgende fra mennesker over hele verden, herunder alvorligt hengivne Shivaities. Det er også kendt som det gyldne tempel og blev bygget i 1780 af Maratha Maharani Ahilyabai Holkar i Indore. Dette tempel går også tilbage til oldtiden med omtale i hinduistiske skrifter og mere. Det siges, at den oprindelige struktur var Kashi blev konstrueret af Hari Chandra i det 11. århundrede. Post, som var vidne til invasioner og blev ødelagt et antal gange, og det nuværende tempel var det, der endelig blev bygget på plads.

 • Adresse: Lahori Tola, Varanasi, Uttar Pradesh 221001
 • Tidspunkter: Darshan -tidspunkterne er 04.00 – 11.15, 12.20 – 19.15 og 20.30 – 21.00.
 • Dress code: Mini nederdele er ikke tilladt. Konservativ tøj opfordres.
 • Ca. Besøgets varighed: 3 timer
 • Sådan når du: Varanasi er forbundet med alle større byer i Indien med fly, vej og jernbane. Nærmeste banegård til templet er Varanasi bystoppested kun 2 km væk. Ved vej er det placeret på NH2 fra Calcutta til Delhi, der dækker mange større byer. Direkte fly fra Delhi og forbindelse fra de fleste byer kan bookes til Varanasi. Biler, taxier og rickshaws er let tilgængelige i lufthavnen for at nå mandiren eller hotellet.
 • Temple websted: http://www.shrikashivishwanath.org/
 • Bedste tidspunkt at besøge: Rangbhari Ekadashi, Mahashivratri og Kartik måned
 • Andre attraktioner: Dyp og bad i den hellige Ganga. Vishwanath Gali til billig indkøb og køb af puja-relaterede varer. Slug om noget af den bedste gademad, du finder i Indien. Kalvaurav -templet ligger 1,5 km derfra, og det siges, at du også skal bede dine bønner her. Sarnath og Allahabad er to nærliggende byer at udforske.

8. Vaidyanath -templet: Deoghar

Dette tempel ligger i Deoghar, Jharkhand. Navnet på dette tempel er meget trøstende, da ‘Viday’ betyder ‘læger’ og ‘nath’ betyder ‘Herre’. Den kombinerede betydning af hele ordet ‘Vidyanath’ betyder Herren, der spiller lægernes rolle. Historien fortæller, at Ravan på netop dette sted bad til Lord Shiva og fik sine velsignelser begavet af ham, som han senere brugte til at ødelægge verden. Han havde tilbudt sine ti hoveder til Shiva det ene efter det andet som et offer og smigret over dette kom Lord Shiva selv ned på jorden for at helbrede ham. Siden han handlede som en læge i dette tilfælde, har dette hellige sted hentet sit navn og betydning fra denne episode og er blevet umindelig siden. Det består af et tempelkompleks, hvor der er hovedtemplet, Baba Baidyanath, hvor Jyotirlinga er installeret, og 21 andre templer.

 • Adresse: Pera Gali, Shivganga Muhalla, Deoghar, Jharkhand 814112
 • Tidspunkter: 16.00 til 15.30, 18.00 til 21.00
 • Dress code: Traditionelt slid
 • Ca. Besøgets varighed: 1-2 timer
 • Sådan når du: Med tog: Nærmeste banegård er Jasidih (10 km væk). Med fly: Lufthavne i nærheden er Ranchi, Patna, Gaya og Kolkata, som er forbundet til alle større byer i Indien. Babadham er derved forbundet via vej fra disse byer.
 • Temple websted: http://babadham.org/
 • Bedste tidspunkt at besøge: Verden berømt for sin Shravan Mela i juli og august.
 • Andre attraktioner: Udforsk Naulakha Mandir 1,5 km væk.

9. Ramanathaswamy Temple Shiva: Tamilnadu

Beliggende på en lille ø i Tamilnadu, Rameswaram, er det den sydligste jyotirlingas i Indien. Dette hellige pilgrimssted menes at være tæt forbundet med Ramayana og Ramas sejr. Ramanathaswamy er af betydelig betydning for Shiavaities hovedsageligt på grund af dets placering som templet. Det siges at være bygget på det samme sted, hvor Lord Rama tilbad Lord Shiva. Det menes også, at Rama havde bygget en bro fra øen over havet til Lanka for at få Sita tilbage fra Ravana. Så meget populær og på niveau med Varanasi er dette tempel og by meget æret af Shaivas og Vaishnavas. Det har også en enorm historisk betydning for nysgerrige opdagelsesrejsende og beundres for sin dravidiske arkitektur.

 • Adresse: Rameswaram, Tamil Nadu 623526
 • Tidspunkter: Morgen: 5 til 13, aften: 15 til 21
 • Dress code: Nemt og konservativt tøj, som du kan bade i. Tag skiftetøj på, da darshan ikke er tilladt i våde.
 • Ca. Besøgets varighed: 1-2 timer
 • Sådan når du: den nærmeste lufthavn ligger 163 km derfra ved Madurai. Rameshwaram er også forbundet med jernbane og vej med Coimbatore, Chennai og andre større byer.
 • Temple websted: http://www.rameswaramtemple.tnhrce.in/
 • Bedste tidspunkt at besøge: På Maha Shivarathri og flydende festival (Thai Poosam nat).
 • Andre attraktioner: 22 theerthams i form af brønde til badning i. Hver siges at have specifikke gaver og medicinske egenskaber. Adams -broen og Dhanushkodi -stranden i Rameshwaram.

10. Amarnath -templet: Kashmir

Amarnath -templet ligger højt oppe omkring 3888 m og 45 km fra Pahalgam, Kashmir og er populært hovedsageligt på grund af dets naturlige dannelse af en Shiva Linga fra sne. Den består af den hellige Amarnath -hule, der betragtes som en af ​​hinduismens helligste helligdomme. Folk tror, ​​at det er hjemmet til Lord Shiva på jorden. Ifølge legenden kom Shiva ind i grotten med Parvati for at dele hemmeligheden bag skabelse og udødelighed med hende. Humungous skarer af hengivne forkæler sig i den hellige Amarnath yatra i juni og august. Det menes, at Lord Shiva opfordrer sine hengivne til at besøge denne fromme sneklædte grotte, hvor han kan oversvømme dem med sin kærlighed og velsignelser. De smukke omgivelser i de snedækkede omkringliggende bjerge vil efterlade dig et forstærket strejf af sindsro og guddommelig lyksalighed. Vær dog opmærksom på, at trekking heroppe ikke ligefrem er problemfri, og man bør komme velassorteret og forberedt på de ekstreme vejrforhold og topografi.

 • Adresse: Baltal Amarnath Trek, Forest Block, Anantnag, Pahalgam, Jammu og Kashmir 192230
 • Tidspunkter: 9.00-17.00
 • Dress code: Behageligt uldtøj er et must, når du vandrer her, og det er altid koldt. Monkey kasketter, regnfrakker, handsker osv. Er et must.
 • Ca. Besøgets varighed: >3 timer
 • Sådan når du: Der er to ruter, en fra Baltal og en fra Pahalgam. Baltal ligger kun 14 km fra hulen, som kan dækkes ad vej og med helikopter. Pahalgam ligger 47 km fra hulen og startpunktet for turen. Begge udgangspunkt er godt forbundet med Srinagar. Srinagar er den nærmeste lufthavn og Jammu den nærmeste jernbanestation.
 • Temple websted: http://www.shriamarnathjishrine.com/
 • Bedste tidspunkt at besøge: Amarnath Yatra finder kun sted i juli og august. Det tilrådes at springe den første uge af yatraen over, som kan starte i juni og blive mere rodet.
 • Andre attraktioner: Pahalgam er en naturskøn by at udforske, der vil efterlade dig fascineret. Shri Shankar Acharya -templet er også relativt tæt.

11. Lingaraj -templet: Odisha

Et af de ældste templer i Bhubaneswar by, dens vigtigste guddom er Tribhuvaneswar (Lord of Three Worlds). Det er et meget populært pilgrimssted for Shiva og et turistmål. Det blev bygget mellem det 10.-11. Århundrede og er kendt som “den sandeste sammensmeltning af drøm og virkelighed”. Hele templet er dækket af usædvanligt dygtige udskæringer, der ikke efterlader plads til den 55 meter høje struktur tom. Det er prydet af arkitektur i Kalinga -stil. Imidlertid er det kun hinduer, der er tilladt inde i templet.

 • Adresse: Rath Rd, Lingaraj Nagar, Old Town, Bhubaneswar, Odisha 751002
 • Tidspunkter: 05.00 – 21.00
 • Dress code: Anstændigt, traditionelt tøj ville fungere bedst
 • Ca. Besøgets varighed: omkring 20 minutter for kun hoved Shiv Mandir og 2-3 timer for alle de små templer inde i lokalerne
 • Sådan når du: lokale taxaer og biler fra hvor som helst i Bhubaneswar vil aflevere dig lige ved templets porte
 • Temple websted: http://bmc.gov.in/TouristAtcton.aspx
 • Bedste tidspunkt at besøge: Chandan Yatra, Rath yatra og Shivratri
 • Andre attraktioner: Parasurameswara -templet ligger 0,7 km derfra, og Vaital Deul -templet ligger kun 0,2 km derfra.

12. Kotilingeshwara -templet: Karnataka

Dette Shiva -tempel ligger i landsbyen Kammasandra. Det ligger i Kolar -distriktet i Karnataka. Det har en af ​​de største shiv lingams i verden og er derfor ekstremt populær også blandt de hengivne. Faktisk er det den største og den højeste (33 meter) Shiv lingam i Asien, der tiltrækker omkring 2 lakh bhakts år for år til helligdommen. Den vigtigste linga er omgivet af et væld af mindre lingamer, et projekt, der involverer konstruktion af et tal svarende til 1 crore. Hengivne kan installere lingams på deres egne navne mod betaling, og de sædvanlige bønner vil blive udført af de styrende myndigheder dagligt på disse to. Gratis masseægteskaber udføres også hvert år med festligheder og sjov.

 • Adresse: Kodilingam Temple Road, Ghattakamadenahalli, Kolar-563121
 • Tidspunkter: 06.00 – 21.00
 • Dress code: Beskeden tøj
 • Ca. Besøgets varighed: Omkring 20 minutter for kun hoved Shiv Mandir og 2-3 timer for alle de små templer inde i lokalerne
 • Sådan når du: Kolar ligger 2,5 timer fra Bangalore. Den nærmeste lufthavn er i Bangalore, hvorfra der kan lejes taxaer til Kolar. Jernbanenettet er godt forbundet på Bangalore – Hubli -linjen.
 • Temple websted: Ikke relevant
 • Bedste tidspunkt at besøge: mellem juli og januar. Shivratri fejres med stor iver.
 • Andre attraktioner: Formidlingshal for hengivne, der gerne vil fokusere i fred. Antharagange -grotterne ligger 2,2 km derfra.

13. Daksheswara Mahadev -templet: Haridwar.

Oprindelsen af ​​dette tempel er nævnt i Shiv Puranas. Historien fortæller, at det var netop dette sted, hvor Sati var hoppet ind i flammerne på Yajna holdt af hendes far kong Daksha Prajapati. Hun var rasende over, at Shiva ikke blev kaldt til Yajna af sin far. Lord Shiva sendte sin modigste kriger ind for at hævne kong Daksha og blev senere opfordret af alle guder inklusive Vishnu til netop dette sted. Det siges således, at lingam viste sig her. Opkaldt efter faderen til gudinden Sati, kong Daksha og Lord Shiva, går dette tempel tilbage i historien og æres i høj grad af alle trofaste Mahadev -bhakter. Det ligger i Kankhal, 4 km fra den hellige Haridwar i Uttarakhand.

 • Adresse: MK Gandhi Road, Ahead of Chowk Bazaar, Kankhal, Haridwar, Uttarakhand 249408, Indien
 • Tidspunkter: 06.00 – 20.00
 • Dress code: afslappet traditionel
 • Ca. Besøgets varighed: Minimum 1 time
 • Sådan når du: Tag en taxa fra Haridwar. Nærmeste banegårde er Haridwar jernbanestation (03 km), og den nærmeste lufthavn er den på Dehradun (38 km).
 • Temple websted: Ikke relevant
 • Bedste tidspunkt at besøge: Maha Shivaratri og Navratri
 • Andre attraktioner: butikker ved indgangen til køb af shivlingams, ædelstene og sten. Daksha ghat med mulighed for at dyppe i den hellige Ganga. Har Ki Paur.

14. Vadakkunnathan Temple: Kerala.

Et andet uhyre imponerende tempel, disse er helliget Lord Shiva og ligger i Thrissur, Kerala. Forestil dig typisk Kerela -arkitektur. Vægmalerier af episoder fra Mahabharata og majestætiske tårne ​​på alle sider. Det er et must -besøg for historikere og kunstelskere for sine eksklusive udskæringer og håndværk alene. Det menes at være bygget af Lord Parasurama. For de uvidende, siger legenden, at Kerala -landet faktisk blev genvundet fra havet af Parasurama. Rig arv, historisk relevans og traditioner, der ryger ind fra hvert hjørne, dette sted for tilbedelse er virkelig forunderligt og også ekstremt velbevaret.

 • Adresse: Swaraj Round N, Kuruppam, Thekkinkadu Maidan, Thrissur, Kerala 68000
 • Tidspunkter: 04.00 – 10.30, 17.00 – 20.30
 • Dress code: let traditionel
 • Ca. Besøgets varighed: 1 time
 • Sådan når du: Med jernbane – nærmeste togstation er Thrissur (1,5 km væk)
 • Med fly – nærmeste lufthavn er Cochin Internationale Lufthavn (47 km væk)
 • Temple websted: Ikke relevant
 • Bedste tidspunkt at besøge: Årlig Pooram-festival berømt for sine elefanter og fyrværkeri (april-maj). Shivratri tid.
 • Andre attraktioner: Charpa Falls og Punnathurkotta Elephant Sanctuary

15. Srikalahasti -templet: Andhra Pradesh

Templet er fanget i en indstilling så malerisk og fantastisk som det bliver. Shiv Lingam her er omfattet af det smukke Dakshina Kailasa Mountain på bagsiden. Og forrest tilføjer Swarnamukhi -floden magien. Dette sted siges at have masser af hengivne i form af helgener, syndere, guder og vismænd, der er kommet her i tilbedelse og opnået frelse i fortiden. Det er et af de mest ærede Shiva -steder på grund af den legendariske fortælling, der forbinder Mahadev med dette historiske sted. Historien fortæller, at det er her, Kannappa tilbød sine øjne at dække den blødende lingam. Men før han kunne gøre dette, greb Shiva ind og gav ham Moksha i stedet. Derfor trænger hengivne dette tempel som deres hellige sted til opfyldelse af ønsker og for at opnå Mukti.

 • Adresse: Srikalahasti, Rajampet, Tirupati, Andhra Pradesh 517644
 • Tidspunkter: 06.00 – 21.00
 • Dress code: konservativt tøj til darshan. Visse dosha poojas har en dresscode, så tjek i billetdiskene på forhånd.
 • Ca. Besøgets varighed: 3-4 timer
 • Sådan når du: Srikalahasti Bus Stand, er kun 2 kilometer væk. Offentlig transport er tilgængelig på standen. Den nærmeste togstation er Srikalahasti Station (3 km væk) Tirupati Lufthavn, en 45-minutters kørsel væk er den nærmeste.
 • Temple websted: Ikke relevant
 • Bedste tidspunkt at besøge: November – februar er den mest behagelige vejrstand.
 • Andre attraktioner: Pathala Ganapathi underjordisk tempel i komplekset og Bharadwaja Tirtham. Den dravidiske arkitektur her er et glimrende eksemplar til forståelse af den typiske sydindiske stil.

16. Chidambaram Nataraja Temple: Tamil Nadu.

Dette er endnu et berømt Shiva -tempel dedikeret til guden selv kaldet Natarajar (shiv som dansens herre). Med mytiske rødder er dette en af ​​de fem sabhaer, hvor Shiva siges at have udført den kosmiske dans. Arkitekturen i templet gør det også unikt. Det er inspireret af kunsten Bharatnatyam, specialdansformen i staten Tamil Nadu. Den består af 9 gateways, 4 tårne ​​og en Sikaram dækket med guld, der skaber intet mindre end storhed og et indblik i en rig arv.

 • Adresse: East Car Street, Chidambaram | Vijay Gems, 608001, Indien
 • Tidspunkter: 06.00 – 12.00, 17.00 – 22.00
 • Dress code: Anstændigt tøj. Undgå, at huden viser påklædning, og hold dig til let etnisk, hvis det er muligt. Der er ingen streng kode for sarees eller dhotis, men mænd skal tage deres skjorter af, hvis de går i nærheden af ​​idolet.
 • Ca. Besøgets varighed: 1-2 timer
 • Sådan når du: Tiruchirapalli (195 km) og Chennai (245 km) er de nærmeste lufthavne. Det er nu også forbundet med jernbane til Trichi og ad landevejen til alle større byer.
 • Temple websted: Ikke relevant
 • Bedste tidspunkt at besøge: Årlig dansefestival afholdes hvert år på Maha Shivratri, hvilket er en must -oplevelse.
 • Andre attraktioner: Udforsk den omkringliggende pichavaram mangroveskov.

17. Bhojeshwar Shiva -templet: Madhya Pradesh.

Med en 7,5 meter høj Shiv Linga er dette tempel i landsbyen Bhojpur berømt af en ret unik grund. Templets konstruktion menes at være påbegyndt i det 11. århundrede, men templet er indtil nu stadig ufuldstændigt i dets struktur og skabelse. Faktisk er det mere spændende, at de arkitektoniske planer for dens konstruktion er fundet graveret på de omkringliggende klipper. De byggematerialer, der blev efterladt på stedet, var også blevet genvundet. Imidlertid har ingen klar konklusion om årsagen til ophøret af dens konstruktion været i stand til at fastslå. Ikke desto mindre har det kastet uhyre betydningsfuld indsigt på vores måde om den måde, konstruktioner af sådanne steder blev planlagt dengang i den periode. Det har kastet lys over tempelbygningsteknikkerne i det 11. århundrede og hjulpet de lærde med at dykke ned i hemmelighederne ved de arkitektoniske færdigheder dengang. Således har dette tempel været af stor betydning for os og blevet udpeget som et monument af national betydning af

den arkæologiske undersøgelse i Indien (ASI).

 • Adresse: Raysen Bhojpur, Bhopal, Madhya Pradesh 464993
 • Tidspunkter: 06.00 – 20.00
 • Dress code: Anstændigt tøj ville fungere
 • Ca. Besøgets varighed: 2-3 timer
 • Sådan når du: Bhopal (30 km væk) er forbundet med fly og jernbane til alle større byer. Du kan tage en taxa eller bus fra Bhopal til templet.
 • Temple websted: NA
 • Bedste tidspunkt at besøge: November til februar for at undslippe varmen og Mahashivaratri for at nyde de store festligheder og menneskemængder.
 • Andre attraktioner: Udforsk Bhimbetka -hulerne

18. Kailashnath -templet: Maharashtra.

Et af de mest berømte huletempler i Indien, Kailash- eller Kailasanatha -templet i Ellora -hulerne tiltrækker både turister, religiøse tilhængere og historikere. Dette er på grund af dets særlige arkitektur, majestætiske størrelse og skulpturelle mekanismer. Det blev bygget omkring det 8. århundrede og er et af de største stenhuggede hinduistiske templer i det gamle Indien. Det, der er mest spændende, er således, hvordan det blev hugget af fra et enkelt gigantisk stykke sten. Det udgør en af ​​de største af de 34 udgravninger ved Ellora, der tog noget omkring et århundrede at gennemføre. De udskårne paneler viser episoder fra Mahabharata og Ramayana. er et af de største indiske klippeskårne gamle hinduistiske templer beliggende i Ellora-hulerne, Maharashtra, Indien. En megalit hugget ud af en enkelt klippe, betragtes som et af de mest bemærkelsesværdige huletempler i Indien på grund af sin størrelse, arkitektur og skulpturelle behandling.

 • Adresse: Ellora, Maharashtra 431102
 • Tidspunkter: 9.00 – 17.00. Lukket om tirsdagen
 • Dress code: Ingen streng påklædningskode som sådan, men letgående semi-casual tøj ville fungere bedst.
 • Ca. Besøgets varighed: 2-3 timer
 • Sådan når du: 0,3 km fra Ellora Busstation. Den nærmeste lufthavn er Aurangabad (30 km væk). Direkte tog fra alle større byer i Maharashtrian til rådighed.
 • Temple websted: Ikke relevant
 • Bedste tidspunkt at besøge: Gå ind på den årlige Ellora-festival for musik og dans, der normalt afholdes omkring november-december
 • Andre attraktioner: Udforsk alle de 34 huler i Ellora og også de nærliggende Ajanta -huler. Køb på friluftsmarkederne efter Buddha -skulpturer, sølvpynt og malerier.

Ofte stillede spørgsmål og svar:

Er der flere Shiva -templer i Indien end de ovenstående, som er som skjulte perler og værd at kende?

Ja. Der er endnu flere templer dedikeret til Mahadev, og nogle af disse har en utrolig historie at dele. Interessante temaer og skikke, der får dem til at skille sig ud selv fra denne udtømmende liste ovenfor. De er dybest set skjulte perler, men alligevel med en stor arv, utrolige steder og betydning. For eksempel er Pahari Baba Mandir i Ranchi en særlig omtale på grund af dets tilknytning til martyrdøden for de indiske frihedskæmpere. Det ligger samme sted, hvor mange af dem blev hængt af briterne i tiden før uafhængigheden. Stambheshwar Mahadev -templet i Gujarat er et andet, der virkelig skiller sig ud på grund af, at selve templet dukker op og forsvinder hele dagen. Ja, du kan kun besøge dette shiv -tempel under lavvande, da det ellers er helt opslugt af det arabiske havvand på grund af dets placering. Alligevel er det stadig populært blandt hengivne, der også samler mod på at søge velsignelser her. En anden instans er The Tungnath Mandir i Rudraprayag -distriktet i Uttarakhand. Det er det højeste Shiva -tempel i verden på 12000 fod over havets overflade og endnu mindre kendt.

Hvilket tempel andet end Amarnath siges at have en naturlig Shiva Ling?

Det mindre kendte Ambikeshwar-tempel i Amer Fort i Jaipur. Det menes, at gysningen her er naturlig, som engang blev fundet 22 fod under jorden. Efter at shivlingen blev trukket ud af undergrunden, beordrede kong Kankil Dev et tempel at bygge her, og den samme shivling siges at ligge på dens sted. Et cirkulært hul omgiver lingam nu, og derfor skal hengivne kigge indenfor for darshan. Det siges også, at der i monsunerne dukker 10 fod vand op fra ingen steder og nedsænker lingam.

Hvilket Shiv -tempel siges at være vidne til stigningen i højden år for år?

Bhuteshwar Nath -templet eller Bhakura Mahadev -templet i landsbyen Marauda, ​​siges at Chhattisgarh have magtfulde guddommelige kræfter selv nu. Denne landsby er blevet populær for sin stadigt voksende shivlingam. Lingaen siges at vokse i højden hvert år. De omgivende skove sætter endnu mere op til mysteriet og magien. De lokale siger, at shivlingams højde stiger med 6 til 8 tommer hvert år.

Shiva er gud for alle følelser og kendt for at legemliggøre lidenskab. Han er herren for dem, der søger den ultimative moksha. Men som vi har skitseret ovenfor, er denne pilgrimsvandring omkring Shiva -helligdommene i Indien ikke kun for trofaste Shiva Bhakts. Faktisk har hvert tempel så meget mere at tilbyde med hensyn til arkitektur, historie og legendariske mytologiske fortællinger. Disse historier er virkelig et indblik i vores rige kulturelle fortid, og de er ikke kun spændende, men de bringer en tættere på deres rødder. Hvis du vil starte denne spændende rejse, skal du begynde at undersøge, hvilke af disse muligheder der lyder mest interessante, og gå i gang! Vågn dit religiøse selv eller arkæologen i dig … men sørg for at dele det, du elskede mest med os. God tur og må Shivs velsignelser altid være med dig.