20 különböző tésztafajta képekkel!

A tészta könnyen a világ egyik legnépszerűbb étele, és nem túlzunk! Bár a tészta olasz találmány, a neve és híre elterjedt a világ minden részén. Az OK? A tészta egy sokoldalú étel, amely lehetővé teszi a különböző főzési technikák, ízek és mártások kísérletezését. De mivel a piacon nagyon sokféle tészta áll rendelkezésre, sokan nehezen tudják kiválasztani a megfelelőt az általa gondolt recepthez.

A tészta nevek típusai

Fusillival, penne -vel vagy spagettivel menjünk? Miért van egyáltalán ennyi tésztafajta nálunk? A válasz egyszerű! A szósz íze és felszívódása a tészta alakjától és vastagságától függően eltérő.

Az egyszerűség kedvéért összeállítottunk egy listát 20 különböző tésztafajtáról és azok céljairól a kulináris világban.

20 különböző tésztaforma és név képekkel:

Tudta, hogy a világon körülbelül 350 különböző tésztafajta létezik? Mivel lehetetlen mindegyiket lefedni, 20 népszerű fajtáról beszélünk:

1. Angyalhaj:

különböző típusú tészták

Az angyal haj, más néven Capellini, a száraz tészta egy fajtája, amely vékony, hosszú tészta szálakra hasonlít. Eredete a 14. vagy a 15. századra nyúlik vissza Észak -Olaszországban, ahol Capellid’angelo néven ismerik! A tészta meglehetősen finom, és nagyon jól illik könnyű mártásokhoz vagy olajos alapokhoz. Bármilyen mártás, amely elég krémes vagy sűrű, a tésztát „megfulladhatja” és elveszítheti textúráját. A szakértők azt javasolják, hogy ezt a finom tésztát dobja fel könnyű marinara szószba vagy vajba fehérjével, például garnélával, csirkével vagy akár zöldségekkel együtt.

2. Spagetti:

tészta nevek

Bár sokan a spagettit olasz találmánynak tartják, a tények azt sugallják, hogy a hagyományos olaszok ritkán fogyasztják ezt a tésztafajtát. Valójában a spagetti inkább „amerikai”, mint olasz népszerűségnek örvend a helyiek körében. A spagetti száraz tészta, amely hosszú rudaknak tűnik. Általában „Al Dente” -ként főzik, vagyis „fogig”, rágós állagú. A főtt tészta úgy néz ki, mint egy csomó húr vagy zsineg. A spagetti jól illik vajas szószhoz, paradicsomszószhoz, pestohoz vagy egyszerű olívaolajba dobáshoz zöldséggel vagy hússal.

3. Pappardelle:

tésztafajták

A Pappardelle egy szalagos tészta, amelyet hagyományosan tésztából és tojásból készítenek. Száraz tésztafajtaként is kapható a jobb tárolás és rendelkezésre állás érdekében. A Pappardelle eredete Olaszország, ahol azt jelenti, hogy „enni” vagy „zabálni”. Minden tésztaállvány körülbelül ¾ – 1 hüvelyk vastagságú. A Pappardelle nagyon jól passzol a sűrű mártásokhoz, mint például a Bologanse, vagy akár húspörkölthez is sűrű állaga miatt. Rengeteg hús- és tenger gyümölcsein alapuló recept létezik, amelyek a Pappardelle-t kiadós ételré varázsolják!

4. Makaróni:

makaróni fajták

A makaróni egy olyan tésztafajta, amelyet nem kell külön bemutatni. A legtöbben Mac ‘n’ Cheese -ként élvezzük ezt a tésztát, ami történetesen Amerika kedvenc tésztaétele. Ez a száraz tészta durumbúzából készül, és keskeny csövekre hasonlít. A görbe alak miatt a makarónit könyök makarónak is nevezik. A Makaróni másik altípusa a dupla könyökű tészta, amelynek sűrű és rágós textúrája van. A makaróni jól használható olyan nehéz mártásokhoz, mint a sajt, a Bechamel stb.

5. Fusilli:

tésztafajták

A Fusilli egyfajta száraz tészta, amely dugóhúzóval van csavarva. A felszíni barázdák lehetővé teszik, hogy a tészta sok mártást és ízt felszívjon. Az amerikaiak a „Rotini” kifejezést használják a Fusilli alternatív neveként. Ez a tészta lehet üreges vagy szilárd, különböző hosszúságú és spirálú. A sima vagy búza alapú tészta színekben is megjelenhet, ha ehető növényi kivonatokat, például sárgarépát, céklát, spenótot stb. Keverünk a tésztába. A Fusilli szinte bármilyen mártással kiválóan működik, és salátákban is csodálatos íze van.

6. Penne:

különféle tészták

A Penne egy másik népszerű száraz tésztafajta, amelynek hengeres alakja éles szélekkel rendelkezik. A név az olasz “Penna” kifejezésből származik, ami tollat ​​vagy tollat ​​jelent. Egy Giovanni Battista Capuro nevű olasz tésztagyártó feltalálta a Penne -t egy speciális tészta vágógép segítségével. Minden tészta mérete 3-5 cm lehet. A Penne két alapvető változatban kapható – sima és texturált. A vastag és sűrű textúra miatt a Penne jól használható szinte bármilyen erős mártással, például Arabbiatta, Alfredo, Bechamel stb..!

7. Farfalle:

különböző tészta nevek

A Farfalle az egyik legszebb kinézetű tésztafajta, amely a 16. századi Olaszországból származik. A történészek azt sugallják, hogy a hölgyek szokássá tették, hogy extra tészta tésztát takarítanak meg, hogy létrehozzák ezeket az imádnivaló csokornyakkendő formákat. A lebegő pillangókhoz való hasonlóság miatt a tészta „Farfalle” néven ismert (olaszul pillangókat jelent). A szokatlan forma a tészta négyzetek közepének becsípésével és a szélének gerincekre vágásával jön létre. A Farfalle nagyon jól működik bármilyen sűrű mártással, amely krémből vagy paradicsomból készült.

8. Rotelli:

tészta formák és nevek

A Rotelle egy kerek tészta, amelynek eredete Olaszországból származik. Az olasz Rotelle szó egyedülálló alakja miatt „kis kerekeket” jelent. A Rotelle tészta egyes kerekeinek küllői sok mártást és tejszínt „fognak” az ételhez. Tehát egy nehéz mártás tejszínből, paradicsomból és még tenger gyümölcseiből is jól illik ehhez a változathoz. A Rotelle tészta szép, dekoratív megjelenést kölcsönöz az olyan ételeknek is, mint a levesek, saláták stb. A gyerekek ezt a tésztafajtát szórakoztatónak és játékosnak találják!

9. Orecchiette:

tésztaforma nevek

Az Orecchiette az egyik legsokoldalúbb tésztafajta, amely szinte bármilyen mártással jól illik. A név egy olasz szó, amely kerek, homorú, füleknek látszó formája miatt „kis füleket” jelent. Ennek a tésztának a texturált felülete és a csésze alakja jó mennyiségű mártást tartalmaz, és még egy kis kanálként is használható a zöldségek és a hús tárolására. A tészta száraz és friss változatban is kapható, mindkettő durumbúzából készült.

10. Conchiglie:

tészta típusok és formák

A Conchiglie egy hagyományos tésztafajta, amelyet „tengeri kagyló” vagy „kagylótészta” néven ismerünk. A tészta méretétől függően három különböző változatban kapható – Conchigliette (kicsi), Conchiglie (közepes) és Conchiglioni (nagy). Minél nagyobb a méret, annál magasabb az ár, mivel a tészta meglehetősen instabil lehet. A tészta gombóc formája jó mennyiségű mártást, húst és zöldséget tartalmaz. A nagyméretű Conchiglie kagylókat töltött tésztaételek készítéséhez használják.

11. Gnocchi:

tésztaformák listája

A Gnocchi egy népszerű tésztafajta, amelyet kézzel készítenek frissen főtt burgonyával, tojással és liszttel. A történelem azt sugallja, hogy ez a tészta Észak -Olaszországból származik, ahol a hidegebb éghajlat kedvező volt a burgonya termesztésére a gabona helyett. A három összetevőből készült tésztát feldaraboljuk, és kézzel párnás darabokra tekerjük. Egyszerűen fogalmazva, a Gnocchi a burgonyagombóc olasz változata, forró vízben mindössze 2-3 percig főzve. A főtt tészta ezután világos vajas és zsályás alapba kerül, hússal vagy zöldséggel. A könnyű mártás, mint a tejszín, a paradicsom vagy a pesto, szintén működik a Gnocchival.

12. Lasagne:

tészta formák

A Lasagna vagy a Lasagne (többes szám) egy olyan tésztafajta, amely az ókori Görögországból származik. Akkoriban a lapos tésztalapokat vágták és mártással rétegezték egy latin „Lasanum” elnevezésű edénybe. Most már tudja, hogy ez a tészta hogyan kapja a „Lasagne” nevet. Az étel rétegezett tésztalapokat tartalmaz különböző elemekkel, például kolbászokkal, zöldségekkel, húsgombócokkal, mártással, tojással, gyógynövényekkel és sajttal. A tésztát ezután tökéletesre sütik, és minden réteg zökkenőmentesen beleolvad a másikba, miközben megőrzi személyiségét!

13. Tortellini:

tésztafajták nevei

A Tortellini egy töltött tésztafajta, amely Olaszország Bologna és Modena régióiból származik. Ez a kézzel készített tészta különféle töltelékeket tartalmaz, mint például hús, ricotta, spenót vagy gyógynövények. Az előkészítési folyamat magában foglalja a négyzetre vágott tésztadarabok gyűrű alakú csomagolását a töltelék megkötéséhez. A Tortellini forró vízbe kerül főzésig, majd ízletes húslevesbe, mártásba, vagy akár szárazon tálalva, vajban megsütve..

14. Ravioli:

gyakori tésztafajták

A Ravioli egy másik népszerű töltött tésztafajta, amely különböző formákban kapható, például négyzet alakú, kör alakú vagy félkör alakú. E hagyományos olasz tészta eredete a 14. század közepére nyúlik vissza, és „rauioles” néven ismert. A Ravioli egy házi tészta, amely különféle töltelékeket tartalmaz, például sajtot, fűszereket, gyógynövényeket, spenótot, tésztatáskába csomagolt húst. A tészta forró vízbe kerül, és egyenesen mártásba vagy húslevesbe kerül az íz javítása érdekében. A konzerv Ravioli azoknak az embereknek áll rendelkezésre, akik nehéznek találják a nulláról való elkészítését.

15. Cannelloni:

különféle tészták

A Cannelloni egy meglehetősen nagy cső alakú tészta, amelynek hossza 3-4 hüvelyk. E tészta eredete 1907 -re nyúlik vissza, amikor „strascinati” néven ismerték. A Cannelloni a lapos lanagna lapok hengeres formája, amely sok tölteléket tartalmaz. Az alapvető folyamat az, hogy a Cannelloni tésztacsöveket vízben felforraljuk, és mártással, hússal és sajttal megsütjük. Egy másik lehetőség, hogy bármilyen ízletes töltelékkel megtöltjük őket, és óvatosan a vajba és a gyógynövényekbe dobjuk.

16. Orzo:

A tésztaformák típusai

Ne tévessze össze ezt a fajta tésztát egy marék gabonával! Az Orzo egy rövidre vágott, egészséges tésztafajta, amelynek eredete Görögországból származik, ahol a szó jelentése „árpa”. A tésztát fehér vagy búzalisztből készítik, és vékony, hosszú „szemcsékre” vágják. Az Orzo -t hagyományosan a rizs alternatívájaként használják levesekben, salátákban és rakott ételekben. Egyszerű vaj, zöldség, hús és gyógynövények feldobásával is jól működik. Az Orzo könnyű textúrájáról és jobb ízelnyelő tulajdonságairól ismert.

17. Radiátorok:

Radiatori tészta

A Radiatori szorosan kapcsolódik a Rotelli tésztafajtához a járművekkel való közös kapcsolatok miatt! A Radiatori szó olaszul „radiátort” jelent, amely a guggoló alakból származik, amely hasonlít az autó radiátoraihoz. Tekintettel az olasz autók iránti megszállottjaira, könnyen el lehet hinni, hogy a tészta ihletése a Bugatti autók hűtőrácsából származik. A fodros élek és a Radiotori kicsi, vaskos formája maximalizálják az edény textúráját. A tészta elég jól „csapdába ejti” a szószokat, a húst és a zöldségeket is egy kiadós étkezéshez!

18. Vermicelli:

Vermicelli tészta

A Vermicelli egy jól ismert tésztafajta, amely vékony és rövid spagetti tésztára hasonlít. E tészta eredete meglehetősen zavaros, mivel minden ország azt állítja, hogy ez a fajta a sajátja. A hagyományos olasz tésztát más -más néven ismerik a világ különböző részein, mint a „semiya”, „sevai”, „she’reya”, „aletria” stb. vékony, hosszú tészta formája. Az elkészítés legjobb módja az, ha vízben felforraljuk, és beleöntjük a füves vajas mártást.

19. Campanelle:

tészta formák típusai

A Campanelle egy viszonylag ismeretlen tésztafajta Olaszország egyes régióin túl, mint például Toszkána. Az olasz „Campanelle” szó szó szerint „kis virágot” jelent. A tészta tésztát kis kúpokká sodorjuk, fodros szélekkel. A Campanelle többi neve „kézcsengő” és „gigli”. A történelem azt sugallja, hogy a tésztaforma inspirációja a liliomvirág volt, az akkori toszkán birodalom emblémája. A Campanelle jól használható sűrű mártással, például sajttal vagy tejszínnel.

20. Ziti:

típusú Ziti

A Ziti egy közepes méretű tésztafajta, amely üreges csöveknek tűnik. Ismeretes, hogy a „Ziti” név az olasz „Zite” szóból származik, ami menyasszonyt jelent. A tészta sima felülettel vagy borított külső borítással rendelkezik a jobb textúra érdekében. Annak ellenére, hogy nagyon hasonlít a penne -hez, a Ziti tészta nem rendelkezik átlós élekkel, és egyenes vonalban vágja. A Ziti főzésének általános módja, ha serpenyőben sütjük, vagy sűrű paradicsomos vagy tejszínes mártásba dobjuk.

Ezek a legnépszerűbb tésztafajták a világon! Ez a cikk arra késztetett, hogy tésztát rendeljen, vagy befusson a konyhába, hogy elkészítse saját tésztaételt? Nem tudjuk, ti ​​hogy vagytok vele, de mindez a tésztákkal kapcsolatos kutatás álmodozott bennünket egy kiadós tésztavacsoráról. Tehát melyik tésztafajta a kedvenced?