A vércsoportok típusai és jellemzőik

Ahhoz, hogy minden élő szervezet túlélje ezt a világot, fehérjékre, tápanyagokra és oxigénre van szüksége. Ahhoz, hogy ezeket az anyagokat a test minden sejtrészébe juttassák, valamilyen szállításra van szükségük. A vér transzporterként működik a szervezetben. Ez az emberi testtömeg 7% -át teszi ki, átlagos sűrűsége 1060 kg/m3 felnőttnél, átlagos vérmennyiség öt liter. Plazmából és különböző típusú sejtekből áll. A vér különböző típusú sejteket alkot. Ismert vörösvértestek, leukociták és trombociták. Azok számára, akik szeretnék tudni, hogy hányféle vércsoport van az emberi testben:

vércsoport típusok

A vörösvértestek a vér 45 % -át teszik ki; a plazma körülbelül 54,3% és a leukociták 0,7%. A vér színe vörös, ezt a benne található anyag nyeri, amelyet hemoglobinnak neveznek. A vért a vörösvértestek felületén lévő antigének jelenléte alapján határozzák meg. A vércsoportok öröklődnek és mindkét szülő hozzájárulásával képviseltetik magukat. A Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság eddig 35 emberi vércsoportrendszert ismert fel. Íme a fő vércsoport és vércsoport

Miért különböznek a vércsoportok:

A vér vörös és fehér vérsejtekből, plazmából és fehérjékből áll. A plazmában lebegnek az antigének, amelyek felelősek a szervezet immunitásának biztosításáért. Az antigének két típusból állnak, A és B, amelyek különböző antitesteket termelnek a kórokozót okozó baktériumok leküzdésére. Az O vércsoportú emberek mindkét ellenanyaggal rendelkeznek. Ez az antitestek közötti különbség egyes betegségekkel szemben ellenállást és másokkal szemben sebezhetőséget eredményez.

A vércsoportok százaléka Indiában:

A tanulmány szerint Indiában a leggyakoribb vércsoport az O, a lakosság 37,12% -ával. A második leggyakoribb vércsoport a B 32,26%-kal, majd A 22,8%-kal. Az AB a legkevésbé talált vér az indiai szubkontinensen.

A legritkább vércsoport Indiában:

A legritkább vércsoport a Bombay -vércsoport, amely csak az indiai lakosság 0,01% -ánál fordul elő. Valószínűleg Mumbai helyiekben található, és innen származik a neve. Ezek közül a negatív vércsoport még ritkább, mint pozitív. Becslések szerint csak 15 donort azonosítanak Indiában ezzel a vércsoporttal.

A vércsoportokat antigénjeik szerint négy csoportba sorolják:

  • A vércsoport.
  • B vércsoport.
  • O vércsoport
  • AB vércsoport.

A vércsoportot a benne lévő Rh faktor alapján dönti el, hogy pozitív vagy negatív. Rh antigén jelenléte a vörösvérsejteken, akkor az adott vér pozitív, ha Rh hiányzik, akkor negatív. Az alábbiakban felsoroljuk a vércsoportokat és azok fontosságát.

1. AB vércsoport:

az 1. vércsoport típusai

Ezek az emberek csoportja bármelyik csoportból kaphat vért, különösen az AB csoporttól. De esélye sincs arra, hogy vért adjon ennek a vércsoportnak. Ezt az emberek csoportját univerzális elfogadóknak vagy befogadóknak nevezik.

2. AB+vércsoport:

2. vércsoport típusok

Az AB+ vércsoport ritka csoport világszerte. Elterjedtsége mindössze 4%. A vércsoport javíthatja vérét, ha olyan étrendet alkalmaz, mint a hús, napló, tengeri ételek, gabonafélék, diófélék, zsír, gyümölcsök és zöldségek. Mivel az AB pozitív univerzális elfogadó, minden vércsoport átvihető.

3. AB vércsoport-:

3. vércsoport típusok

A donorpopulációk mindössze 1% -a kapható AB negatív vérrel. Férfiaknál nagyobb szükség van plazmagyártásra. Az AB +ve ugyanazt az étrendet követik az AB -ve esetében is. AB- kaphat vért O negatívból, A negatívból, B negatívból és AB negatívból.

4. A vércsoport:

4. vércsoport típusok

Ha az egyének A -antigént tartalmaznak a vörösvértestek felületén, akkor ezt az A -vércsoportnak nevezik. Ez a csoport rendelkezik szérum Igm -antitestekkel a B -antigén ellen. Ezek az emberek csak A és AB vércsoportú embereknek adhatnak vért. Az A vércsoport étrendjének húsmentes étrendet kell követnie, amely nem más, mint teljes vegetáriánus. Be kell venniük babot, hüvelyeseket, gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat, amelyek ökológiailag frissek. Ez a csoport érzékeny immunrendszerrel rendelkezik.

5. A+vércsoport:

5. vércsoport típusok

Pozitív a második legtöbb vércsoport, ahol a betegeknek nagy szükségük van. A pozitív, A negatív, O pozitív és O negatív vért kaphatnak. A három közül körülbelül egy e csoport 35,7 % -át teszi ki.

6. A vércsoport-:

6. vércsoport típusok

A világon csak az emberek 6,3 % -a rendelkezik ezzel a csoporttal. Ritka csoport. Ezek csak A negatívból és O negatívból kaphatnak vért.

7. B vércsoport:

7. vércsoport típusok

Azok a személyek, akik B -antigént tartalmaznak a vörösvérsejteken, a B vércsoportba vannak csoportosítva. Ez a csoport rendelkezik szérum Igm antitestekkel az A antigén ellen. Vért kapnak a B csoporttól vagy az O csoporttól. Adhatnak a B vagy az AB csoport egyedeinek. Növényevőknek kell lenniük, és elkerülhetik a csirkét, földimogyorót, szezámmagot, paradicsomot, lencsét, búzát, kukoricát és hajdinát.

8. B+vércsoport:

8 -as vércsoport

B pozitív a harmadik donor a világon. A 12 ember közül egynek B -vére van átlagosan 8,5% -ban.

9. B vércsoport-:

9 -es vércsoport

Ez a ritka és egyedülálló vércsoport. A felmérés során ismert, hogy 67 ember közül csak egynek van B -negatív vércsoportja, átlagosan 1,5%.

10. O vércsoport:

vércsoportok 10

Az O vércsoportot egyes országokban nulla vércsoportnak nevezik. Ez a csoport nem tartalmaz A és B antigént a vörösvérsejteken. Még a vérszérum sem tartalmaz A és B antitesteket. Tehát az O csoport csak olyan személyektől kaphat vért, akiknek O vércsoportja van. Ez a csoport emberei adhatnak vért más csoportok összes emberének, mivel soha nem tartalmaz antigéneket és antitesteket. Ezért az O vércsoportot univerzális donornak nevezik. Mivel az O vércsoport minden csoporttal kompatibilis.

Az O vércsoportú személyek étrendje a magas fehérjetartalmú étrend. Tartalmaz sovány húst, halat, baromfit és zöldségeket, enyhén gabonaféléket, tejtermékeket és babot.

11. O +vércsoport:

11. vércsoport típusok

O pozitív a donor. Ez a leggyakoribb vér, amelyre minden rászoruló betegnek szüksége van. Átlagosan a három közül egynek az O vércsoport 37,4 % -a van. O pozitív csak O csoportnak adományozhat.

12. O vércsoport-:

vércsoportok 12

Az O negatívot univerzális donornak nevezik. Minden vércsoportra átvihető. A világon csak az emberek 6,6% -ának van O negatív vére. Úgy hallják, hogy az O negatív orvosi helikopterek traumás vagy súlyos állapotban lévő betegek számára. A 15 közül egynek O -vére van. Ha egy O -negatív személynek is szüksége van vérre, az O -negatív donornak csak a vért kell adnia.

Nem csak a vércsoportok, hanem a plazma is kompatibilis. Tehát ilyen módon a vért csoportokba sorolják. Mivel a páciens egyes antigénjei kiváltják az immunrendszert, hogy megtámadják a transzfúziós vért, biztonságosabb a megfelelő vér transzfúziója. Tehát az egyén kötelessége, hogy vért adjon a szükségesnek, amikor szükség van rá. Az emberi test háromhavonta új vörösvérsejteket termel. Szokjon meg évente kétszer vért adni.