Motorkerékpárok típusai: 10 népszerű stílus példákkal

A „Miért szeretjük a motorkerékpárokat” kérdésre a válasz nem csak egy szó vagy mondat lehet! A kétkerekűek iránti szeretetünk okainak rövid listájához azt mondjuk: sebesség, izgalom, szabadság és erő. Ha tudsz kapcsolódni ehhez az érzéshez, csatlakozz a klubhoz! Igazi kerékpárszeretőknek időt kell fordítanunk a különböző típusú motorkerékpárok és céljaik megértésére.

Tehát, ha szeretné megtudni, hogyan változik egy kalandbicikli a sportbiciklitől vagy a túrabiciklitől, akkor nézze át ezt a praktikus útmutatót!

10 különböző motorkerékpár típus listája kezdőknek:

Nézzük most a piacon elérhető néhány népszerű motorkerékpár -típust:

1. Standard motorkerékpár:

Standard motorkerékpár

A standard motorkerékpár a leggyakoribb motorkerékpár típus, amelyet ma a piacon látunk. Más fajtákkal, például sport- vagy meztelen kerékpárokkal összehasonlítva a standard kerékpárok ergonómiailag nagyon kényelmesek. Az ülések laposak, alacsonyabbak, mint a tartályfej, így a vezető kényelmesen ülhet. A fogantyúk nem igényelnek előre vagy hátra dőlést, és lehetővé teszik az egyenes helyzet fenntartását. A standard kerékpárok motorja 125 CC -1000 CC.

Példák: Suzuki CB1100, Yamaha SR400

2. Robogók:

Robogók

A robogók nem biztos, hogy végsebességet és teljesítményt nyújtanak, mint más motorkerékpárok, de álomszerűen átgázolhatnak a nagy forgalmon. Ezek a könnyű motorkerékpárok könnyen megtanulhatók és vezethetők. Habár a hagyományos robogók tengelykapcsolóval és sebességváltóval rendelkeztek, a modernek egyszerű gombnyomással, gyorsítással és fékezéssel készülnek. Funkcionális stílusával, tárhelyével, USB töltéssel és sok más kényelmes funkcióval a robogók olyanok, mint a csodák az úton. A robogók motorkapacitása 100 CC és 250 CC között változhat.

Példák: TVS Jupiter, Vespa VXL 125, Yamaha Ray ZR 125

3. Meztelen kerékpárok:

Meztelen kerékpárok

A meztelen kerékpárok személyiségükben nagyon hasonlítanak a sportmotorokhoz, de esztétikailag és funkcionalitás tekintetében sokféle változat létezik. A meztelen kerékpároknál a burkolatokat (szárny alakú panelek a kerékpár testén) eltávolítják, hogy felfedjék gépezetüket. Mivel minimális a felépítményük, a külső javítások és cserék nem kerülnek sokba! Ezek a motorkerékpárok népszerűek utcai kerékpárként masszív megjelenésük, laposabb kormányaik és hangolt motorjaik miatt. A motor teljesítménye 250 CC és 1000 CC között változhat.

Példák: Kawasaki Z650, Bajaj CT100

4. Sport kerékpárok:

Sport kerékpárok

Ha komoly versenyekkel foglalkozol, és szereted az út sarkának „vágását”, akkor egy sportmotorra van szükséged! A sportbicikli az egyik legnépszerűbb motorkerékpár -típus, amely szupersebességeiről és erőteljes motorjairól ismert. Könnyű anyagokból, például alumíniumból készülnek, hogy könnyen irányíthatók legyenek éles kanyarokban. Az ülés helyzete magasabb, hogy megakadályozza az út lekaparását a lábáról vagy a kerékpár alkatrészeiről. Ezek a gépek azonban sok hőt termelnek, és nem a rövidebb közlekedésre szolgálnak. A motor kapacitása 250 CC és 1000 CC között kezdődhet.

Példák: Kawasaki Ninja H2, BMW S 1000 RR

5. Cruiser Bikes:

Cruiser kerékpárok

Crusier motorkerékpárok, ahogy a neve is sugallja, a város körüli „cirkálásra” készültek. Jellemző sziluettjük van, alacsony ülésekkel, egyenes fogantyúkkal és félig előrehaladó lábcsapokkal. A Cruiser kerékpárok, más néven Choppers, az egyik legkényelmesebb motortípus a piacon. Nyugodt utazást kínálnak a városok körül forgalmas forgalomban, és még ideálisak az autópályák hosszú vezetéséhez. A Cruiser kerékpárok 200 CC -től akár 1000 CC -ig, vagy attól függően indulhatnak, a változattól függően. Arra is számíthat, hogy ebben a szegmensben néhány agresszív üléspozíció megfelel a különböző vezetési stílusoknak.

Példák: Harley-Davidson Iron 883, Kawasaki Vulcan 900

6. Dirt Bikes:

Dirt Bikes

Ahogy a neve is sugallja, a Dirt Bikes olyan természetes felületeken való lovagláshoz készült, mint a kosz, a sár és a sziklák. Könnyű, kemény műanyagból készültek, és számos esztétikai szempontból kompromisszumot tartalmaznak, beleértve a fejlámpákat a könnyebb saját tömeg érdekében. Az ülés egy magasabb oldalon van, hogy jobb láthatóságot biztosítson a vezető számára. Ezek az off-road kerékpárok hosszú futóművel, nagyobb nyomatékkal rendelkeznek, és nem aszfaltos utakon való használatra szolgálnak. A CC tartomány 150-700 közé eshet.

Példák: Kawasaki KLX450R, Suzuki RM Z250

7. Túra motorkerékpár:

Túra motorkerékpár

A Touring Motorkerékpárok meglepően kényelmes és szuper kényelmes motorkerékpárok, ideálisak terepjáráshoz. Elég nagy méretűek a többi kerékpáros változathoz, például a sporthoz vagy a standardhoz képest. A fő ok a tárhely hozzáadása a hosszú meghajtók előkészítéséhez. A túrakerékpárok extra burkolattal rendelkeznek az oldalakon, hogy csökkentsék az autópályák aerodinamikai ellenállását. A motorméretek is magasak, így sok órán keresztül fenntarthatja a megfelelő sebességet. A motorkapacitás 250 CC és 700 CC között lehet.

Példák: Harley-Davidson Electra Glide, Triumph Tiger Explorer 1200

8. Kalandbiciklik:

Kaland kerékpárok

A kerékpárszakértők gyakran úgy kezelik a kalandbicikliket, mint a kétkerekűek SUV-ját. Ilyen a kényelmük és a teljesítményük! A kalandbiciklik vagy az ADV-k magas hasmagassággal és hosszú menetfelfüggesztéssel rendelkeznek, hogy zökkenőmentes „hosszú utat” élhessenek át. A magas fogantyúállás ergonómiailag kényelmes vezetést biztosít durva utakon is. Ezek azonban nem kezdőbarát kerékpárok, és gyakorlatot és ügyességet igényelnek, mielőtt az autópályákra érnek. Ezeknek a motorkerékpároknak a motorteljesítménye meghaladhatja az 1000 CC-t egy erővel megtett út során!

Példák: Kawasaki Versys X 300, BMW G 310 GS

9. Kettős sportmotorok:

Kettős sportmotorok

A kettős sportmotor -motorkerékpárok az Enduros vagy a dirt bike -ok legális unokatestvérei. Ideálisak mind közúton, mind terepen, így kereskedelmileg sikeresebbek, mint a földi kerékpárok. A kettős sportbiciklik alapvető jellemzői a biztonságos közlekedéshez az utakon, mint a lámpák, kürt stb. Magas ülésük is van a zord terepen való navigáláshoz, és az elegáns kialakítás lehetővé teszi a szűk utak átvágását, mint egy tortát. Azonban az oldalsó burkolatok és a keskeny ülés hiánya miatt ez a kerékpár rossz választás hosszú utakra. A motor teljesítménye 125 CC és 800 CC között lehet.

Példák: Suzuki DR200S, Kawasaki KLX250

10. Café Racer Motorkerékpárok:

Café Racer Motorkerékpárok

Gondolkozott már azon, hogy ezek a kerékpárok kapják a „Café Racers” nevet? Ismeretes, hogy a tizenéves brit gyerekek, akik kávézókban lógnak és versenyeken vesznek részt, használták ezeket a kerékpárokat. Ezért a kifejezés! A Café Racers nagy sebességű gépek, amelyek erősségükről és mozgékonyságukról ismertek. Minimális karosszériával rendelkeznek, és alacsony a komforttényezőjük. A kávézóversenyzők könnyű motorkerékpárok, amelyek alacsony rögzítésű, keskeny kormányzattal rendelkeznek, az úgynevezett „Clip-ons”. A szabványos kerékpárokat gyakran a kormány cseréjével készítik egyedi kávézóversenyző kerékpárokká. A motor kapacitása akár 900CC vagy annál magasabb is lehet.

Példák: Ducati Scrambler Cafe Racer, BMW R nineT Racer

Ezek a különböző típusú motorkerékpárok a világon. Ha kíváncsi ezekre a változatokra, nézze meg bátran az országában ajánlott modelleket. Szóval, ezek közül melyik a kedvenc kerékpárfajtája és miért? Tudassa velünk!