A tuberkulózis (TB) tünetei és okai

A leggyakoribb fertőzések között, amelyekkel az emberek szerte a világon szembesülnek, az egyikről biztosan hallott volna, a tuberkulózisról, más néven TBC -ről. A kutatók szerint évente körülbelül 2 milliárd ember éli meg ezt a fertőzést, és ezekből az esetekből körülbelül 3 millió végzetesnek bizonyul a szenvedő számára. Azonban a legjobb, amit tehet, ha a lehető leghamarabb megkezdi a TBC kezelését. Ugyanezen célból, a kezelések ismerete mellett jól kell ismernie a különböző okokat, valamint a jeleket és tüneteket.

A tuberkulózis (tb) tünetei és okai

A tuberkulózis (TB) tünetei és okai:

Az alábbi lista a felhasználók kényelmét szolgálja, hogy valóban megértsék a tuberkulózis (tb) bizonyított okait, jeleit és tüneteit. Nézze meg őket, hogy mély ismereteket szerezzen a válságról. Kötelessége, hogy sokféleképpen segítsen, és néhány megelőző intézkedést is kéznél tartson.

A tuberkulózis (TB) okai:

1. Fertőzött személyről személyre:

A tuberkulózis egyetlen ismert oka onnan származik, hogy egy személy, aki már szenved a fertőzésben, könnyen átviheti azt a másikra érintkezéssel. A mycobacterium tuberculosis baktérium okozza a problémát, de csak átvitel útján. A levegőben lebegő részecskék egyike lehet a baktériumok egyik személyről a másikra történő elkötelezett módjának. A baktériumok belélegzése azonban nem jelenti azt, hogy a szervezetben a tuberkulózis reakciója következik be.

Csak a gyenge immunrendszer okozhatja végül a problémát a szervezetben. Más esetekben a TB (tuberkulózis) fertőzés bejuthat a szervezetbe, és hosszú ideig szunnyadhat benne, mielőtt aktiválódik a tuberkulózis fertőzésben.

Érdemes megjegyezni, hogy a tuberkulózis fertőzés első két hetében járók azok, akik fertőzőek és másokban okozzák a problémát.

A tuberkulózist elsősorban a mycobacterium, egyfajta baktérium okozta fertőzés okozza. Ezért mycobacterium tuberculosis néven is ismert. Általában a tüdőt érinti. A tuberkulózis akkor terjed, ha egy személy érintkezésbe kerül a cseppekkel, amelyek köhögés és tüsszentés során kilépnek a fertőzött személyből. A tbc nem olyan fertőző, mint a megfázás vagy az influenza. Az alábbiakban bemutatjuk a tuberkulózis 10 fő okát:

2. látens vagy aktív TBC:

Egészséges embereknél a szervezet immunrendszere ismét harcol a tuberkulózist okozó baktérium ellen. De néhány esetben a baktériumok szunnyadtak maradnak a szervezetben, és nem mutatnak semmilyen tünetet. Kiderült, hogy a látens tuberkulózisban szenvedők közel 10% -ánál nagyobb a kockázata a betegség kialakulásának néhány év alatt.

3. Tuberkulózis a családban:

Annak ellenére, hogy a tuberkulózis nem fertőző, a betegség kialakulásának esélye viszonylag magas, ha valamelyik családtagja fertőzött a betegséggel, és ugyanabban a házban él.

4. Etnikum:

A személy háttere a tuberkulózis egyik kockázati tényezője is lehet. Megállapítást nyert, hogy ha olyan országban vagy helyen lakik, ahol a tuberkulózis előfordulása nagyon magas, akkor a betegség kialakulásának esélye sokrétűen megnő.

5. Munkavégzés helye:

Kiderült, hogy nagy a valószínűsége a tuberkulózis kialakulásának, ha olyan helyen dolgozik, amely ki van téve a mycobacterium fertőzésnek, például kórházakban, idősotthonokban, hajléktalanszállókban vagy javítóintézetekben.

6. Életkor:

Az életkor befolyásolja a tuberkulózis kialakulását is. Az ezzel kapcsolatos kutatások azt mutatták, hogy a tuberkulózis kialakulásának valószínűsége viszonylag magas a kisgyermekeknél és az időseknél, mint a normál felnőtteknél. Ennek az az oka, hogy az immunrendszerük gyengébb, így nagyon magas a bakteriális fertőzés esélye.

7. Diéta:

Az étrend is kulcsszerepet játszik a tuberkulózis kialakulásában. A rossz étrend, amely kevés alapvető vitamint és tápanyagot tartalmaz, csak gyengíti a szervezetet; növeli a tuberkulózis kockázatát is.

8. Gyengült immunrendszer:

Az immunrendszer gyengülése szintén a 10 leggyakoribb TBC -ok egyike. Gyakran előfordul, hogy egy személy kevés orvosi kezelésen esett át, például kortikoszteroidokon, tumor nekrózis faktor (TNF) inhibitorokon vagy kemoterápián.

9. HIV vagy AIDS:

A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a tuberkulózis esélye HIV vagy AIDS -fertőzött emberekben 20% -kal nagyobb, mint azoknál, akik soha nem rendelkeznek HIV -vel vagy AIDS -szel.

10. Dohányzás:

A dohányzás a tuberkulózis jelentős oka. A dohányfüst akadályozza a tüdő egészséges működését, így a szervezet fogékonyabb a TBC -fertőzésre. Kiderült, hogy a tbc -esetek több mint 20% -a a dohányzáshoz kapcsolódik.

11. Alkohol:

A túlzott alkoholfogyasztás gyengítheti az immunrendszert, és ezáltal növeli a tuberkulózis fertőzés esélyét.

A tuberkulózis (tuberkulózis) tünetei:

A tuberkulózis tünetei a nagyon diszkrétektől az aktív tünetek megjelenéséig terjednek. Az esetek többségében a TBC -fertőzést nem lehet kimutatni, amíg a bőrteszttel nem derül ki. Egy nemrégiben végzett felmérés a betegségről azt sugallta, hogy a tuberkulózis halálozási aránya akár 50%is lehet. A korai felismerés és kezelés azonban csökkentheti annak kockázatát. Ezért az alábbiakban bemutatjuk a tuberkulózis 10 legfontosabb tünetét, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

1. Krónikus köhögés:

A krónikus köhögés véralvadt köpetével a leggyakoribb és első TBC-tünet. A köhögést általában hirtelen és ismétlődő reflexnek nevezzük, amelyet irritáló vagy idegen részecskék, például mikobaktériumok okoznak. Az ilyen fertőzések rendkívül fertőzőek. A tuberkulózis egyes eseteiben a krónikus köhögést mellkasi fájdalom is kíséri.

2. Láz:

Bár a láz vagy a testhőmérséklet hirtelen emelkedése számos más egészségügyi állapotnak tulajdonítható, az is ismert, hogy a tuberkulózis egyik tünete. Az esetek többségében a lázat borzongás is követi.

3. Folyamatos rossz közérzet:

A tuberkulózis fertőzés során a beteg legtöbbször rosszul érzi magát. A nyugtalanság érzése állandóan fennáll, és megfelelő pihenés után is fennáll.

4. Gyors fogyás:

Gyors és megmagyarázhatatlan súlycsökkenés tapasztalható a szervezetben a TBC fertőzés esetén. Valójában ez az első tünetek egyike, amely azt az érzést kelti, hogy valami nincs rendben a test normál funkcióival. A súlycsökkenés azonban a fertőzés végtagjaitól és a tuberkulózis stádiumától függ.

5. Étvágytalanság/Csökkent étvágy:

Vagy teljes étvágytalanság tapasztalható, vagy pedig jelentősen csökken az éhségérzet a TB jelei és tünetei tekintetében. Ez ismét az egyik biztos tünet, amely közvetlenül kapcsolódik a probléma előfordulásához. Az étvágytalanság az immunrendszert is gyengítheti, és az egészség romlásához vezethet. Az étvágytalanság vagy a csökkent étvágy azonban számos egészségi állapot tünete, ezért feltétlenül ellenőrizze azt az itt említettekkel együtt a tuberkulózis kimutatására..

6. Hasi fájdalom és hasmenés:

Ha a tuberkulózis a hasi területet érinti, fájdalmat, hasmenést vagy akár vérzést okozhat a végbélből vagy a végbélnyílásból.

7. Légszomj:

Vannak légzési problémák és légszomj, amikor a tuberkulózisról van szó. Kétségtelen, hogy az embereknek ilyenkor extrém légzési és légzési problémáik is vannak. Ennek a problémának a mértéke azonban a tuberkulózis stádiumától függ.

8. Hidegrázás és éjszakai izzadás:

A hidegrázás és a borzongás egész nap, valamint a túlzott éjszakai izzadás néhány egyéb jel arra utal, hogy nagyon jól kapcsolódhat a tuberkulózis problémájához. Ez az egyik kellemetlen probléma, amelyet érdemes itt megemlíteni, hogy felkészülhessen.

9. Láz:

A magas testhőmérséklet gyakori tünet, amely könnyen előfordul a tuberkulózis jeleként. A láz kétségtelenül olyan betegség, amely a tuberkulózis teljes kezeléséig fennmarad, még akkor is, ha a hőmérséklet folyamatosan emelkedik és csökken..

10. Fáradtság és fáradtság:

A fáradtság és a fáradtság állandó szintje érezhető a szervezetben a TBC fertőzés helyzetében.

Ezek a leggyakoribb tbc -tünetek, de testenként változhatnak személyenként is. A tuberkulózis tüneteinek többsége más betegségekre is utalhat, például tüdőgyulladásra vagy hörghurutra. Fontos azonban, hogy forduljon orvoshoz, ha ismeri ezeket a tüneteket. Továbbá, ha gyakori interakcióban van egy aktív tuberkulózisban szenvedő személlyel, forduljon orvosához, és kérjen rendszeres szűrést.

Kezelés nélkül a tuberkulózis akár halálos is lehet. Ha nem kezelik, a betegség átterjedhet a tüdőre, és elterjedhet az egész testben, a véráramban. A tuberkulózis későbbi szakaszaiban más szövődményekhez vezethet, mint például:

• Szívbetegségek:

Bár ritkán, a tuberkulózis a tüdőt körülvevő szöveteket is megfertőzheti. Ez folyadékgyülemhez és gyulladáshoz vezet, ami akadályozza a szív normális működését. Ezt az állapotot orvosilag „tamponádnak” nevezik, és akár halálos is lehet.

• Vese- vagy májproblémák:

A vese vagy a máj feladata a szennyeződések és hulladékok eltávolítása a szervezetből. Ha azonban ezeket a szerveket tuberkulózis -fertőzés érinti, nem tudják megőrizni normális működésüket.

• Gerincfájdalom:

A merevség és a hátfájás is a tuberkulózis fertőzés két gyakori szövődménye.

• Duzzanat az agyban:

Ha a tuberkulózis fertőzés befolyásolja az agyat, akkor duzzanatot okoz az agyat szegélyező membránokban. Ezt az állapotot „agyhártyagyulladásnak” nevezik, és súlyos fejfájást okoz, amely több mint néhány hétig tart. Ez idő alatt a mentális állapot is megváltozhat.

• Ízületi sérülés:

A tuberkulózis ízületi gyulladás olyan betegség, amely hátrányosan érinti a térdet és a csípőt.