Vægtøgning i perioder: Årsager og hvor lang tid varer det?

Hver kvinde går igennem den følelsesmæssige rutsjebane af menstruationer (menstruationscyklus) hver måned og alle de symptomer, der er forbundet med det. Men vidste du, at kvinder også tager på i vægt i løbet af deres menstruation? Som om menstruationscyklussen ikke er stressende nok, skal vi bekymre os om vægtøgning? Der er en chance for vægtforøgelse på omkring 2 til 5 pund, og det er intet andet end et af symptomerne på PMS (præmenstruelt syndrom).

Denne artikel går nærmere ind på, hvorfor der er en vægtøgning i perioder, årsagen og hvor lang tid det varer. Læs mere for at vide mere!

Vægtøgning i perioder

Hvorfor vejer du mere i din periode:

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor du får de ekstra kilo, især i perioder? Vi præsenterer dig for nogle af grundene til, at du vejer mere i løbet af din menstruationscyklus.

1. Nedsat fordøjelse:

Der er mange hormoner involveret under menstruationsprocessen. Der er en forringelse af fordøjelsesprocessen, når der er ukorrekt hormonbalance. Du kan opleve distension, oppustethed, gasretention i maven i perioder, da der er udsving i østrogen- og progesteronhormoner hos nogle mennesker. Når der er problemer i dit fordøjelsessystem, har det en tendens til at vise en stigning i din vægt.

2. Vandretention:

Vandophobning kan være en af ​​de skyldige, der får dig til at tage på i vægt i dine menstruationer. Progesteron og østrogen spiller en væsentlig rolle i reguleringen af ​​vandbalancen i din krop, og niveauerne af disse hormoner falder, når du skal have menstruation. Denne udsving i hormoner resulterer i væskeophobning, hvilket resulterer i vægtforøgelse, da vævsvæsker ophobes (1). Du kan mærke væskeophobning i perioder i ekstremiteterne, maven eller brystet.

3. Problemer med tarmen:

Oppustethed, forstoppelse, fordøjelsesbesvær er nogle af de tarmproblemer, mange kvinder oplever i deres menstruation. Bare et par dage før dine menstruationer er der forhøjede progesteronniveauer, hvilket resulterer i langsommere tarmbevægelse. Dette forårsager forstoppelse, da hele din fordøjelseskanal bliver træg.

4. Mangel på motion:

Menstruation kan være en af ​​årsagerne til at springe over træningspas for mange kvinder. Din krop og dit sind føles trægt på grund af blødningsfasen, der giver dig lyst til at hvile frem for at træne. Denne proces begynder at lagre fedt, når du får vand i vægt.

Selvom det er umuligt at have en regelmæssig træningsrutine under menstruation, skal du øve enkle yogastillinger og åndedrætsøvelser, der hjælper dig med at lette smerten i dine menstruationer.

5. Magnesiummangel:

Niveauerne af magnesium har en tendens til at falde i din krop lige før din menstruationscyklus. Dette øger din trang til glukose, fordi de lave magnesiumniveauer kan føre til lavere insulinniveauer. Når dine ønsker vokser, har mange kvinder en tendens til at indtage fødevarer med højt sukkerindhold, hvilket får dig til at tage på i vægt i perioder.

6. Mad binging:

En anden fremtrædende årsag til vægtudsving i perioder er øget trang til mad og dermed overspisning. Den primære årsag til trang til sukkerholdige og forarbejdede fødevarer er de lave niveauer af serotonin (2). Østrogenniveauerne i din krop falder før din menstruation, hvilket direkte påvirker niveauet af serotonin.

7. Humørsvingninger:

Når du er sur, hører du måske dine venner spørge, om du er PMSing. Sammen med madbehov er humørsvingninger nogle af de almindelige symptomer på PMS. Desuden resulterer ønsket om sød og salt mad i vægtøgning på grund af hormonelt spil (3).

Hvor meget vægtøgning er normal i en periode:

PMS (præmenstruelt syndrom) påvirker kvinder enten to uger eller flere dage før deres menstruation og har forskellige fysiske, følelsesmæssige og adfærdsmæssige symptomer såsom vægtøgning og er forårsaget på grund af de hormonelle ændringer.

Det er ret normalt for kvinder at få alt fra tre til fem pund i løbet af menstruationscyklussen. Men bare rolig, det er ikke en permanent vægtforøgelse, da du vil tabe de ekstra kilo efter et par dages blødning.

Bemærk, at din vægtforøgelse kan vare længere, og du kan finde det udfordrende at tabe de ekstra kilo, hvis du har PCOS og andre metaboliske eller sundhedsmæssige problemer. Hvis det er tilfældet, skal du straks kontakte en gynækolog.

Hvordan kan du stoppe vægtøgning i perioder:

Selvom vægtøgning er relativt normal blandt kvinder i løbet af menstruationscyklussen, kan du forhindre væskeophobning eller vægtøgning ved at øve få sunde vaner i løbet af måneden:

 • Regelmæssig motion: Sørg for at træne regelmæssigt, mindst 20 til 30 minutters fysisk aktivitet om dagen.
 • Hydrering: At holde dig hydreret er nøglen til at forhindre bevarelse af væsker i din krop.
 • Reducer saltindtagelsen: Undgå mad med store mængder salt, da natrium øger væskeansamlingen i din krop.
 • Undgå sukker og koffein: Undgå sukkerholdige fødevarer og koffeinholdige drikkevarer før din menstruation, da de kan forårsage oppustethed.

Det er ret normalt at tage lidt på i vægt i perioderne, og du mister det, når du er færdig med menstruationscyklussen. Hormonelle udsving er den primære årsag til perioderelateret vægtforøgelse, og det kan også være et resultat af overspisning eller sug efter sukker i løbet af denne tid. Nøglen er at forstå din krop bedre og foretage nødvendige ændringer for at undgå langsigtet vægtforøgelse. Glem ikke at fortælle os, om denne artikel var nyttig!

Ansvarsfraskrivelse: Indholdet i denne artikel er baseret på forskning og ikke en erstatning for professionel rådgivning. Hjemmesiden er ikke ansvarlig for de effekter, denne artikel kan have på din krop, og det tilrådes at konsultere en professionel, før du prøver noget nyt.

Ofte stillede spørgsmål:

1. Kan du tabe vandvægt efter menstruationscyklussen?

Svar: Du vil kunne tabe vand omkring tre til fire dage efter din menstruation, og denne proces starter normalt lige i begyndelsen af ​​din menstruation. Men det kan tage 7 til 8 dage at tabe den vandvægt, du har fået, afhængigt af din livsstil og madvaner.

2. Hvad er de fysiske og følelsesmæssige symptomer i en periode?

Svar: Mange andre fysiske og følelsesmæssige symptomer mange kvinder står overfor, sammen med vægtøgning i en periode. Nogle af de mulige tegn, der viser sig med eller uden vægtforøgelse, er:

 • Ømme bryster.
 • Kramper.
 • Lav tolerance over for støj eller lys.
 • Diarré.
 • Rygsmerter.
 • Stress.
 • Træthed.
 • Acne.
 • Søvnbesvær.
 • Humørsvingninger.
 • Lavt sexlyst.

3. Hvordan kan du reducere væskeophobning og oppustethed i perioder?

Svar: Efter nogle enkle hjemmemediciner, livsstilsændringer og medicin er det muligt at reducere oppustethed og væskeophobning i perioder. Nogle let at følge tips er:

 • Drikker mere vand.
 • Spis nærende mad, hvis du har lyst til sukker.
 • Du kan få en recept på diuretika fra din læge.
 • Sørg for at blive ved med at bevæge dig rundt.